Новите предложения за наказания на пияни и дрогирани шофьори, които убиват човек на пътя

• 18 807
  • 572
  •   1
Отговори
# 405
И за пешеходците нали? На тях какво ще им конфискуват? Чорапите?

Преди години на зебра в почти в самия център на Варна беше убито младо момиче от моторист, за когото разследващите установиха 90 и няколко км/ч при преминаването през зебрата, която зебра е по средата между два светофара - т.е. фукнявото МПС колкото и да ускорява на хубавата писта, пак ще трябва да спре, за да минат "напречните" МПС-та. Защитниците на убиеца извадиха в мрежата и такъв аргумент, че уж тя била пияна /от там се минава за кръчмите/.
Убиецът с 90-те км/ч през зебрата получи условна.

Ако е същият случай(известен като случаят Лора), това за условната присъда не е вярно. Окончателната присъда беше ефективна. Пострадала та наистина беше употребила алкохол, (от мед експертиза се установи), но всеки може да употребява, ако е пешеходец. При нея се прие съпричиняване, заради внезапното навлизане на платното. Не вярвам случаят да  е друг, присъдата е ефективна(вероятно вече изтърпяна)

# 406
Те пешеходците се мятат на пътеките много често, защото никой не им повтаря, че трябва да се оглеждат, а само им набива в главите, че имат права. Ами огледай се дали не идва някой малоумник или дали наближаващият автомобил може да спре, да му се не види.

# 407
Те пешеходците се мятат на пътеките много често, защото никой не им повтаря, че трябва да се оглеждат, а само им набива в главите, че имат права. Ами огледай се дали не идва някой малоумник или дали наближаващият автомобил може да спре, да му се не види.
Как да разбера, че е малоумник? Когато реша да пресичам на пешеходна пътека /без светофар/ чакам да спрат и тогава тръгвам, споходена от "благословията" на шофьора. Та нито така, нито онака.

# 408
Нали говорим за деца,все пак? На тях не им е присъщо да се оглеждат като пресичат улицата. Поне не на всички.

# 409
Всеки месец,всяка година загиват деца на пътя. Въпросът е защо точно сега се тръби за тях по всички земни кълбета в България?! И не,това не е конспиративно мислене моето. Това е факт,че някой хора с власт са наредили на медиите да подлудяват хората с трагедии,които не може да бъдат избягнати. Защо? Защо сега?

Точно тази трагедия е можело да се избегне. И по цял свят се пише за такива произшествия. И аз мисля, че никой не заповядва на медиите да пишат, а стана актуално и се продава. И евентуално може би няма натиск да не се пише, в което няма нищо лошо.

Нали говорим за деца,все пак? На тях не им е присъщо да се оглеждат като пресичат улицата. Поне не на всички.

А трябва да им се набива в главите, че не се прави така. Че когато се пресича не се ходи със слушалки в ушите и с поглед в телефона. Освен това детето е на 15 години, има законно право секс да прави и още ред други права, ама не можело да се оглежда? Но това е принципно положение, а ако въпросният убиец е карал много бързо то детето може да е погледнало, да е видяло, че колата е далеч и да е тръгнало съвсем нормално.

Последна редакция: нд, 03 сеп 2023, 12:49 от Черна станция

# 410
На запад по същия начин изкачат децата без да се огледат. Но шофьорите го знаят и около кръстовища и пешеходни пътеки карат бавно и спират веднага щом някой тръгне да пресича, преди да е стъпил на платното.

# 411
  • Другата България
Ама разбира се, че е рационално това давещите да се спасяват сами, как не се сетих, само че от кого по-напред?
От пияндурниците, от състезателите, от тези, за които правила няма?
Кое да преценява това дете, този няма спирачен път изобщо и е успял да спре на СТО МЕТРА след удара!
Няма да изпадам повече в коментари за поредната трагедия, умишлено, но наистина /съвсем сериозна съм/ се чудя как е възможно да има хора с подобни разсъждения. И да, ясно ми е, че никой не оправдава шофьора.....на 100%.
Не знам дали винаги хората са били такива, не знам кога станаха такива и емпатията към себеподобния изчезна, но сами се затриваме като нация.

# 412
Заради такива мантри, в родния ми град, пешеходеца не е с предимство на забележете, пешеходна пътека. Тук преди да тръгнеш да пресичаш, първо си подаваш носа, после стъпваш леко и несигурно и се надяваш някой да спре, че да минеш. Първите 5-10 коли не спират, след това някой решава, че е ларж и ти дава законното ти предимство. Обаче стигаш до средата и същото се повтаря и с движещите се в обратна посока автомобили. Обаче Пътна полиция тая работа не я интересува. Те си мислят, че само и единствено превишената скорост е проблем и снимат на места, където не са толкова опасни. Не подкрепям превишената скорост, казвам само, че има и други опасности на пътя. Онзи ден блъснаха един дядо на пешеходна пътека, до голям хранителен магазин, където има огромен човекопоток. Ама шофьорите много бързат и не желаят да дават път на никого.

# 413
Успокой се малко, въобще не защитавам идиота и нямам предвид конкретния случай, само го ползвам за повод да напомня как блеят децата по улиците.

# 414
Първо, не те обвинявам, а зададох въпрос. Точно каквото направи и ти по-горе, когато попита за емпатията. Та ако моето е обвинение, тогава и твоето е.
Второ, за вина на пешеходците никъде не съм писала.
Трето, аз също пиша личното си мнение по темата и то е - ПАЗЕТЕ СЕ САМИ, въпреки, че по закон трябва да ви пазят. И пак не схващам как може това да не ти е ясно...
И последно - законът може и смъртно наказание да предвиди за убитото дете, това ще го възкреси ли? Ще утеши ли родителите му? В същото време малко повече внимание е можело да предотврати непоправимото. Улицата е опасно място и там е добре да се внимава. Мен лично веднъж ме е блъскала кола като ученичка и си бяха 100% виновна аз самата, защото забравих, че съм на улицата. Но ми се размина - подпрях се на капака на колата, подскочих, а и тя ме подхвърли нагоре. Така прелетях над нея и се приземих по задник зад задната броня. Можеше и да нямам късмет, но можеше и изобщо да не се случи, ако бях внимавала. И от тогава си имам обица на ухото - пази се сама, за да те пази и Господ.

# 415
  • Другата България
Нот, точно сега и точно тук не мисля, че е мястото да напомняш за “блеещи деца“.
Ако стъпим на тази плоскост, то блеят не само деца, определено не само деца. Ще стигнем и до пенсионерите, ще стигнем и до това, че И пешеходци употребяват алкохол....темата наистина е за пияните убийци на пътя. Които продължават да го правят. Как да е спокоен човек?

# 416
темата наистина е за пияните убийци на пътя. Които продължават да го правят. Как да е спокоен човек?

Ето сама стигаш до истината - няма как да си спокойна и затова трябва да добавиш и своето внимание към закона и наказанията.

# 417
  • Варна
За да успее да спре тоя идиот чак на 100 м след удара с каква скорост е карал, пише ли? И като видиш фучаща към теб кола, не е ли по-логично да се дръпнеш и да го изчакаш да се разкара, а не да разчиташ, че една нарисувана пешеходна пътека ще влее разум в откачената му глава?

# 418
На мен ми е мъчно са загиналите и още по ми е мъчно, че с малко внимание може би трагедията, както  само Черна станция разбра, е можело да не стане. Както и преди месеци един друг идиот уби момче и момиче по тъмно на пътека на бул. Константин Величков. Ами не го ли видяха, че лети към тях, не го ли чуха.
Вчерашният случай е на място, където се пресичат пешеходна улица с улица с голям трафик, с голямо движение на хора по пътеките, но и с по-висока скорост на колите по другата улица. Пешеходецът го виждаш в последния момент и той трябва да го осмисля това, но, за съжаление, децата са си деца.  В София се спира на пътеките, даже понякога се спира в последния момент и с риск да те ударят отзад, в провинцията не се спира толкова и пешеходците повече се пазят.

# 419
Като е бил на над 2 промила не е нужно да е бил с висока скорост. Просто му е отнело няколко секунди да разбере, че въобще се случва нещо.
И точно за това не може изцяло сам да се пазиш. Как да предположиш, че някой който се движи нормално изведнъж ще даде газ или рязко ще завие? Многократно ми се е случвало на пешеходна пътека първата кола да спре, а тази зад нея да даде рязко газ и да тръгне да изпреварва. Или пък на празен булевард кола на 20-30 метра от пешеходната пътека да настъпи рязко газта за да мине преди мен, само и само да не намали за 5 секунди. Затова трябва да се наказват строго всички умишлени нарушения и при рецидив, след като първото наказание не е сработило, да се отнема възможността за извършване на следващи нарушения - отнемане на книжка, кола, затвор и т.н.

Последна редакция: нд, 03 сеп 2023, 17:31 от bboiko

Общи условия

Активация на акаунт