Проблем с връзка <заради> тъщата

• 15 416
  • 501
  •   1
Отговори
# 165
Аз пък го разбирам автора. И мен не ми е ок моите родители или свекърите да са 2 пъти месечно в нас по седмица. Това е ужасно неудобно. Съобразяване как си облечен, кога да ползваш WC и баня, не можеш да се метнеш на дивана да се излежаваш. Всеки е добре дошъл на гости, айде ден-два..... НО по 7 дни, 2 пъти в месеца, еми не е ок. Освен ако нямаме къща за гости или отделен етаж поне.

# 166
Бабата наистина е страшно досадна. Ту на едната дъщеря ще досажда, ту на другата. И наистина да си наеме една квартира, какви са тези гости постоянно и за дълго...

# 167
Колкото повече чета, толкова по-клоня на страната на автора.
Бабата може да помага само в началото, няма лошо. Но май вече майката трябва да е способна сама да си гледа детето, не ходи на работа предполагам.
Струва ми се, че има много недоизказани неща от твоя страна и недомлъвки. Не си обяснил хубаво какво те притеснява на жена си, защото очевидно тя си мисли, че въобще не искаш да комуникираш с бабата.
Или прекрасно разбира какво имаш предвид, но иска бабата да идва, може пък жена ти да не й се занимава да гледа бебето, не на всяка майка й се удава, или да й се струва сложно.
Както някой каза вземи покани майка си за две седмици, дори говори с нея и тя да пренарежда нещата и да се меси, да видим жена ти как ще реагира.

# 168
  • Далечният изток
Тя верно може и тъщата да чете тук, приятелката също, но да се съсредоточим върху съвети към автора, не към дамите.
Всичко това, което написа тук, толкова подробно, обяснено ли е и на майката на детето ти?

# 169
Не, не, не, не. Какво обсъждате изобщо не знам. Всеки месец по за една седмица - а то така се очертава, щом жената има договор и ще работи в града - да отсяда в къщата на семейство с новородено, чиято и да е майка, твърдо не.

Какво му нищите толкова...

# 170
  • ВАРНА
Щом собствеността на жилището е от значение за пребиваването на гостите в него,то тъщата рязко трябва да се ориентира,към другата си дъщеря и дареното и.По тази логика няма очи да преспива при тези под наем,а да не притеснява тази,която е улеснила с готово жилище.Може съпругата на автора да е пренебрегваното дете,което се старае да спечели одобрение от майката в тази ситуация.А тъщата просто чака да се сдобри с фаворитизираната дъщеря.

# 171
Напълно съм съгласна ,аз също родих на 23 в момента съм на 24 и си гледам напълно сама детето ,а никак не беше лесно в началото като изобщо не бях гледала дете до тогава ,също имах и след родилна депресия,но се справих сама с мм,живеем в чужбина и няма никой при нас ,свекървата дойде за 4 дни да види бебето и си замина . Жената на автора е родила преди 2 месеца и би трябвало вече да знае как стават нещата с гледането на дете ,депресия ако е имала също е изчезнала отдавна такаче освен от лиготия не виждам защо иначе ще се сърди за маминка ,че чак и раздяла иска
Млада, в смисъл току-що станала майка, ясно, без значение възрастта.
Аз родих на 23 и нямах нужда никой да ми помага за каквото и да е. Особено пък баби...

струва ми се, че не си наясно депресиите по колко време траят при различните хора и  до какво водят, ама нали е лиготия ...

# 172
Здравейте, обръщам се към вас с молба за съвет, тъй като започвам да се съмнявам в това що за човек съм, "правилен" ли е мирогледът ми и т.н.

С приятелката ми живеем на семейни начала от почти 2 години (2-3 месеца след като се "сгаджихме") и преди 2 месеца ни се роди дете. Имали сме търкания (както всяка двойка, предполагам), но след раждането на детето всичко отиде "на кино"...

Един от основните проблеми е този с тъщата. От друг град е и приятелката ми имаше нужда тя да дойде да ѝ помага след раждането за някоя и друга седмица (лекар е), да ѝ предаде опит, съвети и дори професионално мнение, което на мен ми се видя като мини ужас (егоистично от моя страна), тъй като не се чувствам комфортно в съжителство със странични хора. Ужасът ми се затвърди тотално с нейното пребиваване. Оставяйки настрана чисто техническата част на нещата (да не мога да си се "развявам", дето се вика, спокойно вкъщи, да не можем да правим секс заради нея и т.н.) се оказа, че характерите ни се сблъскват тотално, макар че не сме имали пререкания. Тя е човек, който е отгледала децата си сама от ранното им юношество, била е на ръководна позиция в работата си и изглежда доста авторитетен/авторитарен тип. Действа с размах, не се съобразява особено, не показва много емоции и като цяло в нея виждам и усещам някаква силна мъжка енергия.

Идвайки вкъщи, сякаш дойде претендент за глава на семейството, който ми "оспорва" тази роля (във връзката с приятелката ми аз съм в "доминиращата" позиция) и това ме вбесява. Тя се държи сякаш не е на гости, а у тях си - дотам, че дори веднъж установи, че нямаме подходящи чаши за вино и си купи от ИКЕА комплект, за да си пие и си ги сложи в шкафа, като премести/махна други чаши, тъй като нямаше място... Има маниера обикновено да не моли за нещо, а всичко, което излиза от устата ѝ, звучи като заповед и тотално незачитане на другия ("ела тук изкарай количката", "стой тук с детето да вляза в този магазин", "трябваше да минем по друг маршрут" и подобни).

Преживях го някакси този период, но дойде следващият месец, в който пак дойде на гости за 2 седмици покрай рождения ден на приятелката ми. Уловката е, че тя работи за по седмица всеки месец в нашия град и затова идва, но вече 2 пъти остава вкъщи през това време. Има къде да пребивава в този период (не самостоятелно), но там нещата не са на 100% сигурни (много сложна история) и явно затова предпочита при нас.

Многократно сме се карали с приятелката ми, защото тя вижда напрежението и не ѝ е приятно. Стигна се дотам, че аз "провалих" рождения ѝ ден, тъй като е трябвало да преглътна поредната неуместна вметка от страна на тъщата без да показвам никакви емоции, защото като ме е видяла "намусен", цялото настроение за празника се е изпарило...

Виждайки накъде вървят нещата, колкото и егоистично да звучи, ѝ казах, че никак не ми е приятно да съжителстваме за по седмица-две всеки месец с майка ѝ и ще е добре да ѝ каже как стоят нещата и ако може - да си подсигури другото място за пребиваване, докато е в града, пък детето може да го вижда колкото си пожелае (това никога не е ставало на въпрос от моя страна). В началото тя нямаше никакви сили/желание да ѝ каже такова нещо, а тъщата не пита дали може да дойде и кога - директно си допуска, че няма никакъв проблем и си казва "идвам еди-кога-си", а на приятелката ми просто сърце не ѝ дава да ѝ обясни ситуацията, за да не я нарани.

Започвам да се чудя аз ли не съм наред нещо? Все си мисля, че дори тъщата да беше най-добрият човек на света и да се разбирахме прекрасно - гостуването за някой и друг ден е ОК, но принципно не виждам ежемесечно съжителство с чужд човек в тази стресова среда (новородено, майка, скапана психически и физически и т.н.) като нещо позитивно. Приятелката ми ме обвинява, че съм егоист (сигурно е така) и не мисля за това от какво тя има нужда, а само гледам себе си (= не искам майка ѝ да идва всеки месец, защото не ме кефи това съжителство).

В крайна сметка събра кураж и говори с нея, като жената е казала, че ще се съобрази и няма да подновява договора си за работа тук (тя си работи в родния град през основното време) след като ѝ изтекат 6-те месеца, защото не може да "рискува" с другото жилище в нашия град (там не е 100% сигурно, че ще може да пребивава всеки път, защото нещата са динамични, но както казах - сложна история). След което приятелката ми ме попита при това положение за какъв период и колко често ще може майка ѝ да идва да си вижда внучката (сякаш аз съм я лишил някога от това или пък аз диктувам правилата) и аз отговорих, че по всяко време може да я вижда за колкото си иска, но нека да спи на другото място (по възможност, разбира се). Това преля чашата, явно, и се оказа, че аз "не съм човек" (предполагам, с право).

Това доведе до желание за раздяла от нейна страна, защото е тотално разочарована от мен - не мисля за нея, не ѝ показвам с нищо, че я обичам и ценя и т.н. Има ли шанс/смисъл за спасение на тази връзка, за пребиване с камъни ли съм, сбъркан ли ми е начинът на мислене или нещо друго?

Благодаря!

Аз не мога да разбера какво е това вмешателснво и месене. Ясно обясни на приятелката ти, че вие сте семейство, а майка й, може да и е майка, но вие не на сте 5 г. И какво, като майка й и лекар, другите, които не са лекари, как ли си гледат децата, какъв опит да и предава.  Идва, стои няколко дни и си тръгва. Помажаш ти и се справяте двамата. Въобщя не се доказвай и обяснявай на приятелката, само ясно заяви, че си възрастен човек и подобно поведение няма да търсиш и толерираш.  Каква е била на работното място, въобще няма значение и не те интересува. Вие сте възрастни, самостоятелни и семейство.

# 173
според мен момичето просто не вижда достатъчна помощ и подкрепа и заради това  се е хванала за майка си, явно я отменя като е там

# 174
Така, според мене си си в правото, но в момента приятелката ти е в много труден период. Трябва да си до нея, но и да отстояваш границите си.
Моят план би бил:
1. Оправяш си отношенията с нея.
2. Поставяш граници пред вмешателство.
3. Оправяш отношенията с тъщата, но съобразно границите.
4. Евентуално, ако всичко е наред, мисли за пръстен.

В момента хормоните и са супер разбутани, може да е в депресия, да се мисли за грозна, изоставена, сама, осъзнава трудностите на майчинството и и е кофти от това.
Твоята работа е да и покажеш колко я обичаш, да и припомниш защо сте заедно. Още днес след работа се прибери с цветя/ любимата и торта и и кажи "минах покрай сладкарницата и се сетих за теб". Е, ако това не е вашето общуване, ти знаеш какво е вашето и как да го направиш. Но не давай да ти се качва и на главата.
След седмица, бавно и спокойно без емоции поговорете за проблема (т.2) Обясни и всичко и как се чувстваш ти от цялата работа каква те дразни и с какво пребиваване си ок. Предложи ТИ да обясниш на майка й, защото не искаш ТЯ да е виновна.
Така минаваш към 3. Обясняваш на тъщата какъв е бил проблема. Супер важно е да си в добри отношения с нея, защото иначе, волно или неволно ще ти подлива вода.

И така сред месец питаш - Няма ли да дойде майка ти да види внучето за ден? Хоп ето го добрия зет, ама не му се качваме на главата.

# 175
Ясно обясни на приятелката ти, че вие сте семейство...

Извинявай, но това е оксиморон. Ти с всичките си приятели ли се броиш в едно семейство? Simple Smile
Това, че нямат брак, не пречи да са семейство. Но в семейството хората не се наричат приятели, а с други думи.
Няма как хем да се чувстваш семеен, хем да гледаш на партньорката си като на гадже, особено когато вече имате и дете.
Откъде този страх от обвързване, не знам и не ме вълнува, но ми е странно чак толкова да си пази свободата, та да нарича „приятелка“ жената, която му е родила дете и с която живеят заедно. Ако някой счита, че „моята жена“ хапе и подкарва с остена към гражданското, какво ѝ е на думата „партньорка“?

# 176
  • София
Тук във форума, ако някоя неомъжена нарече партньора си "мъжа ми", я спукват от хапане как може да го нарича така като нямат брак.
Тук, за целите на оплюването на автора, само защото е мъж, наративът рязко се обръща и сега е срам и позор, че казва "приятелката ми" Simple Smile
Нормално е да сме на страната на жената по принцип в този форум, но тук достигаме уникални крайности от зор да намерим за какво да го захапем.

# 177
Съвсем логично е майката да помага на дъщеря си за бебето, особено в началото. Но купуването и разместването на чаши е доста далече от това. В моята къща ползвам каквито чаши аз харесвам и те стоят където аз искам. Всяко друго действие завършва с хубав скандал.
Авторът да покани майка си на гости и тя да хване да преподреди гримовете и кремовете на жена му, а може и да поизхвърли някои, понеже според нея не са качествени. Да видим тогава жена му как ще реагира.

# 178
  • София
Струва ми се, че авторът е неконфликтна личност, много премисля и се страхува да не развали нещата, поради което мълчи много по-дълго, отколкото е добре. За съжаление, това е проблем в някои ситуации. Понякога за да се разтури седянката, трябва да се влезе рязко. Той трябва да подкрепя жена си, но не по начин, който я кара да мисли, че може да му се качва на главата.

Авторе, важни въпроси. Преди да заживеете с жена ти, тя с кого е живяла? Имала ли е друга сериозна връзка със съжителство? Или е живяла с майка си?

# 179
Дванадесета страница с тая приятелка, ми и аз за това го захапах още в първия си пост, ама човекът каза, че защото нямат брак, се е зачудил как да я нарече. После вече пише жена ми, стига сте се заяждали с тая приятелка.

Общи условия

Активация на акаунт