За четенето - 2

• 47 762
  • 776
  •   1
Отговори
# 270
Странно изказване за негативното влияние на промоциите върху читателите. Точно обратното би следвало да е: повече да купуват.

# 271
Според мен е имала предвид нещо друго - че читателите, разглезени от всевъзможни промоции, не искат да купуват книги на корична цена, което дразни търгивците, но се е чудила как по-деликатно да го каже и е измислила тази мъдрост.

Последна редакция: вт, 12 мар 2024, 23:13 от Rayna13

# 272
Точно това е искала да каже, но не върви да се скара на хората: купувайте на цените, на които ни е изгодно да ви продаваме, а не чакайте да ги намаляваме, мизерници такива. И ако може - купувайте веднага, когато се издават.
Пък ние, ще се смилим и ще намалим книгите, които не вървят и застояват в склада, когато осъзнаем, че така или иначе не сме успяли да ги продадем в тиража, в който сме се прицелили.

# 273
Мога да се съглася до някъде. Губи се представата за реалната стойност на книгата. Особено за по-луксозни и пипнати издания.
Робертино зловещо много ме дразнеха с това, че вечно всичко беше на промоция при тях с 30%. Това за мен означава, че книгите са с изкуствено завишена цена. Но пък на други места никога не са били с толкова много, винаги до 20%.
Пан цял месец -30% и по средата на тези -30% ударно -40% за няколко дни и после пак -30. Сега са -20% Няма как да не си помисли човек, че са сложили твърде голям марж и съответно да си помисли същото и за останалите.
Прословутите Фют, които имат промоция веднъж в годината и то 15%. Ако отида на Искърско шосе автоматично ми става 20%. Ако изчакам я озон, я ориндж - 25, а както някой друг беше писал с по-солидна обща поръчка става 30%. В пъти предпочитам да си поръчам от издателствтото, но е абсолютно нелогично за мен вместо от озон да им извиват ръцете и да имат мижава печалба да не си пуснат същата промоция от сайта. Отказвам да повярвам, че им излиза по-изгодно, освен ако не е изключително спъващо да трябва да се пускат масово с безплатна доставка, защото повечето хора гледат да докарат такава.

# 274
Прави ми впечатление, че всеки път, когато родните издатели коментират пазара и читателите, в изказванията им, освен дежурното неудовлетворение, личи едно презрение, дори отвращение точно към хората, на които очакват да продават книгите си  - то е едно кършене на пръсти колко е малък и ограничен българският пазар, как читателите нямат вкус към качествената литература, на всичкото отгоре става дума за мизерници и бедняци, които си броят стотинките и предпочитат да пиратстват, плюс че са тесногръди и не можеш да им пробуташ много лесно модерни и актуални теми и проблематики.
А че голяма част от книгите, които излизат, са финансирани по проекти или субсидирани по програми, не споменават, може би затова си позволяват изказвания като това, което чух от устата на собственичката на водещо издателство на зимния панаир - че ние сме зависими от техния избор, а не те от нашите избори.

Последна редакция: вт, 12 мар 2024, 23:57 от Rayna13

# 275
И като е тръгнало на неуместни (според мен) изказвания

Не коментирам конкретния франчайз!

Смятате ли, че има книги само за деца/юноши? Тези, за които трябва време са ясни, но има ли такива, на които е наложително да им мине времето? Не говорим за това някой самосиндикално да върви по своя си книжен път, а образно казано да бъде шляпнат през пръстите, защото чете само детска литература, пък така не трябва.

# 276
И тази като "Хармаяни" не е чела книгите очевидно. Много от темите в книгите изобщо не са разбираеми за деца - като омразата, расизма..  Големи обяснения паднаха у нас.

Последна редакция: ср, 13 мар 2024, 09:41 от Spensa

# 277
Не, не смятам, че има книги само за деца/юноши, колкото и инфантилни или наивни да изглеждат в зряла възраст, има читатели, които по ред причини се връщат към тях.
Няма книга, на която да й мине времето, защото всяка книга е свидетелство са времето си, дори и т.нар. “вечни класики”.  Вярно, живеем във времена, в които се пренаписват истории, исторически факти се представят според политическата конюнктура и съответно, ролята на историческите свидетелства все повече бива отричана, но колко много ще бъдем лишени като човешки род, ако забравим за това, какви са били предците ни, как са писали, какво ги е вълнувало.

Станах банална с моето мнение за българското книгоиздаване - могат да ме изненадат само приятно, но това все още не се случва. Нямам интерес към Панаир на книгата, ходила съм на първия само, не спонсорирам политика на третиране на българските читатели все едно са длъжници на необразовани и алчни книгоиздатели. Слава богу, мога поне да си позволя да имам избор да чета на няколко други езици.

# 278
50 точки за Грифиндор (възгласи към студентката Ема Уотсън) или защо не е добре да си дете и да си Кристофър Робин- много интересни факти тъкмо сега чух в рубриката на Дарик - Факти по време на радио, може да намерите в нета запис. Третият факт, за който разказват - за Мечо Пух и как книгата се отразила на детство на сина на Алън Милн.
(С втория факт от днешната им рубрика пък се споменава за една интересно “подписана” статуя на Микеланджело, малко извън книжната тема).

Последна редакция: ср, 13 мар 2024, 09:49 от fenyx

# 279
За детето на автора на “Мечо Пух” имаше и филм, тъжна история, но често шедьоврите са на определена цена.

Инферия, това е другата крайност - инфантилизирането до късна възраст, което си е и икономически обусловено, но е факт и все повече ще се засилва.

# 280
Смятам, че има книги, които са си детски или детско-юношески, но които могат да бъдат интересни и за хора в зряла възраст, ако за пръв път попаднат на тях, или пък да връщат спомен, когато ги отвориш след години и точно заради този спомен ги четем отново. Друго нещо е да си обсебен от книга, герой, автор или нещо друго, но то не е свързано точно с четенето и по-скоро психиатрите биха се изказали с полезни мнения.

# 281
Има детски книги, които си заслужават да се прочетат в която и да е възраст - според мен такива, за които веднага се сещам са “Сърце” (Едмондо де Амичис), “Приключенията на Лукчо”, “Тайната градина”, “Малкият принц”, приказките на Оскар Уйалд (те специално даже май са повече и по-разбираеми от възрастните), и т.н., достатъчни са и тези заглавия.

“ Един ден ти ще пораснеш толкова, че ще започнеш отново да четеш приказки.“ - Клайв Луис.

Последна редакция: ср, 13 мар 2024, 10:30 от fenyx

# 282
Какво разбирате под това да си обсебен от книга?

# 283
  • Mediterraneo
Аз разбирам да нямам търпение да я прочета, в същото време да не искам да свършва. И после дълго време да я мисля. Но това е понеже аз, затворя ли книгата, затварям чекмедженцето със сюжет, действие, герои и го забравям. Единици( е, хайде, вече да са десетки, но думата е такава) книги са ме обсебвали до степен дълго време след прочитането да мисля за тях, да сравням с тях, та дори и да сънувам сюжети.

# 284
Докато не си нося киндъла с мен от стая в стая четейки по коридора, не го подпирам на батерията на мивката докато си мия зъбите и спя преди да съм я прочела не го броя за обсебване Joy 4 книги/поредици са ме докарвали до там, ако не броим много ранните открития на новите светове в 4-5ти клас Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт