Майчинството счетоводно - 96

• 43 049
  • 741
  •   1
Отговори
# 195
Здравейте,при сключване на брак и съответно при смяна на фамилно име+постоянен и настоящ адрес,това дава ли отражение на изплащането  на болничен като забавяне например?

# 196
Ако има вече подаден към НОИ от работодателя/лекар - не. Обаче за следващия болничен трябва където Ви го издават да се актуализират данните защото ще се получи несъответствие. В банката също трябва да се отиде да се актуализират данните (и на двете места с лична карта само, друго не са ми искали). Така поне беше 2020, не съм чула за промяна, но може и да съм изпуснала. Ако е така - моля да ме поправят.

Здравейте,при сключване на брак и съответно при смяна на фамилно име+постоянен и настоящ адрес,това дава ли отражение на изплащането  на болничен като забавяне например?

# 197
Здравейте, как се изчислява непрекъснатия болничен от 180 дни? Знам, че е 18 месеца назад, но от от дата на първия болничен 18 назад или за всяко продължение от датата на издаване назад?

# 198
Здравейте,може ли някой да ми обясни как се изчислят 135 дни болничен за раждане.Термина ми беше на 16 юли,но раждането стана на 30 юни.Първият болничен ми беше издаден на 01. 06.2023 г за 45 дни.След това от болницата ми издадоха болничен за 42 дни и излиза,че имам застъпване на болничните от 16 дни? Последния болничен от тези 135 дни трябва да ми се издаде за 48 дни  +16 дни за по рано родени преди термин? Правилно ли го изчислявам? Моля за помощ.

# 199
Болничния от болницата един вид 'прекъсва'  45 дневния. Изравняването до 135 дни става с третия болничен от ЛЛ на детето или Вашия ЛЛ.

Здравейте,може ли някой да ми обясни как се изчислят 135 дни болничен за раждане.Термина ми беше на 16 юли,но раждането стана на 30 юни.Първият болничен ми беше издаден на 01. 06.2023 г за 45 дни.След това от болницата ми издадоха болничен за 42 дни и излиза,че имам застъпване на болничните от 16 дни? Последния болничен от тези 135 дни трябва да ми се издаде за 48 дни  +16 дни за по рано родени преди термин? Правилно ли го изчислявам? Моля за помощ.

# 200
Здравейте, момичета. Въпросът ми е, мога ли да си пусна предизвестие, докато съм в отпуск след приключване на майчинството?

# 201
Здравейте, момичета. Въпросът ми е, мога ли да си пусна предизвестие, докато съм в отпуск след приключване на майчинството?

Да.

# 202
Nomadgirl, много благодаря Simple Smile

# 203
Болничния от болницата един вид 'прекъсва'  45 дневния. Изравняването до 135 дни става с третия болничен от ЛЛ на детето или Вашия ЛЛ.

Цитат на: Fiore1983 в ср, 26 юли 2023, 23:07
Здравейте,може ли някой да ми обясни как се изчислят 135 дни болничен за раждане.Термина ми беше на 16 юли,но раждането стана на 30 юни.Първият болничен ми беше издаден на 01. 06.2023 г за 45 дни.След това от болницата ми издадоха болничен за 42 дни и излиза,че имам застъпване на болничните от 16 дни? Последния болничен от тези 135 дни трябва да ми се издаде за 48 дни  +16 дни за по рано родени преди термин? Правилно ли го изчислявам? Моля за помощ.

Здравейте, тоест аз не ги губя тези дни, които се препокриват от болничния за 45 дни и болничния от секциото?
Дните, които се препокриват се добавят към последния болничен, за да се направи период от 135 дни?

# 204
Нищо не се губи в тази ситуация. Така е направено, че да са 135 дни независимо по-рано или по-късно се роди бебето.

Вече ако някой не иска да ползва целия 45 дневен или въобще да не го ползва тогава се 'губят' дните, но това е изцяло друга ситуация.

# 205
Привет! В болничен съм по време на бременност, а шефът иска да ми прекрати договора по взаимно съгласие в едната му фирма и да ме назначи в другата. Счетоводителката имала нужда от 2 дни да ме прехвърлят, но бившата счетоводителка на фирмата, която се занимаваше с трудови договори и т.н. твърди, че 2 дни е съмнително пред НОИ и по-добре да са 5 (като фирмата щяла да ми ги плати). Има ли смисъл да са 5 или 2 са ОК според вас? Simple Smile

# 206

Здравейте,кога трябва да започне изплащане на този болничен за юли и август , съвсем се обърках с тези 30 дневни болнични.И още един въпрос в другата справка все още го няма , това означава ли ,че счетоводителката все още не го е поддала към НОИ ?

# 207
Здравейте момичета имам един въпрос надявам се някой може да отговори. Стария ми болничен, който беше за един месец изтече на 22.07, трябваше от болницата да ми го продължат от 23.07 като изрично им казах няколко пъти, сега гледам че е продължен от 24.07.Този ден 23 ти реално е Неделя, дали това ще се отрази евентуално на майчинството през първата година по някакъв начин? Благодаря ви

# 208
Една хубава новина, която дано е вярна, но наистина ще изплатят със задна дата увеличението на майчинството тъй като бюджета е приет със задна дата от 1.01.2023. Август щяло да бъде като НОИ в момента подготвяли списъците на кой тря
трябвада се преведе увеличението, сега го четох в новинарски сайт. Тъй че ура хахах Simple Smile

Здравейте,кога трябва да започне изплащане на този болничен за юли и август , съвсем се обърках с тези 30 дневни болнични.И още един въпрос в другата справка все още го няма , това означава ли ,че счетоводителката все още не го е поддала към НОИ ?

Болничния е от 10.07, тоест срока за подаване от счетоводството е 10 АВГУСТ. След това в 10 дневен срок може да очаквате превод. Не е подаден от счетоводството още и за това не излиза в другата справка, а само в тази където се виждат от медицински заведения/лекари. При тях е друг срока за подаване.

# 209
Здравейте, имам следния казус, който се оказва доста сложен.
Май месец 2022 родих първото си дете и в момента съм майчинство и съм бременна с термин средата на Януари 2024.
Искам да знам колко ще взимам през първата година на второто майчинство(през първата година на първото майчинство взимах грубо 2000) при следните опции и каква е разликата
- Ако прекратя първото майчинство и  излезна в болничен от сега
- Ако прекратя първото майчинство и си пусна отпуск(тъй като имам да взимам бонус от фирмата и това е варианта) и  излезна в болничен от сега
- Ако си остана в майчинство до раждане

Благодаря Ви

Общи условия

Активация на акаунт