Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 72

• 38 747
  • 748
  •   1
Отговори
# 135
Да използвам темата и да попитам, ако се продава недвижимо имущество ( магазин, склад) който е собственост на фирма ( ЕТ) на починал човек, и ако наследника ( син, дъщеря) реши да го продаде дължи ли данък печалба на НАП и колко? Кой подава декларацията към НАП и т .н.?

Най - добре си наемете брокер или адвокат.. или се консумирайте със счетоводителя си, предполагам имате такъв във фирмата. Тук ще чуете много теории, но в крайна сметка става на въпрос за парите ви.

# 136
Преките наследници не дължат данък наследство в България (конкретно син и дъщеря).
И при получаване на наследствен имот може да се продаде веднага без данък печалба, а не да се чакат три години (или пет) както е със закупен имот.

Последна редакция: нд, 28 май 2023, 17:36 от Черна станция

# 137
  • Бургас
Само че хората не наследяват физическо лице, а фирмата - едноличния търговец.  Директно да продават не може. Минава се специална процедура за закриване. Ето тук е описана. Данък не се дължи, но при ликвидация има проверка от НАП. Ако пък е регистриран и по ДДС, е още по-сложно. Намерете си адвокат.
https://www.bgkantora.bg/statii/Nasledyavane-na-Ednolichen-targovec

# 138
  • София

40-50к не са никаква сериозна сума вече, направо джобни.
През последните 10 г адски много хора взеха да вадят много пари. 50к им са дохода за няколко месеца.
Няма нищо общо с 2000та. Факт.

Че има такива хора има, ама чак много. С какво се занимават ? Сериозно питам, не се заяждам Thinking Само да не се извади линията с ИТ-та, че вече я въртяхме и там далеч не е така... Или зависи какво значи няколко месеца - защото може 2-3 , а може и 10- 12- 15 Grin

Според мен реалистичната корекция е 20%, която за сега официално я няма(говоря за София конкретно и то защото има огромно наводняване с имоти, която расте с всеки изминал ден). Широкия център се наводни с още повече обяви само за няколко седмици- всичките са над 200 к. Говоря за големи апартаменти. Гледам един пълна трагедия- живял възрастен човек, не ремонтиран поне 30 години, просто влизаш и ринеш с лопатата и цена 300к Rolling EyesRolling EyesRolling Eyes Нелепо ми е. Подобен до Илиенци със същите параметри на мизерия и всичко - 150 к. Ами ще си кажа - скъпия и за 200к не бих го взела, но да кажем , че за 230 - до 250 може и да се намерят фенове, а бюджетния и за 100 ще му се чудя- просто защото ще гледаш Илиянци от терасата и 50к евро няма да те оправят за ремонта, отделно поне година ще го правиш, защото говорим наистина за тотални ремонти Thinking. Но това съм аз. Уви, няма да разбера как ще завършат конкретните сделки Smile Аз пък вече попадам на обяви с намаления от по 5- 10 к евро(но са няколко само!). И вече гледам поне 200 имота 8-9 месеца не мърдат...
       Ще ми се  ако някой скоро е купувал да напише дали цената на имота е била договоряна, т.е. имало ли е реално корекция някаква или не Simple Smile RelaxedЩото така инак си пишем просто.
        И ето  на нас ни трябва все по-спешно голям апартамент и гледаме, но това, не значи, че част от имотите не са доста надценени. Ще се свързваме с брокер и ако не се намери нещо достъпно, ще търсим под наем. В момента има не малко приятни имоти за добри цени, на чудни локации. Наистина има Simple Smile

# 139
От 185, свален на 180. Купен преди 2-3 седмици.

# 140
Скрит текст:
Спад, че няма.. няма наистина... не е сигурно и дали ще има, но при една хипотетична ситуация - какъв спад в имотите би ви задоволил? 10 000 евро? 20 000 Евро?
При един имот за 200 000 евро, който е добър имот приемно с два основни минуса ( няма удобно паркиране в района и е на първи жилищен етаж). Наистина ли един спад от 10 000 евро принерно.. ще е достатъчен за повечето потенциални купувачи? Едно 5% намаляне на цената ще ви устройва ли в действителност?

Защото мнението ми за 80% от Българското население ( тъжно ми е от този факт, но е истина), за да купи имот спокойно без да му е скъпо - имота не трябва да минава 40 000 - 60 000 евро.
Скрит текст:
Мен ще ме устройва спад от 50%.

40-50к не са никаква сериозна сума вече, направо джобни.
През последните 10 г адски много хора взеха да вадят много пари. 50к им са дохода за няколко месеца.
Няма нищо общо с 2000та. Факт.

Скрит текст:
Ваканционен бих взел само ако не го продавам в бъдеще и ако бих живял примерно 1 година хипотетично в него. По-скоро, идеята е дали бих могъл да преживявам поне 50% от времето при пенсиониране. За 5г и аз не мисля, че си струва занимавката.
Затова и гледам да е в град или непосредствено до град. Кърове и гори не мисля, че са удачни.
Е хайде пак изхвърляне. 40-50к ЕВРО са си 40-50к евро. Не са джобни пари, не и за 90% от населението. Факт е, че не сме 2000-та година, тогава целите имоти струваха толкова. Дори ай ти с 10к на месец, пак ако спестява 1/3 от дохода, си ще са нужни няколко години, за да спести тези 40-50к евро. А пък такива заплати се водят high end за България.
В действителност има такива близки до властта, докопали се до евро пари, за които вероятно са джобни тези пари, но те определено не са масата.

# 141
Дори в Европа поне 50% от семействата нямат 50к евро в сметките си.
Нищо, че и нас са дребни пари за семки

# 142
  • Бургас

Че има такива хора има, ама чак много. С какво се занимават ? Сериозно питам, не се заяждам Thinking Само да не се извади линията с ИТ-та, че вече я въртяхме и там далеч не е така... Или зависи какво значи няколко месеца - защото може 2-3 , а може и 10- 12- 15 Grin

1. Записах си час за вежди по модерна техника. Цена на процедура 600 лв. Часове няма за месеци напред. На ден 5 клиенти, сметни го сам колко е. Вярно, има разходи, наем, материали...
2. Майстор прави сифон в баня. Час труд, половин метър тръба, 300 лева.
3. Приятел лекар. Частен прием 50 лв. Всеки ден минимум 10-15 човека пред кабинета. Ама работи и другаде, там има заплата, избор на екип, отделно е преподавател във ВУЗ.
4. Земеделец с декари зърно. Субсидиите на декар са официални, сметнете си.
5. Майстор и собственик на автосервиза, в който си водя аудито. Не искам даже и да пиша, защото ми прилошава само като се сетя.
6. Приятел със сервиз за климатици на коли. Лятно време работи от 8 до 22 ч. И часовете като при майсторката на вежди.
И още, и още...

# 143
Забравихте брокерите 🤣 с по между 10 и 20 000 евро комисионни.. та нали заради тях цените са високи.

# 144
Тинтита кажи за себе си какво само за другите говориш Grinning

1. Записах си час за вежди по модерна техника. Цена на процедура 600 лв. Часове няма за месеци напред. На ден 5 клиенти, сметни го сам колко е. Вярно, има разходи, наем, материали...
2. Майстор прави сифон в баня. Час труд, половин метър тръба, 300 лева.
3. Приятел лекар. Частен прием 50 лв. Всеки ден минимум 10-15 човека пред кабинета. Ама работи и другаде, там има заплата, избор на екип, отделно е преподавател във ВУЗ.
4. Земеделец с декари зърно. Субсидиите на декар са официални, сметнете си.
5. Майстор и собственик на автосервиза, в който си водя аудито. Не искам даже и да пиша, защото ми прилошава само като се сетя.
6. Приятел със сервиз за климатици на коли. Лятно време работи от 8 до 22 ч. И часовете като при майсторката на вежди.
И още, и още...

# 145
  • Бургас
Гого, аз вече само от наеми живея Simple Smile

# 146
Айде чак толкова... 2-3 пъти съм си пълнил климатика на колата, винаги ме вземат утре като се обадя днес, и сумите са двуцифрени. Един път ми бяха взели 400 лева като имаше да се сменя радиаторчето, ама само то е 200, а от останалите 200 има фреон, масло, както и овърхед на сервиза - нали се плаща за хале, подемник, инструменти... не ми се видя майстора да е милионер.
Вежди по 600 лева си правят сигурно само няколкостотин видни кифли в София и то в някой салон, който е профилиран за такива клиенти - и струва съответния капитал да се купи и оборудва.
Нормалните салони - около мен има 5-6, покрай които минавам - не личи да има опашка от жени да чакат месеци наред.
И с всичко останало така.
Има богати хора, разбира се - то се вижда по колите пред мола. Но далеч не е масово.

# 147
  • София
Така де, има наистина добре платени лекари, адвокати, мениджъри всякакви , със сигурност и брокери, ИТ-та, спортисти, фризьори и т.н. Но просто не са толкова много...Понякога се изкарва във форума, че това са половината от народа ни. Честно казано много ми се иска да е така, ама не е. Това не са половината от София, камо ли от БГ.
   Част от професиите, които са изброени по-горе са и сезонни, затова не съм ги писала- примерно ремонтни дейности, климатици и много други, което не значи, че хората в сезона не си докарват чудесни доходи, но като ги разделиш за цялата година става съвсем различно.
Инак съм работила в добро козметично студио преди много години, среден клас(ако можем така да го наречем) с много клиенти, много. Това, че им взимахме едни пари изобщо не значеше, че ние изкарваме големи пари....То наем, консумативи,уреди, визия на салона(цветя и други), малко за шефовете....Наистина се изкарваха много малко пари. Сега може и да се е променило, незнам. Отидох в съвършенно друга посока, но примерно в центъра маникюристката и фризьорката до нас изобщо не кипят от работа. Докарват доходи, но са прилични, а не големи, а са добри и двете Grin
    Благодаря на всички, които писаха на въпросите ми Relaxed

# 148
  • Бургас
Само да вмъкна, че веждите са във Варна, не в София Simple Smile
А най-известната подобна майсторка от Бургаска област живее в едно турско село в региона, цената там е към 500 лева, ама и при нея часовете са заети за месеци напред.
Пропуснах и клиниките за пластична и естетична хирургия, стоматолози, нотариуси, адвокати...

Не знам как става тоз филм. Хем хората с доходи не са много, хем имотите поскъпват постоянно, а качествените не се задържат дълго на пазара. В хубавите хотели и ресторанти без резервация не можеш да попаднеш, а екскурзиите в чужбина не секват. И пълни с хора 65 плюс.

# 149
Забравихте брокерите 🤣 с по между 10 и 20 000 евро комисионни.. та нали заради тях цените са високи.
Масово брокерите работят на граждански договор.
Цитат
Само да вмъкна, че веждите са във Варна, не в София
Да разбираме,че в София ще е по-скъпо,800-1000лв.?

Общи условия

Активация на акаунт