Защо искате деца ?

• 71 164
  • 2 683
  •   1
Отговори
# 1 905
Скрит текст:
Винаги съм искала деца. Майка ми ме е родила на 20 и с баща ми винаги са казвали колко щастливи са били да бъдат млади родители. Съответно и аз исках да съм млада майка, но ако имам добри условия да отгледам деца и човек до себе си, с които да искам да ги създам. Подобно на другите пишещи, и за мен децата са естествено продължение на любовта между двама души.

С бъдещият си съпруг си се запознах на 21, като бях на 23 вече бяхме решили, че ще създадем семейство заедно. Минаха още няколко години, докато се установим напълно, а поради репродуктивни проблеми първото ни детенце се появи съвсем наскоро (и не последното, надявам се, искаме три). На 32 г. съм в момента. Та както казват, животът е това което се случва, докато си правиш планове.

Рзсъжденията на авторката за любовта към децата и желанието да ги създадеш са ми абсурдни.
На 23 е нормално да не искаш деца, но не е нормално да не разбираш защо хората ги искат и обичат.
Съвсем нормално е да не разбираш ситуация, в която не си бил. Поне не по начина, по който я разбира човек, който вече е минал през това.
И не си длъжен да разбираш, само да уважаваш чуждия избор.

# 1 906
  • София
Понеже аз цитирах шведския модел – за мен това е излишна крайност.
Глупости. Детето има нужда от любов. Доказано е, че който го гледа има изменения в мозъчната архитектура. Не зависимо дали е биологичен родител или от пола си. Това доказва, че любовта и привързаността идват с грижата
Как пък един мъж не каза "ще направя всичко възможно за да прекарам време с детето си. Да видя как расте в първите месеци"?
Явно ММ е някаква рядка перла.
И моя бивш беше перла, но това е друга тема. Просто казвам, че е достатъчно да има възможност, не е нужно да е задължително. Пък и тия, които не са перли се връщат от работа и поне 14-15 часа са с това дете, нали не твърдим, че всеки работи капитан на кораб.

# 1 907
Цитат
Да кажем, че не ме възмущават, но не ме привличат жени, които...
Е, как не те възмущават, като от поста от 10:05 се процежда струя възмущение.
То не е от жените, които работят повече и изкарват повече пари от мъжете си и им делегират те да гледат децата - такива жени просто не ме привличат, но не ме възмущават - това са си техни семейни решения.
Възмущението беше от няколко жени тук, които ме съдят и дават акъл защо аз не съм направил това или онова, за да не изпускала жена ми кариерата си - без въобще да знаят искала ли е тя това и какви са били приоритетите й.

# 1 908
  • France
Напротив. Трябва да е задължително. Така работодателят ще знае, наемайки нов човек, че независимо от пола му ще има 6 месеца майчинство.
Във Франция мъжкият отпуск не е задължителен и има много истории за натиск от шефовете да не бъде взет. Ако го бяха направили задължителен щеше да е различно.

# 1 909
  • София
Скрит текст:
Не виждам как ако жената работи става мъж, нито как мъжът става жена ако си гледа децата. Въпрос на удобство и обстоятелства.

Нито пък аз.

Иначе, ако жената няма кърма, какво правим?
[/spoiler]
Жената може и изобщо да не кърми, защото не иска. Неин избор. Просто не виждам причина държавата да задължава двамата да си делят майчинството. Познавам мъж, който беше по майчинство и с двете си деца. Жена му не е кърмила, имаше кариера, така са преценили. Той си е мъжествен мъж, семейството прекрасно. Тая жена не е стояла по 6 месеца вкъщи, а дни. И нея няма защо да я задължават. Това да си го решават семейно е най-добре мисля, не да се налага отвън.

Това, което аз виждам като бонус на шведския модел е, че мъжът не може да притисне жената и му се "налага" да е солидарен. Разбира се, кофти това да става по този начин, но истината е, че много жени се принуждават не просто първите 6 месеца (които за мен също е по-нормално да се поемат от майката), не първата или втората година, а и отвъд това. Насреща си имат пълно неразбиране и желание за съдействие, щото това не е "мъжка " работа, нали. А една майка няма да остави детето си болно и без грижа, например, докато явно при бащата това не се гледа по същия начин и е нормално той да бие отбой.

Иначе е много лесно да се каже, че жената трябвало да гледа какъв е мъжът (все нейна е отговорността). Но далеч не всички мъже са "перли", а и трудно да са, ако няма някаква воля това да се възпита у тях. Та какво им остава на жените тогава, да се примирят или да се избият за еднорозите? Joy Аз лично смятам, че е много по-добре да се търси промяна в модела, така че да е по-балансиран и справедливи. Мъжете не са нито неспособни, нито неадекватни, нито ненужни. Въпрос на мислене и възпитание.

+1 и за Филомена. Освен всичко друго, това би помогнало и на неравнопоставеността в работата и отношението на работодателите. Които ги разбирам също - никой не иска преуморен, постоянно отсъстващ служител. Различно ще е обаче, ако тази тежест е разпределена между двамата родители, а не я отнася само единия.

# 1 910
Пък и тия, които не са перли се връщат от работа и поне 14-15 часа са с това дете, нали не твърдим, че всеки работи капитан на кораб.
Къде са тези 14-15 часа? ММ става в 7 сутринта и почва да се приготвя за работа, в 8 излиза. През този един час не се занимава с детето. Прибира се в 18 часа, обикновено има и половин час да се оправи. Но хайде да го сметнем в 18 часа до 21 часа, когато малкия ляга са 3 часа. И то при положение, че плътно се занимава с него.
И аз съм ЗА да има балансираност. Ако бяха 6 месеца майчинство все се изтрайва /макар че точно първите 6 месеца с коликите, безсънните нощи, ревът и т.н. бих била повече от щастлива да ги пропусна/. Но при мен сякаш майчинството продължава вече 3 години +, защото малкия е все болен или пък трябва да почива от яслата или пък има други неща. Просто ми се вижда безкрайно. Айде, аз съм самонает и се справям някакси, ами други жени? То затова повечето разчитат на баби да гледат децата, че да може жената да работи.
Крис, от постовете ти лъха на принизяване на уменията на жените като цяло. Няма лошо дори и жени на високи постове да се откажат в даден момент и да си гледат децата. Или пък да искат да имат някаква работа, колкото да е не е без и през останалото време да се грижат за дом и деца. Но това трябва да е въпрос на избор на семейството и на жената, а не защото някой ще се почувства по малко мъжествен, ако сменя памперси няколко месеца.

Последна редакция: пн, 13 май 2024, 12:24 от miss_chichi

# 1 911
  • Пловдив
Има смисъл в известна "принуда" и мъжете да се включват, иначе цялото общество се повлича по инерцията "децата са работа на жената" и слабо обръща внимание на възможностите да е иначе. Всички тези неща стават с лек натиск, когато не е само до конкретно семейство, но и до отношение и улеснение от обществото. Но според моето виждане натискът трябва да е едва-едва, гъвкав, с възможност за маневриране по желание. Не е лесно да се прецени къде да се постави границата и до нищо добро не води силният натиск за изравняване, освен до усещане за фалшивост, неестественост.
Вкл., ако го свържем с друга тема, и квотите по полове за управлението водят до такова усещане.

# 1 912
miss_chichi, много ти е дотежало явно, ами поне уикендите ги пращай на мъжки разходки и си почивай. Замисли се за всички плюсове, които има около теб, не гледай все минусите. По-леко ще ти е.

# 1 913
miss_chichi, много ти е дотежало явно, ами поне уикендите ги пращай на мъжки разходки и си почивай. Замисли се за всички плюсове, които има около теб, не гледай все минусите. По-леко ще ти е.
Единствения плюс е че расте и нещата се променят към по добро. Просто наистина ми е необходимо да ходи някъде за няколко часа дневно за да свършвам други задачи - дали работа, чистене или почивка имам нужда от това време.
Щях да пиша и по темата, че жените искат да си стоят в къщи при децата. Ами може и да не одобрявате, но аз не искам. Не че не си обичам детето и не искам да прекарвам време с него, но не се чувствам пълноценна в ежедневието с бебе/малко дете. На работа мога да се развивам професионално, имам предизвикателства, различни задачи за решаване, ежедневието е много по динамично и т.н. Имам и много идеи свързани с творческата ми страна, които също ми доставят удоволствие. За мен гледането на бебе и домакинската работа са страшно монотонни и еднообразни. Сега като е на 3+ години дори и игрите са по разнообразни и интересни и ми е много по приятно с малкия. Но бебешкия период беше страшно подтискащ за мен.

# 1 914
Имах предвид не само за детето, а цялостната картинка. Имаш собствен бизнес - това е повече гъвкавост за теб. Имаш наследствено жилище за ремонт - много хора нямат такова. И т.н.

# 1 915
В България първите 6 месеца от майчинството са задължително за майката, след това може да прехвърли остатъка до 2 години. Та явно се правят опити, за изравняване на "силите". Малко нескопосано, но по-добре от нищо.
А има и отпуск по бащинство, който според мен трябва да е задължителен.

А най-хубавото всъщност е правото на избор - колко деца да има и дали изобщо ще ражда.

# 1 916
А има и отпуск по бащинство, който според мен трябва да е задължителен.
Много социалистическо ми бие всичко да е задължително.
Ако е задължителен за бащата, то майката тогава задължително трябва да ходи на работа. Доколкото разбирам, така било в Швеция - 9 месеца за единия родител, след това 9 месеца за другия, без гъвкавост. А ако има някоя шведска жена, която желае 18 месеца тя да си гледа детето лично? Това я лишава от този избор.
Не мислите ли, че има жени, които предпочитат грижите за децата си пред кариерата?

# 1 917
A не може ли бащата да помага на майката през това време?
И без това този отпуск в България не е ли 15 дни?

# 1 918
chris78 не мога да разбера от децата или от жената се оплакваш или от перспективата ?

# 1 919
Крис, горките мъже, как някой ще ги задължава да са активни бащи на децата си, нали имат майка, за нея е задължително.
Ясно ми е, че не знаеш, както продължителността, така и периода за, който се полага бащинство в България.

Общи условия

Активация на акаунт