Професия учител - 16

• 55 087
  • 738
  •   1
Отговори
# 150
Според мен щом не те устройва и имаш намерения за друго училище изобщо не подписвай.

# 151
Аз пък си мисля, че договор не може просто ей така да се анулира едностранно, без никакви последствия, щом веднъж е подписан такъв. Най-малкото в него може да има клауза за предизвестие в срок от 1 месец или подобно.
Прочети си частта "Прекратяване на договора".

# 152
Трудовото правоотношение възниква от момента на постъпване на работа. Какъвто и срок да има като предизвестие, той не важи, ако няма трудово правоотношение.

# 153
Искам да попитам още нещо за договорите - става въпрос за една колега, която е назначена миналата година ЦДО, договорът й е бил сега до 30 юни, преподписала е нов договор пак за 1 година. Колко пъти могат да й правят договора непостоянен?

# 154
Здравейте! В малка дилема съм: дали да запиша магистър след бакалавърска степен. Бакалавърската ми степен е за учител по БЕЛ и по чужд език, практикувам в момента професията и смятам да се развивам засега в това професионално направление. Вие, колеги, към каква магистратура се насочихте след бакалавъра, която наистина Ви бе полезна за работата в училище?

# 155
  • Sofia
Аз бих посъветвала да изчакате с магистратурата (след опит с вече трета такава). Не записвайте сега, а изчакайте да видите в бъдеще какво ще Ви потрябва. Може да е в съвсем друго направление.

# 156
Здравейте! Второ лято се опитвам да си намеря работа по специалността. През годината се случи да замествам, но за кратко. На всяко интервю ми задават въпроса: Как ще се справите с дисциплината? Учениците са много арогантни и дали ще може да се справите? Как бихте отговорили на такъв въпрос? Все пак опитът идва с практиката. Би ми било интересно да чуя друго мнение. Става въпрос за ученици в прогимназиален и гимназиален етап.

# 157
Здравейте.
Може ли някой да ми помогне със следната ситуация... Учител в детска градина съм. Тази година до последно, директорът ни държеше в неведение и не обсъждаше дните за отпуска. Миналата седмица пусна някои учителки до края на лятото, без да е обсъдено с тях. На другите, които останахме на работа, нищо не се казва. След многократни опити да говоря с нея на тази тема, днес ми каза, че има вероятност да ме остави да работя и целия юли и да ми даде почивка само август. При положение, че имам и натрупана отпуска от миналата година, а не се разрешава през учебната година да се вземат почивни дни, това за мен не е честно и не е правилно. Едни да излизат за цяло лято, а други само за месец. И да не се съгласува с тях.
По какъв начин мога да потърся правата си в такъв случай? Много е неудобно... Постоянно хората около мен ме питат кога ще почивам, за да можем да организираме нещо, а аз не мога да им кажа. Също така, цяла година работиш, носиш си работа и вкъщи, спазва всички изисквания на директора, и накрая лятото пак не можеш да починеш...
Казва, че не може да ни пусне всички в отпуск, защото не може да вземе заместници, нямало пари за тях.

# 158
Първият съвет е да не си разваляш лятното настроение. Това няма да е първата несправедливост, която се срещаш.
Помисли за онзи босия, който видял сакатия...
Явно си млад човек и още смесваш трите неща - законност, честност и удобство.
От законова гл.т. работадателят ти има право да ти даде само половината от полагаемия платен годинеш отпуск.
Друг е въпросът, че явно си попаднала на поредният/-та/ самозабравил/а/ се директор/ка/.
Това "да ми даде почивка само август" в съзнанието на 85% от българите ще прозвучи като "мога да си позволя почивка само на Малдивите, пък ми се ще да отскоча и до Бора-Бора".
Ако от това ще ти стане по-леко, семейството имаме резервация за след няколко дни, а моята съпруга все още не е ясно дали ще й разрешат отпуск, нищо, че се води шеф на отдел с респектиращо заглавие. Други хора едва ще си позволят и седмица, при все че не са работили по-малко през годината. А в крайна сметка твоето не се губи.
Относно неудобството... Ами, цял месец е все пак. Ходим на работа, не за за ни е удобно, а да свършим нещо полезно, срещу което да получим пари.
Знаеш ли, когато бях дете и юноша, за мене най-ужасното нещо от света на възрастните беше, че не могат да разполагат със себе си цялото лято. Уж пораснах, а още ми е криво.
Все пак, ако смяташ, че си ощетена (но от гл.т на закона, а не заради нарушени морални принципи и удобство) потърси синдикалния си лидер, ако си член на синдикат. В този случай би трябвало да можеш да получиш безплатна консултация от юрист.
Това, което бих те посъветвал аз, е да входираш молба/искане за желания от тебе период, а нека директорът ти разреши, колкото смята че е възможно и да се аргументира писмено за отказаната част. Така ще имаш документ поради каква причина не е ползван отпускът. Това има значение за правото на ползване на останалата част, а също така и за давностните срокове за старите отпуски.

# 159
  • Бургас
Здравейте! Второ лято се опитвам да си намеря работа по специалността. През годината се случи да замествам, но за кратко. На всяко интервю ми задават въпроса: Как ще се справите с дисциплината? Учениците са много арогантни и дали ще може да се справите? Как бихте отговорили на такъв въпрос? Все пак опитът идва с практиката. Би ми било интересно да чуя друго мнение. Става въпрос за ученици в прогимназиален и гимназиален етап.
Аз на такива приказки не вярвам. Вече няколко години една близка си търси работа като начална учителка и точно така й отговарят:"Нашите ученици.....Едва ли щ е можете да се справите с тях.....: и просто  я отказват да си подаде документите. И така , като разкандърдисат кандидатите, накрая назначат сватята, дето е пенсионерка и е от същото село, та да може хем да ходи на работа, хем да си копа градината след часовете. Защо не съберат документите на кандидатстващите, да ги разгледат и да направят избор? Миризливо ми се струва.....

# 160
  • оттам, откъдето започва България
Скрит текст:
Първият съвет е да не си разваляш лятното настроение. Това няма да е първата несправедливост, която се срещаш.
Помисли за онзи босия, който видял сакатия...
Явно си млад човек и още смесваш трите неща - законност, честност и удобство.
От законова гл.т. работадателят ти има право да ти даде само половината от полагаемия платен годинеш отпуск.
Друг е въпросът, че явно си попаднала на поредният/-та/ самозабравил/а/ се директор/ка/.
Това "да ми даде почивка само август" в съзнанието на 85% от българите ще прозвучи като "мога да си позволя почивка само на Малдивите, пък ми се ще да отскоча и до Бора-Бора".
Ако от това ще ти стане по-леко, семейството имаме резервация за след няколко дни, а моята съпруга все още не е ясно дали ще й разрешат отпуск, нищо, че се води шеф на отдел с респектиращо заглавие. Други хора едва ще си позволят и седмица, при все че не са работили по-малко през годината. А в крайна сметка твоето не се губи.
Относно неудобството... Ами, цял месец е все пак. Ходим на работа, не за за ни е удобно, а да свършим нещо полезно, срещу което да получим пари.
Знаеш ли, когато бях дете и юноша, за мене най-ужасното нещо от света на възрастните беше, че не могат да разполагат със себе си цялото лято. Уж пораснах, а още ми е криво.
Все пак, ако смяташ, че си ощетена (но от гл.т на закона, а не заради нарушени морални принципи и удобство) потърси синдикалния си лидер, ако си член на синдикат. В този случай би трябвало да можеш да получиш безплатна консултация от юрист.
Това, което бих те посъветвал аз, е да входираш молба/искане за желания от тебе период, а нека директорът ти разреши, колкото смята че е възможно и да се аргументира писмено за отказаната част. Така ще имаш документ поради каква причина не е ползван отпускът. Това има значение за правото на ползване на останалата част, а също така и за давностните срокове за старите отпуски.

Мразя "оправията" в нашата държава БЪЛГАРИЯ.
Мрязя и "шуробаджанащината", препратка:      https://bg.wiktionary.org/wiki/%D1%88%D1%83% … 0%B0   
Навсякъде е..., просто не ми се коментира. Weary
И не само в образованието е така, навсякъде е - имаш ли човек, на първо място си, няма значение конкурсът. Wink
За отпуските - не ми се коментира (че само ви чета, а не съм ви в системата).
Неприятни сме българите - гаранция. Правилото: "Не е важно на мен да ми е добре, важното на Вуте да е зле.", е в действие с пълна сила. Worried

# 161
Здравейте . Свободните места кога се обявяват, дали сега или към август месец ?

# 162
  • Добрич
Здравейте . Свободните места кога се обявяват, дали сега или към август месец ?

Свободни места се обявяват по всяко време, но най-много преди началото на учебната година.

# 163
  • София
Здравейте, бих искала да попитам има ли право директорът да задължи учител да взима лекторски часове над норматива.

# 164
Места се обявяват по всяко време на годината. Бих искала да попитам нещо. В някои училища има профили - биология и химия на английски език. Ако учителят е само с Английска филология могат ли да го накарат да преподава и биология/химия/география на АЕ? Има обявено място за учител по АЕ в едно училище, което е с такива профили и затова се чудя. Не се виждам да преподавам такива предмети на АЕ.

Общи условия

Активация на акаунт