Любители на кучета - 135

• 27 165
  • 717
  •   1
Отговори
# 120
Вътрешно и външно обезпаразитяване на голямо куче струваше около 30-35лв. миналия август и то с поръчка от онлайн магазин. За много голямо куче според мен 40 лв. месечно вече не стигат.

Аз ползвам Милпразон за вътрешно обезпаразитяване (въпреки че където живеем в профилактиката няма вътрешно обезпаразитяване) и пипета Фронтлайн комбо. Каишки не ползваме.

Предполагам, че вместо Фронтлайна има и по-евтини варианти с фиприст. Пак пускам сайта на онлайн аптеката, където препаратите са една идея по-евтини. https://www.zoovet-pharma.com/

# 121
  • София
Не помня какво е кучето ти, Звездичка.
Аз давам всеки месец милпразон вътрешно - от сайта, който е пуснала Попи - 6.50 лв.
Външно всеки месец - адвантикс или фиприст - цената на доза зависи от препарата и е между 9-17 лв.

И аз купувам онлайн. Обикновено зареждам за 10-12 месеца наведнъж.

# 122
Поздрави от едно сицилианче!

# 123
  • под тепетата
Добро утро, Лори!
И Ози е на кафе с комшийките

Вчера хванах края на един филм и се сетих за наш Оскар. Оскареее, къде си? Липсваш ми Kiss

# 124
Каракачанка е. Бебе на 3 месеца. Тези неща целогодишно ли се дават?

# 125
Различни схеми са. Това изследване, което са ви казали, е за дирофилариоза. Шансът тримесечно бебе да я има, според мен е нищожен. Ако се прави прекъсване на профилактиката за дирофилазиоза през есенно-зимния период, тогава се прави. Ако се дава целогодишно, няма нужда от изследване.

Лично аз обезпаразитявам целогодишно, ежемесечно, и вътрешно, и външно. С малки деца около кучето според мен е задължително, но това са си мои разбирания. Излъгала съм в горния пост. Не слагам Фронтлайн комбо, а tri act.

# 126
  • София
И аз целогодишно.

# 127
  • Бургас
Елзуша днес стана на 4. Поради липса на торта снимка с бисквитки:)

Малко я поизмъчихме вчера. Дава кръв за едно болно куче. Голям зор докато намериха вена, после още зор да не мърда, за да не излезе иглата от вената... Не знаех, че кучетата ги точат от врата.  Ама не събраха цялото количество от врата и набодоха и крака... Накрая всички бяхме в пот и косми, аз и тримата ветеринари. Дано да е имало смисъл и кучето да оцелее.
Единият от докторите сподели, че Вектра Д действала като репелент - отблъсквала и замайвала кърлежите и рискът да се забият падал значително.

# 128
Tintina ,много здрава Елзушка да ти е ,много радост и любов да ви носи.
Герой е тя! 🥰
Браво на вас и на нея ,че сте помогнали! Респект! 🙏🐾🐾🐾

# 129
  • sf
Да е жива и здрава Елза! Поздрави от Нейо 🐾

# 130
Жива и здрава да е принцеса Елза.Още дълги години лакомства, кюфтета, големи дивани, кални локви и разни други мръсотиики 🥳🎂😂

Живот си живее нашата👌

# 131
  • Пловдив
Здравейте. Дойде време пак да обезпаразитяваме кучето. Първият път като отидохме при ветеринаря му накапа една пипета и каза че държи един месец, и едно хапче за вътрешно обезпаразитяване което държи два месеца. Съответно сега трябва пак нещо да му сложим за външно обезпаразитяване. Има много неща в интернет и се обърках от толкова гледане. Нямам представа какво да купя, да е качествено и добро. Влизах в 2-3 ветеринарни аптеки да разпитам какви препарати продават. Бях се насочила към нексгард, но една ветеринарка ми каза че може да се дава само след тест за някаква бактерия в сърцето. Трябва да се дава допълнително хапче за някакъв вътрешен паразит от който не пази, и трябва да се дава всеки месец за да е ефективно. А на мен 30-40 лв всеки месец ми се виждат доста, както и 100 лв за каишка, защото другите не ставали за нищо и не били водоустойчиви. След първия дъжд или ако кучето се наморки, обикновените не пазят нищо. Моля ви дайте ми някакви съвети, защото от толкова много препарати съвсем се обърках.

Тест може да не правите,защото е прекалено малко и тези 3 месеца са минали в сезон когато среднодневните температури са под 14 градуса- толкова са необходими за оцеляването и развитието на ларвите на дирофилария имитис от L1 до L3(стадии от развитието на ларвата),преди да може да комар да ги предаде на бозайник при ухапване.
Профилактика за дирофилария се прави ежемесечно в сезона на комарите (при среднодневни Т >14C).a най-добре на 4 седмици(28 дни)-
толкова е периода на развитието на ларва L3 ,предадена от комар ,до L4-L5. След този период има опасност масовото измиране на големи
ларви от препаратите които им действат, да предизвика белодробна тромбоемболия,запушване  на белодробна артерия и да го уморите преждевременно.
Както са написали другите може да обезпаразитявате целогодишно срещу дирофилария,аок не го правите през зимния сезон ,трябва напрелет преди да започнете да направите тест. И то не един а два вида ,защото този тест ,за който ви е споменал ветеринаря- бърз антигенен тест ,точно както ви е спонел ветеринаря открива бактерия ,която живее в симбиоза с възрастните женски дирофиларии.
Не реагира ако има възрастни само мъжки ,и по-важното не реагира ако има само ларви. Сега и да направите този ще е отрицателен ,защото
цялостното развитие от заразяването до възрастни и полово зрели дирофиларии е над 6 месеца. Трябва да се прави и тест по Кнут ,който не
е толкова евтин и бърз ,гледа се под микроскоп за микрофиларии от ветеринар с опит в паразитологията.Някои антибиотици убиват бактерията която живее в женските и може да доведат до фалшиво-отрицателен резултат от бързия антигенен тест.
Затова аз давам целогодишно - зимата на 5 седмици,като първоначално направик двоен тест,защото беше вече на 9 месеца.
Освен това при бебе обезпараазитяване за другите вътрешни (чревни)паразити,на 2 месеца не е достатъчно често - все още има висока вероятността да се зарази с бързоразвиващи се и полово съзряващи кръгли червеи(глисти),няма да посочвам латински найменованования
на конкретните видове ,но този период при тях варира от 14-21 дни.
Схеми за въптрешно (или комбинирано с външно) много . Веществата, който са активни срещу карви на дирофилария имитис са два - Ивермектин(или производните му) и Милбимицин Оксим(има и други от групата на макролидните лактони ,но няма много препарати които ги съдържат и са в широко разпространение) . По-напред в вемата(или в предишната съм изредил конкретни медикаменти
за ВМП) ,с описание кой какво съдържа.
За външно опезпаразитяване.Нещо сте в сериозна заблуда ,че въпросната каишка ,която струва 100 лв може да се мокри . Лек дъждец може
и да понесе,зависи колко ще се намокри кучето. Но по-сериозно мокрене -не ,И освен това това е необходим период от 2-3 дни след като "изсушите" кучето и му поставите обратно каишката ,за да се разнесе по цялата козина. Освен това конкретната каишка не действа на всички
видове кърлежи разпространени в БГ. Само Килтикс го прави.
Аз лично ползвам Килтикс ,така и така трябва да я свалям ,ако ще се мокри ,поне да е по-ефективната. Освен това слагам и пипета с фипронил,обикновено по-ефтиния Фиприст ,но Словенския на KRKA ,а не Руския. Понеже кучето ми обича да се къпе в реки,езера,язовири,на морето, и тогава оства без защитата от каишката.А на морето ,понеже ходя на "дивотия" обикновено след като изсуша след къпане, и пудра.

Тинтина,
Жива и здрава да е Още много години Елза!
Да те радва и ... да ти създава "главоболия" с "калните" бани Wink

Редакция:
zwezdi4ka14,
Хубаво е първия път да НЕ давате пълната доза Ивермектин/Милбимицин(за да проследите за евентуална невротоксичност -летаргичесност тремор,припадъци,кома и... ).Пъвоначално 4-върд доза ,след седмица(ако всичко е наред) -половин, след още седмица седмица пълната доза.Ако всичко е наред продължавате с пълна(за съответните кг) доза.Хубаво е и ако е приемала в интервал до 2 седмици преди това да някои антибиотици да изчакате, както и някои меикаменти подпогамащи сърдечната дейстост(това последното го споменнвам за информация на другите в темата,не конкретно за вашето куче ,то е прекалено малко/младо да приема кардио-протектори).

Последна редакция: нд, 04 юни 2023, 16:41 от whitefang

# 132
  • под тепетата
Принцесо Елза, да си здрава, за да правиш добро на другите четириноги и все така обичана форумска лудетина! Честит ти 4-ти рожден ден!
Аз днес на няколко пъти се разминах с Цецко. Ще попитате кой е Цецко?  Един прекрасник с табелки от двете страни - "Аз съм Цецко и си търся дом", когото разхождаха момче и момиче (мисля , че бяха от приюта) . Имаше щанд с благотворителна продажба и се сдобих с чаена чаша с хъски.
   whitefang, винаги научавам по нещо полезно от теб! Благодаря!
Донсита, турнете му едни вратички на момчето! Сигурна съм, че ще има много голове Satisfied

# 133
Честита да е Елза! Жива, здрава и много награждавана! Тя заслужава!

# 134
  • в голямото село
Честита да е Елза и от мен. Много здрава и дълги години кучешки лудории.
Kölsches Mädel, не мога да помогна за развъдник, защото нашинкия французин е армаган. Но мога да ти гарантирам забавления от сутрин до здрач, каквото и кученце да си вземете. А с френчито е гарантирано, когато не спи и не похърква.
От 1 година и половина съжителство с френчи мога да кажа, че са спокойни, но е доста своенравни. Иска се постоянство и упоритост в обучението им точно поради тяхната своенравност.
Неделен мързел му се казва на това

Последна редакция: нд, 04 юни 2023, 19:23 от vivinka

Общи условия

Активация на акаунт