Милано и северна Италия - тема 16

• 52 581
  • 751
  •   1
Отговори
# 135
  • In transit
Приятелка, страхотен разказ и снимки! Чакам с нетърпение третата част. Дано не забравя да го добавя към 1-ва страница.
А цикади имаше навсякъде тази година, където ходихме в Италия и Хърватия.

Реджи, много красив изгрев.

Аз докато се натутам да напиша моя разказ за Фриули и Венето, ще дойде зимата. Grinning Ще гледам тази седмица да му отделя време.

# 136
  • София
Привет момичета!

Много полезна тема, благодаря за положения труд 🌷

Планирам екскурзия до Милано и езерата в края на месец Март 2024. Видях, че Великден в Италия се пада на 31.03. Планирам да пътуваме 22-27.03, но се чудя дали има някакви почивни дни уикенда и седмицата преди празника?

# 137
  • Варна
Ellie D, за съжаление не мога да помогна. Само искам да вметна, че сигурно в този период върховете край езерата ще са в сняг и гледките сигурно ще са великолепни, дано споделиш някоя снимка! Ние сме били там през септември и така си пожелах да ги видя някой ден: със снежни върхове.
Благодаря ви! Бързам да споделя сега, защото знам, че с времето детайлите избледняват. А по време на проучванията ми бяха безценни разказите с различни опции за пътуване, за отделеното време на различните места. Поради и това сега се старая да разкажа точно как сме организирали пътуването, иначе за самите места вярвам, че всеки ще прочете историята и забележителностите, не се впускам в тях. Аз като майка на две малки деца направих програмата за няколко дни четене вечер след като заспят, бях силно объркана по едно време как ще се ориентираме на място. То не беше гледане с опцията Street view, проверка на пешеходните разстояния между основните забележителности като време, разглеждане по картата на отбелязани места за снимки и четене на отзиви. Търсих и откъде тръгват/спират автобусите, къде са гарите, спирките за фериботи, разписанията. И стана тотална каша в главата ми, снимах карти. Истината е, че на място ориентацията е съвсем лесна и ненужно съм се притеснявала толкова. Но все пак така имах едно спокойствие, че съм подготвена донякъде. Нашият домакин имаше рецепция с карти на стената. Разказахме му нашия план, той ни каза неговите препоръки по него, написа ни всичко важно на картатата на Ла Специя, даде кооординати за ресторанти из различните градчета. Каза кога има концерти в близост, въобще беше много професионално подготвен. Отделно и това, че нашата приятелка говори италиански. Много ни помагаше, защото всеки ни откликваше лесно така. На автобусната спирка пита един шофьор как да познаем автобуса за Порто Венере и той ни каза да се качваме при него и че ще ни заведа. Беше на 1 спирка разстояние, но беше много мил жест. Имахме и невероятен късмет. За минути почти щяхме да изпуснем влакове, те закъсняваха и всичко се нареждаше повече от чудесно. Наистина имахме голям късмет. Желая го на всеки пътуващ!
Та стигам вече и до ден трети: черешката на тортата. Simple Smile
След като огледахме възможните точки за стартиране на пътуване с корабче към Портофино, решихме да стартираме от Рапало, а да приключим водното пътуване със Санта Маргерита Лигуре(прочетох, че има опции и с автобус до Портофино, но ние си държахме на максимално водно изживяване). Има опции и за нощни разходки:
https://traghettiportofino.it/en/overnight-trips-special-events/ … night-connection/
Така щяхме да видим още един нов град в лицето на Рапало. Видях, че има опция за лифт в Рапало, но след оглед на пешеходните разстояния и отзиви за времето, което отнема една такава разходка, стана ясно, че няма да имаме време и за тази екстра. С влак се отправихме към Рапало. Един час пътуване, 15 минути пеша беше  разходката ни от гарата до пристанището. С Google maps нямахме проблеми в ориентирането. Градът се събуждаше(това беше денят с най-ранно ставане и тръгване с влак в 7.40 часа от Ла Специя). Много, много ни хареса тази утрин в Рапало!

Скрит текст:

С ферибот тръгнахме от Рапало до Сан Фрутуозо в 10 часа(втори час за деня, първи в 9 часа), беше спокойно и не много претъпкано. Сан Фрутуозо е магично малко заливче, мислихме само 30 минути да сме там и да потеглим за Портофино. Но реално толкова много ни хареса: звукът на цикадите, кристалните води, сянката на боровете, решихме да обядваме там, трудно намерихме места, бяха резервирани повечето, цените бяха по-скъпи от средното, но беше прекрасно. Докато чакахме за маса, едната ми приятелка се изкъпа в залива, беше подготвена с бански и каза, че е било божествено. Останалите топнахме само крачета. 😊 Препоръчвам горещо да стигнете до там.

Скрит текст:

С ферибот се върнахме до Портофино(имахме дневен билет на цена от 22 евро с опция за слизания и качвания).

Скрит текст:

Фарът на Портофино:

Поглед към Замъка Браун:

Качихме се до замъка Браун, от прозорците и градините му има зашеметяващи гледки, пътечките са на сянка основно и беше много приятно.

Скрит текст:
Поглед от пътеката към замъка:

Преди касата:

Гледки от замъка:

Обиколихме и уличките на Портофино за кратко. 3-4 часа ни бяха напълно достатъчни(макар и да съм сигурна, че има още много какво да се види). Ботаническата градина видяхме само отвън, решихме да я пропуснем, за да се разходим из улиците на Портофино.

Направи ми впечатление, че има много малко опции за сувенирчета. И приятелките ми се смееха, че тук евтините неща не вървят, а само скъпи бутици. 😊 Дни преди нашето пътуване четохме за почивката на Майкъл Дъглас и Катрин Зита Джоунс в Портофино, та се пооглеждахме за знаменитости 😊
Скрит текст:

С ферибот продължихме до Санта Маргерита Лигуре. На 5 минути пеша са безплатните градини на вила Дурацо, не са големи и са подходящи за почивка след дълъг ден, затварят в 19.00  часа. Преминахме през един много интересен бар на път към вилата, хората седяха на възглавници на улицата(с гледка към залива) и пиеха коктейли, но защо проспах да снимам не знам, изглеждаше супер приятно. 😊
Редактирам и добавям снимка от интернет:

От вътрешността на вилата се носеше прекрасна музика на живо и беше феноменален завършек на деня ни.

Скрит текст:

Последен поглед от гарата към града:

Разходихме се край пристанището и из улиците, които са пълни със заведения и магазинчета и се отправихме за късна вечеря към Ла Специя, с влак на 1 час път. Решихме, че много ще закъснеем, ако вечеряме тук и рискуваме да пропуснем последния влак. Общо взето финалът на деня се решаваше в движение според опциите на траспорта, за заведения и усещането ни за даденото място.
Последната вечеря в Ла Специя беше много вкусна и красива: в един бар. Супер доволни останахме от цялото ни преживяване(не беше лесно да намерим работеща кухня след 23 часа). Последният ден беше основно в път към летището и кратък шопинг в мола срещу него. Оставихме багажа в павилиона срещу летището: 5 евро за куфар, до 18 часа приемаха багаж, после го предават след телефонно позвъняване, но доколкото разбрах не приемат нов след този час. Поне така заявиха на едни чакащи туристи.
Бяхме 4 приятелки, бихме се върнали в района вече за по-лежерна почивка и наслада. Италия има много лица и всеки път ме кара да се влюбвам все повече в нея.

Последна редакция: вт, 22 авг 2023, 15:17 от Priqtelka

# 138
  • Варна
БРАВО , ДАНО ИМА ПОВЕЧЕ ТАКИВА ПЪТЕПИСИ
за всички възможни дестинации

# 139
Ех, че хубав пътепис и снимки. И аз миналия месец бях из Тоскана, ама хич не ме бива да пиша.

# 140
Поздравления за пътеписа! Уникални места сте посетили с доста добра организация. Аз също много използвам гугъл мапс и ревюта, за се подготвя Simple Smile

# 141
  • In transit
Поздравления за пътеписа! Уникални места сте посетили с доста добра организация. Аз също много използвам гугъл мапс и ревюта, за се подготвя Simple Smile
И аз, ама последния път имах яко разочарование от един нов италиански хотел, с отлични ревюта. Confused

# 142
  • София
Място за хапване около гарата на Бергамо, до 10-15 Мин пеша? Нужно ми е да работи следобяд ( около 15-16 ч. ), да е чисто и вкусно. Нещо изпитано без туристическите?

# 143
  • на малък остров в океана
Тук сме обядвали, но май е било по-рано от 3-4 часа. https://legout.plateform.app/
Намира се между гарата и фуникуляра. Всичко, което ядохме беше хубаво.

# 144
  • In transit
Място за хапване около гарата на Бергамо, до 10-15 Мин пеша? Нужно ми е да работи следобяд ( около 15-16 ч. ), да е чисто и вкусно. Нещо изпитано без туристическите?
Ако ти върши работа фурна, съвсем близо до гарата и центъра е: Forneria Rota, Via Silvio Spaventa, 56, 24122 Bergamo BG, Italy Имаше доста сладки и солени неща+ кафета...

Работи следобед. Иначе заведенията...трудна работа някое да е отворено в 16.

# 145
  • Milano
Стандартно наобед работното време на ресторантите е 12-14.30ч., плюс-минус половин час при затваряне.

Мики, чакаме разказ!😊

Привет момичета!

Много полезна тема, благодаря за положения труд 🌷

Планирам екскурзия до Милано и езерата в края на месец Март 2024. Видях, че Великден в Италия се пада на 31.03. Планирам да пътуваме 22-27.03, но се чудя дали има някакви почивни дни уикенда и седмицата преди празника?

Уикенда са почивни дни така или иначе.
През март няма празници.

# 146
  • In transit
Докато не е свършил уикенда да си пусна пътеписа за Фриули Венеция Джулия и Венето. Снимки качих няколко, после ще добавя още, че са в телефона ми. Слагам разказа в скрит текст, че е ужасно дълъг.
Съжалявам нямам дар слово, но може да е полезен на някой. 
Скрит текст:
Нашето пътешествие из Италия започна с Гориция. За трети път минаваме оттам, но понеже е малко и приятно градче, решихме пак да се отбием. Този път не беше в списъка ни, но гугъл реши да минем оттам на път за Удине. Качихме се с колата директно до замъка. Спряхме отпред, имаше малък паркинг. Обаче забелязах голям трафик от коли, които влизаха директно в замъка. Видях едни италиански младежи да излизат с пикап и ги попитах, дали може да се паркива вътре. Казаха ми, че не може. Обаче аз нали съм инат, реших да вляза и да се убедя сама. Ами не само, че можеше, ами имаше голям паркинг на сянка, точно под замъка. Малко се ядосах...прави ми впечатление, че в Гориция не са много любезни с туристите. Интересно, че само там съм забелязала всеки път, като попитам нещо да ми отговарят троснато, да излъжат или просто да подминат. Не ми се е случвало никъде другаде в Италия. Може такъв да ми е късмета, но усещането ми е, че са малко дръпнати в Гориция.
Както и да е, разходихме се из замъка сред оглушителния звук на цикадите, между другото, ако някой ходи да знае, че има обедна почивка, около 2 часа. За малко да я хванем. Инфо: https://www.turismofvg.it/castelli/castello-di-gorizia
Оттам продължихме по третокласните пътища през Корно ди Розацо и една любима винарна – Бутуси (https://www.butussi.it/) към Чивидале дел Фриули. В Корно ди Розацо препоръчвам: Panificio & Gubane “Dal Panky”. Чудесна Губана и всякви прясно изпечени печива. Ако искате да похапнете, пак там е Osteria della Ribolla, която е собственост на друга много добра винарна Collavini (мисля, че съм виждала техни вина в България).
Следобед успяхме да стигнем до Чивидале. Точно влязохме в града и започна да се излива. Нали два дни по-рано мрънках, че жегата е ужасна в Загреб и Реджи каза, че се очакват дъждове. Е, позна...ама не само дъжд, ами каква градушка ни валя. Grinning Успяхме да паркираме до някаква сграда с навес и излязохме от колата, докато отмине градушката. Оказа се, че сме точно пред музея на Втората световна война (Museo della Grande Guerra), разположен в сградата на стара гара. Музеят беше затворен лятото, обаче. Точно до него има голям безплатен паркинг, където се преместихме, след като изпече и тръгнахме към центъра на разходка. Предимството след такъв дъжд е, че центъра беше празен, но пък задуха беше убийствен. Много красиво градче, една от забележителностите е Дяволският мост.

След лежерната разходка и кафе се отправихме към Удине. Още един град, в който отивам за първи път, но със сигурност няма да е последен.
Изобщо цялата Фриули Венеция Джулия ме очарова много, като регион. Досега винаги сме минавали транзит, което отчитам, като голяма грешка. Наистина ми остана в сърцето. Дори следващия път мисля да се отдам изцяло на почивка с дегустации на вино и релакс. Има разкошни агритуризми в района, много лозя и прекрасни вина.
Няколко часа след разходката из Удине се отправихме към мястото за спане, една къща за гости (агритуризмо) в Талмасонс.
Препоръчвам го с две ръце. Прекрасни домакини, обстановка, място и стаи. По принцип го избрах между три други, защото само тук имаше ресторант на място. Реших, че ще ни по-удобно след цял ден обиколки да не обикаляме повече и да хапнем на място, за да може мм да пие. Еми...оказа се, че лятото ресторантът не работи. Това ме кефи в италианците, лятото почиват, независимо дали имат бизнес или работят на държавна работа. Heart Eyes
Решихме да импровизирахме и прекочихме до местния супермаркет. Напазарувахме от щанда с мезета, взехме едно хубаво локално вино и си направихме романтична вечеря в двора на къщата. По едно време дойде една кола, излязоха няколко дядовци, идваха за ресторанта и останаха разочаровани, че не работи. Единия дядо ни видя и каза на другите: „Ей там при младежите има вино и мезета, да седнем при тях?“ Едва го издърпаха обратно в колата. Joy
Останахме още една вечер там и през деня разгледахме вила Манин (https://www.villamanin.it/) в Пасариано. Много красива вила с история. Наполеон Бонапард е живял известно време там. Самата вила е много добре поддържана и има голяма градина.

Ако обичате хубави стекове, тази остерия в Талмасонс е чудесна: Osteria Ristorante La da La Grise.
На следващия ден продължихме с опознаването на Фриули и отпътувахме към Конеляно, като по път минахме през Валвазоне и Сачиле. Порденоне го пропуснахме, не ми се стори интересен. Конеляно обаче много ми хареса, както и градчетата по път. Малко съм пристрастена към Конеляно, защото там е работилницата на любимия ми сладкар Леонардо Ди Карло, но и самото градче е много приятно за разходка. От центъра има пътека до замъка на Конеляно, а околностите му са много красиви.
След Конеляно минахме по път през Сузегана да разгледаме една винарна (https://www.cantine-collalto.it/) със замък (https://www.castellosansalvatore.it/) и да си напазаруваме още вино.
Вечерта пристигнахме в Тревизо, където нощувахме и се разходихме. Там вече съм ходила, но е от градовете, които никога не ми омръзват.
На следващия ден тръгнахме към Карминяно дел Брента. Там щяхме да се разходим до няколко градчета в област Венето, които не бяхме посещавали. Имахме среща с едни приятели, които бяха тръгнали преди нас, да прекараме времето в района заедно и да се приберем към България заедно. Това място го избрах единствено заради самия хотел – нов, с отличен ресторант и пастичерия. Само суперлативи прочетох за него. Ами, беше най-голямото ми разочарование. Един ден преди настаняването ми писаха, че няма да може да паркираме до хотела, защото следващия ден щяло да има пазар и улицата е затворена. Обещаха, че ще ни съдействат за пармирането, защото на мм му е важно това. Т.е като ходим с колата, винаги избирах хотели с паркинг на място. Стигнахме, поискаха веднага да платим. Никой преди това от хотелите и къщите за гости не поиска от нас да платим, като се настаняваме. Спряхме отпред, платихме и помолихме да ни съдействат както се уговорихме. Казаха, че имали друга работа и не могат, но да сме обиколили района все ще намерим място. Да, обаче не ни казаха, че точно тогава има и някакъв фестивал в града и беше пренаселено с хора и коли. Моят мъж обиколи с колата целия център няколко пъти и не успя да намери място. Много се изнервих, защото не очаквах такова отношение. Накрая в страничната уличка се освободи място, точно до хотела и той паркира. Влязохме вътре и една кифла се развика, че и там не можело да спираме. Е тогава вече не издържах и казах на един от младежите, че искам да си ходим, да ни върнат парите. Той се изхили и каза, че не можело да ни ги върнат. Скарахме се и изведнъж се появи един по-старши. Попита къде е колата, видя я и каза, че е добре там.
Няма извинявайте, няма нищо. Бях потресена. Никога не ми се беше случвало такова отношение от персонал, нагло и арогантно. Бях резервирала маса за вечерта в ресторанта им, но мм отказа да ядем там и се присъединихме към фестивала на бира и фрито мисто.
Следващите дни се разхождахме до Читадела, направихме си разходка по крепостните стени. Много ми хареса. Самия център е малък, но приятен за разходка, е не много при 38С. Grinning

Ходихме до Басано дел Грапа. Чуден! Много ми хареса, не ми се тръгваше оттам. Маростика, Кастелфранко Венето. Оттам до Фанзоло и вила Емо (https://www.villaemo.org/). Още една чудесна вила, за любителите на история.
Не пропуснах да видя любимата Виченца и Падуа. Оттам на обратно, по път минахме през Портогруаро. Много красиво градче. Не съжалявам, че се отбихме. Оттам през Палманова (нищо особено, освен интересната форма отгоре) до Бутрио, където бяхме отседнали в поредната къща за гости с винарна. Agriturismo Tra Le Vigne. Разкошно място за релакс. Вечерта зайчета се разхождаха в задната градина, а пред погледа ни само лозя, докъдето ни видят очите.
На 1 км има замък, който също работи като хотел. Само комарите бяха ужасни, но те навсякъде ни преследваха.
Оттам на следващия ден се отправихме към любимия ми Копер и северната част  на Истрия, където останахме два дни и спахме на едно вълшебно място, в Буйе.

Да допълня за паркингите, навсякъде където бяхме, по обед между 12 и 14.30-15, паркирането в центалните зони беше безплатно. Ако някой се интересува от подробности и места за паркиране, да пише.

Последна редакция: нд, 27 авг 2023, 19:14 от Mikkey

# 147
Mikkey, благодаря за пътеписа, много интересно и полезно.
Regina, https://www.cgsse.it/calendario-scioperi?field_settore_target_id … Klqr2BqX9M&page=1 правилно съм разбрала, че на 18.09 има транспортна стачка, която обхваща всички видове транспорт, нали? Значи в този ден на градски/междуградски транспорт не може да се разчита въобще?
Извинявам се за големия линк, не знам как да го свия с телефона.

# 148
Благодаря за разказа Мики! Набелязах си няколко места за следващия път Wink

# 149
  • Варна
Благодаря за разказа, Mikkey! Тотално нечувани и непознати места за мен, много интересно и с глас се смях на частта с дядото, който е видял мезетата ви. Simple Smile Толкова е приятно да четеш за нечие приключение. Flowers Tulip

Общи условия

Активация на акаунт