From / Отвъд

• 54 898
  • 743
  •   1
Отговори
# 180
  • Somewhere far away
Песента ми харесва, но е тъжна.

# 181
  • София
Благодаря (искам, това съм ви подготвил, да е в отделни парчета, че да е интересно)
@ Soul Free, #145. По някои от въпросите ти (това също е форма на малко обобщение; и с помощта на @ лещичка – след Вашия пост, и на @ 50 Shades of Purple и на екипа изобщо):
- животните ги намираха в гората близо до селището – появяваха се и нашите ги прибираха. Когато пристигна Бойд и пое организацията, всички оставиха каквото имат по къщите – и въведоха нещо като комунално снабдяване/разпределение; затова има и закусвалня – там могат да ходят всички. Водата предполагам, че си тече по тръбите – независимо как (каква енергия и пренос е това по кухите кабели), но щом има ток, системите на градчето работят.
- лекарства са намерили в една (а май казаха, че два пъти е било) линейка, която дошла в капана. Още в С01/Еп.1-2 докато почти-докторката помагаше след катастрофата в кемпера, разказваха за някои «придобивки».
- явно не всеки работи (напр. В комуната-къща на хълма повечето време си купонясват и играят федербал отвън). Но по-общо: един е доктор, друг е шериф, трети гледа животните, четвърти са в закусвалнята (нещо като стол), има барман, пастор. Това, че в някои общи планове по улицата, всеки мъкне някакви кошници/кутии, може да значи, че се отглеждат някакви растения.
- преди талисманите се криели в разни шахти и мазета (с по-ниска ефективност и има кадри в С01 как излизат от шахта с капак, прикрит с чимове трева, излизащ на улицата). В С01 приказват за тях, но (поне според мен – току-що го изгледах целият) не става ясно кое-как е. След като Бойд ги намира (преднамерена случайност беше) използването им беше по метода проба-грешка. Не знаеха даже, че в кемпера ще вършат работа.
- колите. Тук май се съгласихме, че времето в капана тече линейно, стандартно. Но не е потвърдено, че е като/колкото това навън. Мириел потвърди, че Дона (която е от „пионерите” там) е пристигнала преди 3г-6м-17д. А Виктор пък расте и остарява в градчето?! Колкото и реално време да е минало в капана, няма как колите да не са рухнали и изтърбушени – а и са ги „опоскали” селективно за полезни неща.
- бензина. Аз мисля, че имат, колкото имат – т.е. само от поредните „хванати” поредни превозни средства. Има бензиностанция, но в С01 не видях да я ползват. Когато реагираха на катастрофата с кемпера и двамата меринджеи и извозваха вещи и ранени, някой каза, че хабят много гориво и не е оправдано.
- тока и жиците. Предложих по-напред, че не е обезателно да познаваме други (реални и хипотетични) енергии и начина им на пренос. Най-удачен е примерът ми с желанието на Тесла да направи и патентова предаване на ток през самата земя (кулата Уордънклиф не успява, но можете да намерите в Нета реконструирана идеята му с бобината/кондензатора му и крушки, забучени в тревата – които светват). Ток/жици – мисля, че е важен жокер, но и, че не е основен. За мен отговорите се крият в психофизичната сфера на участниците в събитията.
- (пак) според мен – радиото и гласът от него (а песента също не е случайна – Вж! в другия ми пост от днес) са много по-важни: от радиото им говори онзи, който ги е хванал там.
- за червеите още не знам. В С01 (докъдето съм) те таман се появиха.
- екстериора в градчето (общо казано). Мисля си, че така са ги заварили – т.е. в експеримента, или в хипнозата, в която са вкарани, пристигащите ги заварват. Впрочем, ще ви е любопитно, да споделя прочетено, че е снимано в реален „призрачен град” (Норт Бийвър Банк – според IMDb, в Нова Скотия), който е „надстрояван” с декорите.
В @ лещичка, #166 има обобщение на попаднали в градчето хора. Мисля, че трябва да помислим още за това какво ги обединява (ако има такова) – т.е. приличат ли си по нещо „хванатите” – не е обезателно да е по географски признак, но ми се струва важно.
ПС. Имам отговори и по въпроси на @ evencee и @ лещичка, след малко.

# 182
Ами тока е интересен, а и доста наблегнаха на него. Защо ще си правят труда да имитират жици и електроенергия? Ако града е истински, защо жиците не са? Ако е само декор, с каква цел точно? Кой го е направил и защо. За да не са само в гората ли, за да служи като капан?

# 183
  • София
@ лещичка, #151. До едно време те изобщо не знаят, че талисманите действат и извън къщи – първият им опит бе с кемпера, където докторката оперира хлапето на инженера. А даже и да провисят талисман в кола и да тръгнат – ще се въртят в кръг, който все ще минава през града-капан. Няма излизане. Аз не съм почвал С02, но експедицията на Бойд с лудата навън в гората – ще е първи опит за намиране на път и поне на финала на посл.епизод не постигнаха успех – но не знам къде ще го отведе дървото, в което влезе за телепорт.
@ evencee. В С01 някъде мъъничко в разговор споменаваха и теориите за струните и квантовото отместване. Значи поне малко полу-наука (не казвам: „псевдо”) има зад фантазиите на сценаристите. Виктор смята, че ако дърветата „мърдат”, значи има квантово отместване (което е време/пространство, не само едното) – и „капсулата” се движи; могат да стигнат граница един ден/да напуснат.
За връзка на талисманите с Хеката. Разгледайте по-добре символите/петроглифа на камъните. Липсват трите (или поне някой от тях, но повече от един) задължителни символи за тази богиня-демон: факел, въже, змия; или поне куче, дракон, гарван. Аз, по-скоро, виждам (и тълкувам, според филма) фара/светлина – в ляво, ключ – в дясно, с които се надмогва „затворено пространство” (кръг, затворен в триъгълник – долу). А лицето изразява ужас.
Ако всичко с жиците си беше "по човешки", дали щяха да копаят - търсейки къде водят?

# 184
  • София
Ами тока е интересен, а и доста наблегнаха на него. Защо ще си правят труда да имитират жици и електроенергия? Ако града е истински, защо жиците не са? Ако е само декор, с каква цел точно? Кой го е направил и защо. За да не са само в гората ли, за да служи като капан?

За мен жиците по-скоро говорят за свръхестествена сила.. Дали това подсилва хипотезата за експеримент -  имитация на нормален живот, захранвана от нещо съвсем друго? Дали значи, че ако е експеримент, не го провеждат хора? Дали са усвоили някаква свръхестествена сила, или има наука зад всичко това?

Аз си мисля за нещо друго, не знам дали е обсъждано, защото чак сега се включвам. Градът не може да бъде напуснат с кола, защото всеки бива телепортиран в началната точка. Но Шерифът и Сара вървяха дни в гората и не бяха върнати на същия принцип. Със сигурност трябва да са отишли доста по-далеч от обхвата на пътя, който се изминава с кола, преди да се завъртят в кръг. Къде са границите на този феномен и какво го предизвиква тогава?

Дали чудовищата са част от свръхестествените обитатели на града или те също са в капан там? Ще ми се героите да се занимаят повече с този род въпроси, защото за толкова прекарано време там, само се загатва за търсене, но никаква информация не ни се дава на нас зрителите какво е установено.

# 185
  • Русе
За токът и свободно висящите проводници.
Някъде четох предположение,че градът е проекция на съзнанието на Виктор ,отключена от някаква събитие вдетството му. И всичко в града, съответстват на представите на детето. То знае че токът идва по жици, но не знае къде отиват тези жици

# 186
Аз си мисля за нещо друго, не знам дали е обсъждано, защото чак сега се включвам. Градът не може да бъде напуснат с кола, защото всеки бива телепортиран в началната точка. Но Шерифът и Сара вървяха дни в гората и не бяха върнати на същия принцип. Със сигурност трябва да са отишли доста по-далеч от обхвата на пътя, който се изминава с кола, преди да се завъртят в кръг. Къде са границите на този феномен и какво го предизвиква тогава?

Не знаем дали са се завъртяли в кръг, понеже минаха през дървото и се телепортираха. Шерифът попадна в комина, Сара явно с онова мазе.
На мен ми е чудно какви бяха онези паяжини и буболечки и кой им дърпаше палатката?

Лично смятам, че е друго измерение (паралелна реалност), където физичните закони са различни, а демоните са завладели света и чакат някой да попадне при тях, за да "ловуват" отново.

# 187
Мен пък песента ме дразни, ке сара, Сара. Знам, че идва от друго, но все за Сара се сещам.
Аз пък я обичам тази песен Grinning

# 188
  • София
Някъде четох предположение,че градът е проекция на съзнанието на Виктор ,отключена от някаква събитие вдетството му. И всичко в града, съответстват на представите на детето. То знае че токът идва по жици, но не знае къде отиват тези жици

Това е доста яка интерпретация. Но останах с впечатлението, че Виктор е пристигнал по някое време и чудовища вече е имало. Но ми харесва идеята той да има някакво свръхестествено влияние/градът да е негова проекция и по някакъв начин да дърпа реални хора вътре. А чудовищата да са неговата детска идея са чудовища. Но в града има много повече неща от това и ми се струва трудно всичко да идва от него, може би само някаква част. Между другото, повечето чудовища имат специфчна визия/облекло и това вероятно също не е случайно.

Не знаем дали са се завъртяли в кръг, понеже минаха през дървото и се телепортираха. Шерифът попадна в комина, Сара явно с онова мазе.

Въпросът е, че минаха огромно разствояние и вече трябваше да са се телепортирали обратно, ако всички "граници" бяха на различно разстояние от града. А фарът, който избощо не е на място... освен хора, възможно ли е градът да телепортира и сгради? Или пък фарът е един вид "тъмна кула", около която се завърта всичко? Дали всичко наоколо е гора, дали пък няма друг град?

# 189
Този фар нещо съм го изпуснала.....

# 190
Има логика за паралелна вселена,но с други физически закони.Ако всичко е проекция на Виктор едва ли ще е толкова усложнено,децата не мислят в такива детайли.На колко е при масовата първа смърт 10 г. макс.А детето призрак и кучето са едни и същи както ги вижда той като дете и Итън сега в "настоящето".
За чудовищата и старите дрехи и вечните им усмивки и това че не тичат и ловуват за мен си е създадено от човек,експеримент,мутация,някаква радиация или облъчване преди години,поне 200 им давам,и е имало хора преди Виктор.Измислили символите за защита,намерили им слабото място.
Сега се сетих,че Джейд нали видя едно живо чудовище затиснато под огромен камък в мазето където Виктор се беше скрил и различен кървав символ на тавана.Доста мистика има,харесва ми.

# 191
  • София
@ Лъвица. Когато споделих идеята за "разследване", доста предположиха, че е експеримент. Той би отхвърлил друга крайност - героите си го "измислят" и си го "живеят" сами, т.е. не са изръчкани. И отново предлагам похищение (Abduction) - във всички хипотези, разкази и конспирации за срещи от 4-и вид способностите на похитителите (извънземни?) са близки с всичко, което на героите ни тук се случва. Или паралелна реалност/свят (както при @ Soul Free), където нищо не е обезателно да е същото, но е физически разпознаваемо донякъде.
Дали и самите чудовища не са хванати в това време/пространство? Страхотен въпрос. И не е невъзможно.
@ Amber. Ако това, което сте чели някъде - наистина е показано/разказано в епизод, също е вариант - не само за тока, но и за случващото се като цяло. И изскача питанката какъв е Виктор - щом може подсъзнателно да проектира цялото това време/пространство и да го насели с хора от "главата" си.
ПС. Визията/облеклата на зомбитата - ако се позагледа човек - показват, че са хора, имали нещо общо с истинския живот на героите (напр. флотския военен с бялата униформа), но ние пък трябва да помним всеки вмъкнат разказ/реминисценция на нашите хора, че да "познаем" такива от миналото им.

# 192
А да са съвкупност от страхове? Но пък няма най-различни. Еднотипни някакви. Майката, загубила дете- деца. Паяци и паяжини. Гора. Тъмно . Тези зомби вампири в различни роли. Кучета.  Ами то има много страхове, защо само тези. Поне един клоун за цвят...

# 193
О, това ми харесва като теория. И аз мисля, че има нещо съмнително във Виктор, няма как да е там толкова години. Да не се окаже и той демон накрая и да ги държи по някакъв начин.
За връзка на талисманите с Хеката.
Не талисманите, а символите, които вижда Джейд. Обяснението беше, доколкото прочетох набързо, че са изобразени трите пътя, характерни за Хеката.

# 194
  • София
@ Лъвица. Когато споделих идеята за "разследване", доста предположиха, че е експеримент. Той би отхвърлил друга крайност - героите си го "измислят" и си го "живеят" сами, т.е. не са изръчкани. И отново предлагам похищение (Abduction) - във всички хипотези, разкази и конспирации за срещи от 4-и вид способностите на похитителите (извънземни?) са близки с всичко, което на героите ни тук се случва. Или паралелна реалност/свят (както при @ Soul Free), където нищо не е обезателно да е същото, но е физически разпознаваемо донякъде.
Дали и самите чудовища не са хванати в това време/пространство? Страхотен въпрос. И не е невъзможно.
@ Amber. Ако това, което сте чели някъде - наистина е показано/разказано в епизод, също е вариант - не само за тока, но и за случващото се като цяло. И изскача питанката какъв е Виктор - щом може подсъзнателно да проектира цялото това време/пространство и да го насели с хора от "главата" си.
ПС. Визията/облеклата на зомбитата - ако се позагледа човек - показват, че са хора, имали нещо общо с истинския живот на героите (напр. флотския военен с бялата униформа), но ние пък трябва да помним всеки вмъкнат разказ/реминисценция на нашите хора, че да "познаем" такива от миналото им.

Сещам се за един паралел - Сайлънт Хил,
Скрит текст:
където имаме свръх естествен град, който създава собствена реалност спрямо подсъзнанието на героите. Но в първа част Алеса влияеше на града със свръхестествените си сили.
Тоест, възможно ли е да имаме едно свърхестествено пространство, което засмуква различни хора/същества? Възможно ли е част от това простанство/съществата да са проекция на Виктор, но не всичко? Тоест, да имаме две свръхестествени сили? Хората, които попадат там, смятам (и ми се иска да смятам), че са живи и реални. Въпросът е защо те? Защото ако мястото няма множество "входове", тогава те са някакси селектирани, въпросът е дали от някой или по какъв признак. И ако има входове, в колко паралелни вселени са те (чудовищата). Дали сега, когато умря чудовище, ще се появи ново?

Между другото, ако трябва да съм честна, не съм убедена, че създаделите са измислили причината за всичко, та в момента може би стреляме в още несъсществуваща мишена Joy

Общи условия

Активация на акаунт