Преждевременна яйчникова недостатъчност / ранна менопауза

• 21 482
  • 421
  •   1
Отговори
# 285
Здравейте, момичета,
Присъединявам се към Вас и да се представя:
На 32г. преди 3+/- месеца разбрах, че съм с намалени размери на десен яйчник, в последствие отстранена лява тръба, АМХ - 0.08, ФСХ - 30.
Пациентка съм на д-р Б. Бойчев в Тутракан и на лапарото за тръбата ми обясниха, че проблемите ми са следствие на направената ми операция от апандисит на 17г възраст, на която без мое разрешение са ми "напукали множество кистички по яйчниците" както след това се изразиха лекарите...
Д-р Богомил Бойчев ми даде някаква надежда за инвитро на ЕЦ като идната седмица предстои преброяване на антрални фоликули.
Забравих да допълня, че 3ти месец съм на ХЗТ, от която миналия месец получавах ужасно главоболие, което не се влияеше от почти нищо...
Отделно, никой не ми каза да изследвам щитовидни хормони и ИР, но реших за себе си да го направя - всичко е в норма, само ТСХ - 3.68 ме притесни, защото преди години съм изследвала и винаги е било около или под 1. Възможно ли е ХЗТ да влияе и според вас да се обърна ли към ендокринолог или да се консултирам с д-р Бойчев идната седмица?
Също съм решила да си поискам ПРП, макар че според Бойчев няма смисъл, защото яйчниците ми все пак са още млади, но аз мисля че нищо не губя,ако пробвам.
П.П. Още началото на октомври по спомен след първите прегледи и преди лапарото решихме да пробваме пункция с лека стимулация, но яйцеклетката се оказа некачествена. После вече разбрах от мнения във форума, че с такова ФСХ и качеството на яйцеклетките е лошо...
От 3 месеца пия метафолиева (пак на своя глава пуснах пълен пакет тромбофилии и нк клетки), защото ми излезе ген,  с който не усвоявам фолиевата. В чудене съм това само за ФК ли се отнася или за всички витамини?
Приемам Ubiquinol 2×200mg, витамин д+к, витамин б12, А+Е, витамин Ц, R-ALA, NMN, TransMax Resveratrol(последното трудно заради големите капсули) за да подобря качеството на яйцеклетките.
Като цяло това е от мен и се извинявам за хаотичния пост!
Пожелавам на всички ни чудото да ни се случи възможно най-безпроблемно и бързо! Много вяра, спокойствие и съм сигурна, че момичета като нас сме изправени пред предизвикателство, което можем да преминем успешно!
Аз изживях ужасен шок, макар да имах вътрешно усещане,че нещо не е както трябва да е. Но след месец четене, будуване, мислене "Защо на мен?!" След лапарото си казах, че трябва да се взема в ръце, че стресът и нервите няма да ми помогнат, а могат само да ми навредят. И каквото трябва, това ще стане, само да съм здрава! Правя каквото трябва, работя си, гледам си живота, не се тормозя, искрено се радвам с всички около мен, които имат дечица, близките ми се успокоиха,че изглеждам добре, защото и за тях беше шок и така - каквото сабя покаже!
Много положителни мисли и настройка през новата година на всички прекрасни момичета! Прегръщам ви!

# 286
Foxy  ТСХ е проблем също. Много са факторите по принцип. Но ти си на 32. ПРП не е панацея. Възможно е да ти свали фсх малко и да образуваш яйцеклетки повече, но то не влияе на качеството. Евентуално да събуди спящи яйцеклетки. Имай в предвид че поне 3 месеца трябват да минат за да видиш ефект.Фсх че е високо не значи че са лошо качество,а че се мъчи да произведе фоликул. Лх също е важно и подценявано.  ХЗТ има няколко може би този не е подходящт. Аз пиех Циклопрогинова но и аз имах главоболие. Минах на фемостон. Друг е трисеквенс или просто естрофем и циклогест. Най доброто е е естрасе ама го няма тук или етинилестрадиол ама и него го няма. На теория има варианти за подобряване качество с много неща. Разрови се има доста писано и за добавките и за храна и тн.

# 287
Добре дошла , Foxy9

На каква хзт си?
На мен най-добре ми действат гел или естрофем с микронизиран прогестерон, който поставям вагинално. Пила съм цикло-прогинова , но ме болеше главата и гърдите ме боляха от него.
Аз на твоите години забременях спонтанно, но приключихме с мисед в осма седмица. Мисля, че имаш шанс и за естествена бременност и за асистирана . Добавките са ти добре, тсх може да се покачва от приема на естрогени. Съвсем малка доза еутирокс може да помогне, но се консултирай с лекар преди да приемаш каквито и да е лекарства. Прп съм правила два пъти в Тутракан. Все още до бременност до термин не съм стигнала. Това не значи, че при теб няма да даде желания резултат. Процедурата е бърза, не е болезнена и не е скъпа в Тутракан, в сравнение с клиниките в чужбина. Яйчниците намалят размера си и когато не произвеждат фоликули. Случвало ми се е един месец да нямам антрални в единия яйчник и да изглежда смален, друг месец като има по един - два фоликула се оправя. И аз не усвоявах фолиева киселина, пия метилфолат . Помисли колко време си даваш да опитваш на ЕЦ и спонтанно забременяване, защото аз съм вече на 38 и с ДЯ пак не се получи, първия ни трансфер е неуспешен. Готвя се за втори. Успех ти желая и да бъдеш много спокойна. В Тутракан е голямо чакане и калабалък.

Последна редакция: пт, 03 яну 2025, 19:03 от •MERA•

# 288
Притеснява ме и мен качеството на яйцеклетките, възможно ли е да е от стреса, който изживях последните месеци? Края на август ни беше сватбата, преди това премествания и доста безсънни нощи.
За естествена бременност не тая надежди, защото тръбата към здравия яйчник е премахната, а здравата тръба е към яйчника с намалени размери...
Трети месец съм на Фемостон по 2 таблетки дневно. Освен временното главоболие нямам други оплаквания. Гърдите ми са подути, но не ми създават твърде много дискомфорт.
Честно казано искам да опитам поне година-две със собствена яйцеклетка, дано не се стига до донорска, но мисля и върху това. В началото се стресирах от мисълта, но вече не толкова. Предпочитам да си износя, родя и отгледам детето сравнително млада и здрава физически и психически, отколкото да опитвам години наред и после да се окаже трудно и с донорска яйцеклетка и да съм подарила времето си на предрасъдъци. Животът е шарен и трябва да сме адаптивни.
А относно фемостона, да, не тая надежди за спонтанно забременяване, но попринцип възможно ли е да се забременее въпреки приема му?
Благодаря ви за подкрепата,момичета!

# 289
Притеснява ме и мен качеството на яйцеклетките, възможно ли е да е от стреса, който изживях последните месеци? Края на август ни беше сватбата, преди това премествания и доста безсънни нощи.
За естествена бременност не тая надежди, защото тръбата към здравия яйчник е премахната, а здравата тръба е към яйчника с намалени размери...
Трети месец съм на Фемостон по 2 таблетки дневно. Освен временното главоболие нямам други оплаквания. Гърдите ми са подути, но не ми създават твърде много дискомфорт.
Честно казано искам да опитам поне година-две със собствена яйцеклетка, дано не се стига до донорска, но мисля и върху това. В началото се стресирах от мисълта, но вече не толкова. Предпочитам да си износя, родя и отгледам детето сравнително млада и здрава физически и психически, отколкото да опитвам години наред и после да се окаже трудно и с донорска яйцеклетка и да съм подарила времето си на предрасъдъци. Животът е шарен и трябва да сме адаптивни.
А относно фемостона, да, не тая надежди за спонтанно забременяване, но попринцип възможно ли е да се забременее въпреки приема му?
Благодаря ви за подкрепата,момичета!
Как така по 2 таблетки фемостон?
Фемостона регулира хормоните при липса на такива характерно за ранна менопауза. Фоликулярна фаза естроген и лутеална прогестерон и естроген които намаляват. Намалява естрогена качват се фсх и лх.  Реално може да се забременее разбира се.
Качеството по скоро се дължи на друго. Стреса обърква хормоните което влияe на образуването на фоликули,овулация и донякъде на качеството. За скъсяването на хромозомите пък са отговорни например теломеразата която с годините намалява. По скоро за качеството както изследванията показват от 2024 има значение средата тоест оксидативен стрес,токсини, намаляване енергията, митохондрии, грешки или липса на протеини. Представи си го така...всичко започва от гените които произвеждат протеини. Тези гени които са малки участъци от днк могат да се повредят. Когато се повредят не могат да произведат правилния протеин. Трудно ми е да го обясня макар че съм го учила. Нещо като машина която като се повреди нещо не може да работи правилно. Специално уврежданията в гените може да са вродени или получени в резултат на именно оксидативен стрес,токсини и разни други. По малкото количество теломераза води до скъсяване хромозоми респективно грешки и липса на гени важни за клетката да се дели правилно. По малкото енергия или АТП или НАД води до по малко енергия за митохондрии,всичко това важно за правилното реплициране на днк, хромозоми разпределение при митоза,мейоза, цитоплазма неузряла и от там както се казва качеството не е ок. Качеството не значи нищо друго освен проблеми с правилното протичане на процесите в клетката, което правилно протичане зависи донякъде от състоянието на организма и тук вече може да е храна сън витамини натрупване на токсини и още много. За това е толкова важно добавки и начина на живот. Сега естствения процес на застаряване играе роля също но и той може да се забави и до някаква степен е обратим. И все пак не се получава при всеки. Има хора пушат и пият и пак забременяват от въздуха дето се вика има хора които се мъчат.

Много е индивидуално защото човешкия организъм е доста сложна химична машина.

За съжаление никой не знае защо точно и няма и методи да се разбере какво става в организма напълно. За това репродуктивните клиники цъфтят.

С малкото информация дотук от медицината общо взето изследвания колкото може повече, регулиране на откритите проблеми с лекарства и начин на живот и опити инвитро в клиника или естесвено. Пък вече е късмет ще се успее ли или не.

Последна редакция: сб, 04 яну 2025, 10:46 от varna2020

# 290
  • Be realistic - plan for a miracle.
Ще добавя, че едва ли е от стрес “последните месеци”. Това може да повлияе на самата овулация, но яйцеклетките които отделяме настоящ месец се формират 6-8 месеца преди да узреят и да се отделят.

# 291
При мен проблемите се отключиха точно след стрес. Бях забременяла спонтанно и неочаквано . Докато свикна с мислълта и започна да се чувствам бременна - Мисед в осма седмица. Втори шок, мъка, болки, скръб, гняв, защо на мен, отчаяние, приемане… спиране на цикъла, няма менструация 2-3 месеца , изследвания, видеозон, хормони като за ранна менопауза, амх -0,2. Не че не съм била с ниско амх и флуктиращи хормони преди това, но си имах редовна менструация и се чувствах добре. Това като бях на 32.

# 292
Ще добавя, че едва ли е от стрес “последните месеци”. Това може да повлияе на самата овулация, но яйцеклетките които отделяме настоящ месец се формират 6-8 месеца преди да узреят и да се отделят.
Кортизола не е за подценяване. От него се почват много процеси. Яйцеклетките се формират 150 дни преди да са готови за овулация.

# 293
Изследван с венозна кръв и след неуспешния трансфер на Е през  ноември, кортизолът ми беше над 800 при горна граница  400. Пуснах тема във форума, казаха ми че трябвало да се изследва чрез слюнка. Ще правя пак изследвания края на другия месец и евентуално трансфер на последния ни Е от пакета ДЯ. Иска ми се да смъкна кортизола и инсулина до трансфера. Спортувам, плувам, йога, добавки и метформин, дано има подобрение.

# 294
При Калчев била ли си? Може да имаш проблем с матката. Също консултация с имунолог, защото при (предполагаем) здрав ембрион да няма успех, само в тези две направления ми хрумва да има проблем

# 295
Препоръчвам и акупунктура, действа благоприятно на стреса.

Изследван с венозна кръв и след неуспешния трансфер на Е през  ноември, кортизолът ми беше над 800 при горна граница  400. Пуснах тема във форума, казаха ми че трябвало да се изследва чрез слюнка. Ще правя пак изследвания края на другия месец и евентуално трансфер на последния ни Е от пакета ДЯ. Иска ми се да смъкна кортизола и инсулина до трансфера. Спортувам, плувам, йога, добавки и метформин, дано има подобрение.

# 296
Мера виж както Алисон казва имунолог. Това е другото в уравнението. Да не би да ти се дигат Нк. Имунната система понякога може да реагира. Кортизола лесно се сваля. Аз пиех шизандра. Преди трансфер направи всички изследвания. Даже за бактерии. Не знам Ера теста дали ще е от помощт. Ако сте с мъжки фактор сперматозоидите. Извинявай не се сещам цялата ти история. Разрови се. Някъде из фейса имаше една американска група имуно нещо си инвитро. Там има доста насоки.

# 297
Като стана въпрос за NK клетки,
Може ли да ми кажете според вас как са?

# 298
Това изследване на NK клетки кой го назначава или мога на сама глава да си го назнача, и с венозна кръв ли се прави? Благодаря за препоръките, момичета. При Калчев не съм била. Ще се поинтересувам за имунолог. Акупунктура съм правила преди няколко години, не усетих да ми действа положително.

# 299
Това изследване точно от снимката е много безсмислено и много лекари не го признавамт. Точно тези показатели се влияят от най-малката настинка или най-лекия вирус, и то от последния месец. Имунологичните изследвания, които назначава имунолог и които касаят пряко репродуктивното здраве, са много по-различни. Доц. Михайлова препоръчват много

Общи условия

Активация на акаунт