Обсъждане на имотни обяви - 32

• 54 420
  • 867
  •   1
Отговори
# 765
Не говорим за баба и дядо на село, а за жилище в Лозенец за семейство с отраснали деца и потенциални бъдещи внуци. Внуците си живеят в жилището на родителите, при баба и дядо остават с преспиване инцидентно. За инцидентно преспиване и без многобройна родА от провинцията, която смята, че трябва да им се осигуряват нощувки, апартаментът в Лозенец е напълно достатъчен.
А за събирания на родАта може да се използват прогимназиите в провинцията, които имат много стаи.

# 766
Благодаря на всички за съветите.
Помогнахте ми да видя живота ни в жилището от всички перспективи - от двойка, през семейство с едно, две, три деца, до баба с внуци на гости и имот с размерите на прогимназия в провинцията Simple Smile.
Това е само в рамките на шегата, но наистина получих от вас ценни съвети и гледни точки!
Благодаря!

# 767
Мандаринка, каква провинциална рода, каква прогимназия, какви 5 лева или да се намираме на приказка просто ей така. Говорим за класически случай баба и дядо, техните деца, които вече са станали родители и две внучета, че няма как да се съберат примерно в 2-стаен 55 кв. с една баня и е тегаво дори и за кратко гостуване, това са 6 човека все пак. Естествено, че няма нищо задължително и никой на никого не е длъжен, нито е нужно младото семейство да остане при родителите си, но все още в по-голямата част от случаите слава Богу бабата и дядото са гостоприемни достатъчно да поканят собствените си деца (дете + зет/снаха) и внучета за 2 дни гостуване в собствения си апартамент. Коментираме, че ако е малък този апартамент става много неудобно, но все някак се изтрайва за краткосрочен престой.

# 768
Аз пак да подчертая, че говоря за жилището в Лозенец, а не за жилището на баба и дядо в провинцията.

В Лозенец баба и дядо ще приютят внучетата за 1, 2, максимум 3 нощувки, за да могат мама и татко да отидат спокойно на заведение, командировка или нещо подобно. Мама и татко също са в София, така че няма да нощуват заедно с децата при старите, таксита има денонощно, най-много една нощувка, ако ги мързи по нощите да будят децата и да ги товарят в такси.

Освен ако внучетата не са супер разглезени, хич и няма да им направи впечатление, че при баба и дядо е по-сгъчкано. Децата в повечето случаи не обръщат внимание на тези битови подробности. Не висят в банята с часове за козметични (и други Wink) процедури, когато са само за 1-2 нощувки. Та някак ще преживеят, без особено забележим дискомфорт, такива инцидентни преспивания.

Бабите и дядовците наистина са гостоприемни в повечето случаи, така че те ще са тези, които ще направят компромис и ще се съобразят с внучетата, включително като съкратят престоя си в банята.

Не е поколенческа разлика, си мисля, но за мен лично освен за бърз душ/ползване на мивка в чужда баня (дори да е банята на родителите ми) друго не бих ползвала.  Просто защото това не е моята баня. В моята баня мога да се глезя и да кисна колкото искам.

Знам, че е модерно (по американски образец) да искаш да имаш спалня за гости. Винаги съм се учудвала на това желание. Честно го казвам. И си мисля - защо ми е да давам пари (и то не малко) за допълнителна стая, която ще се използва максимум 2-3 пъти годишно? Че и да я обзавеждам, да я чистя, да ѝ плащам парно и т.н.

# 769
Писах и трих. Хората сме различни, затова и споделих, че мнението е мое и не ангажирам никого с него. И аз, и мъжа ми, явно сме прекалено близки със семействата си и често оставаме с преспиване, независимо дали "в града" или "в провинцията". От своя страна след време бих искала тази "традиция" да продължи с моите деца, затова аз не бих се забила в двустаен апартамент на старини. Пак казвам - хората сме различни, моля ви, няма нужда да спорим за такива глупости, естествено, че всеки има своя гледна точка, не е свързано с конкретната обява, за да го дискутираме в детайли.

# 770
Да, аз не говорех за конкретната обява в Лозенец, а по повод на поста на Амброзия и това, че си гостуват все още поколенията, дали ще са в вдин град или в различни, вече е отделен въпрос. Ние също гостуваме с преспиване, за кратко, разбира се.

# 771
  • Пловдив
Здравейте, какво ви е мнението за тази сграда като район и като цени? В процес на проучване съм и нямам още никаква допълнителна информация. Благодаря на всички предварително!
https://www.bulgarianproperties.bg/imoti-apartamenti/imot-79077P … jba-v-sofiya.html

# 772
  • Вече на светло в София
Здравейте, какво ви е мнението за тази сграда като район и като цени? В процес на проучване съм и нямам още никаква допълнителна информация. Благодаря на всички предварително!
https://www.bulgarianproperties.bg/imoti-apartamenti/imot-79077P … jba-v-sofiya.html
Лично на мен ми се струва скъпо за района

# 773
Те са изброили всичко, каквото има в близост, но не става много ясно точно къде е. А, видях го всъщност по-надолу на картата. Районът се води добър, училищата към района също. Дървеница и около метростанциите държат цени, така че на мен не ми се струва толкова невероятна тази цена. От "Ценова листа" може да потъсите 3-стаен с тази цена и да кликнете на "Архитектурен план" встрани. Като за 3-стаен мисля, че е добро разпределението. Едната спалня е много добре като квадратура. Другата е можело да бъде малко в повече, но и така е добре като за тристаен. Малката тоалетна идва малко малка, като да няма накъде да се обърнеш. И холът с кухненската част ми идва малък. Нашият е около 28 кв. и не мога да кажа, че е голям, тамън има място за всичко, но нищо повече. Ходихме и на оглед на един апартамент с 24 кв. хол като смятахме, че не е чак толкова голяма разликата, но ми малее на мен видимо, като имам предвид сегашния. Вече зависи, разбира се кой с какво сравнява. Като за района и 3-стаен мисля, че е добър с малки компромиси, но няма как без компромис. Има добра дограма, изолация, за ТЕЦ-а не става ясно ще има ли някакви радиатори при издаване, вероятно не, повечето сгради вече нямат...Проверете за паркоместа какви са цените, за там мисля, че няма да ви е излишно.

# 774
Едно време също имаше 4-стайни, моята най-добра приятелка от входа ми живееха в такъв и аз много исках като нейния. Ние със сестра ми бяхме в една стая, в 3-стаен.

Лозенската оферта ми допадна, не бих правила ремонт на този етап. Локацията също е хубава.
Другата не я погледнах.

# 775
Районът не е лош откъм комуникации и инфраструктура. Цената ми се струва височка, но там си държат цени заради метрото.
Имам познати с нов апартамент съвсем близо до тази сграда и им е по-шумно и прашно, отколкото са очаквали.
Освен отбелязаните до момента неща, бих добавила да проверите изводи за климатици, ако имате намерение да слагате такива. Т.е. дали има предвидени изводи и места за полагане на външното тяло.
Гаражът лично за мен е задължителен, независимо за кой район става дума.
Успех!

# 776
На мен локацията лично не ми харесва, но аз като цяло карето около метростанция Мусагеница не го харесвам. Но не е и зле. Средна хубост е. На края на улицата има старчески дом на едно Т-образно и буквално на 5 метра е входа на метрото - винаги съм го мразела тоя вход в това подлезче гнусно. А имаше и баничарница там 😃 ех, спомени от студентските години… едно време си беше шумно (там метрото е надземно в тръбни тунели). Иначе без уседналост забравете за 55-то, то е абсолютно препълнено и въобще не може да поеме всички от квартала. С 300 зора приема децата от първа група. Детски градини и ясли също са претъпкани - просто няма никакви нови, а всички новопостроени нагоре блокчета там ги слагат по район (Малинова долина). За частни не знам как е. Схема така и не можах да видя, само големи етажни чертежи.

# 777
Сградата е :
https://tetradegroup.com/project/christie-homes/

Самите те си го продават чрез тяхна фирма
Напр тристаен

https://uniquehomes.bg/сгради/christie-homes/етаж-4/ап-а404/

За мен с тази локация цените са пълен потрес.

От едната страна е на улицата, от другите тераси ще си подават захар с вече построените на втора линия от преди няколко години блокчета
Ето го стрийт вю то в малката уличка на втора линия(мрежите са строежа)

Последна редакция: ср, 11 окт 2023, 22:51 от second

# 778
Те и без тая теснотия пак са си пълен потрес.
Чак се учудвам, че хората намират за нормално цена 249к - това за жилище без радиатори, без врати, без баня, без кухня, настилки, нищо - тоест поне 300к за да влезеш да живееш.
Цена, която и по света не е лесно хапче за преглъщане за средното семейство, а в България чак не ми се мисли колко % от хората могат да го изплащат.
И да кажеш, че е нещо лукс, център, или просторно жилище - а то средна работа. 90 кв.м. застроена площ в Мусагеница. Жилище като за средна класа хора гони вече 300к и всички явно намират това за нормално. ОК, но аз не. Не бих купувал такова нещо.

# 779
chris78, за теб разбрахме. Не мисля, че някой намира за нормални цените, нито казва, че не са високи. Но трябва да приемеш, че има хора, които имат нужда от жилище в момента, защото семейството им в момента се разраства примерно. След 10-15 години им е вече все тая, с пораснали деца пък каквито ще да са цените тогава. Има и хора, които се местят в друг град и т.н. и т.н. случаи разни. По-малък е процента на закупилите за инвестиция в момента, въпреки че в съседната тема се твърди обратното, аз не мисля така. Също естествено, че всеки си преценя възможностите, но има и семейства, които вече са изплащали/изплатили жилище и са видяли, че не е толкова черногледо положението и се справя семейството, ако се е преценило добре. Който постоянно мисли, че всичко е зле, че няма да стане по-добре и т.н. има право на мнение, има право да не купува, но не и да убеждава останалите колко са зле. Докато едни си цъкат с език, други накрая имат жилище. Новите жилища се предлагат да без някои неща, ако човек и срещу това не е съгласен - има и стари, и обзаведени, и необзаведени и т.н. Факт е обаче, че ново жилище на зелено, въпреки че ще дойде на шпакловка и замаска не може да стъпи като цена на нищо готово, т.е. новото е в пъти по-евтино, защото е още в строеж. Да не говорим, че в сравнение със стари сгради има добри изолации, дограми, общи части. Един южен апартамент с изолация ти спестява парно или каквото и да е отопление почти цяла зима, поне ние караме с малко отопление. Ако един апартамент (примерно) на зелено струва 200К, то подобен апартамент, в който е живяно, ще е 300К. Ясно е защо младите семейства ще изберат новия. След това може да се направи ремонт "и за 2 и за 200". На съществуващия апартамент пак ще трябва да се направи ремонт и отива още нагоре. Досега не съм видяла апартамент, обзаведен, който да изисква минимален ремонт и минимално обзавеждане. Ако е такъв, цената му ще е още доста отгоре. Иначе в масовия случай всичко трябва да се маха и започне отначало според собствените разбирания и вкус.

Общи условия

Активация на акаунт