Преждевременна яйчникова недостатъчност / ранна менопауза

• 22 232
  • 421
  •   1
Отговори
# 270
Аз изчаках за полипите и в крайна сметка сами изчезнаха, но аз имам 8 тежки стимулации . Ако няма овулация (няма да има и корпус лутеум) и прогрстерона няма да се повиши за да балансира естрогена . Така естрогена ще си расте и както е в случая може да излезе от референтните стойности. Прилагам и графики ако не съм успяла да го обясня точно :

Благодаря за графиките, става ясно, да Yellow Heart
Всъщност най-странното е, че и жълтото тяло се вижда при прегледите ми, след овулация, а по моите тествове за овулация така и не става плътна втора чертичка , че да си кажа (ей сега предстои да имам овулация).
Но, Прогестрона ми също скача на 21ви ден.
Няколко месеца имам полипа вече, но имам и зацапване, което се засили в последния месец. и беше изцяло във втората част на МЦ , до като не ми дойде същиснкия, и затова вече не мисля да чакам само да се махне..Явно няма да стане.

# 271
Да де но щом има клутеум и прог е висок значи има овулация. Лентичките може да не са точни. Прогестерона и естрогена подтискат лх фсх. Обаче естрогена след овулация не пада съвсем а по скоро наполовина.  Чак преди менструация падат и двете. Обаче едното ти е 3и ден 400 а на 21 ден 1400. Което е странно. Освен да в имало 2 и единия да се е спукал а другия да е задържан. Ама на прегледа щеше да се види. 17 мм и по малки е било на 3и ден,ако на 21 няма преглед само така мога да си го обясня. Пак се убеждавам че хормони само не е достатъчно а и прегледи трябва.Моята тактика е винаги на 3и и 21 хормони и преглед. Хем разбираш защо и как се движат хормоните и може да действаш.

Последна редакция: пт, 25 окт 2024, 12:35 от varna2020

# 272
Аз съм го обсъждала това много пъти и с различни лекари. Отивам и започвам да им обяснявам това-онова, показвам графики и статии и въпреки това хормоните ми флуктират от много високи до много ниски стойности като се е случвало и да имам месец с абсолютно нормални стойности. При изчерпване на резерва и намаляването на яйчниковата функция, за съжеление, теорията понякога издиша и хормоните си се покачват и спадат просто защото сме в пери - менопауза или периода преди настъпването на окончателната менопауза ( 1 пълна година без менструация). Някои доктори препоръчват ХЗТ за балансиране на хормоните , но не съм сигурна дали с този висок естроген би било добра идея. Моите полипи си стояха 5-6 месеца ,преди да изчезнат ,и аз имах зацапвания по средата на цикъла.  Докторката , при която ходех често да ме преглежда с вагинален видеозон ми каза, че колкото и често да ходя на прегледи и колкото да чета по темата, понякога обяснението е просто намалена функция на яйчниците.

17 ММ фоликул на  трети ден за мен си е задържан фоликул от предходния цикъл или функционална киста.

# 273
Аз съм го обсъждала това много пъти и с различни лекари. Отивам и започвам да им обяснявам това-онова, показвам графики и статии и въпреки това хормоните ми флуктират от много високи до много ниски стойности като се е случвало и да имам месец с абсолютно нормални стойности. При изчерпване на резерва и намаляването на яйчниковата функция, за съжеление, теорията понякога издиша и хормоните си се покачват и спадат просто защото сме в пери - менопауза или периода преди настъпването на окончателната менопауза ( 1 пълна година без менструация). Някои доктори препоръчват ХЗТ за балансиране на хормоните , но не съм сигурна дали с този висок естроген би било добра идея. Моите полипи си стояха 5-6 месеца ,преди да изчезнат ,и аз имах зацапвания по средата на цикъла.  Докторката , при която ходех често да ме преглежда с вагинален видеозон ми каза, че колкото и често да ходя на прегледи и колкото да чета по темата, понякога обяснението е просто намалена функция на яйчниците.

17 ММ фоликул на  трети ден за мен си е задържан фоликул от предходния цикъл или функционална киста.
Да, съгласявам се с вас.. И според мен хормоните си скачат, след това си има спад както си искат. ХЗТ не бих предприела на този етап, че и може би никога, по-скоро бих пробвала с биоидентичен прогестерон, но не още..
Добавки приемам някои, но може би трябва да засиля и да приемам по-конкретни.
Само да допълня, този 17 мм фоликул при мен е този месец( в момента),и е на 9 ден от МЦ, а не на 3ти... и според лекаря предстои тези дни да има овулация (при мен напоследък е по-рано), което също е от перименопаузата..
Да де но щом има клутеум и прог е висок значи има овулация. Лентичките може да не са точни. Прогестерона и естрогена подтискат лх фсх. Обаче естрогена след овулация не пада съвсем а по скоро наполовина.  Чак преди менструация падат и двете. Обаче едното ти е 3и ден 400 а на 21 ден 1400. Което е странно. Освен да в имало 2 и единия да се е спукал а другия да е задържан. Ама на прегледа щеше да се види. 17 мм и по малки е било на 3и ден,ако на 21 няма преглед само така мога да си го обясня. Пак се убеждавам че хормони само не е достатъчно а и прегледи трябва.Моята тактика е винаги на 3и и 21 хормони и преглед. Хем разбираш защо и как се движат хормоните и може да действаш.
Съгласна съм, че само с прегледи ще се проследи точно, но нямам възможност всеки месец по 2пъти да ходя. Обикновено се чака по 2-3 часа отпред, което си е време.. затова с еопитвам и с тестовете, но те все не показват ясно. Втората чертичка обикновено е бледа и не става плътна и след 1-2 дни изчезва...

# 274
Mera да така е теорията издиша за съжаление. По добре не можа да го кажеш. ИЯР и перименопаузата са много непредвидими. За прегледи и хормони в смисъл ако искаш да забременяваш можеш да реагираш навреме и да смениш тактиката. При мен се получаваше 2 месеца така на база хормони и прегледи да действам. Но много кръвни и прегледи и стрес си е. Не е невъзможно, няма протокол точен. Всичко в движение се прави и се решава. Но пак има начини. И хзт е едно решение и игра с хормоните дали естроген или прогестерон да пиеш в зависимост как се движат хормоните и стопиращи и тн. Хаос е.

Joana аз разбрах 17 на 3и ден. Да еми трудно. Аз бягам от работа в обедната и си е стресово като цяло.

# 275
Дали има задържани фоликули или кисти се вижда при преглед . Моите полипи си бяха от инвитро стимулациите, след време изчезват от само себе си. И при задържан фоликул не съм имала , обаче, такъв висок естроген. По принцип, в периода преди менопаузата често има флуктуация на хормони, ту високи - ту ниски. Пролактина изследван ли е ?
Преди 2 месеца пролактина ми беше добре, но преди това по изследванията ми беше доста висок,  назначаваха и достинекс. Нямам стимулации, освен една лека с летрозол, която беше само за 5 дни, преди няколко месеца. Нищо не излезе там, нямах повече фоликули, но пък е възможно от тогава да съм имала задържан... (сега си разсъждавам)
Като цяло със сигурност при мен се наблюдават големи промени при хормоните... преди 3 месеца ФСХ ми беше стигнало 50.. като за менопауза. Сега се колебае около 10, а ЛХ е 5. Според вчерашния преглед имам и фоликул 17 мм и се очаква уж овулация след няколко дни.. ще видим. Но то с тези колебания не очаквам да произвеждам качесвени яйцеклетки...
Някой знае ли какво да предприема за този естроген...  Като цяло не искам да поддържам такъв, защото е опасно.

За естрогенова доминантност има една добавка ДИМ се казва. Обаче не знам доколко ще е полезна в предвид че няма изяснена причина за тази доминантност. Дали е от задържан или е друга причината. Задържан съм имала 20мм и Е2000,На 16 мм 1000. Но може да не е задържан а тръгнал късно в лутеална фаза. След много прегледи нон стоп установих че това се случва и понякога е резултат от остатъчно действие при стимулации. Тези фоликули също могат да имат яйцеклетка. Виж в гугл и прочети за ДИМ. Консултирай се с някой и ако сметнеш че ще помогне пробвай я. Даже я имам и мога да ти я дам понеже не я ползвах никога. Как е прогестерона? Пускай винаги 5те хормона-лх,фсх,естро,прог,тесто. Само така можеш да направиш връзката. Пролактина е чувствителен хормон и стреса му влияе. Моя се дигаше и после се стабилизира но често преди пробата от бързането ми беше дигнат а и не беше достатъчно времето за покой. Не винаги е нужно веднага да се пие нещо.
Естрогеновата доминантност има някои симптоми, които и аз покривам - имам главоболие и хипофункция.. но няма затлъстяване или нередовни цикли.. И не знам дали това е реално при мен..
Иначе бих пробвала да приемам добавка, но искам да съм сигурна, че има смисъл. Според лекарката съм имала задържан, предвид изследванията ми и на 3ти и 21 ви ден. Прилагам резултатите. Прогестерона също се беше повишил в края и тя дори смяташе, че може и да има шанс за бременност.. Ама каква бременност.. аз си правих всеки ден тестове за овулация и така и не показа такава.
Следващия месец не си правих изследвания исках даси почина психически... Следващия месец ще правя абразиото и може би ще пусна отново, да видя как са хормоните, иначе винаги ги пускам всички.
Скрит текст:
Скрит текст:

Това главоболие,за което споменавате, постоянно ли е или само около менструацията? Понеже аз имам от два месеца постоянно главоболие, което минава като си легна и се чудя дали е от хормоните или мдрец нещо. Въпреки че естрогена е доминантен,но и двата хормона са ми ниски въпреки доминацията и нямам болки от мъдреците. Та като споменахте главоболие ми е важно дали при такива състояния постоянно боли глава.

# 276
Аз да. Миналата година октомври, декември и сега януари доказано нямах овулация. Почнах да я пия в края на януари (пих я общо 3 месеца ) и от февруари до сега всеки месец имам овулация (тоест дори след като съм спряла да я пия) Също хормоните на 2 ден от МЦ и прогестерона 7 дни след овулация ми са хубави, нямам зацапвания преди цикъл, което ме кара да мисля че хормоните са ми балансирани

Колко като стойност ти е прогестерона на 7-ми ден?

# 277
Дали има задържани фоликули или кисти се вижда при преглед . Моите полипи си бяха от инвитро стимулациите, след време изчезват от само себе си. И при задържан фоликул не съм имала , обаче, такъв висок естроген. По принцип, в периода преди менопаузата често има флуктуация на хормони, ту високи - ту ниски. Пролактина изследван ли е ?
Преди 2 месеца пролактина ми беше добре, но преди това по изследванията ми беше доста висок,  назначаваха и достинекс. Нямам стимулации, освен една лека с летрозол, която беше само за 5 дни, преди няколко месеца. Нищо не излезе там, нямах повече фоликули, но пък е възможно от тогава да съм имала задържан... (сега си разсъждавам)
Като цяло със сигурност при мен се наблюдават големи промени при хормоните... преди 3 месеца ФСХ ми беше стигнало 50.. като за менопауза. Сега се колебае около 10, а ЛХ е 5. Според вчерашния преглед имам и фоликул 17 мм и се очаква уж овулация след няколко дни.. ще видим. Но то с тези колебания не очаквам да произвеждам качесвени яйцеклетки...
Някой знае ли какво да предприема за този естроген...  Като цяло не искам да поддържам такъв, защото е опасно.

За естрогенова доминантност има една добавка ДИМ се казва. Обаче не знам доколко ще е полезна в предвид че няма изяснена причина за тази доминантност. Дали е от задържан или е друга причината. Задържан съм имала 20мм и Е2000,На 16 мм 1000. Но може да не е задържан а тръгнал късно в лутеална фаза. След много прегледи нон стоп установих че това се случва и понякога е резултат от остатъчно действие при стимулации. Тези фоликули също могат да имат яйцеклетка. Виж в гугл и прочети за ДИМ. Консултирай се с някой и ако сметнеш че ще помогне пробвай я. Даже я имам и мога да ти я дам понеже не я ползвах никога. Как е прогестерона? Пускай винаги 5те хормона-лх,фсх,естро,прог,тесто. Само така можеш да направиш връзката. Пролактина е чувствителен хормон и стреса му влияе. Моя се дигаше и после се стабилизира но често преди пробата от бързането ми беше дигнат а и не беше достатъчно времето за покой. Не винаги е нужно веднага да се пие нещо.
Естрогеновата доминантност има някои симптоми, които и аз покривам - имам главоболие и хипофункция.. но няма затлъстяване или нередовни цикли.. И не знам дали това е реално при мен..
Иначе бих пробвала да приемам добавка, но искам да съм сигурна, че има смисъл. Според лекарката съм имала задържан, предвид изследванията ми и на 3ти и 21 ви ден. Прилагам резултатите. Прогестерона също се беше повишил в края и тя дори смяташе, че може и да има шанс за бременност.. Ама каква бременност.. аз си правих всеки ден тестове за овулация и така и не показа такава.
Следващия месец не си правих изследвания исках даси почина психически... Следващия месец ще правя абразиото и може би ще пусна отново, да видя как са хормоните, иначе винаги ги пускам всички.
Скрит текст:
Скрит текст:

Това главоболие,за което споменавате, постоянно ли е или само около менструацията? Понеже аз имам от два месеца постоянно главоболие, което минава като си легна и се чудя дали е от хормоните или мдрец нещо. Въпреки че естрогена е доминантен,но и двата хормона са ми ниски въпреки доминацията и нямам болки от мъдреците. Та като споменахте главоболие ми е важно дали при такива състояния постоянно боли глава.
Ами появява се около менструацията, ни миналия месец продължи и след евентуална овулация... Абе болеше си ме доста глава.. И си мисля, че е било от високия естроген. Но ако има проблем със мъдрец, също е възможно да има главоболие, така че знам ли...

Последните ми изследвания на 21 ден имах доста висок естроген (1440), както и прогестерон, който беше 73, а по нива го дават да е до 46...(по-горе съм ги прикачила). Не ми стана ясно как и двата ми са високи? Изпратих ги лекарката тогава и тя каза, проследи да няма бременност... Е нямаше... Дойде си ми просто цикъл.

# 278
при мен естрогена е 45 пък прогестерона 20-30 и от както взех да приемам прогестерон почна това главоболие,но може да е съвпадение и проблема да е другаде

# 279
Много голямо значение има какъв тип прогестерон приемате .Синтетичния има много странични реакции. Аз от както съм на био идентични хормони нямам главоболие, но преди това болеше толкова, че повръщах и се налагаше да приемам по-силни медикаменти за облекчение.

# 280
утрогестан ползвам. Някой с ниски нива на естроген може ли да каже дали има постоянно главоболие? Четох,че хормоналния дисбаланс и  колебание в естрогена и ниските му стойности разширявали кръвоносните съдове и причинявали спазъм на мускулите и главоболие. Някой може ли да потвърди дали е вярно?

Последна редакция: сб, 26 окт 2024, 10:38 от Simply_fun

# 281
Здравейте, аз бях наскоро в медикал парк болница в Турция.Правиха ми прп и ми изписаха тесто гел - тестостерон, да се мажа по половин от пакетчето на ден.Казват, че това единствено подобрявало яйцеклетките и броя им.Някой знае ли нещо за него и дали са ви го изписвали.тук дори намерих инфо за това.

# 282
Здравейте, аз бях наскоро в медикал парк болница в Турция.Правиха ми прп и ми изписаха тесто гел - тестостерон, да се мажа по половин от пакетчето на ден.Казват, че това единствено подобрявало яйцеклетките и броя им.Някой знае ли нещо за него и дали са ви го изписвали.тук дори намерих инфо за това.

Малко закъснял отговор, но и на мен ми препоръчаха тесто гел и доста добре ми влияе. Чувствам се по-енергична и либидото ми се оправи, че по едно време хич го нямаше. Преди да ми го изпишат правихме тестове. Скоро правих трансфер на ембриони и беше неуспешен - биохимична. Имам ужасно завишен кортизол, който се чудя как да смъквам. До тук съм изследвала Крон, кариотип и Fragile X - няма генетични мутации. Щитовидните са ми добре. Кръвна захар и инсулин в нормите, но към горни граници. Килограмите продължават да се покачват . Искам да оправя този кортизол преди следващия трансфер…

# 283
  • Пловдив
Какво прави ХЗТ при ранна менопауза? Може да я забави ли?

# 284
Какво прави ХЗТ при ранна менопауза? Може да я забави ли?

При ранна менопауза яйчниците намалят функцията си преждевременно или напълно спират да работят , тоест спират да произвеждат жизненоважния хормон естроген. Симптомите на менопаузата се дължат на намаляване на производството именно на естроген в тялото и включват нощно изпотяване, вагинална сухота, главоболие, мозъчна мъгла, безсъние, лошо настроение, намалено сексуално влечение ,горещи вълни. Заместващата терапия с естроген предотвратява ранната остеопороза и атеросклероза на сърцето при жените. Естрогенът оказва значително влияние и върху нивата на холестерола и триглицеридите в кръвта. От естрогена зависят състоянието на кожата и косата ни. Доказано е, че жените с ниски нива на естроген се състаряват по-бързо. Накратко : половите ни хормони оказват влияние на здравето ни, костите, апетита, настроението, съня , външния вид , либидото и още много други. Когато жената е в предменопауза хормоните започват да се покачват рязко и падат - получава се дисбаланс. ХЗТ е за да поддържа нивата на хормоните на жената в баланс докато достигне нормалната за менопауза възраст .Някои жени са на ХЗТ и след окончателната менопауза за да повишат стандарта си на живот и намалят / отстранят симптомите на менопаузата, които изброих по-горе. Типът ХЗТ, който е най-подходящ за дадена жена,зависи от редица фактори като стадия на менопаузата  и дали тя е имала или не хистеректомия.

Последна редакция: сб, 28 дек 2024, 14:57 от •MERA•

Общи условия

Активация на акаунт