За четенето - 2

• 47 764
  • 776
  •   1
Отговори
# 285
Аз много пъти съм се обсебвала от книги и от поредици. Не ми се е искало да ги оставям, докато не ги прочета. Мисля и говоря за тях постоянно. Преди години така се бях запалила по трилогията "Игрите на глада", че докато не ги прочетох и трите, почти не спях и не ядях.
Първата по-дълга поредица, по която се запалих, беше поредицата за Алекс Крос на Патерсън. Това все още го определям като едно от най-хубавите ми лета. Седях на балкона и четях по цял ден. Една книга я "изяждах" за ден и половина и почвах следващата. Като излизахме някъде да хапнем с приятеля ми му разказвах, какво съм прочела, все едно съм част от живота на детектива. Семейството му имах чувството, че го познавам. И както в повечето случаи се случва в дългите поредици, книгите загубиха чара си и ставаха все по-слаби. Все още като излезне още някоя си я купувам и я чета, но не е същото.
Същото стана и с "Мемоарите на една гейша". Купих си някаква специална селекция японски чайове да си ги пия, докато чета, за да се пренеса възможно най-много в атмосферата. Слушах саундтрака от филма нон-стоп. После се запалих по източното кино и изгледах десетки филми. Една от най-любимите ми книги и филми.

Последна редакция: чт, 14 мар 2024, 10:16 от bile_1984

# 286
Аз смятам, че издателствата би следвало да могат да смятат и да знаят коя промоция им е изгодна и коя не, все пак имат бизнес, какво сме им виновни ние или другите издателства. Grinning

Идвам да се оплача от нещо, което много ме дразни и не мога да си го обясни. Това са цените на английските книги и на пишман търговците в Книжен пазар. Ясно ми е, че всеки може да си продава на каквато цена реши, ясно ми е, че се иска печалба и това няма как да се промени, просто си ме дразни. Grinning

Така, английските книги - не мога да си обясня какво е това феноменално превалутиране отстрана на доставчиците. Не следва ли да има някакви регулации? То даже няма превалутиране, просто се слага една цена от минимум 27-30 лв. и приключваме въпроса. По-евтино ще ми излезе на пътувам до Англия, че да си набавя нужните кнги. Или да си ги поръчам от Амазон. Grinning

Книжен пазар са един друг феномен, където се продават нови книги, които са излезли вчера, има тираж и се закръгля нагоре. Книга е налична в книжарниците, струва 19,90 лв., но в Книжен пазар е 20 лв. Нали, тук не говорим за стотинките, а за принципа. Grinning

# 287
Книги на английски точно от Амазон за киндъл, изобщо не се занимавам с посредници.

# 288
И аз, но някои ги искам и физически, а не ми се чака за доставка, но уви...

# 289
Изданията на хартия - за чуждоезичните предлагани от някои наши сайтове като съм гледала също са с по-дълъг срок за доставка (тези, които не са им налични на склад), така че не виждам разлика дали от там или тях, освен цената 😃.

# 290
Повечето английски, включително за детето, поръчвам втора ръка от ибей Sweat Smile Цените на повечето употребявани книги там са смайващо ниски. М каза, че ще извади ограничителна заповед на хората от ггбг да не мога да ги доближавам Joy

# 291
  • София
Обсебвали са ме книги до толкова, до колкото да ги сънувам и да мисля за героите и за сюжета  постоянно.
Спомням си едно студентско лято, когато се запалих по чиклита. Само това правех по цели дни. Не исках да свършват.

Моля да ми препоръчате книга за момиче първи клас.
И за 10 год. момче. Търси книга, свързана с морето, кораби, морски приключения. Чел е "Царството на Кенсуке" има няма 5 пъти.

# 292
Последната битка на Сандокан на Емилио Салгари за господина
Агата за дамата

# 293
Може да погледнете и “Кон-Тики” -  Тур Хейердал за младежа, в детска възраст съм я чела, но не си спомням точно кога.
За момиченцето - зависи дали ще четете заедно или идеята е сама - има книжки за начинаещи читатели, с по-малко текст и повече картинки. На такава възраст е важно да не се претоварват с дълги текстове, за да не се откажат бързо, има книжки с по-едър шрифт, това също е от полза, зависи какво точно търсите. Ако четете заедно- много могат да бъдат вариантите за избор.

# 294
Докато не си нося киндъла с мен от стая в стая четейки по коридора, не го подпирам на батерията на мивката докато си мия зъбите и спя преди да съм я прочела не го броя за обсебване Joy 4 книги/поредици са ме докарвали до там, ако не броим много ранните открития на новите светове в 4-5ти клас Simple Smile
Кажи някои заглавия, моля! И мен са ме притегляли неудържимо някои много добри романи - било от сорта "Брулени хълмове" или Ст. Кинг, но това с модерното напоследък "(само)идентифициране" е или детинско, или налудно, та по-добре не Simple Smile Всъщност всяка талантливо написана, интересна история ме е привличала неудържимо, но не и налудничаво.

# 295
Последната такава беше Хрониките на железния друид. Преди това Досиетата Дрезден. М ме вкара в света на urban fantasy, а на Хрониките бонуса е, че има говорещо куче... Минава много напред в класацията само по този параграф Joy
Преди това бяха Хари Потър и всичко за Шерлок Холмс Simple Smile

# 296
Понеже стана дума за издателства, аз много бих искала Амазон да продава книги (e-books) на български автори. Бих ги купувала. А сега българските издателства първо нямат достатъчно електронни книги и второ е трудно да сложа на Киндъл дори тези малко, които продават.

# 297
  • Пловдив
Ами абсолютно нормално е да очакваме намалението на книгите, не виждам нищо лошо. Хората храната дебнем на пржмоции, та за развлекателната част се подразбира.
Повечето от нас сме затрупани с книги, не са ни спешни и имаме възможността да изчакаме.
И след, като едно издателство продължава да съществува, няма как да ме убеди, че работят на 0 или на загуба. Това важи за всеки бизнес, разбира се.

# 298
  • София
Търся си лампа за четене. Нощната , която имам в момента, не ми е достатъчно силна и искам нова, може би тип "работна"... Държа да е силна, а не по директивата за екодизайна.
Някакви препоръки?

# 299
Моята нощна лампа е елементарна, но със силна крушка (това вече по собствен избор), от този тип:
Скрит текст:

Удобното е, че може да се насочва както е необходимо светлината с гъвкавата стойка.

Общи условия

Активация на акаунт