Доходът и неговото значение в живота

• 24 011
  • 726
  •   1
Отговори
# 120
Наем на скромна стая в София е около 300 с включени сметки. 10 лв на ден ти осигуряват няколко сандвича плюс нещо сладко, тоест необходими са 500-600 лв. на месец, ако ходиш на работа с колело. 😁 Реално дори са по-малко.
 Лично за мен парите нямат значение и то именно, защото ги нямам. Независимостта е начин на мислене, а да си зависим от дохода си определено не е независимост.

# 121
Интересно, за каква независимост говорим, като си зависим от парите - храна - с пари, подслон-с пари, здравеопазване - пари....и за каква независимост става дума?

# 122
Това с шестте месеца идва от САЩ, където нямат баш осигуряване срещу безработица
подчертаното не е вярно. имаш unemployment insurance.
Между застраховка и осигуровка има известна разлика. В САЩ имаш много неща уж като в Европа, но накрая не са баш същите.

П.п. много ми хареса изказването, че не прави впечатление наличието на пари. А липсата им?

# 123
Най-възторжените и вдъхновяващи слова за свобода и независимост съм чувала от един полу-признат поет, който не признаваше правила и закони, и живееше волен като птичка - говореше толкова красиво, че чак да ти се прииска да захвърлиш всичко и да полетиш към Слънцето. Малката подробност е, че за прозаични неща като подслон, сметки, дрехи, храна, 2 кутии цигари и бутилка алкохол дневно се грижеха по принцип възрастните му майка и баба, а за някакви кратки периоди - и заблудени влюбени женички, които с радост му поемаха разходите, за да може той само да твори Simple Smile Всяко нещо има цена, и ако някой не я плаща и е "над нещата", значи зад него има друг, който го прави Wink

# 124
Скрит текст:
Това е еврейското правило. Откакто работя живея според него. Може да се чете и като всеки месец да спестяваш 10 ℅ от доходите си.

10% е малко. Над 20% спестявания са нужни за да могат да компенсират средно 2 лоши години на всеки 10 г. икономически подем и да не ни се налага промяна на стандарта на живот през неизбежните периоди на подем и спад в икономиката. 10% ще са достатъчни само ако са добре инвестирани, но за да се кешира инвестицията точно по време на рецесия ще е най-често със значителна загуба.
Моето правило е поне 30% спестяване и 2/3 от него дългосрочно инвестирано за да има винаги достатъчно и в наличност и да не се налага пипане на инвестициите в неподходящ момент на нужда.

Дохода е задължително да покрива разходите и поне малко в запас. Ако не е така трябва да предприемем мерки за промяна, а не да си намираме оправдания и да пропиляваме най-силните си години напразно.
Точно така. 10 % е минимумът. Човек на минимална трудно ще спести 30 %. Първата ми заплата беше минимална, трябваше да плащам стая под наем в София с нея, успях да отделя около 40 лв. Пак са били към 10 %. С покачването на заплатата ми спестявам и повече пари. Всъщност със спестените пари в първите три години вече имах застраховка спокойствие за 6 месеца напред и придобих смелост да изтегля кредит (тези спестени пари не се пипат), да го вложа в нещо печелившо, което ми носи доход и до днес. За повече финансови съвети последвайте ме в инста.

# 125
Това с шестте месеца идва от САЩ, където нямат баш осигуряване срещу безработица
Между застраховка и осигуровка има известна разлика. В САЩ имаш много неща уж като в Европа, но накрая не са баш същите.

По своята същност са едно и също нещо.
Има разлика в процентите, които се получават, както и продължителността на получаване.

# 126
Уж поне 50% от българите не взимат повече е от 1500-1800лв, хем само храна и сметки 1000лв, хем трябвало да остават 10-20-30%.
Всеки си го смята това от неговата камбанария.
Интересно как семейство с едно или две деца и общ доход 3000лв нещо на която се радват поне 50% от семействата ще спестят пари и то 10-20%, ще имат имот/и, кредити,  ще живеят и т.н.

# 127
Наем на скромна стая в София е около 300 с включени сметки. 10 лв на ден ти осигуряват няколко сандвича плюс нещо сладко, тоест необходими са 500-600 лв. на месец, ако ходиш на работа с колело. 😁 Реално дори са по-малко.
 Лично за мен парите нямат значение и то именно, защото ги нямам. Независимостта е начин на мислене, а да си зависим от дохода си определено не е независимост.

да ама аз на 30 не ща да живея като студент, искам си апартамент, не стая, и в бизнес парка си взимам нормален обяд (там цените са ужасни както знаете)

Един сандвич е минимум 5 лева Grinning

Искам нормален живот, не да се стискам за всичко.
Достатъчно съм мизерствала до 20 годишна.

Мисля си, че все пак ако човек живее семейно разходите за апартамент поне са споделени, за колата също, та не е чак толкова зле.Май сам човек да живее излиза по-скъпо на глава от домакинството

Но признавам си, децата ми се струват много луксозна придобивка със скъпа поддръжка, права ли съм?

# 128
  • София
Наем на малко апартаментче за сам човек - 600. Храна с ограничения по 20 лв на ден - 600. Сметки с телефон и телевизия - 150.
Дрехи, козметика, лекарства.....
За излизания и почивки - трудно...

# 129
Много сте ларж в България 🤣

# 130
Аз все си мисля, че хора взимащи 1500-1800лв  не живеят сами в апартаментче.
Сигурно има, но са единици

# 131
  • София
Аз говоря конкретно за София и конкретно за тази година. Някой, ако живее на друго място и в друго време, негова работа...
Също така не съм споменала доходи, само разходи.

# 132
Да така е, разходите се повишиха драстично и то за нужди от първа необходимост, което неминуемо изяжда приходите, които не са се променили, кой знае колко.

# 133
Скрит текст:
По своята същност са едно и също нещо.
Има разлика в процентите, които се получават, както и продължителността на получаване.
Точно по същността си не са едно и също. Една и съща е целта им, останалото е тотално различно. По тази причина и имам 20 наум за финансови съвети с произход САЩ, че даже и Канада, въпреки че втората се води много социална държава.

По повод разходите за живот, на мнението на Сикнес съм, на 36 не върви да живея в комуна. Това, освен показател за някакъв социален и финансов статус, има и чисто битов аспект - никога не знаеш от коя стая този месец няма да дадат пари за тока, понеже нямат - лично многократно изпитано.
Също, като била с нисък доход и познаваща този-онзи уж също с нисък доход, много категорично заявявам, че тези хора не се обличат, обуват и ходят на море изключително със свои средства; имам голям коментар и как си поемат храната, наема и сметките. Иначе като им 'подарят' това-онова и 'помогнат' безвъзмездно със сметките, може и спестявания да имат.

# 134
Доходът е с огромно значение в живота, дава спокойствие, сигурност и възможност да осъществяваш мечти.
Само, че за мен е нормално в определен период от живота си да затегнеш колана и да работиш усилено, да направиш някоя и друга инвестиция, която ще ти подсигури в бъдеще това спокойствие.
Но, какво се получава при доста от младите- искат всичко сега и веднага. Какво ще му мислят за после, дай да живеем сега на макс, да пилеем приходите си до последно. Не се образоват финансово, мама и тати им седят зад гърба, блеят в тик-ток или фейса и си мечтаят за лайф, за който нямат пари или се дразнят и недоволстват.
Изискват от младите мъже да притежават активи и "достатъчен"кеш за екзотични дестинации и др., а не могат да предложат равнопостовено същото.
Ами, сори, като не се дисциплинарат на млади години, няма как да са финансово добре в друг отрязък от живота.

Друга тема е за професията, която си избираш. Ако е нископлатена, няма как да очакваш, че ще ти бъде комфортно финансово. Въпрос на избор. И аз исках да стана пианистка, ама имах будни родители и ме спряха.

Общи условия

Активация на акаунт