Майчинството счетоводно - 96

• 43 070
  • 741
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Здравейте, септември миналата година се върнаха на работа, а април тази година синът ми стана на 2 г. Исках да попитам предвид приетата по-висока сума за 2-та година майчинство, тези, които сме работили и сме получавали половината майчинство, имаме ли право да получим сега половината от увеличението? Надявам се да успях да си задам ясно въпроса. 😃

Не.

# 226
Привет!
Питането ми е относно подаване на декларация 8 и декларация 10
Болничният за 45 дни преди раждането трябва са е от 30 юли,но днес като отидох да го взема ми казаха,че ще е готов в четвъртък -на 3 август
В майчинство съм с първото дете и ме притеснява да не пропусна сроковете за подаване на декларациите за промяна в обстоятелствата и за ползване на обезщетение да неизползвано майчинство до 2-год.възраст.
Проблем ли ще бъде?
Обаждах се в НОИ ,но не мога да попадна на свободен оператор
Благодаря

# 227
Здравейте, септември миналата година се върнаха на работа, а април тази година синът ми стана на 2 г. Исках да попитам предвид приетата по-висока сума за 2-та година майчинство, тези, които сме работили и сме получавали половината майчинство, имаме ли право да получим сега половината от увеличението? Надявам се да успях да си задам ясно въпроса. 😃

Не.
Поради каква причина? 50% от майчинството се изплащат до 2рия РД, когато майката се е върнала на работа. Със задна дата от 01.01.2023 майчинството става от 710 на 780 лв, следователно sea.sea трябва да получи 390-355=35 лв на месец до навършване на 2рия РД на детето.
На какво основание казвате "не"?

Последна редакция: пн, 31 юли 2023, 18:56 от HappyHeartbeat

# 228
Интересно дали ще важи за такива като мен, които от началото на Юни не са по майчинство вече, но пък са били към началото на годината Simple Smile Нищо няма като информация за такъв казус, но предполагам че нас няма да ни включат Simple Smile

# 229
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Би трябвало да важи за всички, които към посочения период са имали право на увеличението.Това категорично "Не" и на мен ми е интересно въз основа на кой акт е подплатено.

# 230
А утре дали ще има превод за м.юли поне? В справката със ПИК няма информация за юли, седи изплатената сума за юни и толкова. Из вашите справки как е?

# 231
А утре дали ще има превод за м.юли поне? В справката със ПИК няма информация за юли, седи изплатената сума за юни и толкова. Из вашите справки как е?

И при мен е така.

# 232
  • София
Ами да видим дали ще отговори потребителката, която написа "не". 😃

# 233
Изобщо не съм запозната, но четох, че разликата ще се изплаща само на майки, които в момента са в майчинство. Не вярвам да се изплаща със задна дата. На мен този месец ми е последен, в който да взема майчинство и също се чудя дали ще ми изплатят разликата.

# 234
  • София
Е, защо влиза от 01.01, ако няма да се изплаща със задна дата?

# 235
Прието е със задна дата от 01.01.2023 и по всички новинарски сайтове обявиха, че разликата ще бъде изплатена на ВСИЧКИ, които са били в майчинство в този период.  Сега Август ще е доплащането.

# 236
  • Бургас
Здравейте! Ако си бил назначен и осигуряван на  щат и половина, втората година майчинство пак ли е стандартното?

# 237
Втората година си е фиксирана за всички. Не  зависи от доходи / осигуряване.

Здравейте! Ако си бил назначен и осигуряван на  щат и половина, втората година майчинство пак ли е стандартното?

# 238
  • Бургас
Благодаря!

# 239
  • БГ

И при мен е така.

Да видим дали поне утре ще има превод, че очевидно няма да е днес Simple Smile)

Общи условия

Активация на акаунт