Майчинството счетоводно - 96

• 43 103
  • 741
  •   1
Отговори
# 285
Здравейте, аз съм втора година майчинство като се върнах на работа веднага щом детето направи годинка. За Юли не получих майчинство, има ли някой със забавено пращане? Вече 6 месеца не съм имала проблем.
Утре трябва да има превод за юли + доплащане за предходния период.

# 286
  • София-Младост
Здравейте!

Пак се налага да се обърна към вас със следния въпрос.
Назначена съм фиктивно на работа при приятел и в момента съм в майчинство. Скоро мисля са пусна дъщеря ми на ясла и да започна да си търся нова работа. Ще се водя ли майчинство след като тя започне да посещава ясла и  трябва ли отново да започна да си внасям осигуровки? Знам, че имам право на 50% от майчинсвото до втората година.
С тръгване на ясла, вие нямате право на отпуск за отглеждане и трябва да се върнете на работа, или да ползвате друг вид отпуск.

# 287
Здравейте, изчетох на няколко места онлайн процедурата за прехвърляне на втората година майчинство, но не успявам да се ориентирам напълно. Искам да прехвърля втората година на съпруга ми. Първата приключва в началото на октомври. От страна на моя работодател ми казаха че месец преди старта на промяната трябва да изпратя към човешки ресурси попълнени прил. 7/чл. 53 и прил. 8/чл. 54. Въпросите ми са:
 Какво трябва да подаде мъжът ми към неговия работодател и в какъв срок спрямо началото на втората година?
Трябва ли да се подава нещо и към НОИ от наша страна?

# 288
  • София-Младост
https://www.portaltrznormativi.bg/prehvarlyane-na-maychinstvo-kam-baba-9424.htm

ВМесто бабата, при вас е бащата, документите са същите.
Вие в НОИ нищо не подавате, само до работодателите.

# 289
Здравейте,можеби въпросът ми не е за тук,да което се извинявам. Брат ми няма брак с жената ,с която имат дете ,детето е вече на 6 години,как може да го припознае без да се налага да сключват брак,защото така са му казали

# 290
  • София-Младост
Адвокат да питат. И какво разбирате под припознаване, той вписан ли е в акта за раждане като негов баща?

# 291
Здравейте, и аз с една питанка. 😊

Терминът ми беше 19/08/2023, родих на 28/07/2023. Работих до 27/07/2023 включително. Тоест нямах нито един ден болничен и не спазвах тези 45дни.
От болницата ми издадоха 42 дни болничен от 28/07/2023 до 07/09/2023 вкл.
За колко дни трябва да ми издаде болничен педиатъра?

И друга питанка, понеже не съм взимала досега пари от НОИ за майчинство, виждам, че болничният ми е въведен от болницата на 4/8/2023, трябва да броя 15 работни дни от тази дата за превода за юли  (2 работни дни) предполагам и после вече 7 дни за всеки нов месец? 🙄

И последно, първата година майчинство ми се води до 28/7/2024 или до 19/08/2024?

# 292
Системата за електронно връчване още работи, нали? Питам, защото предния път като подавах да еднократната помощ много бързо го обработиха и имах отговор, че е връчено. Сега седи така... невръчено.

# 293
Здравейте, термина ми е през средата на Декември, очаквано ще работя до края на Октомври преди излизане в 45 дневния болничен. Проблемът е следния:
Фирмата е в потресаващо финансово състояние, все още чакаме заплати за месец Май, Юни, а вече и Юли. Всяка седмица ни лъжат как следващата ще има плащания, но такова така и не се случва. Започват да се чуват предложения за стачки и масови напускания. Притеснявам се, че фирмата е на ръба на несъстоятелност, въпреки обещанията за идващи инвестиции и плащания от клиенти. Рових се из форума и като цяло в интернет, но така и не разбрах - ако се случи нещо с фирмата преди да изляза в 45 дневния болничен, ще остана ли без майчинство?

Ако изляза в болничен още от сега, мога ли да се защитя по някакъв начин?

# 294
Здравейте, колеги ме информирате, че фирмата е обявена в несъстоятелност. Аз съм на трудов безсрочен договор и съм в майчинство , но не е свършила първата година. Работодателят е некоректен и отказва всякаква комуникация с мен . Трябва ли нещо да предприема, защото ми казаха колеги да се обърна към фонда за вземания, но аз съм в майчинство и не ми е прекъсван договора. От НОИ ми обясниха, че първата година съм защитена. Какво да правя, работодателят ми държи и трудовата книжка. Искам да си изкарам и втората година, но в този случай какво да направя? Какво ще стане и с отпуската ми?

# 295
  • Седмото небе
Според мен се консултирайте И лично с читав счетоводител. Освен че ще прочете отговорите на момичетата тук, които много си ги разбират нещата. Не би било лошо и с някой познат адвокат да поговорите. Или да ви препоръчат колега, който може би е по-запознат с фирмено и/ли търговско право ако не бъркам терминологията.

# 296
Моля за помощ ,че много съм притеснена.
Днес фирмата ,в която работех преди майчинството и все още се водя там е получила писмо. Вече съм в майчинството 1г и 5 м . Ще кача писмото,ако може някой да ми разясни за какво става на въпрос

# 297
Здравейте! Някой знае ли при застъпване на майчинство ако бременната иска да прекрати майчинството, да се върне на работа, и след това да излезе директно в болничен как се процедира? Дали работодателят може да откаже?
Благодаря!

Последна редакция: пт, 11 авг 2023, 22:11 от Lilavo55

# 298
  • София-Младост
Моля за помощ ,че много съм притеснена.
Днес фирмата ,в която работех преди майчинството и все още се водя там е получила писмо. Вече съм в майчинството 1г и 5 м . Ще кача писмото,ако може някой да ми разясни за какво става на въпрос
Скрит текст:
Подадени са явно грешни данни за м. 02. ОТ счетоводството да си проверят и да коригират.

Здравейте! Някой знае ли при застъпване на майчинство ако бременната иска да прекрати майчинството, да се върне на работа, и след това да излезе директно в болничен как се процедира? Дали работодателят може да откаже?
Благодаря!
Уведомявате работодател, че прекратявате отпуска за отгл. на дете и се връщате на работа.
В какъв болничин искате да излезете?
Работодател няма как да откаже болничен, може само да го обжалва, ако има съмнение за злоупотреба.

munepiue
Като начало, вземете си ТК, работодателя няма право да я задържа, без вие да сте декларирали това писмено.
Проверка в Търг. регистър за тази фирма, какво показва? Ако там не е написано "Заличен търговец/ЮЛНЦ", вие все още сте техен служител.
Изпращайте документи във връзка с отпуски по куриер, с обратна разписка и т.н. НОИ са ви отговорили вярно.

# 299
В болничен при настъпила втора, по-рискова, бременност. Идеята ми е дали може, когато по време на втората година за отглеждане на дете настъпи втора бременност, да се прекрати майчинството и да се излезе отново в болничен за втората бременност, за да може да се получава по-висока сума от болничния, вместо 780лв. Например ако през втората година за отглеждане на дете, жената е бременна в трети месец и термина е преди първото дете да навърши 2 години. Как е най-добре да се постъпи?

Благодаря ви!

Последна редакция: нд, 13 авг 2023, 11:01 от Lilavo55

Общи условия

Активация на акаунт