За четенето - 2

• 47 426
  • 776
  •   1
Отговори
# 675
Различните читатели имаме различен подход - около мен роднините са с големи библиотеки, макар и да имаме различни жанрови предпочитания.
Щом няма тази книга да се задържа - вече е въпрос на лично усещане дали това е търсеното в момента четиво (за съжаление за конкретното заглавие не мога да споделя мнение).

# 676
Повдигам темата с един нашумял британския минисериал "Adolescence" по Netflix , още не съм го гледала . Но се замислих кои са книгите които съм чела свързани с проблемни тийнейджъри.
Сетих се за:
"Гняв"
"Нищо"
"Трябва да поговорим за Кевин "
"Повелителя на мухите "
"Портокал с часовников механизъм"
"Вечерята "
"Признания " (в момента я чета)
Сигурно има и още но за тези се сетих,кажете кои сте чели вие? Интересна ми е темата и с радост бих си набелязала още заглавия.

# 677
  • София
"Почти нормално семейство" - Матиас Едвардсон
"Да защитаваш Джейкъб" - Уилям Ландей
"Съседката" - Джак Кетчъм

Ще допълвам, ако се сетя за други заглавия.

Последна редакция: вт, 25 мар 2025, 15:27 от Happy Mijjj

# 678
  • Пловдив
Стана ми интересно аз ли съм сбъркана...блокираха ме в една голяма група във фейса, защото съм качила прочетена книга в този ѝ вид, обвинена в пиратство, подигравка на труд и т.н.

Книгата е свободно достъпна за всеки
https://4eti.me/padenie-spasenie/, принтирам си електронните книги, защото обичам да чета на хартия, не ги продавам/разменям и подобни, ако не ги задържа ги подарявам.
Аз не виждам да съм направила нещо лошо, при положение, че всеки който желае може да изтегли книгата, а как ще я чете за мен е личен избор. С удоволствие бих прочела какво мислите вие и да се получи диалог, а не просто някой да ме блокира, защото е големия самарянин и да си мисли, че е спасил света от чудовище 🤦🏽‍♀️

# 679
  • София
А какъв е случаят всъщност? Ти си я снимала и споделила мнение за книгата (което е ОК) или си я обявила за продажба (което не е ОК).

# 680
  • Пловдив
Качих я както тук във форума - в другата тема /снимка с мнение за съдържанието/. Отдолу си се получи нормална дискусия за съдържанието на книгата, до момента, в който госпожа /от администрацията предполагам/ не написа как не ме било срам да пиратствам и т.н... и ме блокираха.

# 681
Ако администратор на групата е някой, свързан с издателския бизнес и се прехранва от продажбата на книги, разбирам гневната реакция. Аз следя (без да пиша) няколко такива групи, но там идеята е по-скоро не да стават дискусии, а читателите да се информират за новостите.
От друга страна има групи за електронни книги, в които пък свободно се споделя подобно съдържание , така че зависи от вида на групата и с каква цел съществува. Сигурно са десетки групите за четене във фейсбук.

# 682
Ако авторът на книгата я е качил за свободно сваляне в Интернет, то аз не виждам проблем. Но може би е трябвало да го опишете в самата си публикация, за да не стават недоразумения.

# 683
  • Пловдив
Авторът на книгата е починал, предполагам правата са в наследниците. Не би ли следвало те да предявят претенции към сайта, защото, ако не е той хора като мен няма да могат да я изтеглят.
Аз реално няма как да знам в кой сайт за теглене, кой е разрешил да се свалят книги и кой не. Това са хиляди книги. Тук изобщо не включвам групите из фейса.
Групата е за четене, макар и администрирана от хора от издателския бранш.

# 684
  • София
В групата "Какво четеш" във Фейсбук преди няколко дни и аз се учудих защо вече не мога да качвам, да коментирам и да лайквам. Оказа се, че и на мен са ми сложили наказание за 1 месец, защото за една книга съм написала в коментар откъде съм си я изтеглила. Поне така предполагам.

# 685
  • Пловдив
Затова ще е /същата е групата/. Аз имах наказание и защото бях питала една жена дали продава книга, която от дълго време търсих.
Така или иначе не мисля, че това е начинът, когато искаш да осуетиш нещо неморално, незаконно и т.н., защото вместо да блокираш хора, може да насочиш институциите отговарящи за това към тези сайтове /щом са пиратски/.
Сайтът няма да изчезне с моето блокиране, хората пък, които четат само електронно също няма да спрат да теглят книги безплатно.
По тази логика трябва да се забрани и продажбата на книги втора употреба, защото парите пак не отиват към издателството, а аз се улавям как дори и при малко финансова разлика с доставката, пак купувам втора употреба.

# 686
По принцип е редно на сайтът да е упоменато, ако авторските права са уредени. Относно самата фейсбук група, ако не се допуска да се споделят пиратски издания, то би следвало това да е уредено в правилата на групата.

Специално за “Какво четеш” не е прецедент да трият постове и ограничават потребители, които са споделяли такава информация. В правилата на групата това е изрично упоменато.

Последна редакция: пн, 31 мар 2025, 13:18 от Rebel Rebel

# 687
  • София
Изключително рядко (да не кажа, че изобщо) пиша, а и чета в "Какво четеш..."
Групата е насочена главно към рекламиране изданията на "Сиела" , а авторитарният ѝ дух отблъсква.
Една от приятните групи във ФБ е "Споделяй какво четеш". Там го няма това отношение.

# 688
  • Пловдив
Миж, благодаря, ще погледна посочената група.
Единственият плюс за мен от групата беше, че е доста многобройна и се вижда понякога разнородна комуникация.
На мен лично най-не ми допадаше, че примерно пуснат пост за български нашумели автори и се почва: боза, за нищо не става, ти си тъп щом четеш това и подобни. И вместо да прекратят това, те одобряват поне още няколко поста свързани със същите автори.

# 689
И аз преди я следях заради котките и препоръките, но после се заСиели много.

Общи условия

Активация на акаунт