From / Отвъд

• 54 937
  • 743
  •   3
Отговори
# 435
А какво мислите за заглавието?

# 436
Чудно ми е какво е обединявщото, освен симулация, засега друго не обяснява ВСИЧКО. Примерно тока, сезоните и т.н.
Ами на мен почва да ми прилича освен на Лост ( с това че нищо няма да ни обяснят накрая) и на "Хижата в гората", където пак имаше хора привлечени на едно място с определена цел, чудовища и наблюдаващ персонал отвън.

# 437
  • София
Едва няколко души са, които виждат кутията с балерината. Всеки е нападнат от зомбирано същество, което е от неговата „общност” тук – което познава. Напр. спекулацията, че във ваната Елджин е нападнат от онази стара жена от автобуса: те пътуваха заедно; той (примерно) не познава добре Табита, или мъжа и́ – не го нападат те; ако го нападнеше хулиганът с дрона – той не е жена (а сега даже ФБ-групата дискутира, че старицата е самата балерина).
Но, практически, само Бойд я вижда като балерина. И тя го напада като такава. (Кени видя кутията, обаче злото беше пък във вид на врящата тенджера със… (Какво виждате в тенджерата? Аз не съм сигурен. Буболечките от трупа на Смайли? Червеите? Цикадите изчезнаха от стаята с трупа, понеже влязоха в тенджерата да се варят..., смях.)
Неколцината, на които им се появява музикалната кутийка, след това до някаква степен (с действие/участие/бездействие) променят по нещо в общата ситуация в капана – или в нагласите си.
Това е още един довод за експеримент. Не казвам: кой/защо/как. Може и да ги е пратил в паралелно време-пространство, но им влияе и на ментално ниво (хипноза, медикаменти, бъркане в мозъка). И ги „подбутва” по всякакви начини, а най-вече злоупотребява с миналото и страховете им.
Скрит текст:
От онова, което може да се прочете за някогашния опит „МК Ултра” се изяснява, че са опитвали да променят съзнание, самоличност дори. Изобщо не е приказка. Инженерът продължава да говори за експеримент – „до къде могат да стигнат преди да те пречупят”.
Същото подсказват и 2 други примера:
Реален – с хипноза можеш да накараш някой да се „превърне” в друг и даже да иде и да обере банка (освен да яде лук, мислейки си, че е ябълка - но и ще получи изгаряне по кожата, щом "мисли" че пипа ютия);
Хипотетичен – при отвличания от извънземни някои от „завърналите” се не са си обратно в леглото/колата – ако са били на път. Появяват се на съвсем друго място, минало е време и те не знаят нищо за реалността в момента.

А Виктор е нещо като "контролната група" в експеримента.
Скрит текст:
Разговор на Виктор с Табита – когато отиде при него в Еп.8: тя го пита защо не е казал на Джейд за символа в тунелите. Той: - Защото не е хубаво да задаваш въпроси. Хората на бива да търсят отговори. Тя: - Защо? Той: - Защото не се връщат. Тя: - Нали всички търсим изхода. Той: - Не мисля, че има изход. (И, когато споменава за другите, скритите рисунки – за да не си спомня каквото и да било от преди, казва: За да не умрат повече хора.)
Дали ни хлъзгат, че Виктор знае изхода? Той е от първите опитни зайчета. Т.е., след онази нощ в детството му там, когато майката и сестричката излизат навън и всички умират - "всички" са наистина всички? Остава един-едничък малкият Виктор (после идват други, спрени от дървото на пътя). И си живее до ден днешен, защото не "пита" и не си "спомня"?
ПС.
А Бойд вече ме дразни, определено. Когато автор (писател/сценаристи) ме среща с герой/герои, които са по човешки витални, аз някак „заживявам” с тях (това обичам най-много във филми и книги). И ги обичам или намразвам. Някои ме „водят”, други ме нервират. Бойд вече ми влиза във 2-а група.
Не мисля, че ще убият Дона, нито че тя е къртица. Но пък сакатлък някакъв (вече имаше такъв с ножа и стареца в кухнята в колонията) може и да са ни приготвили.

# 438
Виктор май не иска да казва цялата истина, нито да споделя всичко което знае, което навежда на мисълта, че мястото му харесва или за него има някакъв смисъл да стои вътре и да се съобразява с правилата вместо да търси да го напусне или дори да помогне на другите да го направят.

# 439
Виктор е претърпял страхотна травма,колко деца биха останали нормални след такива неща?!И пак се е съхранил и не е луд,просто го е страх.
Най-новата теория е че Табата е сестра му и затова прави същата гривна,майка им е успяла да я спаси и е намерила изхода във фара и затова затворените деца там я търсят да им помага.

# 440
Виктор и няма причина да иска да напусне града, там е всичко, което е имал..

# 441
При кого да се прибере,точно.
Тъкмо чета че клането на Кристофър е в следствие на обсебване от червеите.

# 442
При кого да се прибере,точно.
Да, де. Е, може да имал баби, дядовци..

# 443
Виктор не си ли е от този град или и той е дошъл отвън?

# 444
Дошъл е, за колата знаем и майката, новото е сестрата..

# 445
  • София
Изгледах епизод 8,  Forest for the Trees. 😊
https://www.imdb.com/title/tt19815576/

Добър епизод, но нищо специално. Хареса ми все пак.

За всеки случай ще сложа съжденията си в спойлер, че малко дни са минали от епизода, а и още не е излъчен по HBO Max.

Скрит текст:
Елис много бързо оздравя. 😉
Вече припка и за малко да съобщи радостната новина на баща си, но естествено че ще бъде прекъснат...

Ново шест: Виктор е имал сестра! Елоис. Досега си мислех, че е бил единствено дете. 😮
Интересно, интересно. И забележете, Виктор бе скрил рисунките в багажника на колата на Кристофър (от толкова много коли, защо точно в нейния багажник?). И тези рисунки не са били негови, а на сестра му! Елоис е имала видения, сходни с тези на Джейд! Защото на едната рисунка беше нарисувала войника от гражданската война, който вижда Джейд в настоящето. Ако не се лъжа видях рисунка с автобус (този от сезон 2?). Друга много важна рисунка беше фара от края на сезон 1. Този фар ще е ключов за целия сериал, няма начин просто да не е. Дали в него не се намира и изхода от това кошмарно място? Ако изобщо има изход... Според Виктор няма. Виктор и не иска да търси изход. Неговия живот е това място. Определено една от теориите, че това е свят проекция на кошмар на Виктор и останалите са в капан в него получава няколко процента ръст!
Още за Елоис. Виктор, след преживяната травма не си спомня почти нищо, но става ясно, че сестра му е споделила, че е виждала майка си как помага на деца в кулата! Кой герой в настоящето вижда деца? Ами Табита. Табита прекалено дълго време е с Виктор и в сезон 1 и сега. Има не малко ключови интеракции с него. Ами ако на това място времето наистина няма никакво значение, то Табита може да е Елоис!!! Какво знаем за миналото на Табита??? Имала ли е брат и пр.

А възможно ли е тогава, Виктор да е Мартин? Ако това с времето е вярно.
Защото все още виси и теорията за Фатима, като майка на Елджин.

Отвратителни цикади. Бляк! Ужасни са ми, брр. Значи вече и сънищата нараняват. Не знаех, че намесват и Кошмари на Елм Стрийт. То стана истински миш-маш вече от всякакви теории и конспирации. 😀

Правилно изгориха трупа на Смайли. Отдавна трябваше да го направят. Добре че е Дона. Нея я слушат всички. Силна жена, но не по съвременния целенасочен начин, който да дразни. Ето това е силна жена за мен. Шеридан много добре ги описва в своите сериали. А не като пишман еманципираните съвременните жени в киното и телевизията. Много добре е написан образа и.

Рандъл съвсем изтрещя. Ще използва Дона за примамка, да види дали всичко е истина? Дано Джим му попречи, защото не искам Дона да умре, винаги ми е харесвала. Мхм, усещам как Рандъл сам ще разбере, че няма шега и измама, но ще го разбере със сетния си дъх... 👿

В края на епизода, Реджи излезе окървавен от къщата. Имаше сестра ако си спомням добре. И те изгониха Сара от къщата. Дали за това им се случва нещо сега или самата Сара се е върнала и се е развилняла? По-скоро първото. И то със сериозно предимство. Но хмм, общо взето, който по някакъв начин се гъбарка със Сара или просто е свързан с нея (дори и да не е с лошо) му се случват никак нелицеприятни неща. В крайна сметка, според мен цикадите са ги атакували.

Имаме важни съвпадения:
Елоис е нарисувала войника от гражданската война, който вижда Джейд.
Табита е свързана с фара и удавените деца (поне на мен ми изглеждат като удавени, вече писах за това)
Табита е новата 'Майка'?
Джейд е обсебен от символите, както Кристофър навремето. Дали и той ще се побърка като него?
Имаме ли нещо като повтарящ се цикъл с различни хора/герои???

И най-важното съм оставил за десерт. Не най-важното (най-важните неща сега са около Виктор и Табита), а по-скоро най-любопитно и едновременно, най-зловещото от епизода. Сънят на Кени в който се пееше:
Те докоснаха ; те счупиха ; те откраднаха!
За мен това са Елджин, Кени и Мариел! Освен тях тримата само Бой и Мартин са виждали музикалната кутия, но Мартин уж умря, а Бойд се освободи от 'кошмара' Т.е. остават: Елджин, Кени и Мари!
Кой е счупил? Ами Кени счупи спомена от детството на Сара. Фигурката!
Кой е откраднал? Ами наркоманката Мари открадна морфин, който се пазеше за баба Тили с рака. Не само за нея де, но и по принцип за спешни случаи.
Кой докосна? Ами Елджин докосна Сара. Докосна я емоционално по-скоро. Според мен тук се има предвид емоционална докосване, а не просто да 'докоснеш физически' някого. Елджин говори човешки с нея. Помогна и да си събере вещите. Дори открадна храна за нея.

Но въпроса е защо някой ще иска да нарани Кени, Мари и Елджин? Двама от тях са свързани със Сара (както и окървавения Реджи от края на епизода), а Мари индиректно е свързана с Тили.

А тази музикална кутийка е много важна, защото прекалено много пъти ни я хвърлят в лицата. Тази танцуваща балерина може ли да е самата Тили? Защото тя в началото танцуваше точно по този начин пред останалите. Малко смахнато беше и ни в клин, ни в ръкав. Аз я помислих за някаква луда. Може да е била балерина като млада.

# 446
  • София
За музикалната кутия и за цикадите.
Днес чета любопитни теории във фен-групата. Предполагат, че ако (някой някак) унищожат кутийката - ще се случат големи промени, надеждите са за добро. Каквото и да случва на "сънуващите" я - хипноза, сън, кошмар - има физически досег с всички, но никой не се е опитал да я строши/изхвърли. Засега.
Цикадите са символ на реинкарнацията (от древни религии). Отбелязва се, че се хранят с дървесина и за да нападнат тялото на Смайли - или той (те - чудовищата) е свързан по някакъв начин с дърветата. Или дърветата живеят чрез чудовищата. Но започва промяна във времето (предизвикана, заложена, но може и обусловена от промените в "елементите" на средата: умират, нови идват - не малко на брой, копането в мазето, радио-експеримента) и те залиняват. Цикадите просто преминават на друг източник на храна - трупове на чудовища.
Поставя се и много логичния (май пропускан до сега) въпрос: а как Виктор е оцелял толкова дълго (години?) без да има талисмани - които едва Бойд откри.
Скрит текст:
Наблюдателен фен пък е сигурен, че с Дона нищо лошо няма да се случи, защото в трейлъра към Е09 се чувало как тя говори с Бойд. Друг е сравнил кадри и излага доводи, че Елоиз е едно от мъртвите деца, които вижда Табита - а тя не може да види себе си в това време-пространство.
Още едно логично предположение. След като Фатима забременява по чудо, нататък (в следващия сезон) и тя, и роденото дете ще играят важна роля.
ПС. И там вече има немалко скептици, че развитието на фабулата ще е тип "Изгубени". Някойси се подиграва, че в С10 ще се появи Кристофър, нещата ще се върнат към началото и краят ще е отворен - в смисъл: всичко, което гледахте, отново предстои. Stuck Out Tongue

Последна редакция: ср, 14 юни 2023, 12:19 от EmBrother

# 447
В полза на теорията за пътуване във времето е и фактът, че пехотинската татуировка на Мартин не е съвременното лого, а е лого от 19век, а няколко пъти в сериала се появява датата 1865.
как Виктор е оцелял толкова дълго (години?) без да има талисмани
Ако градът е негова фантазия, може. Затова и се повтарят нещата и хората.

# 448
Здравейте! Днес открих темата за сериала и  я изчетох на един дъх.  
Сериалчето ми харесва,обичам мистерии,но много хаотично се развиват действията. Натоварва ме и факта,че има особени събития около всеки от героите и някак разводняват,няма следване на някаква линия,много е хаотично всичко.
Вкарват някаква сюжетна линия и изведнъж затишие  ....
Какво стана с дъшерята на Табита , тя май хареса Фатима, в един епизод нали искаше да я целуне.
Сара не са я показвали вече няколко серии, ни вест ни кост.
Бабата с морфина я вкараха май само,за да разберем, че онази е наркоманка...
Шофьорката на автобуса ми се стори голяма бунтарка и лидерка като Дона,но и  нея някак я избутаха на много заден план

# 449
Много хора са,няма как да разкажат всички истории и да отделят време на всички.Около 20 са основните за момента и около тях се въртят епизодите.
Сара ще я има в другия епизод,не е изчезнала.
Четох поредната теория,че всеки е бягал от нещо в реалността и затова се е оказал в паралелната вселена.Джим от развода,Сара от секта,Джейд от наркоманския си живот,Бойд от работата и започвал пенсионерския живот,Кени от деменцията на баща му,Фатима от семейството си.Има някаква логика за някой от тях.

Последна редакция: чт, 15 юни 2023, 08:10 от лещичка

Общи условия

Активация на акаунт