Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 31

• 36 113
  • 754
  •   1
Отговори
# 555
Цитат
Аз пък мисля точно обратното - заради многото нови жилища наемателите са все по-придирчиви и не се умножават като брой, та не вярвам да се въведат повече депозити като практика.
Да,споделям това мнение.Доста жилища ще изпаднат съвсем от имотният пазар.

# 556
Логика не търсете в бг действителността.
От европейските практики пък сме съвсееееем, съвсем далеч.

# 557
  • Бургас
Така е, избиват петна, дори и да е сухо. Има специални грундове и бои, за да не личат петната.
Еми не е редно да не ти връща депозита, щом всичко е наред. Крушки и аз не пиша в договора, ама и несветещи не оставям.
Rosita, стана ми интересно относно "вида, в който е наето". Амортизации може и да има, но те са счетоводен термин и не съм ги срещала в нито един договор за наем. Щом нещо е наето в определен вид, то трябва и да се върне в такъв. Като наемаш автомобил, заплащаш солиден депозит и застраховка. Ако го одереш, ще ти удържат от депозита. А ако одереш стената или паркета, това е амортизация?
Такава е и практиката на фирмите за управление - те освежават и пребоядисват имота за сметка на наемателя, преди той да напусне. Или удържат сумата от депозита.  Немалко наематели са се оплаквали.
ММ беше наел офис - пребоядиса го, преди да го върне, шпаклова дупки по стени, отстранява всички дребни щети, причинени от ползването.

Последна редакция: вт, 25 юли 2023, 22:06 от Tintina

# 558
Tintina , аз точно твоя пост имах предвид преди няколко страници. И, не, "амортизацията" - (не съм използвала тази дума), а по-точно "овехтяването" и "изхабяването" на вещите, "ако се дължи на обикновена употреба", са правни термини, използвани в закон - по-долу ще посоча конкретната разпоредба.
За надрания паркет не знам колко е бил надран или дали си съставила протокол, както се изисква по закон, но ако примерно лакът по паркета се е изтрил от 6 - 7 годишно ходене в апартамента, ще си удържиш ли от депозита сума за  ново лакиране? Като те чета - предполагам, че да, но нямаш право по закон. Съгласно чл. 57 от Закона за собствеността: "При предаване на имота се съставя опис. При липса на опис предполага се, до доказване на противното, че имотът е предаден в добро състояние Ползувателят не отговаря за овехтяването и изхабяването на вещта, които се дължат на обикновената употреба."
Защото и моята хазайка - бивша, може да каже, че има надран ламинат, паркет и т.н. или, че  е обелена мазилката, неспоменато при освобождаването на имота и огледа, който е направила при връщането на ключовете - но това трябва да стане пред мен и да бъде съставен протокол. И изобщо всичко може да си измисли, за да не върне депозита. Ако не ми го върне, аз може да заведа дело за връщането му. А твоят съквартирант също може, макар и много недобросъвестен, да заведе дело - дано да си съставила протокол за щетите, ако не си - го направи, в който ги описваш - със свидетел.
"До доказване на противното се предполага, че вещта е била приета в добро състояние" - чл. 233 от Закона за задълженията и договорите.

Значи, за да ми върнеш депозита, аз трябва да съм направила боядисване на стените - без да сме го уговорили в договора? Стените в моя офис не са били боядисани преди да се нанеса, но аз имам задължение да ги боядисам и да ги оставя даже в по-добро състояние на имота?
Твоят мъж изобщо не е длъжен чак да шпаклова, не знам защо се е наложило, или боядисва  - длъжен е, но само ако е уговорено като негово задължение в договора. Защото договорът има силата на закон между страните, които са го сключили, стига да не е в противоречие със закона.

Наем на автомобил - движима вещ, е доста по-различно от наем на недвижим имот - други правила има, макар да има общи неща.

# 559
И ние боядисахме офиса, когато ги връщахме. И всички лампи оставихме светещи. Два офиса така сме издавали. Счупихме се от работа, после едвам дишахме. Ама ми е чиста съвестта. Може би, понеже чета какво пише в тия договори. А наемателите не четат, или не ги е еня толкова.

# 560
rumka833, и от двете страни на договора има неизрядни и нехаещи хора, не са само наемателите. Дано да са по-рядко неизрядните. И аз така се старая - да ми е чиста съвестта.
Преди това пак имах наето помещение, наемодателката не увеличи наема в продължение на 6 години и накрая ме обвини, че съм била на "толкова нисък наем" години наред. Laughing Тя проверила наемите и какво се оказало ...Laughing Сякаш сама си определям наема. Казвам - плащам уговореното в договора, а тя отговаря  пак: "но то съвсем не е реално". И реши да го направи "реално" със 100% увеличение.
А тя не хаеше, държеше парите да се дават в брой у тях, когато исках разписка, ми се смееше и т.н.

# 561
Всички знаем за нормалното овехтяване, ама в ЗЗД не пише какво се включва в него. Т.е. ако се позоваваш на такова, ще трябва да минеш през съд и за всяко овехтяло, според теб, нещо да доказваш, че е наистина по този параграф. Какво ще реши съдията в крайна сметка, вероятно зависи от съдебната практика и от съдията.

Ето следния хипотетичен пример - нормално овехтяване ли е наслоени с мазнина стени, немити, след като наемателите са пекли 2-3 пъти седмично по 20 пържоли? Нормално ли е да пекат толкова често по толкова много? Или е нормално по 2-3 пържоли един път седмично? Давам само хипотетичен пример.

# 562
Непочистеното не е овехтяване.
Овехтяване ще е че печката няма да е нова вече, каквато е била при отдаването да речем.

Овехтяване. Чистене. Разлика има..

# 563
Тук в темата забелязвам, че всеки има собствено мнение кое са следи от нормална употреба, кое са виновно причинени щети. Та затова смятам, че директното позоваване на закона не помага в този случай.

# 564
Да, това е тънък момент. Например един абсорбатор, на който му е мазно всичко до жичките и е без крушки и кабелът му за захранване е бил разтопен на котлона, може да излезе по-изгодно да се замени с нов за 50 лв куче марка от Кауфланд вместо да се почисти, сменят лед крушки и поправи кабела.
Аз затова си ги преглъщам тези неща и си излизат от моя джоб, но всяко нещо има граници. Едно е да си добросъвестен, но с ниски умения за поддръжка, но друго е съзнателно да не си плащаш сметките и наема.

Оффтопик: Това с крушките е много дразнещо - оставям лед крушки навсякъде, връщат се лампите без крушки или с такива от 0.60 лв 40 вата. Плафонът да се измие - забрави.

# 565
Скрит текст:
Тук в темата забелязвам, че всеки има собствено мнение кое са следи от нормална употреба, кое са виновно причинени щети. Та затова смятам, че директното позоваване на закона не помага в този случай.
Всички знаем за нормалното овехтяване, ама в ЗЗД не пише какво се включва в него. Т.е. ако се позоваваш на такова, ще трябва да минеш през съд и за всяко овехтяло, според теб, нещо да доказваш, че е наистина по този параграф. Какво ще реши съдията в крайна сметка, вероятно зависи от съдебната практика и от съдията.
Ето следния хипотетичен пример - нормално овехтяване ли е наслоени с мазнина стени, немити, след като наемателите са пекли 2-3 пъти седмично по 20 пържоли? Нормално ли е да пекат толкова често по толкова много? Или е нормално по 2-3 пържоли един път седмично? Давам само хипотетичен пример.
Няма как в закона да пише какво е нормално овехтяване, защото не може да се обхванат всички случаи. А и това все пак е закон. Не знам защо даваш примери за мръсотия, задължение на наемателя е да поддържа чисто, пише го във всички договори.
А ако наемодателят не е осигурил абсорбатор в кухнята? Или няма такива наемодатели ...
Законът няма как да се занимава с това кой колко пържоли пече. Дадох пример за нормално овехтяване. Ето и teta75 е дала добър пример - печката - изчистена е, но си личи, че вече не е нова - нормално овехтяване. Няма как да върна имота в същия вид - едната причина е печката.
И не аз, а наемодателят трябва да докаже за какво е удържал депозита. А без поне да има протокол за щетите - как да стане?

Последна редакция: ср, 26 юли 2023, 09:39 от Rosita

# 566
  • Варна
Омазана стена с дебел слой мазнина не знам дали се счита за овехтяла, но със сигурност това излиза от рамките на добросъвестното и обичайно ползване. Мисля че вече не остана наемодател в тази тема, който да не е включил в договора си клауза за връщане на имота чист. Така че би следвало да се удържи сума за запечатващ грунд и боядисване на наклепаната стена. Мазното от латекс не излиза.
Трудно ми е да си представя даже как може да се стигне до такава щета, освен ако не се пръскат хората с шишета олио вместо с водни пистолети. Все пак обичайно около котлоните има кухненски гръбчета, плотове и шкафове, които подлежат на измиване.

# 567
Tintina , аз точно твоя пост имах предвид преди няколко страници. И, не, "амортизацията" - (не съм използвала тази дума), а по-точно "овехтяването" и "изхабяването" на вещите, "ако се дължи на обикновена употреба", са правни термини, използвани в закон - по-долу ще посоча конкретната разпоредба.
За надрания паркет не знам колко е бил надран или дали си съставила протокол, както се изисква по закон, но ако примерно лакът по паркета се е изтрил от 6 - 7 годишно ходене в апартамента, ще си удържиш ли от депозита сума за  ново лакиране? Като те чета - предполагам, че да, но нямаш право по закон.

Дори лакове от "онова" време не се изтриват само от ходене. Всичките ми жилища (не че са толкова много, но са повече от едно) са с дюшеме или естествен паркет, лакирани. Повярвай ми, лакът се изтрива след поне 10-15 години ходене и миене/търкане.

Тътрузене на тежки предмети - столове, дивани, маси, и т.н. одира лака. Ти това ли наричаш нормално овехтяване и изхабяване?

# 568
  • Бургас
Rosita, аз съм абсолютно съгласна, че има нормално овехтяване. Поизтрити фуги, леки следи по стените, вече не нови уреди. Едната ми наемателка беше изхвърлила мой диван. Беше оставила своя неработеща пералня, щото и моята се била развалила, ама тя не ми казала. Не съм ги удържала и тези неща също. Никога не съм удържала от депозита боядисване на стени и не е нормално. Но съм удържала 2 кв м шпакловка например, заради отлепване на стикери от стената. При изрично записано в договора, че стикери не се лепят и стени не се пробиват.
Абсолютно за всички щети имам детайлен  протокол със снимки, подписан от двете страни.
В договора също е детайлно описано в какъв вид трябва да се върне жилището.
Всъщност за щетите никой не повдига въпрос. Тук във форума голямата драма настъпва относно цените на почистването. Цари едно голямо възмущение как напускащият наемател едва ли не трябва да чисти на тоз паразит и богаташ - наемодателя.

Последна редакция: ср, 26 юли 2023, 15:43 от Tintina

# 569
Тътрузене на тежки предмети - столове, дивани, маси, и т.н. одира лака. Ти това ли наричаш нормално овехтяване и изхабяване?
Имам вече усещането, че се заяждаш с мен. Нямам представа от твоите жилища и честно казано не се интересувам. "Тътрузене" нямам предвид също - написала съм - обичайно ходене и движение, или иначе казано - употреба по предназначение. Дадох примера с паркета като антипод на "надран паркет", който беше даден в темата. Сега очаквам да ме питаш дали ходя с токчета по паркета. Не, не ходя. Tintina е дала добър пример с фугите и леки следи по стените.
Попадала съм и на лакиран паркет, който беше толкова наслоен с лак, че така и не изсъхна напълно. Ясно е какви следи може да останат по него и без "тътрузене". В този случай трябва да изцикля и да лакирам наново ли, че да ми върнат депозита?

Tintina, а твоята пералня къде беше? За нея имаш право да си удържиш, ако липсва, защото е задължение на наемателя да уведомява при повреда. И за дивана - ако е изхвърлен без твое съгласие - също имаш право на обезщетение.
Аз отивам на оглед - гледам две секции от най-старите, тя правила ремонт в жилището си и ги донесла за това жилище  - казвам - ок, а може ли да ги облепя с фолио отвън - и тя - да, няма проблем, ако искаш ги изхвърли, на мен не ми трябват. Отивам след два дни да се нанасям - гледам секциите са вече от две на три Laughing

Общи условия

Активация на акаунт