НАБОР 2004 - новите пътища

• 57 309
  • 774
  •   1
Отговори
# 645
  • тук-там
mtz, честито дипломиране! И легализация ли ви искат на документите? Не минахте ли първо на нотариус за заверка и после е превода? Или на първо време подавате само онлайн скан и преведено? Може после да ви поискат да изпратите нотариално заверено и преведено копие на дипломата и удостоверението до 10-ти клас (евентуално).
Поне в NL е така.
Нотариална заверка, превод, легализация и заверка в посолството. И за двете дипломи. Занимавка да става Wink

Последна редакция: пт, 23 юни 2023, 18:58 от mtz

# 646
  • София
mtz, честито дипломиране! И легализация ли ви искат на документите? Не минахте ли първо на нотариус за заверка и после е превода? Или на първо време подавате само онлайн скан и преведено? Може после да ви поискат да изпратите нотариално заверено и преведено копие на дипломата и удостоверението до 10-ти клас (евентуално).
Поне в NL е така.
Аз днес се чудех, дали вместо нотариално заверена диплома, няма да свърши работа и онлайн проверка от регистъра. Поне от прочетеното в ТУ/А ми се струва, че би свършило работа.

Последна редакция: пт, 23 юни 2023, 19:10 от Слънчевата

# 647
  • София
Здравейте, при качването на документите за СУ , трябва ли да се качва и дипломата от първи гимназиален етап, има го в прикачи файл. Благодаря 🍀
Ако в балообразуването се ползват оценки от удостоверението за първи гимназиален етап, трябва да се прикачи. Това е в случаите, в които в дипломата няма оценки по балообразуващи предмети.

На мен ми се губи целта на нотариалната заверка на дипломата. Сериозно ми се губи. Със страните, с които имаме договор за правна помощ за взаимно признаване на документи, никакви заверки не се изискват. Със страните, с които нямаме такива договори, но са страни по Хагската конвенция /общо взето цяла Европа/, документите се заверяват с апостил, включително такива, издадени от нотариус /апостилът удостоверява неговата компетентност в този случай/. Т.е. дипломата или няма нужда от заверки /само превод/, или се заверява с апостил. Ролята на нотариуса ми е пълна мистерия в случая. Освен ако не се представя самата оригинална диплома, а нотариално заверено копие от нея.

# 648
  • София
Санака, правно съм гола и боса, та мога да изтреса  и тотална глупост..Но смисъл като  абсолютен лаик виждах преди, за сега не знам, понеже към днешна дата масово преводачите си действат и по апостила в НАЦИД, и по заверките в посолството. Но преди години голямата ми щерка (и не само тя) правеха следната гимнастика. Взимаха си дипломата, копираха я веднага, минаваха през нотариус, заверяваха я и моментално след това отиваха при преводач. Там оставяха САМО нотариално заверено копие за превод, показваха оригинала само за справка и си го взимаха със себе си, за да го представят за апостил (тогава още в Министерство на правосъдието). В един и същи интервал, с цел пестене на време заради сроковете за кандидатстване, така вървеше в агенцията преводът, а в Министерството - апостилът. И когато  въпросният беше готов, в преводаческата агенция се допълваше бързо само неговият превод. Идеята ми е, че може би не ставаШЕ дума за спогодби, а за това преводачите да се съгласят да превеждат, понеже само с  просто ксерокопие едва ли биха се наели..

Последна редакция: пт, 23 юни 2023, 19:26 от пенсионирана русалка

# 649
  • София
Да, ако в университета ще се представя само копието /съответно на него ще се слага апостил/, тогава има смисъл нотариалната заверка.

Последна редакция: пт, 23 юни 2023, 19:32 от sanaka

# 650
  • В светлината на слънцето
Яна, благодаря за подкрепата, но тя няма много шансове. Реши да се включи в последния момент. Радвам се, че намери кураж и си повярва - това е по-важното.

Ние днес подадохме на място в УНСС документи за кандидатстване - така пожела и аз отидох за компания. Такова стълпотворение имаше, не е истина. Но бяха супер любезни служителите и бяха много, така че да помогнат на всеки. Поискаха и дипломата от 10 клас, заради част от желанията, за които няма оценки от втори гимназиален етап.

# 651
Слънчева, не става да им се даде линк. По простата причина, че няма нищо на английски в този линк, всичко си е на български. Въобще тази система за проверка за момента не изпълнява за мен никаква функция (казвам го от професионална гледна точка, като човек, издаващ свидетелства всяка година).
Преди три години как действах с дипломата - направих си копия, дадох ги за нотариална заверка. Оставих копие при заклет преводач, който единствено и само със своя печат удостовери верността на превода. Всичко цифром и словом точно 2 дни нямаше. Апостил, заверки допълнителни, министерства въобще не съм правила. Това се прие абсолютно от университета и никога не ни изискаха каквото и да било друго.
Считам, но това си е мое мнение!, че това е абсолютно достатъчно за холандските университети.

# 652
  • София
Регистъра има английска версия. И дипломата я има като текст.

ПП: за нищо не става английската им версия. 🤣 Току-що я пробвах.

# 653
  • София
Слънчева, не става да им се даде линк. По простата причина, че няма нищо на английски в този линк, всичко си е на български. Въобще тази система за проверка за момента не изпълнява за мен никаква функция (казвам го от професионална гледна точка, като човек, издаващ свидетелства всяка година).
Преди три години как действах с дипломата - направих си копия, дадох ги за нотариална заверка. Оставих копие при заклет преводач, който единствено и само със своя печат удостовери верността на превода. Всичко цифром и словом точно 2 дни нямаше. Апостил, заверки допълнителни, министерства въобще не съм правила. Това се прие абсолютно от университета и никога не ни изискаха каквото и да било друго.
Считам, но това си е мое мнение!, че това е абсолютно достатъчно за холандските университети.
Хубаво е, че са ви я приели, но с Нидерландия нямаме подписан договор за правна помощ за документи, поради което легализация/апостил са наложителни.

Слънце, един от италианските университети, които аз проверявах, изрично допускаше възможност за представяне на диплома без легализация, в случай, че има официален регистър, в който може да се направи справка. Въпреки това, ако беше решила да кандидатсва там, щях да я апостилирам.

# 654
Да споделя и аз миналогодишен опит  за Нидерландия - на всички познати деца дипломите нямаха апостил, а само нотариално заверено копие, преведено от заклет преводач.
Не че това има някакво грандиозно значение, кой както прецени.

# 655
  • На планетата Земя
Ех, изпуснах слънцето на mtz!
Mtz, да беше ми смигнала, щях да я снимам и на двете събития. Слънчогледи имаше на дипломирането на немските паралелки на 20.6. Много приятно и прочуствено беше и тогава, и днес.

Последна редакция: пт, 23 юни 2023, 21:42 от Mileto

# 656
Ключовата дума е certified copy, която обикновено стои, когато изискват документи. Как се превежда и тълкува е друг момент.
Пак казвам - това си е лично мое мнение и не ангажирам никого с него.

# 657
  • София
Ще падна…😂 6 души с по-добра оценка от неговата и един с равна на неговата. Явили са се 64 души на изпита по география.
Не знам какво да кажа освен “ужас”😱. Дано по другите предмети да са били по-подготвени, защото положението е срамно направо.
Санака, връщам се назад да чета подробно инструктажа за оценките в Школо, защото не мога да намеря средна оценка, съответстваща на тази от дипломата.

# 658
Просто приемете, че сте от моята група ( тази от снимката) и че който е трябвало да сметне общия успех, го е направил вярно. Един младеж обясни на предходната страница как се изчислява. Ако не ви се получава, сипете си едно-две-три и т. н. бЕли и гледайте смело към светлото бъдеще.

# 659
Някой за ФОЗ подал онлайн? Не можах да видя къде да прикача от 1 гимназиален етап.Другите документи са ми ясни. Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт