Преждевременна яйчникова недостатъчност / ранна менопауза

• 21 444
  • 421
  •   1
Отговори
# 345
Момичета.. по темата по-горе.. Пия регулон, заради задъжан фоликул превърнат в киста и ми остават още 9 хапчета.. Имам зацапване, а вече имах кървена на два пъти предишния месец, затова ми е изписан и регулона..Изобщо не исках да го пия, но се наложи. Имам болки в стомаха и доста неприятни емоции от него.. но ще го довърша. Въпроса ми е, това със зацапването, за ок ли да го приема и да продължа с приема? Ще ходя на преглед чак след дни, към последното хапче, за да види какво е положението...

# 346
Аз винаги съм била с редовен цикъл, след аборта стана много оскъден, заради което и разбрах за ИЯР, но пак е редовен. В какъв момент обсъждате ХЗТ и имате ли препоръка за някой, който разбира от такава терапия наистина добре?

И аз така, до спонтанния аборт имах точен като по часовник цикъл. След миседа не ми дойде 3 месеца, започнаха едни горещи вълни, висока тревожност, депресивно състояние, никакво либидо, нямах енергия да изкарам един работен ден, чувствах се като баба на 80 години. До ХЗТ стигнах по мое настояване, иначе тук предписват противозачатъчни за уж регулиране на цикъла и антидепресанти за другите оплаквания. Не, мерси!
В България не съм чувала за специалисти на тази тема , аз не живея е България. То и тук не ми беше лесно да намеря най-чистите хормони и да убедя личния ми лекар да ми ги предпише. После на сама глава ( след много четене и следене на други жени със същите проблеми) добавих и тестостерон и се родих! Моля да не се приема споделеното от мен като съвет за ХЗТ. Винаги се консултирайте със специалист след като са направени необходимите изследвания.

# 347
  • Be realistic - plan for a miracle.
Eто ви един пример в тази пусната тема от 25-годишно момиче как отрано ни се вменява, че трябва да раждаме бързо. Тази мисъл се вгражда много дълбоко в подсъзнанието ни и ако по дадена причина не сме успели и прескочим 30, 35, недай-си-Боже 40... става страшно в самите нас. Чувстваме се провал, виновни и какво ли още не.
Тази теза се затвърждава отрано в социума от майки, баби, лели, лекари... всички.
Не казвам, че не е най-яко и най-лесно да родиш в 20-те, аз лично опитвам от 28, но казвам, че не винаги зависи от човека, а се изкарва, че винаги е така и винаги той си е виновен, че не е родил още и е с изчерпани яйцеклетки и т.н.

# 348
Да, живота стана такъв, че много хора по различни причини не са опитвали да имат дете в пика на фертилитета си. Обаче на биологията не й пука за твоите причини защо не си родила на 25. Биологията не е чела декларацията за независимостта и феминисткия манифест. Тъжно е, несправедливо е, но е факт. От биологична гледна точка на 40 вече се е “поизхабила” репродуктивната система и функцията й съвсем очаквано няма как да е като на 25. Медицината напредва и успява да помогне на много хора да имат деца в по-късна възраст, но ми се струва, че напоследък много жени взеха да “изискват” от лекарите да могат да правят чудеса…
Темата е насочена към жени преди 40, които са влезни категорично в менопауза , а не които са около 40 и са очудени защо имат високо фсх, малък брой антрални фоликули и смущения в цикъла. На тази възраст това е нормално, и ми е странно, че много хора отказват да го приемат.

# 349
Биологията е ясна, аз визирах непрекъснатото вменяване на вина и неемпатичното отношение към това, че си с изчерпани яйцеклетки. Има много начини едно нещо да бъде казано, а много от лекарите избират най-грубия и обвинителен възможен.
Ще продължавам да твърдя, че в тази професия емпатията е също толкова важна колкото знанията и опита. За съжаление съм наясно, че рядко това ми мнение ще бъде споделено.
Иначе кой какво приема си е въпрос на вътрешна зрялост, вътрешна работа, вътрешна готовност да приемеш реалността... и така.

Цитат
Медицината напредва и успява да помогне на много хора да имат деца в по-късна възраст, но ми се струва, че напоследък много жени взеха да “изискват” от лекарите да могат да правят чудеса…

Мдам, доста си права... има и такива, и аз го наблюдавам. Много тръшкане и неприемане, че по-трудно ще стане и че това, което се случва, не е рядко срещано, а по-скоро закон след една определена възраст.

# 350
така е на Балканите, липсва култура, емпатия и елементарна човещина....Няма да навлизам в подробности как се държа с мен едно от инвитро светилата, иначе добър лекар......Ама нали било важно да ми помогне, а не да ме държи за ръката...ми не е така...нищо не оправдава простащината...

Биологията е ясна, аз визирах непрекъснатото вменяване на вина и неемпатичното отношение към това, че си с изчерпани яйцеклетки. Има много начини едно нещо да бъде казано, а много от лекарите избират най-грубия и обвинителен възможен.
Ще продължавам да твърдя, че в тази професия емпатията е също толкова важна колкото знанията и опита. За съжаление съм наясно, че рядко това ми мнение ще бъде споделено.
Иначе кой какво приема си е въпрос на вътрешна зрялост, вътрешна работа, вътрешна готовност да приемеш реалността... и така.

Цитат
Медицината напредва и успява да помогне на много хора да имат деца в по-късна възраст, но ми се струва, че напоследък много жени взеха да “изискват” от лекарите да могат да правят чудеса…

Мдам, доста си права... има и такива, и аз го наблюдавам. Много тръшкане и неприемане, че по-трудно ще стане и че това, което се случва, не е рядко срещано, а по-скоро закон след една определена възраст.

# 351
така е на Балканите, липсва култура, емпатия и елементарна човещина....Няма да навлизам в подробности как се държа с мен едно от инвитро светилата, иначе добър лекар......
За съжаление не само инвитро лекарите. Няма да ви казвам как се държат детски лекари и персонал в детски отделения с родителите на болни деца…. Имала съм възможност да си лекувам детето в чужбина и да видя, че има и друг начин, нормален и човешки. Но това е друга тема. Извода е, да не се оставяме на лекарите да ни “мачкат” само защото са лекари.

# 352
Аз не мисля, че трябва да водим война с лекарите, заради определени екземпляри. В крайна сметка  ние като общество имаме отговорността за това,че много хора учили за лекари бягат в чужбина и остават една малка част тук, които не са доказани специалисти сред качествена конкуренция. Също така не може да лежим на тази кълка, че щом е развита медицината има време и на 60 да раждаме. Пък бременността така изцежда резервите на тялото и обърква баланса, че не е сигурно дали си струват всичките тези маневри.

# 353
Никой няма “да се води война с лекарите”.  Това е сериозно обобщаване.
Аз лично уважавам много лекарите, които съм избрала и смятам че освен лекари са и прекрасни хора.
Но на останалите екземпляри просто не трябва да се свиваме и си мълчим.

# 354
Какво значи да се свиваш и мълчиш пред лекар, на когото плащаш и лично на крака си отишъл да му искаш мнението. Просто не се ходи повече там и се подбира по- внимателно следващия път. Аз лично не съм доволна от 90% от лекарите независимо в каква сфера са и то без да се държат грубо или да се изказват арогантно. Не мисля,че има и смисъл да се спори с лекар. Просто ги игнорираш. Все пак ако наистина не са стойностни, системата ще ги изхвърли.

# 355

Цитат

Не знам за биологията, но попаднах на тази статия:
https://9meseca.bg/novini/mariya-koyato-sbadna-mechatata-si-za-d … setiosem-godinini

# 356
Не е ясно какъв е фактора, единствения проблем които споменават е лигавицата, и опасения за ниско качество, което е само догадка. Има много жени, които са фертилна и над тази възраст.
Има и мъжки фактор, но за съжаление възрастта на пациентите все повече пада. Аз започнах с опити на 35, чувала съм и обвинения от лекари, така и окуражителни думи. Тези с обвиненията не вършат никаква работа, само говорят, така, че ето ви един филтър и не си губете времето с тях

Цитат

Не знам за биологията, но попаднах на тази статия:
https://9meseca.bg/novini/mariya-koyato-sbadna-mechatata-si-za-d … setiosem-godinini

# 357
Здравейте.
Някой запознат ли е с този вид ХЗТ?
https://www.puls.bg/aktsenti-c-16/nova-khormonozamestitelna-tera … organizma-n-49354

# 358
Здравейте, на 36 години съм с оплаквания от лоша кожа, коса, силна тревожност в някои определени периоди на месеца. Търся причината вече няколко месеца. Единственото, което ми направи впечатление е нисък естрадиол. 51 pg/ml, изследван в трети ден от цикъла. Референтните стойности на лабораторията са 38-648. Дали да търся причината в тази посока, гинекологът каза, че всичко е наред. Насочи ме към успокоителни. Благодаря предварително за съветите.

# 359
това е абсолютно нормален резултат за ден 3. Даже инвитро клиниките го искат по-нисичък, между 30 и 50. Тука проблем няма.

Здравейте, на 36 години съм с оплаквания от лоша кожа, коса, силна тревожност в някои определени периоди на месеца. Търся причината вече няколко месеца. Единственото, което ми направи впечатление е нисък естрадиол. 51 pg/ml, изследван в трети ден от цикъла. Референтните стойности на лабораторията са 38-648. Дали да търся причината в тази посока, гинекологът каза, че всичко е наред. Насочи ме към успокоителни. Благодаря предварително за съветите.

Общи условия

Активация на акаунт