НАБОР 2004 - новите пътища

• 58 168
  • 774
  •   1
Отговори
# 90
  • Варна
Привет!
Успех на всички деца желая в КСК! 🍀
Ай стига се дракахте за университети и бг или чужбина , къв е смисъла ?! 😆
Вале, и Симеон завърши публична администрация в СУ . Ами да ти кажа много добре си изкара 4 год на квартирка в центъра на София и две години онлайн . 🙃
Магистратура не кара. След това изкара един онлайн курс някакъв , изчете някакви книги , нахъсан много и в момента работи онлайн фрийлансър. Каза ми мамо, аз няма да работя за някой от 8 до 17 , искам да разполагам с времето и живота си . Тоест той стана студент щото да стане студент .Добре е пак че сравнително навреме разбра какво го влече , има много какво още да учи и надгражда и  изкарва доста прилични парички.
Другото пък дето в Холандия ще ходи поне пет пъти го питах що ще се чанчи там , а не си гледа животеца тук като батко си . 😅
Той направи доста еразми с благотворителната организация , на която е вицепрезидент (леле как звучи 🤪), даже сега изтЪрва един в Италия заради раздаването на дипломите , а и после с баща си заминават квартира да търсят в Холандия. Та доста време прекара навън с деца от много националности , на полеви условия .. и оттам му се затвърди желанието да учи навън . Онзи ден му казах отново , нищо да не е на всяка цена ако не се чувства добре там , но като му знам ината , ще изкара .
Само да са здрави децата ! 🍀 И вие също , за да им се радвате и подкрепяте !

# 91
Момичета, работете днес здраво, че утре много ни трябват стиснати палчета. Мамин златен  на вас разчита

# 92
  • София
Ама какво съм изпуснала сега?! Аман от триене! Frowning1

Работата могат да си видят само децата. Може и да допуснат придружаващ родител, но само родител - едва ли.

За какво да стискаме палци утре?

# 93
  • София
Успех на нашите 7 класниците в темата, няма как да не успеят и както каза бунова - и това ще мине, аз бих казала, при това много успешно!
Както каза биби, чакаме датата за дипломите, говори се за 18, ама това неделя, що пък не, после ще трябва да се превежда дипломата и разни други документи. Поработва, беше се притеснил как ще съобщи, че вече сигурно ще заминава, не се прие с неодобрение, ако може до края на лятото да остане, да понатрупа опит и нещо да си поспести.
Квартирният въпрос е сякаш само краткосрочно решен - до август догодина, с общежитие (благодаря за съветите, които се дадоха от прекрасни мами от форума за необходимите действия)-ние сме от тези с общите кухни, ах биби, що ми пусна са тая муха с мърлячите, само ще го мисля....Иначе изглеждат приятни общежитията, ама това как ще си почистват кухнята, не знам, имали отделни котлони, достатъчно шкафчета. Добре, че поне баня с тоалетна има в стаичката, дават я 18 кв., с хладилник. Има някаква опознавателна седмица в университета, общо взето купон - мен да ме питаш веднага отивам, ама е по средата на август и по скоро реши, че няма да иде, доста е рано да зависи там и при положение, че си е скъпо всичко. Мислим да попътуваме и ние с него, да натоварим катуна, дето се каза и да видим как ще се настани.
Пускам мухи да кандидатства и запише нещо задочно тук, ама може би не е много възможно.
Влизането в чужбина в никакъв случай не се оказва по трудно от КСК тук, поне в този сектор  - от четирите изпита Айндховен-ФМИ-Делфт-ДЗИПП мат, са по трудност май както съм ги написала. Изборът е труден, и двете възможности да учиш тук или да отидеш в чужбина, имат своите плюсове и минуси. Предстои да се разбере дали по разточителното финансово пробване в чужбина, ще се окаже удачен избор, дали и ще издържи, не малко деца не издържат и се връщат скоропостижно.
Как мина вчера изпита марулета, стискам палци на младежа!
Късметче, маминия златен ще успее, ще видиш, утре и в петък ще се събере и ще направи точките дето му трябват! СМГ, дори и при вас да беше много късоклечково, ще си каже думата.

Последна редакция: пн, 12 юни 2023, 14:08 от bora

# 94
  • Варна
Късметче , късмет и успех 🍀❤

# 95
  • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
Успех на всички деца, които имат изпити днес и утре на НВО на 7кл!

За скрития текст, аз не се връзвам на приказките на хората, ми да си приказват. Моето беше категорично миналата година, че не иска да учи в чужбина, тази година каза, че ако не го приемат в НБУ или не му хареса, може да кандидатства и в чужбина, има съученички, които ще ходят и ще са по специалноста, та ще има кой да го ориентира. Тъй като аз учих на дърти години, истината е, че който иска, ще учи и ще научи нещо, който не иска, може и да успее да мине между капките и да вземе диплома, но повечето отпадат. Освен това на 18 е нормално да ги вее вятър на бял кон, да не са много наясно какво искат, както и рязко да си променят мнението в някакъв момент. Неприятно е, че омаловажават труда на децата, но това са хора, които нямат поглед над нещата и им е по-лесно, а и приятно да плюят, защото това ги кара те да се чувстват по-велики, отколкото са. Confused
 И, да, същото го има за 7кл.

За работите на децата, нито той, нито аз имаме желание да ходим, най-много за дипломната той да иска разяснения за оценката, но за матурата няма какво да гледаме.

# 96
Седмокласно Санака, силно.

# 97
  • София
Успех на децата утре!

Дъщеря ми днес е ходила да си види работата по БЕЛ. Има 5.54, а очакваше доста по- висок резултат. Ами, написа ми след това само едно Удивена съм! После ми обясни, че категорично не е съгласна с отнетите ѝ точки на  съчинението. Тя се готвеше много сериозно, смея да твърдя, че БЕЛ и е  силна дисциплина. Не само по нейни думи. Освен това специално за тази матура  има доста обективна преценка. И беше доволна как се е справила. Меко казано доволна.
Не ѝ трябва оценката, просто искаше да види ако тя е сгрешила, в което се съмняваше, къде ѝ е грешката.
Е, смята, че не е в нея причината. Осъзнавам как звучи, но и се доверявам напълно на преценката.

Що се отнася до университетите, и аз съм изпаднала редовно, включително и в темата, в ситуацията да се чудят хората защо е избрала Американския университет в Благоевград. Най- обичам като ми кажат : За тия пари може да учи в скъпи университети в Европа, а тя- Благоевград!
Научих се да не обръщам внимание. Детето имаше солидни доводи за това да иска точно там да учи, пребори се за чудесна стипендия благодарение на знанията и уменията си и е много щастливо.

Все си мисля, че децата ни са достатъчно интелигентни и зрели и могат да взимат обмислени и информирани решения за бъдещето си.

Последна редакция: пн, 12 юни 2023, 14:24 от Валенцето

# 98
  • София
Наборът сега се обади, че е ходил да види работата си по БЕЛ. На Петя Дубарова са му дали 22/30 точки, което на фона на неговите опасения заради “засуканата любовна тема”;) ми се видя съвсем прилично. Не ми каза за какво са отнети точките. “Резнали” са го на отворените въпроси повече. На закритите само (-1) точка. Госпожата по БЕЛ била с него, поздравила го за ЛИС-а:). В неговото училище са писали основно есе.

# 99
  • София
Всъщност, трудно може да се сравнява кандидатстване навън и тук, визирайки изказването на Бора.
В Делфт и Айндховен изпитите са с три компоненти - логика, математика и аналитично мислене. С най-голяма тежест е последното, а подготовката по логика си беше солидно решаване на сборници със задачи/казуси...някакви. Joy

Искам да кажа, че там математиката (профилираната), може и да е била по-лека (в което се съмнявам), но пък те търсят други способности, разчитайки на това, че математиката се учи, а логиката и аналитичното мислене трябва да си го занесеш със себе си. Доста различен подход имат хората към всичко...
И това беше нещото, което накара моето дете да погледне навън. Прозвуча му по-логично университетът да търси кандидати с вродени умения, които ще позволят да учиш по-лесно и да си успешен, отколкото да търсят изучени студенти на ниво втори курс...

Дали навън или тук, при желание и късмет, добра реализация може да се постигне!

А аз понеже се надявам да се върне тук, след като завърши, получавам същите съжалителни погледи... Rage

# 100
Ами затова подскачам на всеки пост тук, който омаловажава усилията на децата за който и да е уни в България.
  Дъщеря ми завърши СУ , Публична администрация. Беше приета и в НБУ, аз много я натисках там да иде.Сега съжалява. Много е разочарована от СУ , много - отношение , организация, матт. база. Нейните две приятелки завършиха същото - едната в УНСС, другата в НБУ. И трите учеха по едно и също време, обменяха инфо, дори си помагаха с материали и разни проекти. Видя разликата.
   Сега наборът каза - само и единествено УНСС, икономическа специалност, и никакъв компромис.Ако не стане сега, догодина.Не иска да учи нещо,само за да имаме студент. Иска да е това, което го влече.  При срещи с познати чувам какви ли не истории -  тарифа за дипломи, УНСС- утре носете съответната сума, и т.н.  Ами аз лично знам и за реномирани университети , от най-близък контакт знам.
   Който е учил в Свищов, знае Жоро Бармана. Водеше ми търговско право.

Хаха този го знам водеше търговското ми право във Велико Търново влачих го до последен курс 🤣🤣🤣

# 101
А аз сега се чудя - дипломите ще се печатат 1 седмица при нас. А все исках да иде да подава документи по-рано.

# 102
Деска, нашите са се засекли в СУ. Твоят  не е ли набор на моята? Или една година по-малък?  Забравила съм.  Тя с голямо желание си избра специалността, даже кредитите ѝ бяха доста повече от необходимото, защото всичко ѝ беше интересно.Така, както и работеше през това време. Напр. спомням си, че имаше два избираеми предмета, единият при Александър Томов - Лупи. Засичаха се като време. Тя сто пъти ходи до администрация да сигнализира, да оправят нещата.Еми не ги оправиха, тя се отказа от единия.После , при Танев, беше министър на образованието, пак предмет за кредит , и тоя се отказа по средата на предпоследния семестър. И тя имаше колеги, които не се явиха  
 на държавен първата сесия, заради лиса на кредити. Добре , че нашата беше записала повече.
   Както и да е, завърши го. Сега е на път да приключи магистратура. Работи за българо-американска компания, подчинена е на брат си.
  БОРА, моят не е бил на изпит в събота.
   Ицо, ние изпита го взехме в една кръчма. Толкоз за ренометата. Иначе голям образ и чешит, много научихме от него, но за живота.
   В нашето елитно училище още никой не знае кога ще е дипломирането, нито даже ориентировъчно , около.....За нас не е важно, но има деца,които са на педал , за да пътуват и финализират нещата. Толкова не могат да кажат дата.

# 103
  • София
Скиорче, за изпита по мат вчера - излезе много доволен, обади се да каже, че всичко решил, нямал колебания, чудения, трудности, приключил един час по-рано и чакал някой да излезе, да сверят отговори. Обаче после се прибра, недочакал. Връчи ми листа със задачите и сърце мамино не изтрая да ги публикуват, а седна да решава. И му намери грешки на теста...та така. Посърна, тъпи грешки, но той е абониран за това. Търсил, намирал, изразявал, накрая стигнал до отговор, написал и приключил. Да, ама то се търсела "другата" страна. Задача, която не се проверява, но не е с избираем отговор - вписваш отговор в бланката. Не мога да преценя спрямо миналия път - сякаш ми се струва, че по-"маловажни" задачи е насмел, но да видим.
Иначе, в петък вечер имаше температура като се прибрах, каза, че му пулсира главата, но не се беше сетил да пие нещо. В събота пил едни прахчета през деня, каза, че се съвзел, добре бил, но усещал "терзания" в стомаха. Най-големият му ужас беше да не го подхване някое от онези стомашни неразположения, че е с много кекав стомах и рядко пропуска. След изпита всичко му беше преминало. След драматично обсъждане и решаване на задачите от изпита по телефона с кого ли не  - "човек, майка ми я реши, значи е толкова, сбъркал си, пич" - каза някому Stuck Out Tongue Winking Eye окапа пред ТВ да гледа тенис.

# 104
  • София
Ох, Мандаринкоооо, на теб ти е мъчно, ама аз добре се посмях със скрития текст. Не мога да възприемам на сериозно аз хорската простотия, само ме разсмива. Я не си го слагай на сърце!

Аз съм се закахърила кога ще плащаме учебна такса, да не изтървем нещо! Хората платиха и забравиха, на нас никой нищо не ни е искал Joy Може да са решили да го обучават безплатно като особен талант!!!!

Общи условия

Активация на акаунт