Доходът и неговото значение в живота

• 23 984
  • 726
  •   1
Отговори
# 135
Аз все си мисля, че хора взимащи 1500-1800лв  не живеят сами в апартаментче.
Сигурно има, но са единици

Наша племенница, на 26, самостоятелна е от две години. Получава 1600 лв чисто, + ваучери за храна 200 лв, и веднъж на два-три месеца бонуси от по 200-300 лв. Панелна гарсониера - 550 лв, ток, вода, парно - 80 лв, телефон, интернет и телевизия 40 лв. Картата за транспорта ѝ я поемат от фирмата, но тя пък си плаща карта Мултиспорт 50 лв, та е същото. Има и разход от 150 лв за цигари. Дотук 870 лв. Остават ѝ (без да смятаме бонусите) 930 лв на месец, от които спестява 100 лв, и реално ѝ остават 830 лв за храна и забавления. Тъй като спортува и се храни режимно, пазарува на едро на седмична база, и си приготвя и носи храна, така там разходите са доста минимизирани. С бонусите си купува дрехи и обувки, а за външния си вид (прическа и маникюр) се грижи сама - инвестирала е в скъп сешоар и преси, както и в система за домашен гел лак. Изглежда безупречно за млада дама на тази възраст, има си самочувствие, има си среда от приятели, и на този етап е напълно удовлетворена от живота си. До края на годината очаква повишение, съответно и на заплатата, и след това ще се ориентира да си търси собствено жилище с ипотечен кредит. Това е доста по-добър стандарт от този, който аз и моите връстници имахме в началото на своята трудова кариера. Отчитам го като доста положително.

# 136
По повод разходите за живот, на мнението на Сикнес съм, на 36 не върви да живея в комуна.
Из Европа комуналките се завръщат, направо строят вече блокчета тип студентско общежитие, но по-лукс, имаш само спалня, другото общо, натам върви светът Worried

# 137
  • София
АнаИва, толкова. И аз бих се оправила идеално сама с 1800 лв.

# 138
Като прибавиш и две деца, с техните разходи, уроци, джобни и т.н...сметката хич не излиза.

# 139
  • София /Абсурдистан
Да ме прощавате, ама за парно 80 лв е само ако не го ползваш.

# 140
  • София
Като прибавиш и две деца, с техните разходи, уроци, джобни и т.н...сметката хич не излиза.
Децата въобще не ги смятам. 😁
Там е тотално друга сметката.
Топлата вода у нас маха главата, така че си трая за нея. Точно заради децата.

# 141
Скрит текст:
Това с шестте месеца идва от САЩ, където нямат баш осигуряване срещу безработица
подчертаното не е вярно. имаш unemployment insurance.
Между застраховка и осигуровка има известна разлика. В САЩ имаш много неща уж като в Европа, но накрая не са баш същите.
По своята същност са едно и също нещо.
Има разлика в процентите, които се получават, както и продължителността на получаване.
Точно по същността си не са едно и също. Една и съща е целта им, останалото е тотално различно. По тази причина и имам 20 наум за финансови съвети с произход САЩ, че даже и Канада, въпреки че втората се води много социална държава.
С малката подробност, че благодарение на финансовите съвети в тези държави хората живеят доста по-спокойно и уредено отколко тези в България, защо ли?
Т.к. явно си ползвали системите за безработица в тези държави, би ли могла да обясниш кое е различното?

# 142
Да ме прощавате, ама за парно 80 лв е само ако не го ползваш.

Разбира се, щом не сте виждали нещо, то не съществува Simple Smile Парното не е 80 лв, а 40 лв месечно, разсрочено на равни вноски. Миналата година имаше някакви 20-30 лв за доплащане след изравнителната сметка.

# 143
  • Пловдив
Наем на скромна стая в София е около 300 с включени сметки. 10 лв на ден ти осигуряват няколко сандвича плюс нещо сладко, тоест необходими са 500-600 лв. на месец, ако ходиш на работа с колело. 😁 Реално дори са по-малко.
 Лично за мен парите нямат значение и то именно, защото ги нямам. Независимостта е начин на мислене, а да си зависим от дохода си определено не е независимост.
Не знам дали наистина в София са толкова евтини наемите, но в Пловдив наехме на баща ми преустроен за живеене гараж -300лв! Не пожелаха да ни свалят цената дори с 10лв, защото кандидати много. Ток под 80лв не е плащал, вода 20лв, телевизия 20лв, сметка на телефона 20лв.

Няколко сандвича могат да излязат 10 лв дневно, ако се купи обикновен салам (16-20лв/кг), хляб и маргарин и си маже филии всеки ден. Но това нито е полезно, нито някой ще издържи само на такава храна цял месец.
Та, една пилешка супа ми излиза 16лв вече!
В България ли живеете? Вие ли пазарувате за дома? Защото май не сте наясно с цените в последната година
Подобни сметки са напълно невъзможни за изпълнение

# 144
Няколко сандвича могат да излязат 10 лв дневно, ако се купи обикновен салам (16-20лв/кг), хляб и маргарин и си маже филии всеки ден. Но това нито е полезно, нито някой ще издържи само на такава храна цял месец.
Та, една пилешка супа ми излиза 16лв вече!
В България ли живеете? Вие ли пазарувате за дома? Защото май не сте наясно с цените в последната година
Подобни сметки са напълно невъзможни за изпълнение

Това е несериозно. Какъв салам, хляб и маргарин, с 10 лв дневно една жена може да се изхранва съвсем достатъчно и здравословно, мъж - да кажем с 15 лв. Не е за това темата, но няма нужда чак от такива изхвърляния.

# 145
Скрит текст:
Това с шестте месеца идва от САЩ, където нямат баш осигуряване срещу безработица
подчертаното не е вярно. имаш unemployment insurance.
Между застраховка и осигуровка има известна разлика. В САЩ имаш много неща уж като в Европа, но накрая не са баш същите.
По своята същност са едно и също нещо.
Има разлика в процентите, които се получават, както и продължителността на получаване.
Точно по същността си не са едно и също. Една и съща е целта им, останалото е тотално различно. По тази причина и имам 20 наум за финансови съвети с произход САЩ, че даже и Канада, въпреки че втората се води много социална държава.
С малката подробност, че благодарение на финансовите съвети в тези държави хората живеят доста по-спокойно и уредено отколко тези в България, защо ли?
Т.к. явно си ползвали системите за безработица в тези държави, би ли могла да обясниш кое е различното?
Малката подробност е, че спокойното и уредено живеене не е благодарение на застраховките (които си остават застраховки, а не осигуровки, независимо на какъв език изписваме думата 'застраховка'). Пък и като гледам как напоследък се прибират емигрантите, май не е толкова уредено, спокойно, застраховано и осигурено.

# 146

Това е несериозно. Какъв салам, хляб и маргарин, с 10 лв дневно една жена може да се изхранва съвсем достатъчно и здравословно, мъж - да кажем с 15 лв. Не е за това темата, но няма нужда чак от такива изхвърляния.
Нека говорим точно, с числа?
Да кажем баничка за закуска - 2.50
обяд: супа, основно , десерт - това под 10 лв, няма как да е
вечеря - предполагаме една салата - една хубава салата - 6 лв.
до тук 18.50
смея да твърдя, че за посочените пари храната ще е компромис - нито млечните ще са млечни, нито месните - месни, нито зеленчуците - като хората. Абе хора - едно кисело мляко - от добро качество е 2.50, прясно мляко - 3 лв. сирене - хубавите сирена са към колко 20+

# 147
  • София
Аз не ям супа, когато има нормално второ, а десертът пък съвсем не е необходимост.
А ако си направиш баница вкъщи и ядете 2 души 3 дни, няма да е по 2,50

# 148
Точно баница прави оня ден жена ми и ме прати да купя едни кори май бяха 2.50, един пакет сирене беше 15 лева, една опаковка яйца 4 лева, другите неща - олио, ток, и труд не ги броим, ама пак към 20-25 лева си излиза една баница, а до вечерта я нямаше.

# 149
Реално дневно меню, по реални цени. Нищо недостатъчно, нищо излишно, организмът получава вещества, с които да функционира оптимално. Ако някой смята, че това е "малко" и "недостатъчно", значи по принцип преяжда, или е свикнал да приема много "празни" калории.
Храненето по заведения разбира се е скъпо и няма нищо общо с приготвяната у дома храна.

Закуска:
1 филия пълнозърнест хляб - 0,19 лв
1 варено яйце - 0,50 лв
50 гр сирене - 0,80 лв
1 портокал - 0,65 лв
общо: 2,14 лв, далеч по-полезно от "баничка" с палмово масло и имитиращо "сирене"

Обяд:
200 гр пилешко филе - 2,20 лв
150 гр варен ориз - 0,60 лв
250 гр зелена салата - 1,50 лв
1 ябълка - 0,40 лв
общо: 4,70 лв

Вечеря:
350 гр супа или готвено - 2 лв без месо / 2,80 лв с месо
250 гр салата - 1,50 лв
2-3 топки сладолед - 1 лв
общо: 5,30 лв

Хубава домашна баница с качествени продукти у дома излиза около 30 лв за около килограм и двеста грама. Това са 8 стандартни порции по 150 гр, ако някой изяжда по половин кило баница, проблемът не е в разчетите Smile

Общи условия

Активация на акаунт