Обсъждане на имотни обяви - 32

• 54 388
  • 867
  •   1
Отговори
# 810
В тия теми винаги има няколко потребителя, дето се изказват от високата трибуна в стил “За бога, братя, не купувайте”.
Тия няколко потребителя обикновено се включват на постинги в стил "купувам докторския паметник, искат му две доживотни заплати дали си струва". Има и достатъчно потребители които му казват купувай купувай по-скъп ще стане. Нека има от всички.

# 811
Скъп е този гараж за района си.
А и не мисля, че там паркирането е толкова невъзможно като в другите квартали.
Не вярвам да се отдаде под наем за 300 лв на месец.
До преди година живеех наблизо. Сега съм в друг квартал, в който паркирането на улицата наистина е невъзможно по всяко време на деня и годината, а наемите са под 300 лв.

# 812
Много благодаря на всички за мненията и полезната информация за гаража. И на мен ми се вижда скъп, много висок наем от 300 лв който му искат, но реших да питам и тук, тъй като не съм наясно с гаражите.

# 813
На мен ми е любопитно. Пуснах една търсачка с гараж без да ограничавам квартал, цена и квадратура. Изброявам какви квартали се появяват основно: Център, Лозенец, Изток, Студентски град, Младостите, Кръстова вада, Манастирски ливади, Дървеница, Белите брези. Има и други, разбира се, но тези са основното предлагане и съвпадат и с моето виждане кои райони са проблемни. Тук бих добавила вече и Малинова долина, още няма много обяви, но това е цял нов квартал, който изникна и в който няма къде копче да се изпусне. Бая хора за закупили гараж/място, но и доста не са или ще има наематели, които ще трябва все някъде да паркират тепърва.

# 814
Ако ще се купува за инвестиция , тогава може да се смята, дали и кога да се купи, но ако няма къде да живееш, по- добре ипотека пред наем... просто е. Thinking
Едва ли ще падат цените на имотите особено пък в София , за жалост.... така смятам Confused
Ха-ха, просто било. Ако наемът е 1000 и ипотеката е 1000 - тогава е просто, да. Но ако наемът е 1000, а ипотеката 1500, пак ли е просто? А ако ипотеката е 2000? Очевидно съотношението между двете определя кога единият вариант е по-добър от другия.
Хората ще разберат, че пазарът се движи фундаментално от развитието на икономиката и от паричното предлагане, а не от вярвания като "имотите винаги се вдигат и никога не падат". Прости, да, но измамни.
Криза не е имало от 2008, а по времето на ковид а-ха да настъпи криза, но я потушиха с печатане на цели вагони пари и с инфлация. Кога ще дойде следващата криза никой не знае, и аз не знам. Само знам, че рядко минават повече от 15 години по света без поредната рецесия.

# 815
  • София
Ако ще се купува за инвестиция , тогава може да се смята, дали и кога да се купи, но ако няма къде да живееш, по- добре ипотека пред наем... просто е. Thinking
Едва ли ще падат цените на имотите особено пък в София , за жалост.... така смятам Confused
Ха-ха, просто било. Ако наемът е 1000 и ипотеката е 1000 - тогава е просто, да. Но ако наемът е 1000, а ипотеката 1500, пак ли е просто? А ако ипотеката е 2000? Очевидно съотношението между двете определя кога единият вариант е по-добър от другия.
Хората ще разберат, че пазарът се движи фундаментално от развитието на икономиката и от паричното предлагане, а не от вярвания като "имотите винаги се вдигат и никога не падат". Прости, да, но измамни.
Криза не е имало от 2008, а по времето на ковид а-ха да настъпи криза, но я потушиха с печатане на цели вагони пари и с инфлация. Кога ще дойде следващата криза никой не знае, и аз не знам. Само знам, че рядко минават повече от 15 години по света без поредната рецесия.
Ами живейте до пенсия под наем тогава, понеже ще спестите едни 500 лева на месец. Също става...
Аз не познавам пенсионер под наем и не знам как би живял в България, но може след 20-30 години да се живее нормално с Бг пенсия и под наем ... Проста е сметката, да. Stuck Out Tongue Winking Eye
А и защо трябва ипотеката да е 2 хил на месец, като има и по-скромни варианти? И всеки от тях е по-добър от цял живот под наем или с деца при бабата и дядото да се блъскате заедно в някоя панелка

# 816

Първо, разбира се, стои въпросът дали човек може да си позволи да плаща повече от 1000, а именно 1500 или 2000. Тогава е просто и ясно. Но ако може да си позволи да ги дава, то идва въпросът дали ще реинвестира тези 500 / 1000 лева или ще го избумка за лукс. По мои наблюдения основно става второто (онзи виц за непушача и Ферарито). И ако все пак е финансово дисциплиниран и инвестира тези 500/1000 лева, идва въпросът дали тази инвестиция ще бие ръста на имота за 20 години примерно. Защото ако имотът е поскъпнал повече, отколкото са се натрупали инвестираните пари, явно е било грешно решение. После идва и друго - след 20 години онзи с ипотеката има собствен имот (оставяме настрана факта, че е живял комфортно и удобно в жилище по свой вкус), а дали онзи със спестяванията, който няма нищо, ще може да си купи жилище с натрупаната сума? Ако не може, а трябва да продължи да плаща наем и като пенсионер, пак не съм сигурна, че е било добро решение. Или сам виждаш колко "АКО" има за да се окаже изгодно да се живее под наем. Докато ипотеката дисциплинира и мотивира хората. Освен това след тези 1500/2000 лева ще тежат първите 10 години, а после ще са безпроблемни в общия случай заради ръста на доходите (и заради индексации на инфлацията, и заради кариерно развитие).

# 817
  • София
Ако сме в Германия да седнем да го мислим как е по-изгодно. Но в България пенсионер под наем - си умрял, директно. Confused Да чакам и да се надявам, с години, да се "пука балон" и да давам дълго пари за наем , а не... не съм от тези  Grinning Под наем съм живяла ( студентка, и после още години) почти  10 години,  та знам... Grinning
Малко да си вече финансово стабилен , вече семеен с деца... ипотека пред наем е 100 пъти по -добре ...
500 лева къде не отишли, 2 пъти на ресторант , 1 път в Мола + 1 кожени обувки.. Толкова са
Без тези неща мога, без жилище не мога...Просто е  Thinking

# 818
Е аз да съм казал, че човек цял живот не трябва да си купува имот, докато се пенсионира?
Но трябва ли да си купува баш когато продавачите са си повярвали, че 250-300к евро е нормална цена за жилище, и то на Константин Величков или в Мусагеница?
Какво пречи човек да хване по-изгоден момент, а защо не и по-изгоден град? Ето една оферта от Пловдив - във Фейсбука ми излезе:

Софийските строители викат, поскъпнало било желязото и бетона. А в Пловдив нима строят без желязо и без бетон? Ето това ми се вижда нормална цена, като за Пловдив. За София тъй като са по-високи доходите, нормално е и цените да са по-високи. Но 250-300к за жилище 90 кв.м. площ, и то влизаш вътре на гол бетон - извинявайте много. Но който иска - нека купува.

# 819
  • София
Гаражът ми се струва скъп. Познати купиха миналия месец за 30хил.евро в Манастирски ливади изток, а там проблемът с паркирането е зверски.

Последна редакция: пт, 13 окт 2023, 19:30 от Oceans

# 820
Kрис района е Тракия, затова и цената е такава. Другия за когото говорех е в центъра. Разстоянието от Тракия до центъра е колкото Пловдив София. Краен квартал. От Тракия свършва града и почва полето. Навремето се шегуваха, че крайните блокове ходели по нужда навън, за да пестят вода

# 821
Доходите далеч не растат с такъв темп, с какъвто растат цените (на всичко). Не всички са ИТ специалисти и взимат по 10хил. на месец.
Важното е, че чакаме балона.

То тези с 10к на месец са една шепа хора. Ето малко статистика от НОИ, понеже пак се говори за дигане на осигорителният праг
"B cлyчaй чe oĸoнчaтeлнoтo peшeниe нa Hapoднoтo cъбpaниe бъдe зa вдигaнe нa мaĸcимaлния ocигypитeлeн дoxoд, тaзи пpoмянa щe ĸacae oĸoлo 160 xил. paбoтeщи, ĸoитo пo дaнни нa HOИ (ĸъм нaчaлoтo нa 2022 г.) ca били c oблaгaeм мeceчeн дoxoд нaд 3400 левa. Oт тяx oĸoлo eднa чeтвъpт ca oт ИT ceĸтopa, 11% са заети в сферата на здравеопазването, а в държавното управление са около 6%. Следват служители от консултантския бизнес (4,2%) и от финансовия сектор - (2,5%)."

Значи в ИТ сектора са грубо 40 000 човека над прага. Само дето след тоя праг не е много ясно колко взимат 3к , 4к, 5к, 6к и т.н. Като сметнеш чисто след данъци 3400 бруто са ти малко над 2600лв.

Реално хората който взимат от 5к и нагоре (не визирам само ИТ ама всички) едва ли са повече от 2-2,5% от общият брой работещи в България.

Аз не познавам пенсионер под наем и не знам как би живял в България, но може след 20-30 години да се живее нормално с Бг пенсия и под наем ... Проста е сметката, да. Stuck Out Tongue Winking Eye
А и защо трябва ипотеката да е 2 хил на месец, като има и по-скромни варианти? И всеки от тях е по-добър от цял живот под наем или с деца при бабата и дядото да се блъскате заедно в някоя панелка

Живот и здраве, догодина лятото майка ми трябва да се пенсионира. След последните промени с тавана на пенсийте, по прогноза трябва да взима 2200-300лв. С тези пари спокойно може да се живее под наем или при нужда да се отиде в по-евтин град.
Давам го като пример, че има вариянти, просто навсякъде се говори малко наизуст разни неща и хората реално не знаят какво се случва.

Вариянти има, случват се някакви промени в държата, макар и мнооооого бавно и с мноооого години закъснение, но все пак от време на време има и положителни неща. Не всичко е толкова черно колкото хората си мисля. Казвам го и като човек пътувал доста по света - бил сам и на хубавите места, бил съм и в мизерията. Да си роден в България/Европа, да си европейски гражданин носи много позитиви. Условията ни на живот са много добри. Пак да повторя - сравнявам с това което съм вижда в доста бедни страни.

# 822
Сега ще се каже,че ит са в сивия сектор. Иначе как да живеят под наем на старини, като масово се осигуряват на минимума или несе осигуряват?

# 823
Крис, кой е печатал пари по ковид, че нещо се обърках? Имаш фундаментални липси на разбирания относно печатането на пари, когато една държава е в борд, в какъвто сме ние…

# 824
Абе не знам, но ти също имаш големи липси. Всеки един изтеглен кредит са нови пари в икономиката. Всеки външен дълг и дефицит са нови пари в икономиката. Иначе елементарно се печатат пари в борд - теглиш външен дълг в евро, даваш го на бнб като резерви, а те ти напечатват левов еквивалент.

Общи условия

Активация на акаунт