Рецепти от "Време за готвене"

  • 124 517
  • 290
  •   1
Отговори
# 105
  • Мнения: 5 878
Записвам се, така като гледам, рецептите са по мой вкус.
А вече ме мързи да измислям. Доне, благодаря!

# 106
  • Мнения: 3 447
ПИЛЕШКИ СТЕКЧЕТА СЪС СПАНАК И ПАРМЕЗАН

Продукти:
300 гр пилешки гърди
300 гр спанак
4 чери доматчета
1-2 маслини
20 гр пармезан
1 пилешки бульон
150 мл зехтин
50 мл балсамов оцет
скилидка чесън
босилек
черен пипер
сол

Приготвяне:

Направете диагонални разрези върху пилешките гърди с върха на ножа. Овкусете със сол и черен пипер и оставете да престоят 10-15 минути.
Нарежете спанака на едро и сложете в дълбок сън на котлона с 50 мл от зехтина и скилидката чесън. Долейте около 100 мл вода, за да се вдигне пара и да се задуши спанака.
В голям тиган налейте зехтин да загрее. В загрятата мазнина пържете филенцата от страната на ромбовете.
Към започналия да се задушава спанак прибавете ситно нарязаните маслини и още малко зехтин.
Обърнете филенцата да се запържат и от другата страна.
Готовия спанак поставете в кръгла формичка, за придобие форма на пънче.
Към филенцата добавете босилек да се овкусят.
Спаначеното пънче сложете в подходяща чиния, украсена с шайби лимон, копър и маслини
Готовото пилешко сервирайте при спанака.
За соса: в дълбок съд  сложете да се задушат 50 мл балсамов оцет, 50 мл зехтин и нарязаните на половинки доматчета. Овкусете със пилешки бульон и няколко листенца босилек.
С готовия сос залейте филенцата и спанака. Настържете пармезана върху топлото ястие.   

# 107
  • Мнения: 3 447
В продуктите няма мед, а после  е включен в рецептата.
"В друг съд налейте 100 мл вода,  20 гр захар с ванилия и разбийте с тел до еднородна смес." - това какво се прави по-нататък не разбрах.

Шоши, уточнихме преди малко нещата - мед изобщо не се слага, станала е техническа грешка при набирането на рецептата.
Във водата със захарта се разтваря нишестето и после се добавя към млякото.
Успех с тортата, ще чакам да се похвалиш после  Simple Smile

# 108
  • София
  • Мнения: 2 019
Благодаря много! Дано ми остане време да я направя преди екскурзията, ако не после.

# 109
  • Русе
  • Мнения: 410
За пореден път да изкажа благодарностите си за екипа на предаването и страхотните рецепти  bouquet
В събота вечерта имах гости и направих рецептата на Влади - млечни кълбета. Аз малко я модифицирах, като добавих и сварен кус-кус и оформих като костенурка. Ето и резултата.

Имаше и солена торта, на която пък за украса сложих и зайчета от маслинки /пак видяни от Влади/  bouquet

# 110
  • Мнения: 3 447
mama1+2  , страхотна е костенурката, много идейна   bouquet

# 111
  • Мнения: 3 447
РУКОЛА С КОЗЕ СИРЕНЕ

Продукти:
100 гр рукола
2-3 листа маруля
90 гр козе сирене
половин франзела
3 чери доматчета
½ червена чушка
15 гр филирани бадеми
60 гр зехтин
1 с. л. пудра захар
30 мл балсамов оцет
1 щипка босилек
1 щипка риган
сол

Приготвяне:
Филийката козе сирене оваляйте в брашно. Запържете до златисто в предварително загрят зехтин.
За кростините: Отрежете от франзелата филийки по диагонал. Поставете ги в тавичка и полейте обилно със зехтин. Овкусете със сух босилек и риган. Запечете ги на 140 С за 5 мин.
Нарежете на едро листата маруля и ги поставете в чинията за сервиране. Върху тях разпръснете леко намачканата рукола и разрязаните на две доматчета.
За дресинга: В купа нарежете червената чушка на ситно и я намачайте, да пусне сок. Добавете пудрата захар, балсамовия оцет, 30 мл зехтин и 30 мл вода. Залейте подложката с дресинга.
Готовото козе сирене и кростините сервирайте в чинията при подложката.
   
   
   


# 112
  • Countryside
  • Мнения: 12 165
Мммммм, Доне ново 20 за теб Flutter  Crazy
Само си мислех вместо рукола да сложа спанак или маруля, или и двете Thinking
Ще се пробва задължително Heart Eyes

# 113
  • Мнения: 3 447
Само си мислех вместо рукола да сложа спанак или маруля, или и двете Thinking
Може би със спанак ще е по-интересно като вкус... с маруля ще е по-традиционно  Thinking Пробвай и чакам отзиви как се е получило   bouquet

# 114
  • Countryside
  • Мнения: 12 165
Такааа обстоен доклад за салатката с козе сирене Mr. Green
Направих я със спанак, и няколка листа маруля и стана разкошна Crazy Ама аз по принцип си обичам спанак и си го хрупам често на салатка. Вместо чери доматчета -обикновен домат (черито ми киселеят Blush )
Ами това е рецептата е лесна и сравнително бърза, резултата е невероятен, а и салатката е полезна (особено със спанак Flutter )
Мерси още веднъж на Дона  Hug

# 115
  • Русе
  • Мнения: 410
Да се отчета с поредната хубава рецепта от "Време за готвене" - млечните кълбета, в тематична форма за вчерашния Св. Валентин.
Снощи след като за пореден път седнах пред телевизора с лист и химикал и моя син ме попита - пак ли ще пишеш рецепти, пък нищо не ми правиш, се оказа че и той искал точно тези "таралежчета"  Simple Smile да му направя, та ето го резултата

# 116
  • Мнения: 3 447
Уау  Heart Eyes mama1+2, възхищавам ти се на майсторлъка и на желанието, с което правиш тези красоти    bouquet

# 117
  • Мнения: 3 447
ЛИВАНСКА КРЕМ СУПА ОТ ЛЕЩА

Продукти:
300 гр белена червена леща
1 кубче пилешки бульон
арабски хляб
30 мл зехтин
200  гр лук
200 гр моркови
3 щипки кимион
2 с. л. доматено пюре
50 мл олио 

Приготвяне:
Нарежете лука и морковите на едро. Поставете ги в тенджера да се запекат леко. Налейте 50 мл олио и пържете много кратко.
Отстранете тенджерата от котлона. Налейте 1 л вода. Добавете лещата, стрития пилешки бульон, малко сол и щипка кимион. Върнете съда на котлона и варете 20 мин. с капак на силен огън.
Готовата супа поръсете с останалия кимион и пасирайте до гладка еднородна смес.
Нарежете арабските питки на триъгълници или друга предпочитана форма.
В малък тиган сложете нарязания хляб да се изсуши. Накрая сипете малко зехтин и разбъркайте. Готовите кротони изсипете в купа, постлана с домакински салфетки.
Супата сервирайте с кротони и по желание украсете с малко доматено пюре.



ЗАДУШЕНО ЗАЕШКО СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ

Продукти:
половин заек
200 гр  арпаджик
200 гр гъби
200 гр моркови 
200 гр кисели .краставички
50 гр обезкостени маслини
два дафинови листа
1 пръчица канела
3-4 капки сос “Уорчестър”
150 мл бяло вино
1 кубче пилешки  бульон
2 скилидки чесън
3 гр универсален сгъстител
3 стръка магданоз 
стрък целина
40 мл зехтин
1-2 щипки млян черен пипер
5-6 зърна черен пипер
3-4 зърна бахар
мед
1 лимон
сол

Приготвяне:
Накиснете арпаджика във вода, за да се обели по-лесно.
Месото нарежете на порции. Бутчетата нацепете на квадратчета, за да поемат ароматите на подправките. Овкусете със сол и черен пипер. Намажете леко с мед и сос “Уорчестър” (може да използвате и соев сос).
Нарежете зеленчуците: морковите на дебели кръгчета; гъбите на едро; киселите краставички и обезкостените маслини на кръгчета. Обелете лука. Главичките се готвят цели.
В голям тиган налейте 30 мл зехтин. Сложете месото в тигана, най-напред с нацепената страна към дъното; често обръщайте. Запечете месото, докато образува коричка и извадете в чиния.
В същия тиган сложете зеленчуците /без киселите краставички и маслините/ да се запекат за 1-2 мин.; добавете една скилидка чесън, 50 мл зехтин; разбъркайте.
След 1-2 мин. върнете заешкото месо в тигана, добавете бялото вино, дафиновите листа, бахара, зърната черен пипер, киселите краставички, маслините, 100 мл студена вода и  разбъркайте. Отгоре сложете пръчица канела, захлупете, за да се задуши.
След 5 мин. извадете канелената пръчица и добавете стрито кубче пилешки бульон. След още 5 мин. долейте още малко вода и задушавайте до готовност.
Яденето сервирайте в голяма плоска чиния -  в единия край месото, а в другия част от зеленчуците.
В тигана със соса и останалите зеленчуци сложете универсалния сгъстител или натурално нишесте. Ако е необходимо, налейте малко вода. Добавете доматеното пюре, нарязани листа целина и разбъркайте. Със сгъстения сос полейте в празните места на чинията. Украсте с лентички червена чушка, магданоз и парче лимон.

# 118
  • София
  • Мнения: 4 423
Леле, прекрасна тема, сега я виждам - Дона благодаря ти от сърце, всичко е прекрасно, аз съм хващала няколко предавания, но ни махнаха Диемите. Hug Hug Hug Hug Hug  bouquet  bouquet  bouquet
Много ми харесва всичко и бих искала да се закове!
mama1+2 , може ли рецептата за кълбетата и костенурката Rolling Eyes, ще ми трябва за неделя, благодаря!  bouquet

# 119
  • Мнения: 3 447
Буболина, благодаря ти за хубавите думи  Heart Eyes

Ето я рецептата за кълбетата, по-надолу на страницата... или поне за състава им  Simple Smile Останалото е заслуга на mama1+2  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт