Майчинството счетоводно - 96

• 43 043
  • 741
  •   1
Отговори
# 180
Втората бременност го прекратява. Няма как едновременно да се получават и болничен, и майчинство за втора година.

А в какъв случай се взема 50%от второто?

# 181
Втората бременност го прекратява. Няма как едновременно да се получават и болничен, и майчинство за втора година.

А в какъв случай се взема 50%от второто?
Ще получавате 50% от майчинството.
Дори и сега можете да излезете в болничен и да получавате също 50%. Вероятно сумата ще е по-висока от тази за втората година.

# 182
  • София-Младост
Здравейте 😇 Понеже онзи ден ме извикаха да си подпиша ново споразумение, че ми вдигат заплатата и влиза в сила от началото на този месец. Въпросът ми е ще има ли някакво значение това за мен като съм бременна в 7 месец и вече ползвам болничен от началото на май.
Никакво.

Камелия_123
Ще ви издадат 45 дневен болничен, за дните преди термина. Него подавате до работодателя.
Прочетете първата тема, там има описани някои неща.

Desi
На колко ще е детето към тези дати 1 или 7.

# 183
Здравейте 😇 Понеже онзи ден ме извикаха да си подпиша ново споразумение, че ми вдигат заплатата и влиза в сила от началото на този месец. Въпросът ми е ще има ли някакво значение това за мен като съм бременна в 7 месец и вече ползвам болничен от началото на май.
Никакво.

Камелия_123
Ще ви издадат 45 дневен болничен, за дните преди термина. Него подавате до работодателя.
Прочетете първата тема, там има описани някои неща.

Desi
На колко ще е детето към тези дати 1 или 7.
На 5 вече ще съм на термин в четвърти месец ще съм влязла

# 184
Здравейте, доколкото знам, имам право на 40 календарни дни болничен за гледане на дете, още 20 от лкк, които НОИ изплащат. Ако ми се налага да останана за по-дълго време с детето вкъщи - с онкологично заболяване е, какви опции имам, за да ползвам болничен? ЛКК за детето не може, ЛКК за мен?

# 185
  • София-Младост
НМЕ

Издаване на болничен лист за гледане на болен член от семейството
Чл. 38. (1) Болничен лист за гледане на болен член от семейството в дома, както и
за гледане на болно дете,
настанено при близки, роднини или приемно семейство по
реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето (ЗЗД), се издава:
1. от лекуващия лекар/лекаря по дентална медицина - еднолично до 14 дни
непрекъснато за едно или повече заболявания;
2. от ЛКК - до 30 дни наведнъж, но за не повече от 6 месеца, а след 6-ия месец -
след решение на ТЕЛК.

Скрит текст:
(2) Болничните листове по ал. 1 се издават от лечебните заведения, в които се
осъществяват лечението и наблюдението на болния.
(3) В болничния лист за гледане на болен член се вписват имената на болния,
единният граждански номер, родствената връзка и диагнозата.
(4) (Изм. – ДВ, бр. 84 от 2019 г., в сила от 1.01.2020 г.) При издаване на болничен
лист за гледане на болен член от семейството лекуващият лекар или ЛКК вписва в АЛ,
съответно в медицинския протокол на ЛКК на болния, името на лицето, на което се
издава болничният лист за гледането му, местоработата, постоянния адрес, родствената
връзка с болния, размера на отпуска и номера на болничния лист. В АЛ/медицинския
протокол на ЛКК на болния се отразяват прегледът, изследванията, назначеното
лечение и диагнозата. Екземпляр от АЛ/медицинския протокол на ЛКК на болния се
предоставя на лицето, на което е издаден болничният лист.
Чл. 39. (изм. - ДВ, бр. 84 от 2019 г., в сила от 01.01.2020 г.; изм., бр. 10 от 2023 г., в
сила от 01.01.2023 г.) (1) Болничен лист за гледане на деца от семейството се издава
еднолично от лекуващия лекар и в следните случаи:
1. за гледане на дете до 12-годишна възраст, посещаващо детско заведение или
училище, контактно със заразноболен, задължително карантинирано в дома - до
изтичане на карантинния период;
2. за гледане на здраво дете до 12-годишна възраст, посещаващо детско заведение
или училище, върнато оттам поради наложена карантина на това заведение или
училище, или на отделна група или клас в него за срока на карантинния период;
болничен лист в случая се издава въз основа на служебна бележка от директора на
детското заведение или на училището за наличността и срока на карантината
и за невъзможността детето да бъде прехвърлено в друга група или клас, където няма
карантина; служебната бележка се съхранява в лечебното заведение, което издава
болничен лист за гледане.
(2) Не се издава болничен лист за гледане на здрави деца до 12-годишна възраст,
поставени под карантина, които не посещават детски заведения или училища.
Чл. 40. (1) Болничен лист за гледане на болен член от семейството в лечебно
заведение за болнична помощ се издава еднолично от лекуващия лекар при наличие на
заключение, вписано в историята на заболяването от ръководителя на лечебното
заведение, че гледането на болния е било наложително, и за какъв срок. Това
обстоятелство задължително се вписва в болничния лист, като се отбелязва номерът на
историята на заболяването на болния член от семейството.
(2) Болничен лист за гледане на дете до 3-годишна възраст, настанено на лечение в
лечебно заведение за болнична помощ, се издава еднолично от лекуващия лекар, без да
се изисква разрешение на ръководителя на лечебното заведение, за целия престой на
осигурения в лечебното заведение.
КСО
Обезщетение за гледане на болен член от семейството
Чл. 45. (1) Парично обезщетение при условията и в размера на паричното обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изплаща и за:
1. гледане или належащо придружаване за медицински преглед, изследване или лечение в страната или в чужбина на болен член на семейството над 18-годишна възраст - на всеки осигурен до 10 календарни дни през една календарна година;
2. гледане или належащо придружаване за медицински преглед, изследване или лечение в страната или в чужбина на болно дете до 18-годишна възраст - до 60 календарни дни през една календарна година общо за всички осигурени членове на семейството; в този срок не се включва времето за гледане на дете по т. 3-5;
3. гледане на дете под карантина до 18-годишна възраст, болно от заразна болест - до изтичането на срока на карантината;

# 186
Благодаря, Ала Бала. Както и си мислех, никакви варианти. Единствено да мисля за лкк за мен самата, което е в разрез с всичките ми разбирания.

# 187
  • София-Младост
Предполагам е станало ясно,  че болничен може да ползвате, но уви, ще са платени само 60 календарни дни. Което преполагам не ви е опция.

# 188
Да, това ми е ясно. Чудех се имам ли други опции, защото лечението на детето е минимум 2 години.

# 189
Здравейте, на 01.06.2023 ми е издаден 45 дневния болничен,но аз родих на 30 юни със секцио. 45 дневния болничен ми изтича на 15 юли,а от болницата ми издадоха нов болничен за 42 дни и имам засичане на дни двата болнични? Някой знае ли това как ще се изравни?

# 190
Изравнява се с третия болничен.

# 191
Здравейте. При бременност има ли проблем да ми издадат болнични от различни лекари и по - скоро комисии? Имам един вече от частния АГ със съответната комисия, но сега ще ходя на ЖК по каса и там могат да ми дадат нов болничен. Ще бъде ли проблем,че са от различни места?

# 192
  • София-Младост
Не, няма да е проблем.

# 193
Привет на всички🙂
До колко дни беше срокът за подаване към НОИ на издаден болничен лист от лечебно заведение, респективно личен лекар?
Проблем ли е, ако предам на работодателя си хартиения лист, а от лечебното заведение още не е подадена информацията към НОИ?
Колко календарни дни болнични на година се полагаха?
Благодаря предварително за отговорите🌺

# 194
Здравейте, не знам дали има някой с подобен случай, но ще съм благодарна на някаква информация, ако имате опит. Работя на постоянен трудов договор с българска фирма. Работата ми е дистанционна, работя от вкъщи. Преди няколко години се преместихме да живеем в Испания, където приятелят ми работи. Аз продължавам да си работя към българската фирма, без промени. Плащам си всички осигуровки отново в България. Скоро разбрах, че съм бременна.Иска ми се да се възползвам от правото си на обещетение по време на майчинството. Най-вероятно, живот и здраве, ще родя тук. При така създалата се ситуация, дали изобщо ще имам право на това обещетение?

Общи условия

Активация на акаунт