СЕДМИ КЛАС - голямото чакане - 19-26 юни

• 84 758
  • 862
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Ами наредбата, Дидева, може и да гласи това, но  родители на такива деца обикновено проучват и се борят отрано да им бъде подсигурено нужното, не чакат тепърва разпределението малко преди НВО. Казвам го от наблюдения над детето от ТОХ с дискалкулия, за което упоменах по-назад в друга връзка. Явно има начини да се издейства всичко..

# 391
Относно баловете и желанията има въпрос:
Може ли дете с по-нисък бал и с второ желание примерно, да измести друго дете с по-висок бал и с пето желание например? Става въпрос за една и съща паралелка в едно и също училище.

Един от любимите ми въпроси. Joy Не, не може дете с по-нисък бал да измести дете с по-висок, независимо от поредността на желанията.
И все пак е чудесно, че този въпрос се задава гласно. Имам чувството, че при много хора стои един подсъзнателен страх, останал от кандидатстването за детска градина в София - че ако не сложиш на предна позиция място с реален шанс, можеш да си изгърмиш всички шансове. Че ако го сложиш като по-задно желание, може съвсем да изпаднеш от класиране...
При училищата не е така, точки за поредност на желанията няма. Ако балът ти стига за дадено училище - той ти стига и няма как някой да те измести, само защото му е по-предно желание.
Редете си ги според желанията. Подсигуряването става със самото включване на по-нискобалово училище или паралелка в списъка с желанията, а не с реда на паралелките.
Миналата година познати ми разказаха следния казус - дете класирано по 4-то желание на първо класиране и се чудят дали да участват във второ класиране. 3-то желание му харесало много и ако мръдне с 1 позиция нагоре - супер, ама ако прескочи с 2 нагоре - второто желание хич не му харесвало. Да им се чуди човек, като не им е харесвало, защо са го сложили толкова напред. Та умуваха дали да си дадат възможност за по-желана паралелка при риск от попадане в по-нежелана. Ако си ги бяха наредили по реалните желания, нямаше да имат казус изобщо.
Колкото до високобаловите училища дали да се пишат при изкаран чувствително по-нисък бал - ние бяхме на принципа - ако иска детето - пишем. И на която позиция иска детето - може и след такива с по-никък бал. Може да няма смисъл, но не пречи на нищо и не оставя привкус "Защо не опитах".

# 392
  • София
Миналата година познати ми разказаха следния казус - дете класирано по 4-то желание на първо класиране и се чудят дали да участват във второ класиране. 3-то желание му харесало много и ако мръдне с 1 позиция нагоре - супер, ама ако прескочи с 2 нагоре - второто желание хич не му харесвало. Да им се чуди човек, като не им е харесвало, защо са го сложили толкова напред.
Това съвсем не е единичен случай. Всяка година има подобни и не един и два.

# 393
Да,  за съжаление много такива случаи има. Пример за мои близки от миналата година - редиха паралелките според бала от предишната година. Не подадоха за второ класиране защото бяха писали по-напред гимназии и паралелки с език, който детето не искаше да учи. Оказа се след второто класиране, че детето е щяло да влезе по 1во желание ако бяха подали документите за участие във второ класиране. Доста кофти го преживя детето… Sad

# 394
Е как са подали напред за езици, които не искало да учи детето, а после трудно го преживяло... Нещо не разбрах.

# 395
  • София
Ами желаният език е на позиция едно, детето е прието на позиция 4, а на позиция 2 и 3 са нежеланите езици /сигурно за да не похабим бала/. Е, смееш ли да участваш на второ класиране? Joy

# 396
Миналата година познати ми разказаха следния казус - дете класирано по 4-то желание на първо класиране и се чудят дали да участват във второ класиране. 3-то желание му харесало много и ако мръдне с 1 позиция нагоре - супер, ама ако прескочи с 2 нагоре - второто желание хич не му харесвало. Да им се чуди човек, като не им е харесвало, защо са го сложили толкова напред.
Писала съм вече.Не дадох на сина ми иде на 2-ро, защото бях писала по-напред училище, което после прецених, че ще му е много далеч като локация.Целяхме се в паралелка с английски в същото училище, в което го приеха, но можеше да иде в точно това нежеланото.
Та за негов ужас си остана на учи немски.

# 397
Ами желаният език е на позиция едно, детето е прието на позиция 4, а на позиция 2 и 3 са нежеланите езици /сигурно за да не похабим бала/. Е, смееш ли да участваш на второ класиране? Joy
Ясно, аз разбрах, че са го приели на 4 примерно, а на 1-2-3 са били нежелани само заради бала.
Иначе да, тъпо така...
Таз година пак ще редя желания с познати, а и да губя тренинг за щерката 😁

# 398
Е, ако участва на второ класиране за всичките 4 и го приемат на, да кажем 3та позиция, не може ли да се запише пак в 4, там няма кой да го измести?

# 399
  • София
Не, не може. На позицията му от първо класиране вече има друго дете. Не може да го измести само, ако не го приемат на по-предно желание. Приемат ли го на по-предно, вече не може да избира.

# 400
Боже, а аз мислех че най-трудната част приключва с 18-те плика за отговори...

# 401
d&b, не си съвсем права. В почти всеки клас в т.нар. “елитни училища” има по 1-3 деца, които не са от София. (аз познавам такива, в класа на детето ми също има). Много деца с високи балове от провинцията записват и София и се колебаят до последно, дават си време за размисъл и за другата страна на нещата (да живеят и да се оправят сами с домакинство и т.н) и накрая повечето се отказват. Има и “чисти спортисти”, разбира се. А иначе единици са тези, които биха избрали НГДЕК да не говорим за спортното:) пред СМГ, НПМГ, НЕГ, Испанската, АЕГ-тата, ТУЕС.
Другите училища извън МОН приемат деца с по-ниски балове.
По-скоро АК и училища като “Иван Апостолов” дърпат високобаловите ученици. ТУЕС пък дръпва доста момчета с високи балове и така тези, избрали ЕГ имат допълнителен бонус към по-ниския бал за прием. Има и деца, които се явяват на изпит и после заминават да учат в чужбина. (И такива познавам).
Допълвам се: ves77, да ще ги видиш точките от първи и втори модул, но на място. В системата не излизат.

Това, че деца от страната учат в София, няма нищо общо с тезата, която се повтаря от години във форума, че отличници от провинцията участват в софийските класирания без да имат намерение да се записват, само за да се хвалят на село в какво елитно училище са били приети.
Не само НГДЕК е към Министерство на културата. Само в София има поне още 5-6 такива училища, в някои от които (музикалното, балетното) има много сериозни и умни деца, които са изправени на житейски кръстопът дали да продължат да се занимават с изкуството и пробват къде биха ги приели. Като сложим и Американския колеж, и частните училища - и тя бройката си става. Не е нужно да се търсят някакви тенденции, "частните случаи" са достатъчни.
И спортните училища не ги подценявайте. Спортът е най-пряката врата към пълни стипендии в някои от най-реномираните световни университети, ако имаш съответните успехи, разбира се. За няколко деца знам, които отидоха да учат в САЩ точно със спортни стипендии, въпреки че са отлични ученици и математици. А треньорите са много обещателни и прилагат голяма вербовка на родителите, като целта им са точно учещите, умни и отговорни деца, защото с такива най-лесно се постигат резултати.

# 402
Писала съм вече.Не дадох на сина ми иде на 2-ро, защото бях писала по-напред училище, което после прецених, че ще му е много далеч като локация.Целяхме се в паралелка с английски в същото училище, в което го приеха, но можеше да иде в точно това нежеланото.
Та за негов ужас си остана на учи немски.
Аз със сигурност нямах предвид Вас... Дано не сте се почувствала, като че ли Ви давам за отрицателен пример. И, да, понякога нещата са динамични и изскачат и други житейски фактори, или наличните такива ги оценяваме по друг начин. Да не говорим, че човек рязко може да реши и да смени квартала (да му се наложи по някаква причина или пък да получи неустоимо предложение за покупка на жилище) и това да стане около класиранията.
Но, покрай тези размисли, нещо друго важно в реденето на желания: не е задължително първо да се изредят всички паралелки от едно училище, а чак след това да се премине към друго. Ако детето много иска паралелка Х, може да нареди в първите си желания различни училища с нея, после да се върне към някое от тези училища с друга паралелка и т.н. Зависи на кого кое му е по-важно.
И понеже нагоре някой беше питал дали се запаметява редът на желанията - да, запаметява се и човек може да се връща и да си го преглежда. При подаване на окончателната подредба, се попълваше и някаква онлайн-декларация от родител, излизаше съобщение, че после не могат да се пренареждат, идваше и номер от РУО (електронно). И след всичко това, човек можеше пак да влиза в системата и в секция Кандидатури да си вижда пак наредените и подадени желания.

# 403
Боже, а аз мислех че най-трудната част приключва с 18-те плика за отговори...

И аз така си мислех 🤦♀
Вече друга песен пея, мой ред е 🤣

# 404
Не е сложно.
1. Подреждане на желанията по желаност и по никакви други критерии. (бал се гледа само за резервните 2-3 варианта НАКРАЯ, т.е. нашият да надвишава достатъчно бала за тези паралелки от предни години)
2. За участие във второ класиране, ако детето е класирано някъде на първо задължително се подава заявление в училището, където е прието детето. (ако е спазена точка 1. това участие може да донесе само постигане на по-желано класиране или оставане на същото).

Ако това се спази, няма какво да се обърка. 18-те плика са по-объркани. Simple Smile.

Общи условия

Активация на акаунт