Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 31

• 36 110
  • 754
  •   1
Отговори
# 570
Между другото за какво са тези 10 процента признати разходи, които ги изваждаме като смятаме данъка? Аз пак в последния момент се сещам Grinning

# 571
  • sofia
Просто си има по-мърляви хора. При редовно почистване не става свинщина, ама ако зарежеш нещата става оле-мале.
За следите от тътрузене.... ми за да почистя под дивана се налага да го преместя.. ми остават следи. След н-тото местене няма как да няма следа....другият вариант е отдолу да си се събира прахоляка.

# 572
Като казахте диван се сетих да попитам Grinning ако е пропаднал дивана на едно място кой трябва да заплати за поправката му? На 3 години е вече, не е нещо фатално в момента, но след още 2 години сигурно повече ще си личи

# 573
И аз ще дам пример за нормално овехтяване, според мен. На последната квартира, в която бях, хладилника беше стар. Според мен на около 20 години. Нали знаете бялата пластмаса как пожълтява с времето. Работеше си, вършеше ми чудесна работа. Малко преди да си подам предизвестието, вратичката се счупи някъде по средата. Явно е била пропукана малко, поне така изглеждаше. Разбрахме се с наемодателя да потърся такава. Не намерих и му казах. Съответно той се зае с търсенето. Удържа ми я от депозита. Аз му казах, че за това не мисля, че нося вина, тъй като материала е остарял. Нямам проблем да си платя щети, които са виновно причинени от мен, както съм правила, докато живях там. Например една нощна лампа, закачена на стената, не знам как я бутнах, но увисна на жици. Уведомих го и се обадих на неговия майстор, за да я оправи, за което си платих. Не съм за 20-30 лв., колкото струваше вратичката на хладилника, ама някак нечестно ми се стори. По принцип с човека много се разбирахме и винаги ми е съдействал, както и аз на него, за седемте години, в които живях там. Обаче това с вратичка ме разби. Върнах му апартамента излъскан, много по-добре, отколкото го получих. И матрак бях изпрала, въпреки че нямаше такава клауза в договора.

# 574
Между другото за какво са тези 10 процента признати разходи, които ги изваждаме като смятаме данъка? Аз пак в последния момент се сещам Grinning

За разходи по поддръжката на жилището са, не са необходими никакви документи. При самонаетите лица също има % нормативно признати разходи, независимо дали са направени или не са, или в какъв размер са били.

Миналата седмица подавах с ПИК, този път, заедно с плащането онлайн през сайта на НАП, се справих за 10 минути.

Само да подчертая - 10% от данъчната основа (т.е. от получените пари от наем) са.

# 575
10% нищо не са. Само доставката и монтажа на климатик ми струваше 2 наема (17%) . А беше наложително с цените на газа миналата година.
Разходите по поддръжка (връщане) в същото състояние изобщо не ги смятам.

# 576
  • Бургас
Rosita, неизвестно къде беше отишла моята пералня. Беше я изхвърлила. В този случай не считам, че трябваше да удържам от депозита, защото оставих пералня на 4 години, след което тя я ползва още 9. Беше дългогодишна наемателка, нормално е за това време пералнята да се счупи. А и няма как да се остойности уред на 13 години. Какво да удържам? Просто трябваше да ми каже, че пералнята се е счупила, да викам майстор и да решаваме какво да правим. Е, тя ми остави нейната, пак неработеща, че и с невъзможност да се оправи.
Климатикът също се скапа след дългогодишна употреба, купих нов за моя сметка. После се оказа, че и на новия филтрите бяха супер задръстени, така че може да се е счупил поради неправилна употреба. Но всички тези неща са толкова трудно доказуеми, а взаимоотношенията между хората - толкова чупливи, че в повечето случаи работя на усет. Хората си плащаха много години стриктно, жилището беше добре поддържано, чисто (с изключение на лойта по аспиратора Simple Smile, не исках да съм дребнава.
За тези 9 години хората изплатиха жилището. Точно колкото им бяха наемите, за толкова съм го купила преди 20 години.

# 577
В този случай не считам, че трябваше да удържам от депозита, защото оставих пералня на 4 години, след което тя я ползва още 9.
Не знаех за тези подробности, права си в случая, ти си наемодател за пример, дано повечето наемодатели  са като тебе. Издребняването е много изнервящо във всяка сфера на живота, вбесяват ме дребнави хора или такива, на които не им пука или се правят на ударени.
Скрит текст:
И аз съм от Бургас. Simple Smile

# 578
  • София
Аз пък съм на мнение, че двата депозита ще станат стандарт.
Разбира се, че отпадат разни жилища. Нормално е, ако не покриват елементарни критерии.

Аз не съм писала скоро, но и завърших обзавеждането на малкия апартамент и го отдадох под наем. 800 Евро за сверка на часовника.
Също така, макар, че не е темата за цените на жилищата, все пак да кажа, че едната от кандидат наемателките ми предложи да го купи, така, че имаме и две оферти за покупка, макар, че решихме да откажем накрая.

Големият апартамнет още не се е отдал, но него май обмисляме да го продадем.

В резюме, смятам, че има известно охлаждане.

# 579
Аз пък съм на мнение, че двата депозита ще станат стандарт.
Разбира се, че отпадат разни жилища. Нормално е, ако не покриват елементарни критерии.

Аз не съм писала скоро, но и завърших обзавеждането на малкия апартамент и го отдадох под наем. 800 Евро за сверка на часовника.
Също така, макар, че не е темата за цените на жилищата, все пак да кажа, че едната от кандидат наемателките ми предложи да го купи, така, че имаме и две оферти за покупка, макар, че решихме да откажем накрая.

Големият апартамнет още не се е отдал, но него май обмисляме да го продадем.

В резюме, смятам, че има известно охлаждане.
Azzy, а снимки пускала ли си като предния път и да ги изтървах? Ако не си и е удобно да споделиш една-две?
Ние чакаме в края на септември въвеждане в експлоатация на по-просторен двустаен. До ул. Пирин в Ман.ливади. Има и гараж. Последен етаж с огромна тераса  юг/запад/север около 70-80 кв.м. Ако е удобно да ти прая снимки и малко инфо за имота да ме насочиш, че е по-специфичен?

# 580
  • София
Заповядай.

Изпращай. Звучи просто прекрасно този имот с терасата.

# 581
  • София
Azzy, много е красив! Браво!

# 582
Страхотно е станало.

# 583
Ази, много е хубаво.
А, колко е голямо това малко жилище?

# 584
  • Бургас
Azzy, невероятен е. Според мен двата депозита отдавна са стандарт за жилище с мебели и техника.
Считаш, че има охлаждане на пазара на наеми, или на продажбите?

Общи условия

Активация на акаунт