Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 31

• 36 166
  • 754
  •   1
Отговори
# 450
  • в пералнята
Ами няма как да не сложиш килим под масата и да не се надере от столове. Нашите столове имат филц отдолу и пак си личи, когато човек сяда, без да си дръпне стола под килима.

# 451
Ами няма как да не сложиш килим под масата и да не се надере от столове. Нашите столове имат филц отдолу и пак си личи, когато човек сяда, без да си дръпне стола под килима.
Явно зависи от настилката. Имаме ламиниран паркет от 8 лв квадрата, нямаме килим и редовно се дърпам цялата назад със стола, често забравям и да сменя тапичките. Единствените щети са по свързващата лайсна с плочките.

# 452
Tintina, това не е ли стар паркет като от едно време? Знам, че някои хора купуват такъв естествен сега и струва цяло състояние, но този ми изглежда като от едно време на 30-40 години и ако е така, бих го считала за напълно амортизиран.
А естествен нов паркет не бих сложила - скъп е, а и ми е твърде ретро (а думата ретро плаши наемателите).

2009 като купихме жилището, имаше паркет на 30г може би. Слец циклене и лакиране светна.
Та стар...нов....добре си изглежда.

Дори съм на мнение че старият е по-качествен и държелив от новопръкналите се след демокрацията!

# 453
  • Бургас
Happy, купих жилището със стар паркет. На места беше повреден, извиках фирма, тя го пренареди, запълни каквото където можа, изцикли, лакира. Реновирах го изцяло, замених повредени парчета, донаредих с нов, понеже се усвои една от терасите.
Харесвам стария паркет, защото има отлични топло и шумоизолационни свойства, придава и уют. Вкъщи направих същата реставрация на паркета, но не е лакиран, а омаслен. Омасленият е по-устойчив, а и може да се ремонтира частично - например ако се надере, може само там да се изшкури и омасли наново, не е нужно цялата стая. Маслото не мирише като лака, няма и нужда от голямо съхнене.

# 454
Ми 30+ години си е извън амортизационния срок отвсякъде.
Иначе те разбирам, че според теб е по-добър от нов, че повредените паркетини няма откъде да се заменят частично, че никой майстор няма да се навие да дойде за 1-2 кв.м. поправка или ще ти вземе цена като за 20 кв.м.
Но и разбирам наемателя, че не го е пазил. Аз също не бих го пазила, само като видя разстоянието между паркетините по няколко мм и се сещам каква сгурия е отдолу и нямам чувството, че е ценен. В крайна сметка все още може да се ползва и ако нямаш намерение да го махаш, с един килим, който не бих удържала от депозита и описвала в протокол, се решава проблемът.

# 455
Абсолютно не съм съгласна. Колко е стар няма значение. Може никога да не е бил циклен. Паркетът има изключително дълъг живот. Дървесината с годинте само изсъхва и в този смисъл става по-добра от новите мокри паркети, които продават някои фирми.
Естествено щом го е получил изциклен и пренареден трябва да го пази. Едно е да му падне "фугата", друго да влачиш мебели и да го надереш зверски. Виждат се деруги дълбоки по няколко милиметра. Това не е просто от стол. Бих му смятала не 1 кв.м., а колкото трябва да се изцикли и прелакира, за да се засече някъде, където не личи много, ако въобще е опция.

# 456
Това на снимката не е от стол, прилича ми на нещо удряно със засилка в земята десетки пъти. Много жалко за паркета. У нас 14 години имаше куче, имам и дете, но паркетът не е бил в такова състояние.

# 457
Това, че естествен паркет е на 30 - 40 дори и 50 години не значи, че е напълно амортизиран и трябва да се изхвърли на боклука.  Може да се реновира и да изглежда като нов. Класика!
А наемателят като е видял, че е почнало надиране на паркета в този участък е можело да сложи килим/че.  Ама нали не е негов - защо да пази!

Последна редакция: пн, 10 юли 2023, 16:08 от bgladybg

# 458
Аз не съм привърженик на замаскирането. С времето кусурите стават много. Отстраняването по-капиталоемко и наемателите още повече спират да пазят. Виждат неподдържан един вид имот. След наематели всичко минава през отстраняване на повреди  при необходимост и тогава нови огледи.
Бих изциклила перкета. Може да се направи някаква заигравка и да се оцвети в друг тон и да стане търсен ефект. После отгоре пак може килимче, но за да предпазва, а не да крие...

Последна редакция: пн, 10 юли 2023, 18:09 от drago_2008

# 459
Ако не стигне депозита, защо да се набутва от джоб?

# 460
Убедих се,че депозита рядко стига.А малко хора дават два депозита.
Аз бях с един и до никъде няма да стигне.

# 461
И аз да дам един глас "за" стария паркет. В къщи сами си донаредихме около 3 квадрата за усвоен балкон. Абсолютно начинащи го правиха, съвсем друга им е специалността. Laughing Прах може да се посъбрал отдолу тук-там от макар и редки фуги, но сгурия няма как да има - отдолу си е плоча, бетон, със замазка. Понеже е пълен масив, а не трислоен, може да издържи цикления за още един човешки живот. В една стая сложихме 3-слоен, че е модерен, първо качество, лепен. Тогава четох из нета - на практика само най-горният доста тънък слой е "масив"ната част, отдолу са летви, лепени в 2 реда перпендикулярно, но те не са масив. Точно защото само най-горният слой е масив, 3-слойният може да поеме много малко цикления.
Но да, самото редене на соц.паркета е "демоде" интериорно-дизайнерски. 3-слойният го наредихме на т.нар. унгарска рибена кост, малко за разнообразие.
В друго жилище имам дюшеме, от 50-те години на миналия век, най-бедните следвоенни години. Двойно по-дебело от масивния соц.паркет. Като се нанесох в жилището, беше боядисван няколко слоя с онази гадна кафява подова боя. Отврат. Като го изциклиха и лакираха и влязох - наистина светеше, в буквалния смисъл на думата. Не съм фенка на чамовото дюшеме заради чворовете, има и фуги, а няма как да пренаредим, защото е ковано с 10 сантиметрови пирони и ще се изпочупи при свалянето. И отдолу е сгурия. Но в кухнята в същото жилище правихме голям ремонт на кухнята, там дюшемето беше тотал щета. Изливахме бетон, като изгребахме сгурията, бетон с перлит, за по-добра изолация, защото е партер над мазета. Подложка и ламинат. Ами да кажа, че разликата в усещането през зимата е огромно - върху дюшемето е топло, върху ламината - студено, въпреки перлита и подложката.

Тинтина, на мен ми хареса идеята за циклене само на някакъв квадрат/правоъгълник върху надраното и след това лакиране в някакъв различен тон. Дефектът да се превърне в ефект. И някакъв евтин килим отгоре.

# 462
Не мога да си представя такава кръпка как би могла да изглежда добре, камо ли като ефект.
Няма как да лакираш само парче от стаята. Не работи така .

# 463
Е, аз пропуснах снимката, явно е имало.

# 464
Говорех за поправката "на парче".

Общи условия

Активация на акаунт