Професия учител - 16

• 54 565
  • 738
  •   1
Отговори
# 615
До колко дни след крайния срок за кандидатстване за работа като учител става ясно дали съм одобрена?
До колко дни да чакам обаждане от училището за интервю? Понеже ако не съм одобрена на ниво документи, може и изобщо да не се обадят.

# 616
  • София
Здравейте!

Търся препоръки как да се подготвя за първата година като учител в училище. До сега съм преподавала само в частна школа и нещата са доста различни. Търся  всякакви препоръки и съвети.

# 617
  • Майничка
А какво ще преподавате?
За мен най-важното нещо е един тефтер, в който записвам или лепя всичко: учебен календар, програма на моя клас, часове на колеги, с които се заместваме, критерии за оценяване, важни контакти и линкове, задачи със срокове, таблици за изпитвания с отметки и оценки, бележки към уроците за деня, идеи, абе, всичко.
Почти цялата информация я имам дублирана на мейл, календар, ел.дневник и т.н., но тефтерът ми е важен. Дотук са 12, по един годишно и винаги мога да направя произволна справка, ако ми щукне нещо.

# 618
  • София
Учител по БЕЛ съм. С голям тефтер вече съм се подготвила, тъй като обичам да си записвам важните неща попринцип.

# 619
  • Майничка
Тогава се запознайте с програмите на МОН по БЕ и литература за степените, в които ще преподавате и си подгответе допълнителни материали. Винаги трябва да имате поне 2 универсални неща в резерв на клас, свързани с материала - дали ще са тестчета, игри, видео, текстове за четене с разбиране, абе, нещо, с което хем да разнообразите, хем да сте по темата.
Аз бих си разработила или бих потърсила разработка на поне по един базов урок с продължение/я по всяка тема, за да огледам тайминга - в началото човек се изкушава да говори повече той, а по-смислено е да се ангажират учениците. Методът на обърнатата класна стая също е много полезен и ако успеете да го подкарате ефективно в класа, ще свършвате много повече работа в час.

# 620
На кой клас ще си? Аз мога да ти помогна с насоки/материали, ако имам опит в този клас.

# 621

За мен най-важното нещо е един тефтер, в който записвам или лепя всичко: учебен календар, програма на моя клас, часове на колеги, с които се заместваме, критерии за оценяване, важни контакти и линкове, задачи със срокове, таблици за изпитвания с отметки и оценки, бележки към уроците за деня, идеи, абе, всичко.
И аз започвам с тефтера и някъде декември започвам да прескачам и до март все търся нещо... Ще опитам да не пропускам тази година.

# 622
  • Майничка
Моят до декември замязва на таралеж от кламери, стикерчета, отметки и т.н. През ваканцията чистя, великденската пак и в края на август правя новия.

# 623
Аз също започнах с тефтер миналата година, но за себе си видях, че много по-удобно и ефективно е използването на гугъл приложенията. Тефтера я го нося в мен, я не, а така винаги мога да вляза в профила на gmail от телефон/таблет/компютър и да видя това, което ми трябва. Направила съм си таблици за оценки с изчисляване на среден успех за всеки ученик и за целия клас. Много лесно се копират файловете за всеки клас. Винаги може да коригираш, добавиш коментар, картинка и т.н.

# 624
Може да разгледаш и Книга за учителя по български език и Книга за учителя по литература, но трябва да знаеш на кой клас ще преподаваш.

# 625
Здравейте!

Търся препоръки как да се подготвя за първата година като учител в училище. До сега съм преподавала само в частна школа и нещата са доста различни. Търся  всякакви препоръки и съвети.
Аз да споделя, че на компютъра (вкъщи и на лаптопа в училище) си имам папки по всеки предмет. Във Вашия случай клас Wink , в които папки слагам всякакви файлове, ясно озаглавени, които биха ми били от полза. Примерно лист със задачки по тема "Същ.имена"; презентации на уроци; ПДФ на учебните помагала, които ползвам, отварям тях на училищния телевизор, вместо да посочвам къде и на коя страница какво правим. В папка за класа имам списък с всякакви данни за децата и когато каквото потрябва вадя и преправям за поредната справка.

# 626
Здравейте.
 Ученик в пети клас , който има 5 пъти седмично математика, колко оценки трябва да има ?
Бях на интервю за работа и това беше въпроса. Отговорих поне по една на месец на устно изпитване+ класни и контролни. Отговора беше, че въобще не съм наясно и да си прочета наредба. Сигурно е така 😀. Моля, ако може да ми отговорите колко трябва да са оценките и да ме насочите къде, и коя наредба да търся. Благодаря!

# 627

Наредба 11.
Трябват на този ученик 4 оценки на срок, в които влизат контролните и класната работа.

# 628
  • при моите деца .....
Има ли колега завършил магистратура "Учител по физика и астрономия" в СУ?

# 629
  • Майничка
При математиката има и една уловка в програмите - там няма различен спрямо Наредба 11 минимален брой оценки (както е при езиците), но оценките имат различна тежест процентно при формиране на срочна оценка. С най-голяма тежест са класни и контролни, после писмени и домашни работи и чак накрая устните изпитвания и участие в час.

Общи условия

Активация на акаунт