Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво се случва, ако служителят не спази срока за предизвестие в трудовия договор?
Какво да правя, ако имам платени дни, но напускам работа веднага?
Какво да правя, ако трябва да платя за неспазване на предизвестието, но работя без подписан договор?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво се случва, ако служителят не спази срока за предизвестие в трудовия договор?
Ако служител не спази условието за предизвестие в трудов договор, той може да бъде задължен да плати неустойка на работодателя. Тази неустойка обикновено е равна на заплатата за периода на предизвестието. Работодателят може да изисква тези средства по съдебен ред, ако служителят не ги плати доброволно.
-
Какво да правя, ако имам платени дни, но напускам работа веднага?
-
Какво да правя, ако трябва да платя за неспазване на предизвестието, но работя без подписан договор?
Ако служителят работи без подписан трудов договор, той е в ситуация на работа "на черно", което му дава правото да напусне без предизвестие и без задължение за плащане на неустойка. В този случай законодателството защитава служителя и работодателят не може да търси отговорност от него за напускането.
-
Какви права имам, ако искам да напусна с предизвестие, но не съм го направил официално?
-
Как мога да избегна дисциплинарно уволнение при напускане?