(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 54)

• 48 011
  • 742
  •   1
Отговори
# 105
Скрит текст:
Марко, покривалото под краставиците водопропусливо ли е,  може ли линк или модел.. Имам едни боровинки и арония, е писна ми да чистя трева там и мисля да сложа такова платнище поне в междуредията, но искам да пропуска вода за да се напояват не само около корена, а и има в близост дървета и лози, които вероятно са разпрострели корени
Водопропускливо е,образува локвичка когато върви водата,но си попива.Взимал съм го от Кауфланд тази пролет имаше промоция,после имаше в Лидъл 5х2 метра и 10х1(моето) за около 10 лева беше.Иначе https://shop.agrodrip-zahara.com/geotekstil-protiv-pleveli-geote … D0%B5%D0%BB%D0%B8,мисля че е същото,но не съм ползвал.
Много съм доволен - една тревичка не съм скубнал,а друга година - копане и ужас Simple Smile Изрязва се с поялник там където ще е растението Simple Smile https://elimex.bg/product/46442-poyalnik-30w-zd-701 такъв вид имам предвид има ги и на ниско напрежение,че с 220 волта може да стане сакътлък,недай Боже Simple Smile
Aila,доста калпавичко време случихме тази година.И при мен вървят слабичко.Разсадих ги в седмицата на Великден,което прави 45 дни вече.Да кажем,че са цъфнали след 10-тина дни.В момента - то се вижда.Има домати по първите китки с размера на кокоше яйце,ама не от едрите Simple Smile Кога ще берем - вероятно 15-и юни Simple Smile Като семка са сяти около 15-и февруари Simple Smile Но аз не успях да реализирам автоматично проветряване и от Гергьовден насам са на 'отворени врати' вечер,така,че найлона си е само найлон Simple Smile иначе все едно са си навън Simple Smile Ами 4 месеца - около 120 дни вегетация,засега са в рамките на 100-те Simple Smile Ранни,суперранни Simple Smile Аз вече сях за втора реколта,че 100 дни са през септември Simple Smile Той домата по принцип връзва почти всичко като продукция и тогава започва да се бере.Това имах предвид като писах преди време,че ще се получи голямо натоварване на конструкцията.

Последна редакция: вт, 30 май 2023, 15:34 от марко7

# 106
  • София
Не знаех, че е водопропусклив този мулч.
И в момента го има в Кауфланд, вчера го видях.
Аз имам едно парче изостанало от началото експеримента с мулчирането.
Дупките правим с газова горелка.

# 107
Тази пролет покрих трайните култури с водопропусклив мулчиращ текстил. Много съм доволна, вече се усеща облекчението при намалелите плевели. Взех ролка 50 метра на метър ширина, остана ми още от нея. Всички храсти, лозичките, ягодите мулчирах с него. Другата година ще сложа и при доматите и пипера. Кроя го и режа с обикновена ножица, закрепвам за стабилност с метални скобки.
Скрит текст:

Върху текстила съм сложила и дървесен мулч.

# 108
Аз пък с поялника на кръст с дължина 8-10(на око Simple Smile ) см и после садя растението,като разтварям 4-те ъгълчета.Така почти не остава непокрито място,освен прорезите,но те са около 8 милиметра широки,а за растението няма проблем,дори и да не е точно в средата.На последната снимка на краставиците се вижда Simple Smile малко Simple Smile
Закрепването е за сметка на колчетата от капковото Simple Smile

# 109
Някой има ли такова нещо или подобно
Върши ли някаква работа или е поредната измишльотина 😆

# 110
Здравейте включвам се с проблем
Преди два дни се наложи да изкореня един стрък домат, понеже листата бяха почерняли целите. Днес забелязах това и други стръкове.
Прилагам снимки с молба за съвет с какво да напръскам или какво да направя. И най-вече защо се появява? Нещо грешно да съм направила в отглеждането? Благодаря предварително

# 111
  • София
Какъвто и точно да е видът, защото има кафяви и черни петна, са с бактериален произход, така че трябва фунгицид. Дали био или друг, вие изберете.

# 112
https://www.youtube.com/watch?v=SAe86tPEPqc&ab_channel=%D0%A6%D0 … D0%B0%D1%81%D1%82
Ивайло от "Храна от село',клипа е от един ден,но вероятно е сниман по-рано.Много начетено момче и много съм съгласен с него.

Yoana16 жълто-кафявите петна ми приличат на тютюнева мозайка https://agronovinite.com/tyutyuneva-mozayka-po-domatite-priznats … poznaem-bolestta/.За черните не мога да съм сигурен,но ми се струват по-опасни,провери дали ги няма и по сламата,напълно възможно е да са заради влажното време напоследък.Бих ти препоръчал да не обработваш растенията наред(колтучиш,привързваш),че да не станеш приносител Simple Smile
Ако решиш да пръскаш с небио-препарат Simple Smile - нещо медно(на основа на метала мед) и след 4-5 дни с нещо противоалтернарийно,че в аптеките може да ти продадат най-скъпото Simple Smile

Последна редакция: ср, 31 май 2023, 23:16 от марко7

# 113
  • На морето!
Един глупав въпроса. Самоотгледалите се домати Сърцето на Албенга вече имат първа китка. Имам спомен, че имаше нещо специално около тази първа китка,  но не.памня какво. Листата под нея ли се махаха,  нещо с култученето ли.беше?

# 114
Браво, браво, събирате вече реколта Hug При нас е студено, имам няколко домата към 50см, останалите са по 5см Stuck Out Tongue Winking Eye Бобът едва тръгна да се увива по колците нагоре. Всичките ми зеленчуци са джуджета Weary Само подправките са окей, днес цял ден се наливах с домашен "туристически" чай, дори дивия лук цъфна свежо. А, и марулите растат супер гиганти, охлювите като никога са се пренасочили към спанака Open Mouth За късмет спанакът е еволюирал и е тръгнал да расте на височина, на дълги стъбла и листата нагоре по стъблото са оцеляли.

Разсаждахме горски ягоди днес, от семенца, ще са в съндъче.

В доматено-картофената леха имам пак толкова картофи колкото миналата година, хем ги вадих Smiley В момента са с размер грозде, чуденката е кога ще са готови за "пресни картофи", може би след като цъфнат Thinking Обаче като пораснат доматите около тях ще стане малко трудно да се изкопават картофките, ще го мислим по-нататък.

Това е втората сеитба боб, пърата я сецна слана.

# 115
При баба ми забелязах, че много корени Албенга са станали с втори връх. Маха ли се вторият, защо се получава?
Това нормален цвят ли e или от дефектните
Скрит текст:
Май са оранжево биволско сърце. Маркера се е изтрил и малко на спомени ги карам сортовете
?
Ефибуш, твоите ягодки са станали по-хубави. Моите бяха много тънки и дребни едва ги разсадих и все още не съм сигурна, че ще развият нормално. От бялата ми саксийна нищо не стана ☹

# 116
Моите бяха много тънки и дребни едва ги разсадих и все още не съм сигурна, че ще развият нормално.
Достатъчно светло ли им е? До прозорец най-добре. И добра силна почва, по малко водица ежедневно ¯\_(ツ)_/¯ Щом растат все пак е добре Smiley

# 117
Проблема дойде от там, че цялото пакетче го сложих, но саксията беше много малка и това им попречи да се развият нормално. Аз да си призная не очаквах да се получи нещо и си беше малко на майтап.
Сега мисля пак да купя от белите и този път да ги сложа в голям съд.

# 118
Аз втора година не успявам да запазя бели ягоди. Умират за седмица-две, след като  засадя коренчетата.
И моите горски ягодки от семенца са много хилави. Една партида загина като ги напече слънце, сега оцелелите ги крия на сянка, ще разчитам поне да се вдигнат темпетатурите, за да пораснат.

# 119
  • Бургас
Вчера направих таратор от тези първи /и единствени за сега/ краставички и малко марула. Все пак, количеството таратор трябва да стигне за по една ракийка. Няколко корена, тип "Тимор" бях посадила на тестите стени на оранжерията и сега я открихме, за да могат растенията да "дишат".Ама те само дишат, не растат нагоре.

Общи условия

Активация на акаунт