Отговори
# 540
Jackie_m, първото ми дете родих със секциo и нямаше такова нещо като връзване на ръце и крака по време на операцията. Отиваш, поставят ти спинална упойка, лягаш, опъват един чаршаф, като завеска над корема ти, за да не гледаш самата операция, през това време имах включен апарат за кръвно и абокат, не са ми давали успокоителни, говорих си основно с анестезиолога през цялото време, бебето го извадиха на около 15-тата минута, дават ти да го цункаш и видиш за няколко секунди и го вземат да го оправят и после още около 25 минути си довършваха операцията.

П.С. Имам друга операция, която си беше сериозна, нищо общо с деца и секцио и там вече ми възраха краката и ръцете преди упокойката.

А относно секцио или нормално и размерите на тазове и ръстове, аз съм 1.80 висока, с широки рамене, нормално тяло и това не попречи да имам "тесен" таз преди раждането на първото ми дете, което беше на високо в корема и нямаше никакво разширение на таза и слизане на бебето. Съответно обратния пример, с дребни приятелки х 50 кг, родили съвсем нормално, въпреки на пръв поглед по-дребно телосложение. Така че мисля, че се мери накрая, а не в момента и се гледат по-скоро колко са се раздаличили тазовите кости. Личното ми мнение е, че всеки трябва да опита да роди така, както го усеща. Ако някой се страхува от нормално раждане и иска да роди секцио, си е напълно негово човешко право, същото важи и за обратното, стига да няма медицински противопоказания. Така че на първо място се съобразявайте с това, което вие чувствате за правилно и това, което искате.

# 541
С първата бременност правех големи планове - ще родя естествено /четох книгата “Раждане с любов” на Олга Дукат, ходих на училище за родители и правех какви ли не упражнения, ще кърмя /четох “Всичко за кърменето” на Хера и познайте - нито едното не се случи! Бебето беше седалищно от 4-я месец и така и не пожела да се обърне, а какво ли не пробвах…после и кърменето не се получи. Мъчих се 4 месеца с какви ли не методи, включително си навивах аларма на 2 часа, за да кърмя и да стимулирам. Имах по 40-50мл кърма за цял ден…беше ужасно.
Сега с втората бременност нещата са различни. Не правя планове, не смятам, че има нещо, което непременно ТРЯБВА да направя, защото знам, че бебето има нужда от спокойна и адекватна майка, а не някаква луда, която има болни амбиции да влезе в някакви норми 😃
Естественото раждане е по-добрата опция и за бебето, и за майката, но при нормални обстоятелства. Аз след секциото се възстановявах 20-30 дни, доста ме болеше и не можеш да вървя бързо, изморявах се. Имам приятелки, които на 7-я ден след секцио вече тичаха 😃 Много е индивидуално.
Иначе не са ме връзвали, цялата процедура отне 30мин, като 25 от тях е зашиването. Лекарката ми ми разказваше вицове и като извадиха бебока в 11:04 ми пуснаха песента Happy birthday, преди това имаше Макарена и изобщо беше голям купон 😃 Аз бях глътнала бастуна тогава де, но спокойствието на лекарката ми беше невероятно и знаех, че всичко ще е наред.

Има ли други майки, които ще раждат планово в Токуда в първата седмица на декември? Току виж се засечем 😀

# 542
fleen, аз по план съм първата седмица на декември, но мисля да раждам в Св. София на бул. България. Не знам и дали някой няма други планове за периода Grinning

# 543
  • София, България
Не са ме връзвали на секциото Grinning звучи ужасно хахаха При мен протече по следния начин:
Вдигнаха ме в 6 сутринта, направиха ми клизма (което може да ви звучи гадно, но изобщо не е, нито е болезнено, даже после се чувстваш супер лек) Joy
После мина анестезиологичната сестра да ми направи бърза анкета за алергии, предишни упойки в живота, оплаквания.
После великото чакане, че имаше спешно секцио преди моето. Накрая ме вкараха в 11 часа, поставиха ми упойката, която също изобщо нямам спомен да болеше (тук вече си зависи и от анестезиолога, а и слагат някакво обезболяващо на мястото. През цялата операция , която продължи около 30-40 ми, до мен стоя анестезиологът и сестрата му като ми говореха и ми задаваха въпроси. Обясняваха ми кога може да почувствам, че ми се повдига (има някакви моменти след изваждането на бебето, в които може да се доповръща леко, ама то вече ми беше толкова все тая като го видях и чух).
Оправиха ме, преместиха ме на леглото и в реанимацията вече си почивах и се хвалих на близки и познати.
На следващия ден от упойката получих малко схващане на гърба, но с обезболяващи премина за няколко часа Simple Smile

# 544
Моите планове са за Токуда и съм първата седмица по термин  Smile

# 545
И при мен ще е в Токуда, но ще е средата - към края на месеца. Но планове не правя,има много време до тогава.

# 546
diorgg значи ние сме на обратно с теб 😁 аз като нямам информация се панирам ,че не съм подготвена и  нищо не зависи от мен.Иначе и аз съм много голям филмар ,ММ много ми се кара и аз знам ,че е прав и казва -всичко идва от това ,че много се ровя все.Но те нещата малко се усложняват защото съм завършила медицински университет и въпреки ,че се ограничавам само в лицево-челюстната област съм минала всички ужасии на анатомията и физиологията.Всичко мога да гледам и да слушам стига да има добър край и да не го правят на мен 🤣.Ако някоя мама реши да ходи на отворени врати на Токуда може да се уговорим ❤️.

Момичета по ваш съвет си пуснах такъв е живота Шейново .От сутринта го гледаме с ММ страшно е вълнуващо и трогателно.Благодаря 🥰

# 547
fleen, аз по план съм първата седмица на декември, но мисля да раждам в Св. София на бул. България. Не знам и дали някой няма други планове за периода Grinning

Аз живея от другата страна на бул. България, зад мола 😃 Моята лекарка преглежда в Св. София - д-р Честименова. Надявам се да си в новата сграда, сигурно е по-чисто от старата. Аз правих аборт миналото лято в старата сграда и беше доста мръсно в стаята, в която ме оставиха /косми по пода и кръв…/. Бях в шок, но в крайна сметка не това беше най-важното. Лекарите там са добри, на рецепция са доста неориентирани и неведнъж са били неадекватни, така че внимавай с тях. Веднъж 10 бременни чакахме за преглед и лекарката я нямаше. Накрая се оказа, че преглеждала в новата сграда и от рецепция ни бяха подвели.

# 548
Благодаря на всички споделили! Наистина е полезно за майки, на които им предстои за първи път.

Аз също клоня към Токуда. Обмислям и Лозенец и Майчин дом. Това е базирано на всичко четено и споделено от приятелки, не се следя в нито една от тях, та нямам лични впечатления. За Надежда и Щерев също съм чувала предимно хубави отзиви.

# 549

Аз живея от другата страна на бул. България, зад мола 😃 Моята лекарка преглежда в Св. София - д-р Честименова. Надявам се да си в новата сграда, сигурно е по-чисто от старата. Аз правих аборт миналото лято в старата сграда и беше доста мръсно в стаята, в която ме оставиха /косми по пода и кръв…/. Бях в шок, но в крайна сметка не това беше най-важното. Лекарите там са добри, на рецепция са доста неориентирани и неведнъж са били неадекватни, така че внимавай с тях. Веднъж 10 бременни чакахме за преглед и лекарката я нямаше. Накрая се оказа, че преглеждала в новата сграда и от рецепция ни бяха подвели.

Мерси за инфото! Следя се при д-р Кобаков, в новата сграда, условията са добри, откъм чистота и база (на рецепция не са много адекватни, но нищо ново). Иначе заради доктора мисля да раждам там. Всъщност попаднах съвсем случайно на него, още преди да забременея и ми направи толкова добро впечатление, като префесионалист, неведнъж, че реших да му се доверя и за това. Една идейка съм притеснена, защото нямам директна препоръка за него, но пък моите лични впечатления до момента са чудесни.

# 550
Явно с нашето черноморие наистина ще трябва да се внимава тази година .. да знаете

https://nova.bg/news/view/2023/06/15/415499/%D1%82%D1%80%D0%B5%D … QcN8iSCMGpt6tdAN4

# 551
И аз ще съм в Токуда, терминът ми за сега е 09.12., така че планово, непланово ще съм там в началото на декември. Grinning

Благодаря на всички момичета, вече раждали, че споделяте опита си, на мен лично цялата информация ми е изключително важна. Simple Smile

# 552
Видях, че се питаше за дали вече усещаме бебето. В 15 + 4 съм със задно разположена плацента, но не знам какво усещам Joy Нищо не виждам да шава отвътре, но че става нещо, става със сигурност. Само не знам от храносмилателната система ли е, или от матката Joy . От няколко дни имам чувството че някак ми е по-твърда долната част на корема. Ходя до тоалетна напълно нормално, но като че ли нещо остава неизлязло.. не знам въобразявам ли си, нормално ли е, но гледам да не чета из нета, че ще излезе, че е рак сигурно.. Някой в подобна ситуация?

Имам една идея, но не знам, до колко е осъществима. Има ли как да пуснем анкета кой от къде е, плюс опция 'не искам да споделя', за да може да се ориентиратме и евентуално по-бързо да намерим дружки?

И още едно нещо да споделя, вчера вечерта и после през нощта по едно време плаках. Не беше неутешмо или твърде дълго, но така ми дойде отвътре.. Мислите ли, че ако това се случва често се отразява негативно на бебето - развитието и психиката?

# 553
Аз планове не си правя, да, като че ли предпочитам естествено раждане, но не изключвам и друг вариант. Ще ми се да бъда информирана, но зная, че не мога да имам контрол над ситуацията. Не го мисля от сега раждането. Предвид , че не мога да си избера лекар, а 4 седмици преди термина ще отида в определената болница и ще се запозная с лекарите и някой от тях ще ми се падне 🙂 В България в това отношение си плащаш и избираш. Но тук нещата стоят по друг начин. Цезаровото сечение също е само   по медицински причини. Има и пролуки, разбира се, но тогава си плащаш всичко в болницата, при положение, че иначе всичко ти се поема от здравната каса. При една малка гинекологични операция, изпаднах в паника от възможността от пълна упойка, но с местна си говорих с лекарите през цялото време. 4-5 дни след упойката нямах никакви сили обаче, чувствах се много зле. Иначе имам имплант на корен на зъб и преди това бях изгледала видео с операцията. Понякога въображението може да нарисува по-страшни картини, отколкото са в действителност. 😅

# 554
  • София, България
Имам една идея, но не знам, до колко е осъществима. Има ли как да пуснем анкета кой от къде е, плюс опция 'не искам да споделя', за да може да се ориентиратме и евентуално по-бързо да намерим дружки?

Това тук във форума е безсмислено, защото никой не вижда кой как е гласувал. Подобно нещо във фейсбук групата може да бъде направено. Иначе аз, на който знам съм написала града до името.

Този твърд корем ти е бебето, не рак Joy направо ме разби с предоложението за рак... там се намира матката и тя е твърда, тъй като в нея има бебе Laughing

Общи условия

Активация на акаунт