СЕДМИ КЛАС - часът на истината - ИЗПИТНА ТЕМА (12.06 - 18.06)

• 139 190
  • 1 587
  •   1
Отговори
# 360
Значи 5 пъти го четох това изречение от 10та задача и смятам, че отговорът е "сложно съчинено".

Изречението има две сказуеми.
Първото сказуемо е "разказва"
Второто сказуемо е "решават да започнат", което е съставно глаголно сказуемо, но е едно сказуемо.
Връзката "и" е съчинителна.

1 сказуемо решават + съюз да +  Второ сказуемо започнат? какъв учебник си гледала??
да е подчинителен съюз

# 361
Значи 5 пъти го четох това изречение от 10та задача и смятам, че отговорът е "сложно съчинено".

Второто сказуемо е "решават да започнат", което е съставно глаголно сказуемо, но е едно сказуемо.

1 сказуемо решават + съюз да +  Второ сказуемо започнат? какъв учебник си гледала??
да е подчинителен съюз
Точно така! Подчинителен съюз да и съчинителен съюз и, следователно изречението е сложно смесено.

# 362
Значи, ако целокупният бг-мамски мозъчен капацитет не може да реши еднозначно това изречение дали е смесено, или съчинено, не знам как го очакваме от клетите седмокласници. Laughing
Не знам кому е нужна цялата тази филологическа еквилибристика!

Скрит текст:

1 сказуемо решават + съюз да +  Второ сказуемо започнат? какъв учебник си гледала??
да е подчинителен съюз
Точно така! Подчинителен съюз да и съчинителен съюз и, следователно изречението е сложно смесено.

Там е работата, че "да" не е само подчинителен съюз. Проверете си как се образува съставно глаголно сказуемо.

Последна редакция: вт, 13 юни 2023, 15:34 от Dame

# 363
  • София
Преразказа и тезата са общо 41 точки. Докато не видя резултатите изобщо няма да си правя планове.
Знаем със сигурност за няколко грешки с Елена, останалото ще се разбере, като излязат точките.
По математика веднъж заяви, че ще има тройка, оказа се с петица. Следващият път беше убедена, че ще има 6 - имаше 4. Затова не мога да разчитам на нейната преценка, особено за подобни субективни неща. За тезата не е никак доволна, на преразказа очаква към 28 т.

Бел не ми е любимият предмет, а и за него не се притеснявах. Виж матаматиката ми харесва, но на нея не и е силна страна. Много голямо значение ще има какво ще се падне. Имаше стари НВО-та, където и 90 плюс точки изкарваше и други с много по-нисък резултат. На втори модул обикновено се справя с аритметичната, но геометрията както и задачи от движение хич не са и силна страна.

Последна редакция: вт, 13 юни 2023, 15:46 от Aila

# 364
Ние с моето дете няма да гледаме отговори. Каквото е направило, направило го е и няма връщане назад. Ще чакаме резултатите направо. Те кога излизаха? След седмица ли?

# 365
По новините съобщиха, че резултатите ще са готови до 28.юни включително.

# 366
Точно навреме за оформянето на оценките.

# 367
Вашите деца излизали ли са в почивка между двата модула до тоалетна?
Да

Ох, като ми каза, че почти всички  са ходили до тоалетна, дано не са разбъркали пликовете 🤪, иначе за протокала Сложно съчинено ми каза на 100 % е сигурно детето имало “и”.

# 368

Решават да започнат не е съставно глаголно сказуемо,а две отделни прости сказуеми с подчинителна връзка ДА.Съставно глаголно би било ЗАПОЧВАТ ДА РЕШАВАТ.

# 369
... мисля, че цялото заглавие се очаква да бъде изписано "Отечество любезно, как хубаво си ти!"
Да, и то с удивителната (!) - тя е част от заглавието.
Моята девойка ме учуди, че се е сетила да сложи и запетайката и удивителния знак, а тя се сетила, че във въпрос по-нагоре е изписано цялото заглавие и тя го приписала дословно Joy

във Варна са им казали да не пишат заглавия - сега кое е вярното или за всеки град различни неща

# 370
  • Бургас
desiniko, бъркате нещата! По-нагоре говорим за отговор на 24-ти въпрос, а не за преразказа!

# 371
  • София
Съставно е според мен изречението, това не е съставно глаголно сказуемо.

Аз имам въпрос към ganis - доколко е проблем, ако на места в преразказа има удебелени букви? Сто пъти му повторихме да не поправя и изкусурява букви, защото може да се приеме за знак, но май пак някъде го е правил?

# 372
# 373
# 374
“Учителят веднага разказва за нея на своите ученици и заедно решават да започнат разкопки”. За мен отговорът е Г) смесено поради наличието на съчинителна съюзна връзка “и” и подчинителната “да”. Тук няма съставно глаголно сказуемо, за което е известно, че първият глагол трябва да е фазов или модален. В случая “решавам” е пълноценен глагол.

Общи условия

Активация на акаунт