🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 62]

• 55 305
  • 736
  •   1
Отговори
# 495
# 496
  • Варна
Благодаря ви, момичета!
Казах на сина ми, че ще питам в Бг мама и ще ми кажат.

Той ми вика, е, как ще познаят, едва ли.

Показах му отговорите ви и му викам, казах ли ти 😉

Той се смее - браво на бг мама.

# 497
Здравейте, група скоро се завърнахме от Истанбул, и вече плануваме да прекараме нова година там...хотела е във района на халкалъ elite world europe се казва, питането ми е, как да стигнем до стария център султанахмет и околноста ? Виждам че хотела е доста отдалечен ? Метрото дали води до там ?

# 498
  • София
Здравейте, група скоро се завърнахме от Истанбул, и вече плануваме да прекараме нова година там...хотела е във района на халкалъ elite world europe се казва, питането ми е, как да стигнем до стария център султанахмет и околноста ? Виждам че хотела е доста отдалечен ? Метрото дали води до там ?
Нямам представа защо си го причинявате, надявам се Вие да знаете. Лично аз не намирам нито едно причина, освен предполагам ниска цена, за да се настаня в хотел на Нова година, който е в нищото.
Ами най-близката станция  на Мармарая Ви е на гара Халкалъ-на повече от 5км. Нямам представа с какво ще ходите всеки ден до там, най-вероятно с някакви градски автобуси, и след това ще пътувате още 40мин. до Сиркеджи.
Същото е положението и с метрото. До най-близката метро станция- Kirazlı е над 4км. пътуване с някакви автобуси,  за да можете да се качите на метрото и да отидете до Йеникапъ. След това пак прехвърляне на Мармарая и на трамвай до Султан Ахмет. Горе долу около 3.5-4 часа отиване и връщане всеки ден.
И всичко това през декември, когато само един господ знае какво ще е времето и какъв студ може да е.
Ако искате да бъдете на Нова година в Истанбул и да разгледате града, а не да стоите затворени в хотел, намиращ се на близо час и нещо с градския транспорт от центъра си наемете хотел или около Таксим или около Сиркеджи.
Разбира се моето мнение си  е съвсем субективно и може коренно да се различава от Вашето.

# 499
  • София
Привет на всички, които помагат на такива като мен - рядко ходещи в Истанбулл Последно бяхме 2020г - по време на ковид - беше страхотно - без хора и тълпи. Сега обаче, сме решили да ходим за 3-4 дни с колата преди учебната година. Нямам амбициозни планове - записала съм доста неща, обаче имам пак въпроси. От Еминюню до Св.Стефан съм си записала автобуси, но прочетох за ферибот - та питането е от кой терминал тръгва и за къде е той.

# 500
  • Sofia

Хващате корабче от Karakoy (в кръгчето) по посока Eyup, по линията Uskudar – Eyup.
Слизате на Fener или Balat, бг църквата е между двете спирки, на брега на морето, вижда се.

# 501
Здравейте,

На 18.09.2023г. пътувам с нощния влак до Истанбул. Моля за препоръка на хотел близо до гара Сиркеджи. Колко 
турски лири  е добре да има човек кеш за престой 3 дни ? Плащане с дебитна карта на  DSK  в магазини и
ресторанти дали е възможна.

Благодаря предварително за отговорите!
Здравей, с карта на ДСК по-добре не плащай. Преди 2 - 3 месеца плащах с нея и се чудех защо повечко парички ми е отчело, ето защо:
В каква валута да пазаруваме в Турция
Препоръчително е да пазарувате в турски лири и да избягвате да плащате с карта с левова сметка. Валутните курсове на определени банки като ДСК често са с до 20% разлика спрямо курса на БНБ. Например, по време на моята Нова година в Истанбул заплатих с карта на ДСК и сметка от 819 лири ми бе таксувана като 97 лв (курсът на лирата спрямо лева беше 10 към 1).
Ако не разполагате с кеш, използвайте Револют, но е желателно предварително да обърнете левовете в лири, тъй като уикенда се начислява допълнителен 1% към обменния курс.

Ако имаш време прочети тук: https://localguidebg.com/%D1%88%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D0%BD%D0%B3-%D … 1%86%D0%B8%D1%8F/
напълно съм съгласна със статията.
Преди плащах основно с карта на Уникредит и  винаги ми е било по курса на БНБ за деня. Последните 2 пъти ходене до там пак с нея си плащах и ми е отчело лирата за 0,066. Дъщеря ми плаща с карта на Райфайзен и тя е като тази на Уникредит.
Хубав ден, дано съм била от полза!:blush:

Тези дни ще се включа и аз с въпроси още обмислям маршрута за октомри в Истанбул та ще търся съвети на по-често ходещите до там.
Лека вечер момичета.....Flowers Hibiscus

# 502
Благодаря  мили момичета!

# 503
Сегаааа, да видим кой ще помогне😃 Днес ми разказаха за един съботен пазар на 2/3 етажа..не можаха да ми кажат квартала обаче. Зная,че са нощували в Есенлер(защото било на близко разстояние) До колкото разбрах този пазар се организира в различните квартали в различни дни от седмицата(ако и те са разбрали правилно) Къде сега да го търся аз този пазар е въпроса😆(какво да правя,циганска душичка имам не трае...)

И понеже не спя все още измислих още нещо😃😆(половинката все още не е информиран, новината ще я чуе евентуално утре сутрин) та такава...Значи аз изумувах,че мога да вмъкна още една нощувка в Истанбул преди почивката в Бодрум. Намерих подходящ хотел,защото в Пенисула няма места за тази втора нощувка. Следват плюсове и минуси😀

+Хотела се намира съвсем в близост до Евразия тунел (който ще ни е необходим за преминаването в Азия) на 7минутки е от края на бул.Кенеди.
+Изглежда чисто и хубаво място, отзивите са чудесни (в Букинг)
+Безплатна анулация/плащане на място/закуска

-Намира се до метро станция Йеникапъ😐
-няма Т1 а само Мармарай (за две-три спирки 3-ма души с една карта и пълно таксуване...знаете,въпроса е принципен)
-Най-силно ме тревожи района наоколо...не е читаво(всички сме виждали вечер,какво е положението)

Нещо да ме посъветвате? Ужасно много искам две нощувки,половинката не е идвал с мен до сега. Искам да му покажа каквото може,за една нощувка няма как да се случат нещата....

Последна редакция: вт, 22 авг 2023, 02:16 от Веве

# 504
  • Варна
Здравейте,

На 18.09.2023г. пътувам с нощния влак до Истанбул. Моля за препоръка на хотел близо до гара Сиркеджи. Колко  
турски лири  е добре да има човек кеш за престой 3 дни ? Плащане с дебитна карта на  DSK  в магазини и
ресторанти дали е възможна.

Благодаря предварително за отговорите!

От собствен опит с години плащане с дебитна карта на ДСК мога да кажа, че си е изгодно и удобно. Възможно е на много места, не само в магазини и заведения, но и на Египетския пазар, примерно. Курсът е съизмерим с този на най-изгодните чейндж бюра, а удобството да не носиш петцифрени суми в лири и да нямаш лимит, равен на наличността в портмонето ти, е незаменимо. Естествено, това важи за всички банки, но понеже се говори за ДСК и понеже се обобщава на база инцидентни случаи, държа да уточня.

Миналата година имаше момент, в които банката направи много гаден и неочакван номер и аз бях една от първите опарени. До края на март 2022-ра банката работеше с лири, като превалутирането минаваше през еврото. От началото на април преминаха към директно превалутиране лев - лира (същото важи и за други валути). И изведнъж тряснаха един курс от над 12 ст. на лира, когато по чейндж бюрата тя се продаваше за 10 ст. Предвид сериозните суми, които се харчат там, това си е доста осезаема разлика, още повече, че говорим за 2 ст. върху 10 ст., а не върху 2 лв., примерно. Аз лично, докато осъзная какво се случва (докато видя превалутирането на разходите, направени през уикенда), бях 70 лв. назад... за ден и половина. Разбира се, от банката обясниха, че сме били предупредени за промяната в политиката на превалутиране. Нищо, че на никой не би му минало през ума, че това може да доведе до такава драстична разлика в курса.
И докато се чудех коя банка да избера, за да си направя карта за разплащания в Турция, лека-полека започнаха да изравняват курса с нормалните нива и по някое време през май нещата се нормализираха. Продължих да плащам с картата си без никакви проблеми. Правя го и досега.
Споделената по-горе ситуация по Нова година е втория път, когато банката вдигна драстично курса на превалутиране по Коледа и Нова година 2022-ра.
Скрит текст:
Всеки може да провери, че курсът е нормален до 23.12. (петък) и е повишен драстично в понеделник, 26.12. (когато се превалутират разходите от уикенда)и остава такъв до 28.12.. После пада на 29.12. до нормални нива и на 30.12. (последния работен ден) отново скача. На първия работен ден от новата година (2.01.) е пак висок и от 3.01. си пада на нормални стойности.
В моментите, в които е "висок", курсът е малко над 2 ст. над фиксингана БНБ, в останалото време е максимум 0.5 ст. над него (сега - и по-малко, предвид стойността).

И да отбележа, че няма банка, която да превалутира НА курса на БНБ - нещо, което непрекъснато се твърди, но не е коректно.

Наблюдавам периодично курсовете на ДСК. Тази година подобни драстични скокове не е имало. Съзнателно проверих по Великден, когато има много пътувания към Турция, заради почивните дни и лалетата, но нямаше никакви сътресения. Надявам се, че "експертът", който е водил тази некоректна политика да се вдига курсът по празници, я е прекратил.

Ако отивам по празници, бих имала едно наум, но в нормални дни риск няма. Все пак може да се следи страничката с курсовете. Гледа се "картов курс продава".
Днес, както е обичайно, курсът на банката е точно колкото курс "продава" на Тавекс.

Веве, ако няма в Пенинсула, провери Ханедан, Лигос, Гранд Пенинсула и хотел Алп. Съседни са и са на един човек.

# 505
За ДСК, когато си изчислиш точно,излиза малко по-скъпо от обявения картов курс за деня, някъде под половин стотинка разлика на лира.

# 506
Има банка, която превалутира по курса на БНБ, че и по-изгоден даже. И това е Револют. Simple Smile Макар най-ниското и безплатно ниво там да има определени ограничения за размера на обменяната сума. Но на мен ми стига. Simple Smile

# 507
  • Варна
Курсът през деня се променя в някакви пренебрежими граници. В страницата с валутна информация показват курсовете при отваряне и затваряне на банката, но разликите в хода на деня са минимални, не са половин стотинка при сегашните нива на лирата.

Ето последния ми превалутиран разход и курса за деня, в който е направено превалутирането:
Скрит текст:

Маслинке, не съм много наясно, но според скромните ми познания Револют не е точно банка, още по-малко - българска. Нормално е, когато говорим за фиксинг на БНБ, да сравняваме курсовете на български банки.

Жената пита за плащане с дебитна карта на ДСК. Отговарям ѝ по темата.

Последна редакция: вт, 22 авг 2023, 12:55 от beljata

# 508
Специално при ДСК в деня на плащане сумите се блокират по сметката  в момента на транзакцията.
Окончателното осчетоводяване е на втория, най-късно трети работен ден. Обикновенно блокираните и окончателните суми се различават с малко.

# 509
Здравейте, как да проверим дали двореца Бейлербей е в ремонт все още и дали може да се разгледа само градината?
Имаме Истанбулкарт закупени едната преди 10 г. другата преди 3, къде да проверя колко са месеччните им лимити, като се вземе предвид, че са купувани отдавна?

Общи условия

Активация на акаунт