За четенето - 2

• 47 659
  • 776
  •   2
Отговори
# 660
Аз я поръчах ("Да бди над нея" ) с купона ми от -10 лева, но тя още не е излязла. Авторът е получил "Гонкур" за нея и тя е всъщност най-известната му книга, та се надявам да е добра. Ще видим.

Следя “Гонкур” от много години (харесвам и творчеството на самите братя Гонкур) и прочетох книгата в превод на италиански език. Мисля, че ще се хареса масово, т.к. на голяма част от читателите им допада точно такава тематика, разгърната във времето на важни исторически събития и лични съдби в името на чисти чувства. Не очаквах да ми хареса, но ми напомни за Жан Д´Ормесон, който търсех да преоткрия сред съвременните  автори. Приятно четене!

Последна редакция: ср, 22 яну 2025, 19:44 от Tsugumi_

# 661
Tsugumi_,
Би ли препоръчала книга на италиански, която да е лека и приятна за четене, ако трябва да съм честна даже - за опресняване на езика.
Ще съм благодарна и на всеки друг с предложение, разбира се.
Благодаря.

# 662
Tsugumi_,
Би ли препоръчала книга на италиански, която да е лека и приятна за четене, ако трябва да съм честна даже - за опресняване на езика.
Ще съм благодарна и на всеки друг с предложение, разбира се.
Благодаря.
Благодаря за интереса, Аня, но ми се струва, доколкото мога да преценя (въпреки че не съм чела всички споменати от теб заглавия), че нямаме сходни предпочитания. Голяма част от книгите, които споменавам, са прочетени на италиански език и не смятам, че тези от тях, които бих препоръчала, биха били по-различни от същите книги на друг език, когато става дума за предпочитания, не са преведени или преводът им е много слаб. В момента дочитам последните страници на Quaderno proibitо/"Забранената тетрадка" на Alba de Cespedes, издадена през 50те години на миналия век, която е приятно написана книга за еманципацията, въпреки че вече може да ни се струва наивна в някои отношения. От последните прочетени на съвременни автори, ми бяха допаднали Resto qui на Mарко Балцано, Vita di C. на Катерина Закарони, книгите на известния режисьор Паоло Сорентино. Със сигурност, след като ползваш свободно езика, имаш свои предпочитани автори. Четенето на Андреа Камилери в оригинал, дори и за тези, които не харесват криминална литература, освен удоволствието от добрата литература, е добро упражнение на живия език, но се съмнявам да имаш интерес точно към диалекта, който използва.

# 663
Колибри ще преиздадат "Като гореща вода за шоколад", една от любимите ми книги на Лаура Ескивел. Имах старото издание, което дадох на някого и така и не ми го върнаха, така че много се зарадвах на тази новина. Новото ще е с по-красива корица.

# 664
Чудесна новина наистина! Явно заради сериала, който излезе наскоро.

# 665
За феновете на Кейт Мортън - Колибри ще преиздават "Къщата в Ривъртън", единствената, която е издадена от друго издателство (Унискорп). Това е оригиналното заглавие, но у нас е известна под името "Изплъзване от времето".

# 666
Колибри ще преиздадат "Като гореща вода за шоколад", една от любимите ми книги на Лаура Ескивел. Имах старото издание, което дадох на някого и така и не ми го върнаха, така че много се зарадвах на тази новина. Новото ще е с по-красива корица.

Корицата наистина е разкош. Остава да преиздадат и Раздавачът на щастие.

# 667
"Раздавачът на щастие" си я пазя. Но я имах 2 пъти - освен Колибри, още едно издателство, не помня кое, беше пуснало тираж със заглавие "Със скоростта на желанието". Не бях разбрала, че двете книги са с еднакво съдържание и си ги купих една след друга. Едната после я подарих. "Законът на любовта" също ми се е изгубила в годините.

# 668
Моята беше на Бард, но бе приватизирана отдавна. Ако я преиздадат, ще си я купя задължително.

# 669
Малко чета напоследък, но и таргети спрях да си задавам. Някак не ми се ще да го превръщам в спорт четенето. Една година бях прочела 120 книги, и в един момент като се замислих, на някои от тях почти не бях запомнила сюжета в подробности. Преминала съм ги като на бягане с препятствия едва ли не. Но преди се насилвах и да дочитам. Сега не е като преди. Не ми ли допадне някое четиво, няма да губя ценно време с него от криворазбрано чувство за дълг.

# 670
Аз чета доста бавно, а и разполагам с малко време, затова 100 книги е цел, която не мисля, че някога бих постигнала в една година. Обичам да обръщам внимание на изразните средства, понякога се разсейвам, но и мисля, че чисто механично скоростта ми на четене е бавна.
В последната година успях да наваксам със Сторител в моментите, в които няма как да седна с книга в ръка (основно домакинска работа) и прочетох няколко електронни книги по път, няколко хартиени, което ми е любим начин на взаимодействие с книгата. Та поставих своеобразен личен рекорд от 25 книги. Малко, но пък им се насладих Simple Smile

# 671
  • София
Интересно:

# 672
  • Пловдив

Някой чел тази книга може ли да сподели мнение, че по анотация оставам раздвоена дали да я купувам.

# 673
Книгите, за които имам колебания, вече предпочитам първо да прочета (ако има такава опция) със заемане, а после - ако ми допаднат достатъчно да взема за личната си библиотека.

# 674
  • Пловдив
Аз като цяло почти вече не задържам книги. Всичко, което ми е налично още не е прочетено.

Общи условия

Активация на акаунт