Доходът и неговото значение в живота

• 24 001
  • 726
  •   1
Отговори
# 75
Много удобен шорткът да преценяваш хората.
Няма как всеки, когото срещнеш да опознаеш с добро сърце ли е, умен ли е, лоялен ли е, работлив ли е, и много други неща. Обаче като разбереш, че има много пари - веднага казвах аха, този е кадърен, пробивен, способен. А ако му личи, че няма пари, си казваш обратното.

това е по-скоро предразсъдък
Смисъл може да е пробивен тарикат, дето мами и лъже на поразия и затова има пари.
Или просто богаташче, спонсорирано от техните

И колко нормални професии не са добре платени

Аз съм обратното, имам винаги подозрение към богатите и ги държа първоначално на разстояние

# 76
А какво ще кажете за това
Той носи вкъщи 2500лв.за 1 седмица.
На ден 6,тоест преди да е свършила седмицата ,пари няма.
Жената и щерката са издухали всичко-маратонки за 400лв,телефон за 700лв...
А тока останал неплатен.
И сега реват,че няма пари...
Ама аз не давам.Защото това не е за първи път,а се случва често.
Ами да,на такива парите не им помагат.

# 77
Ооо, това, което написа chris78, ме връща към оригиналния въпрос на Ms. Gorgeous.
Стойността ми като човек не я определям по активите си. Това би означавало да определям хората с повече пари като повече или по-малко стойностни хора от тези с по-малко, че са повече човеци, а аз не го правя и не го вярвам.
Но самочувствие определено парите носят и то не заради материалните придобивки. Самочувствие ти дават, защото хората, колкото и да обясняват, че парите  разваляли човека, колкото и да говорят за всеки позамогнал се, че било със схеми, далавери и без съвест, че се е замогнал на гърба на бедните, имат повече доверие и гледат по различен начин на хората с пари, отколкото на хората без пари.
Ще дам един тъп краен пример. Трябва да оставиш всичките си пари на напълно непознати за една седмица. От едната страна е изключително бедно семейство, нямат пари дори да си платят тока и водата, затънали са в кредити, най-вече бързи, ЧСИ-та им пращат покани, от другата страна богато семейство в Бояна. На кого ще ги оставиш? Ами ако трябва да оставиш детето си?

# 78
А тока останал неплатен.

ама това истинска ситуация ли е?
Аз за наказание щях да им спра кранчето на всички и само аз да регулирам харченията

# 79
А тока останал неплатен.
Това е ниска финансова култура или липса на такава.
Такива хора и милион да им дадат, те ще го профукат.
Хората, които имат пари ги имат, защото мислят - както в изкарването им, така и в харченето.

# 80
Ще дам един тъп краен пример. Трябва да оставиш всичките си пари на напълно непознати за една седмица. От едната страна е изключително бедно семейство, нямат пари дори да си платят тока и водата, затънали са в кредити, най-вече бързи, ЧСИ-та им пращат покани, от другата страна богато семейство в Бояна. На кого ще ги оставиш?
Според мен само луд човек може да даде парите на съхранение при бедните. И то не защото нямат пари, а защото са затънали в просрочени кредити. Значи не са инцидентно бедни, а са вродено зле. Много по-вероятно ми изглежда те да правят шмекерии на дребно, отколкото боянското семейство.

Между другото, много ми е интересно кога ще се изкорени у нас тази мръсна злоба към човека с повече пари или не дай Боже бизнес.

# 81
Мдаа интересно ми е и на мен. Щото кога се прибирам вечер в 9 или 10 не се вижда, ама други неща много бързо се набиват на очи и се почва със злобеенето

# 82
  • София
Защото е лесно да искаш, но не и да се запиташ какво е нужно, за да го имаш.

# 83
Скрит текст:
Ще дам един тъп краен пример. Трябва да оставиш всичките си пари на напълно непознати за една седмица. От едната страна е изключително бедно семейство, нямат пари дори да си платят тока и водата, затънали са в кредити, най-вече бързи, ЧСИ-та им пращат покани, от другата страна богато семейство в Бояна. На кого ще ги оставиш?
Според мен само луд човек може да даде парите на съхранение при бедните. И то не защото нямат пари, а защото са затънали в просрочени кредити. Значи не са инцидентно бедни, а са вродено зле. Много по-вероятно ми изглежда те да правят шмекерии на дребно, отколкото боянското семейство.
Между другото, много ми е интересно кога ще се изкорени у нас тази мръсна злоба към човека с повече пари или не дай Боже бизнес.
Няма да го доживеем. Тази злоба си има и исторически предпоставки. Първо мръсните чорбаджии, после мръсните кулаци, после мръсните мутри... векове наред заложено в мисленето ни.

# 84
Не мисля, че някъде по света бедните преливат от любов по богатите, и се вдъхновяват и мотивират от тях, без капка злоба и завист. По-скоро живеят доста разделено (квартали, училища, заведения) и няма толкова възможности за пряко дразнение. Докато тук границите са доста размити, и в една и съща сграда могат да съжителстват коренно различни като материално състояние и социален статут хора, и по-непосредствено да си "гледат в паничките". Образно казано.
Иначе по въпросите за финансовата култура съм писала и друг път. С едни и същи приходи, едно семейство може да живее прилично и да се чувства добре, а друго едва да изкарва месеца и вечно да е в някакви липси и дългове. Възпитание, нагласи, приоритети - сложно е. Отделно моето поколение станахме свидетели на многократно "обръщане на палачинката", бедни ставаха богати и богати ставаха бедни буквално за една нощ, така че моментното финансово състояние на когото и да е, отдавна не ми е важно. Доста по-глобално трябва да се гледа.

# 85
Нехаресването на богатите у нас се дължи и на прехода. Много хора се надяваха, че демокрацията ще им донесе свобода и възможности, но пари от държавата минаха в ръцете на групировките на 90те. А тези групировки не бяха съставени от някакви титани на мисълта, а момчета, изпълнители на поръчки и техните жени и деца.
И към момента заради корупционните модели, много от хората с пари не са хора, които са ги изкарали със собствен труд и качества, а хора, които са приближени до властта, удобно участващи във всякакви схеми по усвояване и източване на фондове и бюджети.

Какво точно да харесваш на някой, който знаеш, че е крал в особено големи размери и как точно да се умиляваш от семейните му почивки, децата в частни училища в чужбина и трофейни жени и любовници. Защо хората допуснаха всичко това да се случи, е отделен въпрос.

# 86
Дадох реален пример.Мои близки.
Мъжът изкарва прилична сума-около 10 000лв. на месец,но жената и щерката харчат без да си правят сметката-основно за скъпи парцали и козметични процедури и някой нов айфон...
Семейството няма спестени пари,даже дължат пари на половината рода.
Скандалите за пари са всяка седмица.
Почивка?Те не са ходили на почивка,защото пари не остават.
От нас често искат на заем.Ама на мен ми писна.
Сигурна съм,че повечето нормални хора,ако имат такива доходи ще могат и да спестяват и на почивка да отидат.

Да,финансовата култура е много важна.
Също така е важно човек да си знае мястото .

# 87
  • София
По казуса на Анонимен - нито искам, нито давам. Особено на хора, които не могат да си оправят бюджета.

# 88
С тези суми са си за развод. Умственото равнище даже не е за коментар.

Смоук, у нас злобата не е само срещу ония с куфарчетата, а и срешу хората, които работят и изкарват повече. Винаги се търси неконвенционален начин тези пари да са се появили, според Ганьо просто няма начин да са изкарани с денонощно учене и честен (често извънреден) труд. Ако е мъж, е с вуйчо владика, ако е жена, е пуснала на когото трябва.

# 89
  • София
Какъв е тоя мъж, дето изкарва 10к, но не може да укроти две кифли? Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт