Защо искате деца ?

• 71 178
  • 2 683
  •   1
Отговори
# 1 920
  • София
Напротив. Трябва да е задължително. Така работодателят ще знае, наемайки нов човек, че независимо от пола му ще има 6 месеца майчинство.
Във Франция мъжкият отпуск не е задължителен и има много истории за натиск от шефовете да не бъде взет. Ако го бяха направили задължителен щеше да е различно.
Във Франция майчинството е 3 месеца като цяло, кое да е задължително, да си го делят по месец и половина ли?

Иначе виждам логика в това с работодателите, но пак мисля, че трябва да може всеки да си реши по друга линия. Мъже имат остават само те по майчинство, просто нагласите трябва да се променят.

Пък и тия, които не са перли се връщат от работа и поне 14-15 часа са с това дете, нали не твърдим, че всеки работи капитан на кораб.
Къде са тези 14-15 часа? ММ става в 7 сутринта и почва да се приготвя за работа, в 8 излиза. През този един час не се занимава с детето. Прибира се в 18 часа, обикновено има и половин час да се оправи. Но хайде да го сметнем в 18 часа до 21 часа, когато малкия ляга са 3 часа. И то при положение, че плътно се занимава с него.

Пък ти плътно ли се занимаваш с детето 24 часа. То спи, яде, ти му готвиш, переш, возиш с количката. Това едва ли включва и един час плътно занимаване с детето, което по време на майчинството е под 1 година, т.е. е бебе. През останалото време или само то, или и то и ти, и бащата спите или правите нещо друго, но сте на едно място.

# 1 921
Фил, какво ги правите тия бебета на 3 месеца?
Звучи направо ужасно, толкова кратко майчинство.
Та то тепърва човек ще става, а ти трябва да го оставиш.
Изпускаш му цялото развитие, всички важни моменти.
Тук май сме по- добре.

# 1 922
  • София
Фил, какво ги правите тия бебета на 3 месеца?
Звучи направо ужасно, толкова кратко майчинство.
Та то тепърва човек ще става, а ти трябва да го оставиш.
Изпускаш му цялото развитие, всички важни моменти.
Тук май сме по- добре.
На три месеца са на ясла. Обикновено към институцията ясла жени гледат 2-3 бебета в дома си и таксата е процент от дохода. В Белгия по-често са си в ясла, т.е. сградата на яслата. И да, това е ужасно и за мен.

# 1 923
  • France
16 седмици е платеното майчинство. Но никой не те задължава да се върнеш на работа. А съвсем доскоро бащинството беше 11 календарни дни (тоест събота и неделя включително) Cry Би било хубаво да ги уеднаквят. 10 седмици за жените и 10 за мъжете. В момента е месец за мъжете, но за съжаление не хвана ММ.

Ужасно, ужасно, колко да е ужасно? То и 3 години не е гот.

# 1 924
Винаги съм казвала, че най- хубавите години ми бяха по майчинство. До 2,5 години си ги гледаш, обгрижваш, има време и за ясла и за детска градина.
После цял живот пак ще работиш, ама на децата си отделил най- ценните години.

# 1 925
  • София
16 седмици е платеното майчинство. Но никой не те задължава да се върнеш на работа. А съвсем доскоро бащинството беше 11 календарни дни (тоест събота и неделя включително) Cry Би било хубаво да ги уеднаквят. 10 седмици за жените и 10 за мъжете. В момента е месец за мъжете, но за съжаление не хвана ММ.

Ужасно, ужасно, колко да е ужасно? То и 3 години не е гот.
И защо? Никой не те задължава да стоиш по майчинство и ден. Тук и бабата или дядото можеха да са по майчинство, сега не знам дали е така. Та 3-те години не виждам какво пречат. Ти след 16 седмици ако живееш в град и не си женена за милионер няма как да не се върнеш чисто финансово. Че и тези 16 седмици не са ти 100% от заплатата, 80 или 60, ако не се лъжа, мързи ме сега да проверявам.

# 1 926
  • France
Май бяха 80% от брутото. И аз не помня.

Можеш да се върнеш на работа ако има кой да гледа детето. В моят случай нямаше.

# 1 927
  • София
В България от държавата се полагат 15 дни само че не е оферта за семейства, при които мъжът се осигурява над тавана, че орязването на бюджета после не е приятно. И някой ще каже “Ми то сега за 2 седмици кво толкова”, ама ако имаш кредити, лизинги освен сметки, храна и за живот, си е нещо. Обаче вече има фирми в България, които on top на това дават още време (някои 2м, други до 6м) и бащата може да се възползва и да си го вземе. Мъжът ми например е в такава и се възползва от тази опция.

Аз примерно хич не държа мъжът ми да си остава вкъщи и да делим майчинство и това да е задължително. Той е напълно способен да остане с децата - знае им режимът, храни ги, къпе ги, приспива ги, играе с тях и ги развива в различни аспекти наравно с мен, води ги по прегледи и изследвания при нужда, купува лекарства, знае и как да ги лекува като се е налагало. Уикендите отделя повече време разбира се, но и вечер след работа също (та дори и 1 час). Виж домакинската работа му куца малко. Съдомиялна и пералня знае да пуска, готви от време на време, ама да избърше прах, да оглади, да пусне пералня, да подреди неща по местата им - не се сеща, ако не го помоля. И сега ми е ясно, че не един ще каже “ми той твоя е еднорог, повечето мъже не са такива”, ама не е. Приятелските ни семейства са по същия модел (такава ни е средата явно). Един баща иска ли да си гледа децата и да помага на жена си, то няма да е нужно някой да му спуска от някъде задължително да го прави. А този, който не иска и го накараш на сила - ами ще гледа детето на самотек, да е нахранено и със сменен памперс, хич няма да се занимава да дава повече от себе си.

Има ясли и занимални (поне за София), които приемат деца от 3м възраст. Ако жената не иска да стои дълго, а да се върне на работа и мъжът не иска да вземе майчинство след 6м, това е само един от вариантите.

# 1 928
Предимството там е, че със заплатата на таткото могат всички да живеят нормално. Те повечето жени и не работят дълго, като родят.
Но, толкова кратко майчинство ,не ми е окей.

# 1 929
  • France
И за 9 месеца бременност не сте спестили достатъчно, че да можете да си позволите едни 15 дни?!
Това си е чисто извинение за мен, въобще не мога да го приема сериозно.

Че мъжете взимат често по-голямата заплата е проблем. Но още по-голям проблем е, че им липсва желание да бъдат наистина втория родител

# 1 930
  • София
Предимството там е, че със заплатата на таткото могат всички да живеят нормално. Те повечето жени и не работят дълго, като родят.
Абе кой взима толкова големи заплати? Че и масово имат по три деца. Живей ти в Париж с една заплата за няколко човека... Simple Smile Трябват единия да е с много високи доходи или да живеят в собствено жилище в малко населено място. 20 кв студио в Париж е 1500 евро на месец, това е една стая. Заплатите средно са 2600-3300 евро.

# 1 931
Абе кой взима толкова големи заплати? Че и масово имат по три деца. Живей ти в Париж с една заплата за няколко човека... Simple Smile Трябват единия да е с много високи доходи или да живеят в собствено жилище в малко населено място. 20 кв студио в Париж е 1500 евро на месец, това е една стая. Заплатите средно са 2600-3300 евро.
Не споря, Филомена да каже по тоя въпрос. Като гледам още си гледа децата и не работи. Така че, явно се получава.

# 1 932
Крис, не с цел заяждане, а от любопитство - ти взе ли си 15-те дни, които ти се полагат след раждането на децата? И случвало ли се е да сменяш памперси и да храниш?

# 1 933
  • София
И аз имам познати във Франция, които си гледат децата и не работят, че и някои никога не са работили, но те са от съвсем друга прослойка, която дните майчинство не я касаят въобще.

# 1 934
  • France
Е, хайде, хайде. Живее е се. Почти 3 месеца само с моята и 3 години с неговата. И пак повтарям, не сме богати. Обикновена средна класа и то не във високата ù част. Да, живеем в миниатюрна тристайка със северно изложение и на нисък етаж, но продължаваме да ходим на море лятото и на ски зимата.

Общи условия

Активация на акаунт