Новите предложения за наказания на пияни и дрогирани шофьори, които убиват човек на пътя

• 19 539
  • 572
  •   1
Отговори
# 195
  • Далечният изток
Естествено.
Отнемане не означава да не му разрешаваме да се прибере пиян с колата все пак.

# 196
Когато съдът ги отнеме, да. Сега са отнети от полицията. Незаконосъобразно.

Искаш да кажеш, че съдиите трябва да започнат да работят в пътна полиция или в полицията и лично да присъстват на отнемането?
Госпожа, ти лично постна тук чл. 343б с новата ал. 5. Къде пише в този конкретния член, дето даже си го болдналa, че полицията отнема МПС та?!

Не знам, ''госпожа'', кой ги спира тия шофьори и ги проверява дали са пили или употребили наркотици на пътя и кой решава да им се отнеме возилото при положителен тест. Продавачите в магазини? Сигурно си ги пускат да си ходят и после някой прокурор, съдия, хлебопекар или учител отива лично да ги търси по домовете да им взима колите привечер?
Пък и това явно ти е убягнало:
https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/veche-shte-se-otnem … kohol-i-narkotici

И това: https://trafficnews.bg/plovdiv/politsiiata-otne-parvata-kola-dro … r-plovdiv-286696/

Моментът с многото лекарства, на които в листовките пише да не се шофира и работи с тежки машини, го има. Но дали хората четат листовките?

Последна редакция: пн, 14 авг 2023, 08:04 от Fenris

# 197
  • Далечният изток
Не можеш да осмислиш най-елементарен текст. Лично ти го публикува, че и го подчерта.
Приключвам да се занимавам с теб.

# 198
  • Буркина Фасо
https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/veche-shte-se-otnem … kohol-i-narkotici
а прочете ли го ?
"Съдилищата в България вече ще могат да отнемат в полза на държавата автомобилите на шофьори, употребили алкохол или наркотични вещества. "

Моментът с многото лекарства, на които в листовките пише да не се шофира и работи с тежки машини, го има. Но дали хората четат листовките?
чий проблем е това?

# 199
а прочете ли го ?
"Съдилищата в България вече ще могат да отнемат в полза на държавата автомобилите на шофьори, употребили алкохол или наркотични вещества. "

чий проблем е това?

Има четене с неразбиране. Кой физически взима колата? Съдията на пътя? И самото заглавие: ''Полицията отне първата кола на дрогиран шофьор в Пловдив, в областта изгоряха още двама''. Кой ги спира на пътя? Кой им прави тестове? Кой им взима колите и ги държи на собствен паркинг, докато съдия се произнесе? Виж пак заглавието.

Айда, горното и за теб се отнася. Не знам защо избираш да се правиш на неразбрала. Самият факт, че приемаш за допустимо спрян за проверка и хванат, че е пиян да го пуснат да се прибере с колата, говори много лошо за теб. Гаранция, че ей сега ще се прибере? Гаранция, че няма да катастрофира и убие човек на пътя, докато се прибира? Кой ще носи отговорност ако този пиян и надрусан шофьор продължи да кара и вземе, че убие някой на пътя?

# 200
Може би трябва да се каже така - полицията ги взема и ги закарва на някакъв паркинг, но не ги отнема. Отнема го съдът с влязла в сила присъда. Тя и полицията арестува, но не вкарва в затвора, а съдът осъжда на затвор.

# 201
  • Буркина Фасо
Айда, горното и за теб се отнася. Не знам защо избираш да се правиш на неразбрала.  rotfImbo
Самият факт, че приемаш за допустимо спрян за проверка и хванат, че е пиян да го пуснат да се прибере с колата, говори много лошо за теб. Гаранция, че ей сега ще се прибере? Гаранция, че няма да катастрофира и убие човек на пътя, докато се прибира? Кой ще носи отговорност ако този пиян и надрусан шофьор продължи да кара и вземе, че убие някой на пътя?
когато полицията ме хване да карам пиян ме отвежда да изтрезнея в ареста.
по-интересното е какъв парадокс са сътворили "знаещите" - ако трезвен убия  някого с автомобила няма да ми го отнемат, но ако при случайна проверка ме хванат пиян (без да съм направил произшествие)  ще ми го отнемат.

# 202
Не трябва да имат право да те спират, без да си извършил нарушение.

# 203
  • Буркина Фасо
няколко пъти са ме спирали без да съм в нарушение. проверка за алкохол - читав съм - записват ми данните, че съм проверяван - пускат ме.
като ти подадат палката как да разбереш направил ли си нарушение или не за да мога да продължа пътя си ?

# 204
Ама чакайте сега, по закон нямаш право да караш нито пиян, нито дрогиран, съответно какъв е проблема, че ще ти отнемат колата? Нещастни случаи винаги ще има, разликата е, че когато се качиш да караш в такова състояние, то си е живо умишлено престъпление. И масово хората, които карат така (пияни и дрогирани) се мъчат да търся някакви спорове. Защо да се отнема колата на човек, който кара трезвен, но попаднал в птп? Там процедурата е друга. Птп-та винаги ще има? Хубав ден 🤞🏽

Последна редакция: пн, 14 авг 2023, 11:36 от bubanka

# 205
  • Другата България
Нотарис си каза, че шофирането на 2-3 бири не е проблем за него. Затова е драмата със спирането "без нарушение". Тъжна картинка, и жалкото е, че не е единственият с такова мислене и поведение на пътя.

# 206
Ама чакайте сега, по закон нямаш право да караш нито пиян, нито дрогиран, съответно какъв е проблема, че ще ти отнемат колата?

По принцип никакъв. На практика обаче проблем има, защото с наркотиците нещата не са ясни - тестовете хващат и лекарства, свободно продавани в мрежата, и реагират на наркотици, взети преди седмици. И за капак няма лаборатории и невинен човек трябва да чака половин година да бъде изчистено името му, а междувременно какви вреди и пропуснати ползи са се натрупали?  Иначе с алкохола нещата са изчистени. не вземат ничия кола за 2 бири, а за над 1,2 промила, което са си няколко ракии. Там оплакванията са неуместни.

От една страна хубаво, но от друга така се пропуска превентивната цел, която даже е по-важна от наказателната. Полицията трябва да може да спре кола, ако начинът на шофиране поражда съмнения за проблем - криволичене, нестабилна скорост, рязане на завои...

# 207
Може би трябва да се каже така - полицията ги взема и ги закарва на някакъв паркинг, но не ги отнема. Отнема го съдът с влязла в сила присъда. Тя и полицията арестува, но не вкарва в затвора, а съдът осъжда на затвор.

Не е съвсем точно, защото ако полицията само ги взима, то шофьорът може да иде и да си я вземе обратно от паркинга като изтрезнее. Та повече от взимане е. Ако погледнем тълковния речник, ''отнемам'' значи взимам със сила, лишавам от нещо. Полицията не пита шофьора за съгласието му да му се отнеме колата или не. Объркването у някои потребителки настава, защото съдът също отнема.

Защо не? Как ще проверят дали си извършил нарушение без телепатични и други извънредно полезни спосбности у полциаите?

Дали караш с книжка или без.
Дали колата е крадена.
Дали не си платил данъци или застраховки.
Дали си пил или не.
Дали си ползвал наркотици или не.
Дали си обявен за издирване или не.

# 208

Не е съвсем точно, защото ако полицията само ги взима, то шофьорът може да иде и да си я вземе обратно от паркинга като изтрезнее. Та повече от взимане е. Ако погледнем тълковния речник, ''отнемам'' значи взимам със сила, лишавам от нещо. Полицията не пита шофьора за съгласието му да му се отнеме колата или не. Объркването у някои потребителки настава, защото съдът също отнема.

Скрит текст:

Защо не? Как ще проверят дали си извършил нарушение без телепатични и други извънредно полезни спосбности у полциаите?

Дали караш с книжка или без.
Дали колата е крадена.
Дали не си платил данъци или застраховки.
Дали си пил или не.
Дали си ползвал наркотици или не.
Дали си обявен за издирване или не.
Нито ще отиде да си я вземе обратно, нито могат да му я конфискуват в полза на държавата без съдебно решение. Последното е въпрос на време, през което не е ясно кой е крив и кой прав. Може да се окаже така, че държвата да плаща повече отколкото пияните и дрогирани шофьори.
Мярката може да е добра, но не е работеща, а ефективността е спорна.

# 209
  • Далечният изток
Скрит текст:
а прочете ли го ?

чий проблем е това?

Има четене с неразбиране. Кой физически взима колата? Съдията на пътя? И самото заглавие: ''Полицията отне първата кола на дрогиран шофьор в Пловдив, в областта изгоряха още двама''. Кой ги спира на пътя? Кой им прави тестове? Кой им взима колите и ги държи на собствен паркинг, докато съдия се произнесе? Виж пак заглавието.

Айда, горното и за теб се отнася. Не знам защо избираш да се правиш на неразбрала. Самият факт, че приемаш за допустимо спрян за проверка и хванат, че е пиян да го пуснат да се прибере с колата, говори много лошо за теб. Гаранция, че ей сега ще се прибере? Гаранция, че няма да катастрофира и убие човек на пътя, докато се прибира? Кой ще носи отговорност ако този пиян и надрусан шофьор продължи да кара и вземе, че убие някой на пътя?
Последен опит...
Къде прочете аз да съм твърдяла, че полицията когато установи пиян или дрогиран шофьор, го пуска да шофира автомобила си?! Къде и кога го казах, моля да ме цитираш. На всичко отгоре съм го приемала за допустимо?! То няма как да го приемам никак, защото никога и никъде не съм твърдяла нещо подобно.
Това, че при установен пиян или дрогиран шофьор или извършил престъпленията по чл. 343б, полицаите НЕ позволяват на пияния или дрогиран шофьор да се качи в автомобила си и да си продължи пътуването, не означава отнемане на автомобила. Отнемане има, когато СЪДЪТ постанови такова. СЪДЪТ! Пак те питам, покажи ми разпоредбата, в която пише, че полицията отнема автомобила на пиян или дрогиран. Ти въобще не можеш да разбереш какво се пише, бе жена, обаче спориш и се налагаш. Покажи ми закона, не статии от разни сайтове. Да, полицията се направи няколко пъти на съд и разпореди да се отнемат автомобили, но това не е тяхно правомощие. Право да отнема има само съдът. Така казва законът, ти го публикува, подчерта, но не четеш. Или четеш, но не осмисляш какво пише, не знам...

Общи условия

Активация на акаунт