Университети в Германия и други държави с немски език - 20 тема

• 44 340
  • 741
  •   1
Отговори
# 90
Навярно ще стане както е вЕвропа - подаваш онлайн и си я получаваш по пощата . А дано.  Винаги е много ангажиращо за нас да вадим тези карти .Че после и да ги взимаме. Което ми напомни, че в близкия МОЛ има офис на ДСК и мога да подам за момчетата и днес. Не че ми е ясно за какво им е , ама...все пак.
Здравейте,  дъщеря ми завърши бакалавър,  но до края на семестъра работи на 20 часа като студент и съответно се осигурява здравно в немска каса, което разбрах е задължително.  Не съществува ли закон,  съгласно който не може да се осигуряваш двойно - в България и  Германия.  Тя има документ от университета,  че е студент редовно обучение,  но този семестър не съм подавала в НАП за здравните.  Дали вашите случаи са различни? Защото аз също мога да подам за здравните в България,  но се притеснявам. Тя работи от миналата година,  преди месец се дипломира,  приета е и магистратура от следващата година,  като ще продължи да работи по време на следването.

Последна редакция: сб, 24 юни 2023, 10:40 от joana00

# 91
Честно да ти кажа , в нарушение или не - и двамата ми сина са с по две застраховки . Не зная докога ще е така , вероятно докато се научат да ползват застраховките си в БГ. Засега обаче - на единия подава заявление че е студент, на другия му плащам здравните на каса . Знам че не е ок, но са свикнали да се преглеждат тук , още повече че за  специалист тук взимат по лесно час.

# 92
  • София
На теория е нарушение, на практика..  Някои служители в  НАП не са наясно какво се прави, още някъде в началото на магистратурата  голямата ми дъщеря се опита да се освободи финално от нашите здравни, питайки какъв документ трябва да донесе от  немската здравна  каса.. Казаха й не, не може,  донесете си удостоверението от унито, студент сте и това е.. Или трябва вече да не сте (което от края на този семестър е факт, стигa да не вземе да й скимне някое PhD, но едва ли ), или да станете на 26 (което също сравнително скоро ще се случи) и ще спре България да Ви осигурява. Вдигна ръце и повече не ги попита, а е с немски здравни от  поне  4 години..Сега в това положение е и едната близначка, само третата е единствено с ЕЗОК, в момента даже и без него за някой и друг ден..

ПП Йоана00, нашите (поне в нашия клон на НАП) не са наясно, но в  немската каса, избрана от дъщеря ми, ТК, е излязло (при това наскоро, понеже беше ходила да пита нещо), че е осигурена и тук. Служителката просто й казала, когато има възможност и време, да  махне бг осигуряването.. Дъщеря ми й обяснила горното, след което казала, че просто изчака още месец-два да  не е  студент и нещата ще се случат автоматично.

Последна редакция: сб, 24 юни 2023, 11:27 от пенсионирана русалка

# 93
Честно да ти кажа , в нарушение или не - и двамата ми сина са с по две застраховки . Не зная докога ще е така , вероятно докато се научат да ползват застраховките си в БГ. Засега обаче - на единия подава заявление че е студент, на другия му плащам здравните на каса . Знам че не е ок, но са свикнали да се преглеждат тук , още повече че за  специалист тук взимат по лесно час.
Това обаче в случай,  че бъде установено, подлежи на санкции, Дъщеря ми е в Германия и се притеснявам, ако това бъде установено, какви санкции ще има . Защото немците не си затварят очите при подобни нарушения,  а и аз се притеснявам да подавам декларация с неверни данни. Затова и исках да разбера дали вашите деца се осигуряват двойно в този случай. А иначе,  доколкото знам,  здравните в България се възстановяват,  ако лицето реши след време с определен формуляр о здравната в Германия.

# 94
  • Deutschland/HE
Докато са студенти може и да не ги санкционират, но да живееш постоянно на друго място, да работиш и да си плащаш в България като безработен, не е много редно. Дали няколко прегледа годишно не са ~ колкото вноските за една година?

# 95
  • София
Докато са студенти може и да не ги санкционират, но да живееш постоянно на друго място, да работиш и да си плащаш в България като безработен, не е много редно. Дали няколко прегледа годишно не са ~ колкото вноските за една година?

Collibri, напълно съм съгласна, но когато питаш бг служител в НАП и той ти каже  - не, студент си, ще носиш удостоверението от унито и това е, какво правиш.. Не е  като да не си поискал, не е и като да не си казал, че си здравно осигурен там.. А и когато ползва мед. услуги тук, винаги в нейния случай е платено, понеже  няма технологичното време да ходи да чака за  направление, после и за час за специалист, като се прибира  за броени дни. Така ще бъде и с ендокринолога, АКО смогне да се прибере за някой и друг ден. Личният лекар в Германия след изследванията  явно е решил, че няма нищо спешно, та часът й за специалист в Ерланген е чак за септември..

Последна редакция: сб, 24 юни 2023, 11:13 от пенсионирана русалка

# 96

Collibri, напълно съм съгласна, но когато питаш бг служител в НАП и той ти каже не,  студент си, ще носиш удостоверението, какво правиш.. Не е  като да не си поискал... А и когато ползва мед. услуги тук, винаги е  платено, понеже  няма технологичното време да ходи да чака за  направление, после и за час за специалист, като се прибира  за броени дни.
В такъв случай не разбирам защо подавате за здравните.  Същите не стават дължими в случай,  че се представи формуляр,  че се осигуряваш здравно в държава членка на ЕС. Аз също коментирах със служител на НАП и определя ме посъветва да не влизам в нарушение.  Дъщеря ми си идва за две до три седмици годишно.  Наистина не смятам,  че има смисъл да я осигурява държавата здравно за евентуални преглед и изследвания,  които мога да платя. Просто не си заслужава да се рискува  според мен.

# 97
  • София
Не ме разбрахте май.. нагоре написах, че дъщеря ми отиде в НАП, обясни, че е здравно осигурена в ТК, попита кой формуляр трябва да представи, какво друго евентуално се иска от нея или касата и служителката й каза, че ще си я осигурявят тук, щом е студент..Накара я да си донесе документа от унито, а реално беше там с двете удостворения на сестрите си само - 2 в 1, да не е само ходене с цел питане.. Сега вече така или иначе няма да е  студент и ще се отърве автоматично от комуникация с непознаващи  наредбите. Да го мисли сестра й, която от съвсем скоро е с немска.. Дали може да се ходи в друга служба на  НАП?

# 98
Не ме разбрахте май.. нагоре написах, че дъщеря ми отиде в НАП, оябсни, че е здавно осигурена в ТК, попита кой формуляр трябва да представи, какво друго евентуално се иска от нея или касата и служителката й каза, че ще си я осигурявят тук, щом е студент..Накара я да си донесе документа от унито, а реално беше там с двете удостворения на сестрите си  - 2 в 1, да не е само ходене с цел питане.. Сега вече така или иначе няма да е  студент и ще се отърве автоматично от комуникация с непознаващи  наредбите. Да го мисли сестра й, която от съвсем скоро е с немска.. Дали може да се ходи в друга служба на  НАП?
Решението е просто да не подавате документи,  че е студент в Германия.  На всеки 6 месеца въз основа на документите от университета,  в НАП отразяват здравните.  В случай,  че не сте подали, здравните се спират.  Да обясня отново,  че те не са дължими след време,  защото представяш формуляр от Германия,  че си осигурен там.

# 99
  • Deutschland/HE
Аз за това казах, че докато са студенти донякъде е ок, но след като завърши и да плащаш сам, като безработен.

Големият син на Г.Д. е като хиляди българи, които живеят в чужбина. Аз съм в същата позиция, всеки месец си получавам писмо от НАП, че дължа пари и това е. Ходих две години да питам и отговора от НАП-Варна е, като се отпишете от немската каса, на база на Е104 ще ви отпишем задълженията. Немците промениха условията и ако поискаш Е104, веднага ти спират здравните в Германия (това за АОК).

Скрит текст:
Дъщеря ми е на 18г, реших да не им нося удостоверение, че е ученичка в Германия и да продължи да е здравно осигурена и в България. За осем години тук, само през 2020г ни се наложи да ползваме специалист в България, не беше спешен случай и термина ни беше за след два месеца, а тогава бяхме в България. Поставиха диагноза и като се върнахме лечението си го направихме в Германия. В Германия е амбулаторно, а в България трябваше да лежи три дни в болница.
Нямаме немско гражданство, само с българско сме.

# 100
  • София

Решението е просто да не подавате документи,  че е студент в Германия.  На всеки 6 месеца въз основа на документите от университета,  в НАП отразяват здравните.  В случай,  че не сте подали, здравните се спират.  Да обясня отново, че те не са дължими след време,  защото представяш формуляр от Германия,  че си осигурен там.
Последен опит.. Нали не мислите, че не знам горното след 3 деца в Германия? Именно защото са 3, най-често една подава и за трите. И ги познават покрай тази многочисленост.  И само за да си няма някоя от другите главоболия и разправии, приемете просто, че голямата подаде още един-два пъти след случката с ясната мисъл, че ЕЗОК няма да ползва за нищо.  Какво да Ви кажа за служител, който твърди, че синът й бил завършил в Германия медицина, но се бил върнал..Не знае горното, не знае явно, че и немските удостоверения са за всеки семестър, не за година  като нидерландските примерно, и от видно недочитане на превода на бешайнигунга от Уни Манхайм беше заверила на едната ми девойка една година, понеже в удостоверението има, такова  е оформлението му, и предстоящи Semestеrzeiten... И при следващо ходене бяха й се изрепчили какво носи удостоверение като е отметната при тях за още един семестър. На  това и тя с по-остър тон беше обяснила, че грешката е тяхна, не нейна.. Да видите как бяха кротнали. Неслучайно попитах дали някой знае дали може да се пита/подаде нужното в друг клон на НАП. Питам за малката, с голямата  каквото било, било..

Последна редакция: сб, 24 юни 2023, 12:04 от пенсионирана русалка

# 101

Решението е просто да не подавате документи,  че е студент в Германия.  На всеки 6 месеца въз основа на документите от университета,  в НАП отразяват здравните.  В случай,  че не сте подали, здравните се спират.  Да обясня отново,  че те не са дължими след време,  защото представяш формуляр от Германия,  че си осигурен там.
Последен опит.. Нали не мислите, че не знам горното след 3 деца в Германия? Именно защото са 3, най-често една подава и за трите. И ги познават покрай тази многочисленост.  И само за да си няма някоя от другите главоболия и разправии, приемете просто, че голямата подаде още един-два пъти след случката с ясната мисъл, че ЕЗОК няма да ползва за нищо.  Какво да Ви кажа за служител, който твърди, че синът й бил завършил в Германия медицина, но се бил върнал..Не знае горното, не знае явно, че и немските удостоверения са за всеки семестър, не за година  като нидерландските примерно, и от видно недочитане на превода на бешайнигунга от Уни Манхайм беше заверила на едната ми девойка една година, понеже в удостоверението има, такова  е оформлението му, и предстоящи Semestеrzeiten... И при следващо ходене бяха й се изрепчили какво носи удостоверение като е отметната при тях за още един семестър. На  това и тя с по-остър тон беше обяснила, че грешката е тяхна, не нейна.. Да видите как бяха кротнали. Неслучайно попиха дали някой знае дали може да се пита/подаде нужното в друг клон на НАП. Питам за малката, с голямата  каквото било, било..
Разбира се,  че каквото било, било. Не искам да звучи като последна инстанция.  Самата аз попитах как стои въпросът с ЕЗОК на вашите деца,  ако работят в Германия. Споделям само информация, която аз получих от служител в НАП.  А че и те не са наясно го виждам и аз, защото получих разнопосочна информация.  Затова и попитах тук,  защото зная, че тук сте информирани.

# 102
  • София
И още нещо, малко сякаш идеализирате немците, веднага щели да реагират при такова нарушение.. Дали? Както казах в ТК беше излязло дублирането, но  споделих и реакцията на служителката. Да не подхващаме и това, че и там има немалко служители, които не са наясно с нещата. Добър пример за това е  Minijob само с ЕЗОК. Законът изрично казва друго, но е факт, че стотици българчета ( и не само) работят така с благословията на  немски институции, нищо че тези договори са приложени къде ли не..И не всички се скатават, питали са изрично работодателя, той пък счетоводителя или друг отговорен,  и  резултатът е - може и с ЕЗОК, щом доходът е до 520 Евро вкл. Истината е, че тази  граница е за друго.. Отделно, когато беше приет закона преди не помня колко години, който масово НЕ се спазва,  в немските здравни каси си играеха на пазарлък със студента, ако мине да платиш със стара дата, мине - Дължиш със стара дата толкова/Аааа, ама никъде не е написано, аз сега разбрах и веднага дойдох, работодателят също явно не знае, понеже не  е споделил./ Ми, ок,  съгласен ли си да плащаш от този месец и да ти опростим стари задължения?/Да, няма проблем..  Разбира се, тяхната неинформираност  на моменти не е причина да  злоупотребяваме ние. Но и на нас аршините ни са нещо не са съвсем точни, направо са си двойни..При това масово.  Почти никой  не се бута в здравна каса  с цел да каже : Здравейте, знам  Ви закона, и нищо че взимам месечно само 450 Евро и работодателят ми дава да съм с ЕЗОК, идвам при Вас за немска здравна, която ще ме остави гол и бос само с едва 320 Евро месечно, нали...

Последна редакция: сб, 24 юни 2023, 12:48 от пенсионирана русалка

# 103
И още нещо, малко идеализирате немците, веднага щели да реагират при нарушение.. Както казах в ТК беше излязло дублирането, но  споделих и реакцията на служителката. Да не подхващаме и това, че и там има немалко служители, които не са наясно с нещата. Добър пример за това е  Minijob с ЕЗОК. Законът изрично казва друго, но е факт, че стотици българчета ( и не само) работят така с благословията на  немски институции, понеже все пак тези договори са приложени къде ли не..
Никъде не съм посочила, че немците ще реагират веднага.  Даже напротив,  споделих, че ако се установи нарушение, което за мен не си заслужава риска да се прави. Всеки преценява обстоятелства и действия за себе си,  аз съм изключително благодарна за Вашите мнения в тази тема,  чета я вече 4 години.  И защото съм научила много от темата,  затова се включих. Отново ми беше полезно и по отношение въпроса за здравните. Благодаря отново.

# 104
  • столицата
Хайде и аз да се включа с въпрос по повдигнатата тема. Детето занесе удостоверение, че е студент в чужбина и семестърът е до юни. Следващото ще е от септември. Юли и август са ваканция. Следва ли да платим вноските или като занесем удостоверението за следващия семестър служебно ще я отбележат като осигурена за летните месеци?

Общи условия

Активация на акаунт