Преждевременна яйчникова недостатъчност / ранна менопауза

• 21 426
  • 421
  •   1
Отговори
# 390
Много се радвам за теб , Infernaliia.
Толкова ми се иска да има много такива чудеса, но за съжаление са единични случаи. Аз също съм спряла добавките . Пиех най-скъпите и най-препоръчваните в продължение на години и не видях ефект. При мен се откриха завишени НК клетки и сега правим вливки. В очакване съм на започване на терапия за подготовка на организма преди четвъртия ни трансфер. Също сме обърнали внимание на ИР. Лека бременност до термин и пухкав финал . Дай Боже на всички ни по едно такова чудо 🙏

# 391
МЕRА, Наистина от това, което си разказвала, и естествено съм съпоставяла със себе си, остана да се види имунната система - затова си позволих да дам непоискания съвет да провериш там.
Чудо ми е, защото се оказа съвкупност от мнаго фактори - след неуспешен трансфер, с уж запушена тръба, един месец без лекар и чудно половите ми хормони точно в този месец бяха в ред, а колко сълзи изревах заради неуспешния трансфер (едвам го докарах до двата здрави ембриона) даже и за напускането на лекаря плаках ужасно - реших, че просто няма къде да поема. Психически бях малко под дъното. Е, молех се, и по черкви ходех, и обредни хлябове месих, и наричах - всичко пробвах, дори да не съм особено вярваща. А почти бяха стигнали до мен в списъка на чакащите за ДЯ. Наистина ти пожелавам чудо. На всички го пожелавам, защото знам колко е мъчително!
И искам да кажа, че предната година също ми правиха имунологична биопсия на матката и лечение ми прилагаха - ПБМС. На кръвните имах гранични НК клетки, за които имуноложката каза нищо особено и ми изписа смешни добавки. И пак не знам дали на някого ще помогне - бях решила преди следващ трансфер да си направя акупунктурните процедури. До тях не стигнах, но си взех подожка със шипове на която лежах - струваше ми се дастатъчно близа до акупунктурата (на своя глава, разбира се). Бях решила да прибегна и до барокамера с надежда за подобряване качеството на яйцеклетките, като и до там не стигнах.
Благодаря ти! Аз иначе родих, не беше лека бременността, бяхме на косъм, не изкарах до термин. И след раждането не беше много леко, ама това е друга тема. Живо и здраво да ми е детето пък казват - лошото се забравя, нали за това се борех толкова време.
Стискам палци и пожелавам много силно да е успешен следващия трансфер.

Последна редакция: пт, 25 юли 2025, 01:28 от Infernaliia

# 392
И аз имам месеци с отлични нива на хормоните, това е характерно за преждевременната яйчникова недостатъчност . Вероятността да се забременее с тази диагноза спонтанно и естествено мисля беше 5 %. Ходех на акупунктура, но не видях ефект. В един момент всичко взе да ме натоварва , дори ходенето на акупунктура. Понеже сме в нова клиника, доктора каза, че ще подготвя организма месец преди да направи трансфер ,ще видим какъв протокол ще прилага, ще пиша като започнем. Четвърти поред трансфер ще ни е. От предните три имаме само една биохимична.

# 393
Здравейте! Най-накрая се престраших да споделя и аз своя проблем! На 33г. съм (вече😂) след голямо закъснение на цикъла през м. Март, разбрах, че АМХ ми е 0.229 инхибинът е 14.92 (реф. 40-200), на първото изследване на хормони ФСХ беше 21.07, на следващия медец беше 3.71. Моята гинеколожка ми препоръча да опитаме с Клостил, като междувременно от м.Юни пия ДХЕА, Убиквинол и Инофолик. До сега резултат няма. Не е ли редно да си направя цветна снимка? Също съм се насочила и към клиника в Турция, ако въобще имам шанс за забременяване с моя си яйцеклетка.

# 394
Здравейте!
   Ето я и моята история: в края на 2020 година прекарах инфекция с Ковид (тогава бях на 29 години) и след това започнаха проблемите. Цикълът ми стана много нередовен, започнах да изпитвам топли вълни, станах много тревожна (депресирана), всякакво желание за секс се изпари, апетитът ми се промени много, имах задух, световъртеж, главоболие, абе с няколко думи ТОВА НЕ БЯХ АЗ.
   Почти веднага след преболедуването на Ковид тръгнах по лекари с надеждата някой да ми каже какво ми е и какъв всъщност е проблемът. Посетих УНГ специалист, невролог, ендокринолог, гинеколог, офталмолог, отоневролог, стигнах и до психиатър, направих абсолютно всички препоръчани ми и назначени от всеки един от тях изследвания и НИЩО, всичко беше наред, всеки ми казваше, че нищо ми няма и всичко е наред с мен, но аз определено не усещах, че всичко е наред. Докато отново не отидох на гинеколог, защото цикълът ми изчезна за 4 - 5 месеца, поради което ми бяха назначени хормонални изследвания (каквито до тогава никой от гореизброените специалисти не ми беше назначил) и хоп - много завишени нива на ФСХ и ЛХ, АМХ под 0,1, при което гинеколожката ми каза, че трябва да ги повторим и резултатите пак бяха същите. Заключението й беше: преждевременна яйчникова недостатъчност или навлизане в преждевременна менопауза. Започнах ХЗТ с фемостон и вече 2 години го пия, като цяло се чувствам добре от него, всяка година правя задължителни прегледи при мамолог и гинеколог, но ме притеснява фактът, че ми казаха, че трябва да го пия минимум 5 години, че даже и до като навърша естествената възраст за влизане в менопауза.
   Когато разказвам историята си имам чувството, че никой не ме разбира и никой не приема на сериозно нещата, които споделям и начина, по който се чувствам, дори и близки за мен хора.
   В момента съм на 34 години и разделям живота си на преди Ковид и след Ковид и се реших най - накрая да разкажа историята си пред по - голяма аудитория с цел да успокоя (а, признавам си, и аз да се поуспокоя) някого, който преминава през подобен период в живота си. Има ли някой, при който след прекаран Ковид са се появили същите симптоми, както при мен?

# 395
Yani, благодаря за споделената история.Много добре те разбирам… наистина е самотно, защото хората около нас често не ни разбират и дори не предполагат през какво минаваме. При мен не беше от Ковид, а се отключи след  спонтанна загуба на бременност, която преживях много тежко. От тогава вече 6 години се боря за дете. И аз не се чувствах себе си, мислех , че е депресия. Нямах никакво настроение,  никаква мотивация , беше ми трудно да излизам и да общувам, нямах и желание за интимност . Болеше ме често глава, напълнях . Чувствах се с 20-30 години по-възрастна. Когато споделих с личния лекар ми препоръча и предписа антидепресанти . С тях се чувствах още по-зле и ги спрях на сама глава. След това намерих специалист на частна практика и успях да си набавя ХЗТ . Доста варианти изпробвах докато се спра на естроген гел и микронизиран прогестерон. Понякога добавям и тестостерон гел.

# 396
Какъв микронизиран прогестерон сте ползвали и кога прилагахте тестостерон?

# 397
Кога може да се обмисли добавяне на тестостерон:
   1.   При липса на сексуално желание (либидо), ниска енергия, липса на удоволствие/мотивация, въпреки оптимални нива на естроген.
   2.   Когато стандартната ХЗТ (естроген + прогестерон) не подобрява напълно симптомите на POI – умора, ниско настроение, трудност при концентрация, забравяне
   3.   При млади жени с POI, където се цели по-пълно заместване на хормоните, които нормално произвеждат яйчниците (те синтезират и малко тестостерон).

Задължително  се правят изследвания на нивата (общ и свободен тестостерон, SHBG) преди предписване на тестостерон. Проследява се ефектът върху либидо, енергия, концентрация и се следи за странични ефекти.

Микронизиран прогестерон се предлага в няколко форми и видове, които се различават по начина на прием и действие. Основното му предимство е, че е „биоидентичен“  т.е. молекулата е същата като естествения прогестерон в тялото. В България най- место срещани са Utrogestan и Cyclogest, Crinon gel. .

Последна редакция: ср, 10 сеп 2025, 10:44 от •MERA•

# 398
Момичета, на мен Ендокриноложката ми каза да отида за ХЗТ след като приключим с инвитро опитите.. При вас така ли е също? Понякога имам месец-два на изчакване или пък от разбутани хормони и се чудя няма ли всъщност да помогне ако известно време приемам ХЗТ.

# 399
На мен първоначално ХЗТ ми беше предписано за регулиране на яйчниковата функция , хормоните и цикъла респективно точно преди инвитро . Изборът беше протовозачатъчни или ХЗТ, аз избрах ХЗТ пред синтетични хормони, които блокират цялата репродуктивна система.

# 400
Кога може да се обмисли добавяне на тестостерон:
   1.   При липса на сексуално желание (либидо), ниска енергия, липса на удоволствие/мотивация, въпреки оптимални нива на естроген.
   2.   Когато стандартната ХЗТ (естроген + прогестерон) не подобрява напълно симптомите на POI – умора, ниско настроение, трудност при концентрация, забравяне
   3.   При млади жени с POI, където се цели по-пълно заместване на хормоните, които нормално произвеждат яйчниците (те синтезират и малко тестостерон).

Задължително  се правят изследвания на нивата (общ и свободен тестостерон, SHBG) преди предписване на тестостерон. Проследява се ефектът върху либидо, енергия, концентрация и се следи за странични ефекти.

Микронизиран прогестерон се предлага в няколко форми и видове, които се различават по начина на прием и действие. Основното му предимство е, че е „биоидентичен“  т.е. молекулата е същата като естествения прогестерон в тялото. В България най- место срещани са Utrogestan и Cyclogest, Crinon gel. .

Моя тестостерон е <0.3 при референция Heart.47 и за това се чудя дали да пробвам

# 401
Yani_Ber не знам дали това е от Ковида, който си прекарала или просто го свързваш с него, тъй като преди това всичко е било ок. Не се знае обаче дали е било така, тъй като аз също, като теб на 33 години забелязах лека промяна в МЦ.Първия път някакъв огромен съсирек  видях да изтича и така се стреснах, че веднага отидох на лекар, след като ми свърши. Оказа се, че всичко е ок. Лекарката каза, че ако е имало нещо, като киста или каквото и да е вече го няма и всичко ми наред. Минаха няколко месеца и забелязах, че вече имам доста по-обилно кръвотечение  през 2-ри и -3-ти ден от МЦ, и то с ярко червен цвят. Отново отидох на лекар, защото започнаха да ми минават какви ли не неща в главата. Лекарят каза, че няма проблем и всичко си ми е ок. После нещата се по-нормализираха. Вече на 34 в един момент нощем се събуждах цялата изпотена, после пък ми ставаше студено, забелязвах, че бързо се изнервях и дразнех дори за дребни неща, но тогава не ми е и минавало наум, че на 34 може да навлизам в МП. Един ден с приятелка се заговорихме и тя каза, че има записан час за гинеколожка в София. Ходела при нея и била много доволна. Реших и аз да отида с нея и записах час. Докторката се оказа Ралица Сенкова, но тогава работеше в един МЦ в София. Отидох и след, като ме прегледа само тя ми назначи изследване на хормони и АМХ, за който едва тогава разбрах, че отговарял за ЯР. На прегледа видя 3 фоликула и поизтъняла лигавица на матката. Каза, че докато не види резултата от изследванията не може да е сигурна, но притесненията й са, че все повече пациентки в млада възраст се оказват с прежд. МП. Пуснах изследванията и се оказа, че АМХ ми е 0,01.Когато отидох при нея тя обясни, че    ако искам да имам дете трябва да действаме незабавно. Трябваха ми около 2 месеца, за да осъзная какво ми се случва. Близките ми ме гледаха и регариха така сякаш говоря на майтап. Никой не можеше да повярва, че има нещо такова. Така започнах да ходя при д-р Сенкова около година, но без резултат.Все имаше задържан фоликул  или пък хормоните показваха, че не става за пункция. Накрая ми предложи да не губя повече време и да направим ПРП, а ако не даде резултат да мисля за ДЯ. Въпреки, че бях много доволна от нея реших да потърся и 2-ро мнение и така се озовах в друга клиника. Правих какви ли не изследвания, за да се установи причината довела до започването на тази ранна МП, но така и нищо не излезе. Вероятно съм се родила с по-малко на брой яцеккетки.Ходих и в една клиника в чужбина, като определено терапията, която правих мисля, че даде  положителен ефект.  Вече  съм на 41 и за всичките тези години  имам 2 пунции, като при едната се оказа че яцеклетка извадиха, но не качествена, а 2-рия път яцето се оказа празно. Сега колкото и да не ми се иска съм подала за донорска програма, защото времето минава все по-бързо. Това, което мога да ти кажа от всичко, което минах до тук е да не се предаваш и ако имаш  възможност направи консултация с д-р Бюлент Търаш. Обикновено идва всяка година в Бг и може да се запишеш за безплатна консултация. Ходих при него  за терапя със стволови клетки и екзозом. За съжаление от финансова гледна точка нямаше как да продължа  да се проследявам там. Ако решиш и имаш въпроси пиши.

Последна редакция: чт, 18 сеп 2025, 03:13 от Galimera1

# 402
[
Скрит текст:
quote author=Galimera1 link=topic=1562930.msg50221182#msg50221182 date=1758152613]
Yani_Ber не знам дали това е от Ковида, който си прекарала или просто го свързваш с него, тъй като преди това всичко е било ок. Не се знае обаче дали е било така, тъй като аз също, като теб на 33 години забелязах лека промяна в МЦ.Първия път някакъв огромен съсирек  видях да изтича и така се стреснах, че веднага отидох на лекар, след като ми свърши. Оказа се, че всичко е ок. Лекарката каза, че ако е имало нещо, като киста или каквото и да е вече го няма и всичко ми наред. Минаха няколко месеца и забелязах, че вече имам доста по-обилно кръвотечение  през 2-ри и -3-ти ден от МЦ, и то с ярко червен цвят. Отново отидох на лекар, защото започнаха да ми минават какви ли не неща в главата. Лекарят каза, че няма проблем и всичко си ми е ок. После нещата се по-нормализираха. Вече на 34 в един момент нощем се събуждах цялата изпотена, после пък ми ставаше студено, забелязвах, че бързо се изнервях и дразнех дори за дребни неща, но тогава не ми е и минавало наум, че на 34 може да навлизам в МП. Един ден с приятелка се заговорихме и тя каза, че има записан час за гинеколожка в София. Ходела при нея и била много доволна. Реших и аз да отида с нея и записах час. Докторката се оказа Ралица Сенкова, но тогава работеше в един МЦ в София. Отидох и след, като ме прегледа само тя ми назначи изследване на хормони и АМХ, за който едва тогава разбрах, че отговарял за ЯР. На прегледа видя 3 фоликула и поизтъняла лигавица на матката. Каза, че докато не види резултата от изследванията не може да е сигурна, но притесненията й са, че все повече пациентки в млада възраст се оказват с прежд. МП. Пуснах изследванията и се оказа, че АМХ ми е 0,01.Когато отидох при нея тя обясни, че    ако искам да имам дете трябва да действаме незабавно. Трябваха ми около 2 месеца, за да осъзная какво ми се случва. Близките ми ме гледаха и регариха така сякаш говоря на майтап. Никой не можеше да повярва, че има нещо такова. Така започнах да ходя при д-р Сенкова около година, но без резултат.Все имаше задържан фоликул  или пък хормоните показваха, че не става за пункция. Накрая ми предложи да не губя повече време и да направим ПРП, а ако не даде резултат да мисля за ДЯ. Въпреки, че бях много доволна от нея реших да потърся и 2-ро мнение и така се озовах в друга клиника. Правих какви ли не изследвания, за да се установи причината довела до започването на тази ранна МП, но така и нищо не излезе. Вероятно съм се родила с по-малко на брой яцеккетки.Ходих и в една клиника в чужбина, като определено терапията, която правих мисля, че даде  положителен ефект.  Вече  съм на 41 и за всичките тези години  имам 2 пунции, като при едната се оказа че яцеклетка извадиха, но не качествена, а 2-рия път яцето се оказа празно. Сега колкото и да не ми се иска съм подала за донорска програма, защото времето минава все по-бързо. Това, което мога да ти кажа от всичко, което минах до тук е да не се предаваш и ако имаш  възможност направи консултация с д-р Бюлент Търаш. Обикновено идва всяка година в Бг и може да се запишеш за безплатна консултация. Ходих при него  за терапя със стволови клетки и екзозом. За съжаление от финансова гледна точка нямаше как да продължа  да се проследявам там. Ако решиш и имаш въпроси пиши.
[/quote]
Mera, това което описваш важи в голяма степен и за мен. Аз имам своето обяснение, но не знам дали изобщо има някаква логика. На 32 години преживях ужасна загуба, на партньора ми,  с когото планирахме да създадем семейство. Загубата не беше раздяла, а беше трагична..
Тогава не обърнах никакво внимание на внезапно появилия ми се кръвоизлив, който свързах с ужаса, който съм изпитала.. Ходих само да ме прегледат в Щерев, защото не ми спираше над 14 дни. Мисля, че тогава нещо се случи с мен, заради болката и преживяното.
След това следващите години нито ми е било да мисля, нито съм правила изследвания, нито съм имала партньор, за да навържа нещата, но смятам че някъде там загубих възможностите си за забременява и вероятно в допълнение на предразположеността ми за ранна менопауза, но е факт че от 3-4 (от 38мата си година)  съм с ИЯР, правя обаче по 1-2 фолукула, които след това излизат ЗФ.. и съм с високи ФСХ и ЛХ, като за менопауза.
При мен на преглед за сега все още се вижда добра лигавица и всеки път когато лекаря види изследваняита и след това ме преглежда, казва че те не отговарят на това, което се вижда на ехографа.
Правила съм неколкократно фоликуметрия и уж проследяваме доминанен фоликул, имало е случаи в които висок прогестерон да доведе до съмнения, че нещо се е случило, но накрая пак ми идва и след това се вижда ЗФ.
И така се влача доста време вече..
Мисля, че и аз съм родена с по-малък брой яйцеклетки и това е някакво генетично отклонение, което вероятно може да се докаже със съответни изследвания.
Този месец, имах преглед отново заради съмнения за ЗФ, дни преди да ми предстои настъпване на менструация. Отидох защото ми предстои дълго пътуване. Лекаря беше заместващ, не този който ме преглежда обикновено и той също след като видя изследванията и това което е писал предишния, директно започна да ми говори за донорски яйцеклетки, ако искам да имам дете.
Когато започна прегледа изненадано каза, че се е объркал и вижда че или съм в овулация (вероятно късна такава), или пак съм с ЗФ.. Но се виждаха и антрални 6 бр в единия, и 4 в другия, ккато и добра лигавица. На края на прегледа каза, че за него, тези изследвания не били верни и съм имала все още някоя яйцеклетка, сега вече с какво качество, никой не знае.
Аз доста размишлявам и предвид че съм перименопауза, вече съм на 42, и по скоро го свързам с последните опити за възпоизвеждане на фоликули, но за съжаление те не тръгват в правилното време и вероятно затова и не съм имала забременяване.
И аз искам да си запиша час при д-р Сенкова, защото знам че работи с по-възрастни жени и вече ако и там няма никакво по-различно предписание, може би ще започна да мисля за алтернативните начини.
Просто споделям, своя опит..и преживяване.

# 403
Всяка споделения история е лъч светлина и знание за други жени, със съмнения за ранна менопауза, които ще търсят информация във форума и интернет. Благодаря на всички момичета, които споделят. Преди 6 години като се сблъсках за първи път с диагнозата се чувствах ужасно физически , заради симптомите, и психически срината след като бях насочена директно към донорски яйцеклетки. Опитите с мои яйцеклетки, макар и по една -  две на цикъл не дадоха резултат, първия ни опит по донорска програма също. Мъжкия фактор също си каза думата. Ако сега можех да върна времето назад  щях да зарежа работата си и щях да се насоча към донорска програма много по-рано. Всичките стимулации, хормони, клиники и угорчението след неуспехите се натрупаха през годините и вече само мисълта за нова клиника и нов доктор ме натоварва. Разбира се, че се радвам, че все още можем да си позволим да опитваме , но цената която плащаме за тези опити е нечовешка…

# 404
MERA, какъв ви е мъжкият фактор?

Общи условия

Активация на акаунт