Фауст vs. Историята на къривурст-a (Забавна немска тема 243)

• 33 174
  • 735
  •   1
Отговори
# 555
Синьо,
Това някаква немска лична карта за 12 г. ли е - Personalausweis за 12 г. или имаш предвид ученическа лична карта? В чужбина децата ми излизат до 14 г. само с паспорт. За немците знам, че Personalausweis e задължителен от 16 г., в България е от 14 г.

# 556
Разбира се, че има устни оценки.

В петък мина балът на първородния. Беше дълго, но много приятно и много емоционално, въпреки жегата. Впечатли ме историята на един от абитуриентите, тръгнал от Хауптшуле и стигнал до отличник на випуска.

# 557
Mößbauer-Effekt, да, жегата е непоносима, дано сте били на сянка!
Браво за това, че сте успяли да споделите радостта и да се насладите на незабравими емоции. Успех на момчето ти занапред!
Имам въпрос с молба за съвет. Майката на едно дете се обърна към мен с молба да й помогна, но аз не знам как. Детето й е подложено системно на мобинг, историята е дълга, украинче е. Последно, по време на кръжок по футбол, очилата му изчезват и никой "не знае" къде са. Всички са ги виждали, но е факт - очилата ги няма. Една седмица никой не ги намира. Неговата класна, която е и зам. директорка се нахвърли на детето (не ги бил поставил правилно на черчевето под прозореца?!?) и не му съдейства очилата да бъдат намерени, а напротив. Иска случаят час по- скоро да се покрие и дори е споделила пред останалите съученици, че не го била харесвала. Което дава основание гаменчетата от класа да продължават преднамерения тормоз над украинчето по всевъзможни начини.
Какво е редно да направи майката?
 Жалба до директора с молба да получи обещетение за очилата?
Жалба в полицията с молба за разследване?
Да си мълчи и да стиска зъби?

# 558
  • Германия
Аз бих дала жалба, бих се обърнала и към Elternsprecher. Премълчаването не е решение.

# 559
  • Germany
Бела, имаше си при нас устни оценки. Големият те го спасяват по някой предмети.
За случката с класното - аз не разбрах как точно е ползвало детето написаното от изкуственият интелект? Знаели са предварително темата и го е научило наизуст ли?
Мина и нашият бал. Много хубаво беше. В нашето училище празнуването е два пъти. В понеделник беше раздаването на дипломите и наградите, както и речите от директора и т.н, а в петък беше лежерната част в ресторант, с танци и игри.
Катерица, аз бих преместила детето. Нарочат ли го другите деца и ако няма подкрепа от ръководството на училището, ще е една ежедневна мъка за детето.

# 560
Катерица,
Съвет не мога да дам.
Но моят син ми каза, че по спорт имали някаква Wertsachenkiste, където би трябвало да си оставят телефоните, часовниците и др. Но никой не следи, кой кога какво слага и взима оттам. В резултат на него му изчезна т.нар. смарт/фитнес гривна, подарък от чичо му. Сега гривната беше Шаоми и сигурно около 25-30 евро, но никой не си признава и никой нищо не знае. От тогава си държи всички ценни неща и телефона в чантата. Смята го за по-сигурно.

# 561
Да. Дъщеря ми е ходила така до Франция и България.

Мерси, Дени. И аз питам за пътуване в ЕС, не до България.

Ние винаги сме подновявали паспортите в България в присъствието на двамата. На взимане на готов документ може само един да присъства, ако не се лъжа.

# 562
  • Deutschland/HE
Да, за подаването за задграничен паспорт трябват двамата, а за вземането може само един, а може и да се упълномощи при подаване на заявлението и трети човек.
За лична карта на 14г е достатъчен само един родител. Тя е безплатна и може да се пусне бърза или експресна поръчка.
При нас миналата година беше минал повече от един месец от навършване на 14г и писах на коя дата сме влезли в България и през кой граничен пункт, за да не ме глобят.

# 563
Deni-meni, тук и децата имат право на лична карта. Няма възрастово ограничение.

Ние решихме проблема – всички ще ходим в БГ. Билетите са купени, сега остава да решим какво ще правим там и къде да отидем на море. Препоръки? Иска ми се на север към Варна, но как се намира Ferienwohnung, идея си нямам. Или директно Гърция да гледам?

Ние избягахме от жегата при голямата планинска река. Заоблачи се, захладня и даже закапа. Чак не мога да повярвам, че ми стана хладно. Joy

# 564
  • в сърцето на един мъж...
Като вадихме паспортите и лична карта на големия, за немските документи казаха, че може и от 12 години да имат лична карта.

# 565
За немска лична карта няма възрастово ограничение, доколкото си спомням. Ние извадихме миналата година лична карта на малката (9 години), валидна е 6 години. За пътуване в ЕС няма проблеми.

# 566
ПРеди това май имат клипкарте със снимка. Не съм вадила такова. Детски райзепас май ще изчезне. За сега е по-евтин вариант.

# 567
  • Германия
И аз това прочетох днес, че от следващата година ще има нормални (биометрични) паспорти за децата с по-дълга валидност от детските.

# 568
Mößbauer-Effekt, да, жегата е непоносима, дано сте били на сянка!
Браво за това, че сте успяли да споделите радостта и да се насладите на незабравими емоции. Успех на момчето ти занапред!
Имам въпрос с молба за съвет. Майката на едно дете се обърна към мен с молба да й помогна, но аз не знам как. Детето й е подложено системно на мобинг, историята е дълга, украинче е. Последно, по време на кръжок по футбол, очилата му изчезват и никой "не знае" къде са. Всички са ги виждали, но е факт - очилата ги няма. Една седмица никой не ги намира. Неговата класна, която е и зам. директорка се нахвърли на детето (не ги бил поставил правилно на черчевето под прозореца?!?) и не му съдейства очилата да бъдат намерени, а напротив. Иска случаят час по- скоро да се покрие и дори е споделила пред останалите съученици, че не го била харесвала. Което дава основание гаменчетата от класа да продължават преднамерения тормоз над украинчето по всевъзможни начини.
Какво е редно да направи майката?
 Жалба до директора с молба да получи обещетение за очилата?
Жалба в полицията с молба за разследване?
Да си мълчи и да стиска зъби?

Обърнете се към психолога на училището, при нас имаше подобна ситуация, съответно целта ми не беше разправии, а това да не се повтори. Детето ми отиде само, обясни ситуацията и психоложка предложи да подадем жалба и в полицията, защото има пълно основание за това, но както писах това не беше целта. Извика другите деца, родителите, аз не съм присъставала. Получи извинение, стиснаха си ръцете и най-хубаво беше, че разбраха, че не се постъпва правилно. След няколко месеца и тези деца бяха вкъщи, когато си бяха организирали излизане, смееха се, сякаш никога нищо не е имало и така трябва да бъде. Аз пък се радвам, че дете ми се справи само с този проблем, защото тези ситуации са чести в живота, впоследствие при други проблеми се справяше сам, като например мобинг от учителка, че е единствен от класа, който не е ваксиниран, той и обяснил, че това е личен избор, тя се вживяла и започнала да му крещи и той директно излязъл и отишъл при директора, съответно тя никога не си позволи повече да каже каквото и да било по темата.

# 569
  • München, Deutschland
Sephora, възхищавам се на майки като теб Hands V, които не само са опитали, но и видимо (по случая, който разказваш) са успели да научат децата си да се справят сами в подобни ситуации. Надявам се, т.е. пожелавам си един ден, когато ми дойде до главата, и аз да успея в това.

Същия тип отношение тук съм виждала в постовете на Мьос и също винаги ми е допадало. Това ми се струва най-трудната задача в отглеждането на едно дете - да не стане мрънкало (да знае, че освен права, има и задължения - писани и неписани) и да се научи адаптивно и гъвкаво да се справя с това, което животът му поднася (което няма как винаги да е само хубаво).

Не разбирам майките, които тръгват те да се занимават с уреждане на сметки, разговори, ескалация до директори, класни и пр. от името на децата... Да даваш съвети на детето как да подходи и какво да направи - да, разбира се, но ти да идеш да говориш с класната, ти да се оплакваш вместо детето и подобни ми идва вече ту мъч...

Извинявам се за оффтопика и поздравявам всички майки, отгледали и отглеждащи самостоятелни деца. Един ден ще ви бъдат благодарни. Hands V

Общи условия

Активация на акаунт