Преждевременна яйчникова недостатъчност / ранна менопауза

• 22 193
  • 421
  •   1
Отговори
# 405
  • Be realistic - plan for a miracle.
И аз искам да зарежа работата си, а смятам даже и че е крайно необходимо, за физическо и психическо здраве, но… Не можем да измислим как с един доход да вървим по тоя път… финансово…

# 406
Момичета, в iHerb има пак 29% за всичко и ще пускам поръчка. Замислих се, че вече не съм сигурна с какво да продължа. За момента приемам Омега-3, вит. Д, Ubiuqinol - 100 mg, който ми е на свършване и се чудя дали да продължавам да приемам. Вечер взимам Магнезий и 3 мг Мелатонин.

Обаче поредните ужасни хормони излязоха вчера:
Скрит текст:

и не знам дали има нещо по-добро да се опитам да подкрепя този клет организъм, който вече се е отказал от производството на естроген. Някой с опит да се включи?

# 407
слънце ти имаш ли някакви съпътстващи симптоми с липсата на естроген? Майка ми като влезна в менопаузата и естрогена й падна на дъното почна да развива доста неприятни състояния, а пък ти си толкова млада. Не сте ли обсъждали с лекаря ти да приемаш допълнително да се види как ще ти се отрази? Вече знам че го има под различни форми

# 408
Имала съм периоди с горещи вълни и нощно изпотяване. В момента нямам. За сега всички, които са ми споменавали за ХЗТ казват - да мине първо инвитрото и после (предполагам защото не искат да се бутат в работата на репродуктивните). Сенкова изобщо не го е предлагала, но ще питам следващия път.

Последна редакция: пт, 26 сеп 2025, 15:43 от Среднощно Слънце ☀️

# 409
Аз съм имала месеци с фсх над 50 . Като правим опити за инвитро минавам на естрофем , през другото време си мажа естроген гел и нямам симптоми. Мисля, че е нисичка дозата Ubiquinol, може да се увеличи. Магнезия глицинат ли е?

# 410
Мера, естрофема кога и как го приемаш при инвитрото?
Магнезия е Magnesium
(as Di-Magnesium Malate and Magnesium Lysinate Glycinate Chelate)(Albion®). За убиквинола съм взимала и 2х100. Освен така да продължа.

# 411
Като правим инвитро опити пия естрофем по схема - сутрин, обед и вечер. Да чукна на дърво винаги действа добре за удебеляване на лигавицата. Последните ми 3 “цикъла” са по 21-19 и последния 18 дена. Вероятно дозата ми гел не удебелява лигавицата достатъчно или оралния прогестерон не го усвоявам добре. Имам час за 7 - ми октомври , да видим какво ще каже док.

# 412
Момичета, някой дали има представа какво означава голямата разлика между ЛХ и ФСХ по време на перименопаузата?
На 42 г съм, и признаци вече на менопауза..,но с редовен, доста обилен цикъл.
От няколко месеца се скъси на 25-26 дни, което ми е ясно какво показва вече..
При предишния цикъл на ехографа се видяха повече антрални (по 5-6 в яйчник), което по никакъв начин не кореспондира с такива изследвания.

Естрадиола този месец е на дъното на 3ти ден, на МЦ! Това какво означава, че вече мога да очаквам и горещи вълни ли?

Мога ли да предвидя ХЗТ при такива резулати?
Все още правя опити за забременяване, но е ясно че при тези нива няма на какво да се надявам.

LH      Профил   *   
Лутеинизиращ Хормон (LH)¹      резултат: 10.50   mUI/ml   та
LH :
Фоликуларна фаза ( 1.9 – 12.6 )
Овулационен пик ( 8.7 – 95.6 )
Лутеална фаза ( 0.5 – 11.4 )
Менопауза ( 15.9 – 54 )
FSH      Профил   *   *
Фоликулостимулиращ хормон (FSH)²      резултат: 40.20   mUI/ml   
Фоликуларна фаза ( 2.5 – 12.5 )
Овулационен пик ( 3.4 – 33.4 )
Лутеална фаза ( 1.5 – 7.7 )
Менопауза ( 23 – 134.8 )

Estradiol      Профил   *   
Естрадиол (Estradiol)³      резултат: 19.50   pmol/L   
Фоликуларна фаза ( 46 - 607 )
Овулационен пик ( 315 - 1828 )
Лутеална фаза ( 161 - 774 )
Менопауза ( < 18.4 - 201 )

Prolactin      Профил
Пролактин (Prolactin)⁴      254.00

# 413
ФСХ стимулира растежа и узряването на фоликулите в началото на цикъла .ФСХ е и показателят за изчерпване на резерва.Колкото по-намалена е функцията на яйчниците, толкова повече ФСХ се отделя (затова при перименопауза и менопауза е висок).

ЛХ е що годе в норма, виждат се и антрални по време на прегледи, това е добре. Бих препоръчала освен преглед за антрални да се проследи и дали настъпва овулация .

При преждевременната яйчникова недостатъчност ЛХ е по-голямото зло.
ФСХ е първият хормон, който се вдига, когато яйчниковата функция е нарушена и сигнализира за намален резерв. ЛХ ако стане трайно висок, е още по-проблематичен, защото пречи на нормалното узряване на фоликулите;може да доведе до преждевременно лутеинизиране,т.е. фоликулът тръгва да се превръща в жълто тяло преди да е пуснал яйцеклетка; високият LH често се свързва с хаотична овулация или липса на овулация.

# 414
joana 25-26 дни не е къс цикъл. Имаш и антрални, така че няма от утре да си в менопауза. Това е процес, който продължава доста време (около 10 г) Ти не си с преждевременна яйчникова недостатъчност и ранна менопауза, на 42 г е нормално да си в предменопауза и да се движиш към менопаузата. Според мен поне още 2-3-4 г (никой не знае колко точно) ще си в предменопауза, а за да кажеш че вече си влязла в менопаузата трябва да нямаш цикъл цяла година. Горещи вълни можеш да имаш още в предменопаузата като симптом. Днес фсх е 40, другия месец може да е 18-20 - месец за месец. За хзт си го коментирай с лекаря си, зависи как се чувстваш ти като цяло

# 415
joana 25-26 дни не е къс цикъл. Имаш и антрални, така че няма от утре да си в менопауза. Това е процес, който продължава доста време (около 10 г) Ти не си с преждевременна яйчникова недостатъчност и ранна менопауза, на 42 г е нормално да си в предменопауза и да се движиш към менопаузата. Според мен поне още 2-3-4 г (никой не знае колко точно) ще си в предменопауза, а за да кажеш че вече си влязла в менопаузата трябва да нямаш цикъл цяла година. Горещи вълни можеш да имаш още в предменопаузата като симптом. Днес фсх е 40, другия месец може да е 18-20 - месец за месец. За хзт си го коментирай с лекаря си, зависи как се чувстваш ти като цяло
Благодаря ви момичета Yellow Heart
Не е първото ми изследване с такива резултати, но е първото в което естрадиола ми удря дъното. Странното е, че тези дето уж се виждаха фоликули се видяха миналия месец, точно 5 дни преди да ми дойде цикъла и отидох защото имах кървене, по никое време.
Тогава се видя този23 см фоликул и другите в другия яйчник.
Лекаря не можа да предположи дали е късна овулация ли е или е ЗФ, а аз затова отидох на преглед (оказа се, че си е точно ЗФ), след като до няколко дни настъпи цикъла. И този месец естрадиола ми е нула вече..
Цъкъла в последните месеци е ужасен, постоянно съм с кръвоизливи, а съм и с желязо на дъното. Като чета си вървя като по книга към края на перименопаузата.
Определено е месец за месец при мен, ама всичко върви към ановулаторни месеци.
Затова се замислям за прогестерон, но не знам с какъв лекар да го коментирам, не искам да чакам да ме почват вълни и пр. още на 42..

# 416
Аз бях на 32 г. Като ме почнаха симптомите , ад под небето. Разбирам те, но истината е , че няма точна формула , която да влияе добре на всяка жена. Обикновено се започва с нещо и се продължава на принципа проба - грешка според това как реагира организма и как се чувстваш . Задържани фоликули правя понякога както съм на ХЗТ , после чакам да се махнат поне 4-5 седмици. Кръвоизливите не са характерни за яйчниковата недостатъчност - по-скоро много оскъдна или липсваща менструация. И аз мисля като AlisonParker, че си в перименопауза. Вчера говорих с една дама и нея са я почнали симптомите на 47. Може да си откараш така още доста години. За забременяването вече  друг въпрос, там трябва репродуктивен специалист и постоянно следене за златното яйце.

# 417
Аз бях на 32 г. Като ме почнаха симптомите , ад под небето. Разбирам те, но истината е , че няма точна формула , която да влияе добре на всяка жена. Обикновено се започва с нещо и се продължава на принципа проба - грешка според това как реагира организма и как се чувстваш . Задържани фоликули правя понякога както съм на ХЗТ , после чакам да се махнат поне 4-5 седмици. Кръвоизливите не са характерни за яйчниковата недостатъчност - по-скоро много оскъдна или липсваща менструация. И аз мисля като AlisonParker, че си в перименопауза. Вчера говорих с една дама и нея са я почнали симптомите на 47. Може да си откараш така още доста години. За забременяването вече  друг въпрос, там трябва репродуктивен специалист и постоянно следене за златното яйце.
Да, съгласна съм с вас. Иначе при мен малко преди 40 се видя на изследванията че съм с НЯР. Със сигурност от тогава съм е перименопауза. Вече са минали 2-3 години и за сега не се е променило нещо.
От тогава започнах да се следя, фоликометрия, смяна на лекари и никой от тях не ми хвана къде е проблема, а такъв със сигурност има, при положение, че ми тръгват фоликули не когато трябва..
Последните изследвания и високия ФСХ ( и преди съм имала около 32), ме замислиха дали не трябва да си намеря читав лекар, който да ми назначи някаква хормонална терапия.
При мен няма да започне от 47-48, имам генетична предразположеност, сестра ми и майка ми са били така..Не са взели мерки навремето, но аз за себе си искам да направя каквото трябва.
И двете имат начална форма на остеопороза, което е характерно за жени влизащи преди 45 години.

# 418
Аз съм на 41г и АМХ ми е undetectable, когато го изследвах последно преди 1,2 години. Последната година започна и цикъла да ми закъснява с по 1,2 седмици от време на време. Имам и топли вълни понякога. В същото време това са ми хормоните преди няколко месеца:
LH - 3.50IU/l
FSH - 5.54IU/l
Estradiol - 299.00   pmol/l

Ясно е накъде отиват нещата, само се надявам да е по-натам във времето...
Не съм се отказала и от второ дете, макар и шанса да е минимален.
Чудя се дали има как да забавя нещата?

# 419
Аз съм на 41г и АМХ ми е undetectable, когато го изследвах последно преди 1,2 години. Последната година започна и цикъла да ми закъснява с по 1,2 седмици от време на време. Имам и топли вълни понякога. В същото време това са ми хормоните преди няколко месеца:
LH - 3.50IU/l
FSH - 5.54IU/l
Estradiol - 299.00   pmol/l

Ясно е накъде отиват нещата, само се надявам да е по-натам във времето...
Не съм се отказала и от второ дете, макар и шанса да е минимален.
Чудя се дали има как да забавя нещата?
Аз тук виждам нормално съотношение на хормони, само си мисля че естрадиола е завишен, може да е имало ЗФ, тогава. А на преглед виждат ли се антрални фоликули при вас и по колко?
Иначе АМХ аз лично спрях да си го изследвам... положението е като при вас, на дъното и не искам повече да си го причинявам.

Общи условия

Активация на акаунт