Доходът и неговото значение в живота

• 23 995
  • 726
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Всъщност, много неща в България наистина са значително по-скъпи от редица други страни. Сравнявам с такива в ЕС.
Има и по-евтини, но тези за ежедневно потребление струват повече.

# 166
Всъщност, много неща в България наистина са значително по-скъпи от редица други страни. Сравнявам с такива в ЕС.
Има и по-евтини, но тези за ежедневно потребление струват повече.
Почти няма по-евтини неща-хранителни, дрехи и т.н. изключвам продукти основно с палмова мас и разни подобни.

# 167
  • София
Нямам предвид продукти.
У нас, например, още е евтино да седнеш на заведение.
Но дрехи, храна, козметика и подобни са по-скъпи. Често фрапиращо.

# 168
А на мен ми се струва, че за много хора скъпо = хубаво и качествено, а не, че действително е хубаво и качествено. Ама като вземеш сирене от 22 лв, а не от 18, вече си с два и социалният ти статус е на човек с мегапак Милде по време на ковид. Не че и двете сирена не са правени по една и съща технология с мляко от една и съща порода, ама срещу 4 кинта повече на кило инак покашлюва чиляк.
Обикновено качествените неща, са и по-скъпи.
Ето например, в същи ядем едно овче кисело мляко. Еми 2.50 е бурканчето, като си платя и доставката,  още съм повишава цената. Да, но пък е качественно, хората си имат собствени стада, технологът им е железен, и има вкус и вид на киселото мляко, дето баба ми го правеше.

# 169
мисля също, че услуги като интернет и телефон са по-евтино от чужбина
Или зъболекар, фризьор..

А аз имам много чувствителен стомах и много внимавам с качеството на храните
И мога да кажа, че и в Била фирмените колбаси и и в лидл са много хубави, не отстъпват на Маджаров и Тандем
Също лютеница, сирене, кисело и прясно мляко

Който търси намира и по-изгодно

За биволско не знам, но сигурно и в супера е 2 лева, та 50 стотинки отгоре е ок

Последна редакция: пт, 26 май 2023, 18:39 от TheSickn3ss

# 170
Факт е, че повечето качествени продукти са скъпи. Но ако имаш нисък доход, не се хвърляш на най-скъпото - то това е близко до акъла. А ако имаш начини и възможност - повишаваш си дохода. Но за много хора не е толкова лесно и не става от днес за утре.

# 171
то дори и да имаш образование и професия е важен стажът
Един начинаещ графичен дизайнер взима 1500-1600 нето.
Докато си повиши доходите може и години да минат

# 172
Не знам как изобщо се сравняват бабини и заводски продукти като технология и хигиена. На мен домашните основни храни предимно не ми допадат - блудкави, възкисели, пресолени, клисави и пр., зависи от продукта. А не съм нито някаква мис претенция откъм храна, нито карам само на полуфабрикати с три лъжици вегета.

# 173
аз много си харесвам супермаркетови неща и просто не чувствам нужда да давам повече пари за фермерски и био.
Като цяло никога не купувам био неща, за мен те са ненужен разход.

Но обичам зеленчуци от пазара повече от супермаркета.

# 174
Нямам предвид продукти.
У нас, например, още е евтино да седнеш на заведение.
Но дрехи, храна, козметика и подобни са по-скъпи. Често фрапиращо.
спрямо къде е добре да кажеш и дали ако ям еднакви неща у нас и някъде другаде ще ми е по-евтино

# 175
Гледам, че темата е станала доходът и оцеляването или Доходът и мизерията
Фокусът е как да се напънеш повече, за да не оцеляваш и калкулираш порцион. Особено живеещите в София, където има огромен недостиг на работна ръка. Може и да се работи на 2 места за повече пари.

# 176
Когато свикнеш да висиш по кафенета, социални мрежи и всякакви други начини да си загубиш максимално времето, не ти остава друго освен да се примириш с това което имаш, особено ако имаш и уреден апартамент и не плащаш наем. В чужбина се научих да си ценя времето и да използвам максимално наличния ресурс докато още става нещо от мен, особено когато ме засипят всякакви солени сметки за плащане и няма място за размотаване. Разбирам положението на много българи в България, но не разбирам защо нищо значимо не направят за да променят това което не им харесва, особено когато говорим за здрави млади хора.

# 177
Трябва и акъл. Или поне да не те мързи. При много хора точно това е проблемът.

# 178
  • София
Alexslav, зависи какво и къде ядеш.

# 179
Трябва и акъл. Или поне да не те мързи. При много хора точно това е проблемът.
И да правиш разлика между искам и трябва ми.
 Порция пилешка супа излиза около 1.50 на актуални цени на продуктите. Вода, ток, печка и съдове не включвам, защото в предната си калкулация включих наем плюс консумативи и в тези 300 лв влиза всичко това. Общо взето, за да си докарам собствената месечна издръжка, ми трябват около 50 ч/м нискоквалифициран труд. С моята квалификация, която не е сериозна, стават 25ч или 2-3 работни дни. 😁

Общи условия

Активация на акаунт