Преждевременна яйчникова недостатъчност / ранна менопауза

• 21 596
  • 421
  •   1
Отговори
# 225
  • Sofia
Забременях един месец след втората доза. Не бях с НЯР, нито преди поставянето, нито след.

# 226
Минавам да споделя, че след 7 стимулации успяхме да направим само един ембрион , който не се имплантира и се насочихме към донорска яйцеклетка.

# 227
Успех дано стане бързо и от първия път

# 228

Благодаря много. Как са нещата след процедурата със стволови клетки при вас?

# 229
Някой друг е правил, не и аз

# 230

Благодаря много. Как са нещата след процедурата със стволови клетки при вас?

Една жена беше правила в другата група инвитро ИЯР 40. Свалила е хормоните и правила повече фоликули. Аз след екзото мога да кажа на втори месец всичко топ ама не се оплоди. Но стимулирах с кломифен и малко гонал. Блокаж на яйчниците и другия месец задържан и по другия нищо. Изведнъж доста фоликули 5 на  4,5 месеца и не порастнаха. фсх беше високо от предния месец още и явно кломифена отново не беше добър избор и на 12 мм спряха да растат и двата. Чакам цикъл който никъв го няма защото вероятно имам задържан. Опитах и тоя метод с кломифена но ми изтънява лигавицата и вдига фсх съвсем а естрогена го сваля. Моля се ефекта на екзото да не е минал.Казват че след 6 месец се вижда ама да видим. Инак съм го пропиляла заради кломифена който ме блокира тотално явно и не е за мен.  На тоя етап ЕЦ и нищо друго.

# 231
Кломифена подтиска естрогена, а ние сме с постоянен нисък така или иначе, тъй като няма достатъчно фоликули да зреят и произвеждат естроген натурално. Спорила съм с док заради този кломифен и в крайна сметка се съгласи с мен, че на жени с ИЯР кломифена (летрозола също) не влияят добре и допълнително занижават естрогена , от което изтънява и лигавицата. С тънка лигавица е почти невъзможно да има успешна имплантация. Тя освен , че трябва да е хубава лигавицата , трябва и да е приемлива ( да има прогестерон ) . Аз като започна да задържам Ф ми е ясно, че ефекта на ПРП-то ми е изчерпан. Те и стимулациите допълнително влияят на организма( естрофема например повишава ТСХ, а масово се изписва при стимулациите).

# 232
Кломифена подтиска естрогена, а ние сме с постоянен нисък така или иначе, тъй като няма достатъчно фоликули да зреят и произвеждат естроген натурално. Спорила съм с док заради този кломифен и в крайна сметка се съгласи с мен, че на жени с ИЯР кломифена (летрозола също) не влияят добре и допълнително занижават естрогена , от което изтънява и лигавицата. С тънка лигавица е почти невъзможно да има успешна имплантация. Тя освен , че трябва да е хубава лигавицата , трябва и да е приемлива ( да има прогестерон ) . Аз като започна да задържам Ф ми е ясно, че ефекта на ПРП-то ми е изчерпан. Те и стимулациите допълнително влияят на организма( естрофема например повишава ТСХ, а масово се изписва при стимулациите).

За съжаление много неща се разбират по тоя начин. Все си мислех че знае какво прави но ...... На някой Кломифена им действа много добре. При мен ПРП доведе до повече задържани. Или по скоро нямаше грам ефект. Но бях и на стимулации. Даже да е имало те стимулациите пак объркват всичко. След прп даже на 3и месец фсх скочи до 39.Зверска стимулация в Турция пак задържани след това. Екзозоми януари и ФСХ март не беше толкова зле 24, но след кломифена скочи в небесата както и ЛХ. Обикновенно след  стимулации  би трябвало да се оправят хормоните евентуално с хзт. Малко да починат яйчниците. Ние април пак кломифен и юни пак. Реално рецепторите са подтиснати заради високото фсх и допълнителен фсх не помага. Голяма грешка но това е. Сега минавам на план Б. ЕЦ и ХЗТ. ХЗТ може и да подтисне яйчниците. Ама това е проба грешка  но обикновенно има ефект. Сполучливи инвитро има след ХЗТ няколко месеца след това стоп. Никакви стимулации.  Дотук моите наблюдения както и след доста четене става ясно че първо се вкарват хормоните  в ред. Тоест ХЗТ за съжаление. Натурално примерно с акупунтура не знам колко е възможно или само билки и добавки. Мисля че по малко е шанса. Зависи от случая но ПОИ е ниско амх , високи лх и фсх и ниски естроген и прогестерон. После си тръгват фоликули след хзт. Колкото повече чета сред различни форуми и мнения на лекари от света това е метода. ХЗТ и после ЕЦ. Та шанс има по принцип но пак опираме до лекар. Тези случаи обаче са сложни и все още не са много разбрани как да се действа точно. проба грешка и така.

# 233
Аз след неуспешния ЗЕТ си минах на ХЗТ ( bio identical) и се родих . Обаче не ми смъкна достатъчно фсх - то и разбрах , че не усвоявам добре гел естроген. Добре , че си правя изследвания всеки месец и ходя на фоликометрия. Така знам кое как ми действа и това е единствения начин да знам всъщност. С тази диагноза нещата могат да се променят много бързо. Една позната се отказа от всичко, спря витамини и добавки , дори ХЗТ и забременя обаче на мен не ми се чака вече и искам до определена възраст да съм родила. И билки пробвах и акупунктура пробвах. Две прп-та , ХЗТ със същите молекули, които произвежда натурално организма също. Мислех дали да опитам екзозоми, но не намерих информация, която да ме убеди. С ХЗТ трябва да се внимава много какъв продукт се избора и приема. Прогестерона трябва да е прогестерон например, не прогестин представян за прогестерон . Едното подпомага бременност , другото има контрацептивен ефект.

# 234
Момичета , бих искала да се включа и аз във вашата дискусия 🤗 Положението при мен е следното  - НЯР , 36год . Май месец беше първата ми пункция , тръгнаха 5АФ . Стимулацията ми беше с кломифен и фостимон в много ниски дози . Док извади 4я и имам две замразени бластоцидчета  , които не са с много добро качество . Менструацията след пункцията ми дойде след около 10-тина дни . Док видя три големи ЗФ Sad Каза че може би от кломифена е станало . Пих 21 дни Регулон . В сряда бях на преглед , на 3-ти ден от МЦ . ЗФ са се спукали , но обвивките не се бяха изчистили напълно и беше тръгнал само едн форикул в ляво . Док назначи ФСХ и тук идва неприятната изненада за мен . За първи път ми излезна висок  -15 . По принцип винаги е бил в границите , следя го много стриктно . В сряда , на 10-ти ден от МЦ , пак съм на преглед , да видим дали расте фоликулчето и дали ще има пункция . Според вас с такава стойност на ФСХ има ли шанс за качествена Я ? Не искам да си изгърмя пункцията , защото съм по фонд . Нямам никаква стимулация този месец , на напълно ЕЦ съм . Благодаря ви 🌺

# 235
Не знам дали някой може да каже категорично каква ще е Я. Аз забременях и родих детето си с фсх 14. Според Калчев над 15 не е качествена вече Я, обачее имам няколко познати от форума забременели и родили с по-висок фсх. cherry ако е тук може да сподели, май нейния беше 18

# 236
Аз след неуспешния ЗЕТ си минах на ХЗТ ( bio identical) и се родих . Обаче не ми смъкна достатъчно фсх - то и разбрах , че не усвоявам добре гел естроген. Добре , че си правя изследвания всеки месец и ходя на фоликометрия. Така знам кое как ми действа и това е единствения начин да знам всъщност. С тази диагноза нещата могат да се променят много бързо. Една позната се отказа от всичко, спря витамини и добавки , дори ХЗТ и забременя обаче на мен не ми се чака вече и искам до определена възраст да съм родила. И билки пробвах и акупунктура пробвах. Две прп-та , ХЗТ със същите молекули, които произвежда натурално организма също. Мислех дали да опитам екзозоми, но не намерих информация, която да ме убеди. С ХЗТ трябва да се внимава много какъв продукт се избора и приема. Прогестерона трябва да е прогестерон например, не прогестин представян за прогестерон . Едното подпомага бременност , другото има контрацептивен ефект.

Определено много е важен препарата. Микро или етинил естрадиол (доста силен и не се отразява на лаб резултати) са варианти ама в бг ги няма. Гръцки лекар каза обаче че няма значение и че реално естардиол ако намериш би свървил същата работа. Така и така естрогена до 2 дни се чисти от организма, прогестерона мисля повече беше. Другия е валерат. Има го в циклото едното но прогестин е дрогото. хемихидрата  Естрофем например е ок биологична наличност 5 % . Левоноргестрела също се превръща в наличен и то 100 %. Ама пак няма добра комбинация. Поотделно няма ако има не в бг. Проверата е ок ама я няма. Някой прогестини след прием се пробразуват в организма до бионалични. Не всички разбира се. Утрогестана е топ ок ама пак не се знае как ще го усвои организма.  Дозите също са важни. Обикновенно е 2 мг достатъчно естроген. Прогестерона там малко варира. Но контрацепт е когато е с естроген и проегестерон и се приема постоянно. ХЗТ следва естесвения цикъл тоест естроген и после и двете. Контрацепта е и двете нон стоп така все едно си само лутеална фаза и няма как фсх и лх да се дигнат за да се развие фоликул комбинацията ги подтиска. Докато ХЗТ е естроген фсх и лх си работят и после естроген и прогестерон.  Пак е до организъм и проба грешка.  На мен циклото добре ми действа но прогестогена е малко. Естрофема не го усвоявам. Валерата е ок. Възможно е екзото и прп да работят но постоянното форсиране с медикаменти след 2 месеца както правят в турция не оставя яйчниците на спокойствие да заработят за да се види дали наистина има файда. Пък това е най лошото кога е момента да спреш с собственна.

Алисон, Съншайн  ..... фсх не показва качество никога не е било и няма да показва. Обсъждали сме май вече че единствено показва резерва е намалял и организма се мъчи да направи фоликул и затова се вдига. Както и че освен външни белези след пункция няма начин да се определи качеството. Никой не знае дали може или не да стане качествена яйцеклетка. И за това няма метод. Шанс. Може с високо фсх да се забременее. То само е високо защото стимулира фоликули да се развият и може има и с 46 фсх забременели по американски форуми.  ЛХ му  е майката тук. А за ПОЙ то също се вдига. Малшанс и момент.

Проба грешка,лекар дето да мисли и гледа и анализира изследвания, различни методи и дози и време което нямаме. Това е.

Последна редакция: пн, 08 юли 2024, 08:21 от varna2020

# 237
Точно така, при нас по-голямото зло е ЛХ, защото “пържи “ Я , не ФСХ- то. Аз не живея в БГ и имам достъп до бионалични (дори не знаех, че така се наричат на български) ХЗТ. Идеята на ХЗТ е да поддържа организма, запълвайки липсите на хормони, които би произвеждал ако нямаше преждевременно стареене на яйчниците / ИЯР / ранна менопауза. Аз вземам гел естроген и отделно прогестерон. Пробвах и с пачове( лепенки) естроген , обаче ми се отлепят и ги губя. От скоро, между другото , добавих гел тестостерон и мисля, че има добър ефект ( правила съм си кръвен тест преди да го започна за да съм сигурна, че имам ниско ниво). Аз съм против Провера ( медроксипрогестерон ) и прогестини защото ми причиняват косопад, мигрена и напълняване. С чист прогестерон се родих, никакво главоболие , спя като бебе и косата ми е жива. Забелязах, че прогестврона се усвоява по-добре поставен вагинално .

Последна редакция: нд, 07 юли 2024, 14:32 от •MERA•

# 238
Включвам се и аз. На 40+. На ХЗТ и ЕЦ. И на мен Калчев ми е казвал, че при високо ФСХ не може да има качествена Я. От моя опит, не изглежда съвсем така. Високото ФСХ не ми е толкова проблем, колкото високото ЛХ. Общо взето всичко е до късмет.

# 239
Благодаря ви момичета 🤗 В сряда ще пусна ЛХ да видя как върви .  Миналия път , два дни преди пункция , ЛХ беше 8 IU/ml .

Общи условия

Активация на акаунт