Онлайн консултации с ортопед - задайте въпрос на д-р Росен Георгиев

• 74 941
  • 675
  •   1
Отговори
# 465
Здравейте, д-р Георгиев. Миналото лято след системно натоварване получих силна болка в дясна лакетна става. Имах затруднени и болезнени движения. Проведох 10-дневна физиотерапия/ м.12./ и определено състоянието се подобри, болката в лакътя изчезна, но остана болка в мускула. Изпитвам болка при натиск, носене или дори леко натоварване на тази ръка и е подута в сравнение с другата. По съвет на физиотерапевта веднага след приклчване на терапията започнах да нося ортеза, почни целодневно, но подобрение вече повече от един месец няма.
Какъв съвет ще ми дадете Вие?
Благодаря.

Последна редакция: пт, 24 яну 2025, 11:33 от Пролетно цвете

# 466
Здравейте Д-р Георгиев, на 39 г. съм, може ли да ме посъветвате какво изследвания да си направя, за да разбера дали имам ревматизъм или друго заболяване. От месец имам следния проблем- след събуждане от сън или при нощно събуждане имам лека до умерена болка при свиване на прътите и на двете ръце. Трае докато направя 3-4 свивания и разпускания и отминава. Не знам дали е от претоварване, защото имам 2 годишно момченце, енергично и тежи, с него е все борба за смяна на памперс, за преобличане, налага се доста вдигане, тежи 12 кг. Такъв проблем имах за няколко месеца, когато кърмех, което беше преди повече от година, но при консултация с ортопед ме увери, че когато спра да кърмя ще мине, защото окситоцин и още един хормон се отделяли и те предизвиквали отслабване при ставите. Така и стана, мина ми като спрях да кърмя. Но сега, година по-късно пак се появи, може би и защото още повече се претоварвах да се грижа от два месеца и за баба ми и дядо ми, пренасяне в друго жилище, пране, чистене, носене на багажи. Дали може да опитам някакво лечение с противовъзпалителни или с мазила или да се изследвам за ставни болести. Как мислите? Дали пък е от претоварване и с повече почивка и масажи ще отмине? Благодаря предварително за отделеното време.

# 467
Здравейте,д-р Георгиев !Възможно ли е от плоскостъпие да се получи увреждане ,възпаление ,болка в сакроилиячна става ,да се възпали седалищен нерв е от там да започнат и болки в кръста?Лятото носих равни обувки въпреки изрична забрана при доказано плоскостъпие и от тогава си възпали седалищен нерв,но това не могат да го установят на ямр на тадобедрени стави ,нито от ямр на лумбална поясна област .Дайте съвет какво да гледам ,какъв ямр да направя или да сменя стелките си ,които не са правени индивидуално ,а са купени от магазин за стелки?

# 468
Здравейте! Парене в ходилата, което се появява за няколко секунди и изчезва, 2-3 пъти на ден, на какво може да е признак? За какъв специалист е- ортопед или невролог?

Здравейте, благодаря за въпроса.

Парене в ходилата може да се дължи на плоскостъпие.

Препоръки:
- да се установи дали имате диабет и полиневропатия
- да се направи изследване за плоскостъпие

Можете да посетите ортопед за начало.

С уважение
д-р Росен Георгиев
www.beta-clinic.com

Последна редакция: вт, 28 яну 2025, 11:32 от Рaдост

# 469
Здравейте, от известно време имам болки в колената, които не са постоянни, повече в лявото коляно - отзад на сгъвката и точно под капачката, пукат от време на време. Също така се усеща нещо като напрежение в коляното, което след няколко крачки изчезва - сякаш си се намества. Усещам и напрежение в мускулите на прасците, не е крампа, ами по скоро като напрежение по мускула, както и слаби мускулни потрепвания/ако специално не обърна внимание, не се усещат/. Не знам дали нещата имат връзка по между си. Личния лекар ми изписа "Вимово" за една седмица и към момента го приемам, но не съм убедена, че това е решението. Четох, че е възможно потрепванията да бъдат от липса на калий, а за коленете ми се искаше да мина курс физиотерапия. Според Вас как да процедирам от тук нататък - изследвания, терапии, към какъв специалист да се насоча?

Ето коригираната версия на текста с правилен правопис и граматика:  

---

Описаните оплаквания може да се дължат на много причини.  
Важно е да посочите на колко години сте. Имало ли е травми в зоната на коляното?
Изписаният препарат е добър, но явно не е довел до подобрение.  
Можете да направите курс по физиотерапия.  

Препоръки:
- Да направите консултация с ортопед.  
- Да намалите натоварването.  

Очаквам Вашия отговор на посочените въпроси.  

С уважение,  
д-р Георгиев
www.beta-clinic.com

Последна редакция: вт, 28 яну 2025, 11:32 от Рaдост

# 470
Здравейте, д-р Георгиев. Миналото лято след системно натоварване получих силна болка в дясна лакетна става. Имах затруднени и болезнени движения. Проведох 10-дневна физиотерапия/ м.12./ и определено състоянието се подобри, болката в лакътя изчезна, но остана болка в мускула. Изпитвам болка при натиск, носене или дори леко натоварване на тази ръка и е подута в сравнение с другата. По съвет на физиотерапевта веднага след приклчване на терапията започнах да нося ортеза, почни целодневно, но подобрение вече повече от един месец няма.
Какъв съвет ще ми дадете Вие?
Благодаря.

Важно е да се установи, дали има някаква нестабилност на лакътната става.
Можете да посетите ортопед и да се направи рентгенова снимка и ЯМР.

Препоръки:
- посетите ортопед и да се направи рентгенова снимка и ЯМР.
- да се установи дали не е неврологична причина.

С уважение
д-р Георгиев

# 471
Здравейте Д-р Георгиев, на 39 г. съм, може ли да ме посъветвате какво изследвания да си направя, за да разбера дали имам ревматизъм или друго заболяване. От месец имам следния проблем- след събуждане от сън или при нощно събуждане имам лека до умерена болка при свиване на прътите и на двете ръце. Трае докато направя 3-4 свивания и разпускания и отминава. Не знам дали е от претоварване, защото имам 2 годишно момченце, енергично и тежи, с него е все борба за смяна на памперс, за преобличане, налага се доста вдигане, тежи 12 кг. Такъв проблем имах за няколко месеца, когато кърмех, което беше преди повече от година, но при консултация с ортопед ме увери, че когато спра да кърмя ще мине, защото окситоцин и още един хормон се отделяли и те предизвиквали отслабване при ставите. Така и стана, мина ми като спрях да кърмя. Но сега, година по-късно пак се появи, може би и защото още повече се претоварвах да се грижа от два месеца и за баба ми и дядо ми, пренасяне в друго жилище, пране, чистене, носене на багажи. Дали може да опитам някакво лечение с противовъзпалителни или с мазила или да се изследвам за ставни болести. Как мислите? Дали пък е от претоварване и с повече почивка и масажи ще отмине? Благодаря предварително за отделеното време.

Пълните изследвания за ревматоиден артрит са следните:
    Пълна кръвна картина + ДКК; СУЕ; Ревматоиден фактор (RF); C-реактивен протеин (CRP); anti- CCP ; ANA;

Хубаво е да направите кръвните изследвания, преди да се започне някакво лечение с лекарства. Докато ги направите, можете да намалите натоварването, да използвате "мазила" и масажи.

С уважение
д-р Георгиев
www.beta-clinic.com

Последна редакция: вт, 28 яну 2025, 11:33 от Рaдост

# 472
Здравейте,д-р Георгиев !Възможно ли е от плоскостъпие да се получи увреждане ,възпаление ,болка в сакроилиячна става ,да се възпали седалищен нерв е от там да започнат и болки в кръста?Лятото носих равни обувки въпреки изрична забрана при доказано плоскостъпие и от тогава си възпали седалищен нерв,но това не могат да го установят на ямр на тадобедрени стави ,нито от ямр на лумбална поясна област .Дайте съвет какво да гледам ,какъв ямр да направя или да сменя стелките си ,които не са правени индивидуално ,а са купени от магазин за стелки?

Да, възможно е да получите болки в кръста, но не и толкова сериозни промени.
Винаги можете да смените стелките с индивудуални. ЯМР на лумбален отдел би дал достатъчно информация за предстоящото лечение. Съветвам Ви да започнете оттам.

С уважение:
д-р Георгиев

Последна редакция: вт, 28 яну 2025, 11:34 от Рaдост

# 473
Здравейте, от известно време имам болки в колената, които не са постоянни, повече в лявото коляно - отзад на сгъвката и точно под капачката, пукат от време на време. Също така се усеща нещо като напрежение в коляното, което след няколко крачки изчезва - сякаш си се намества. Усещам и напрежение в мускулите на прасците, не е крампа, ами по скоро като напрежение по мускула, както и слаби мускулни потрепвания/ако специално не обърна внимание, не се усещат/. Не знам дали нещата имат връзка по между си. Личния лекар ми изписа "Вимово" за една седмица и към момента го приемам, но не съм убедена, че това е решението. Четох, че е възможно потрепванията да бъдат от липса на калий, а за коленете ми се искаше да мина курс физиотерапия. Според Вас как да процедирам от тук нататък - изследвания, терапии, към какъв специалист да се насоча?

Ето коригираната версия на текста с правилен правопис и граматика: 

---

Описаните оплаквания може да се дължат на много причини. 
Важно е да посочите на колко години сте. Имало ли е травми в зоната на коляното?
Изписаният препарат е добър, но явно не е довел до подобрение. 
Можете да направите курс по физиотерапия. 

Препоръки:
- Да направите консултация с ортопед. 
- Да намалите натоварването. 

Очаквам вашия отговор на посочените въпроси. 

С уважение, 
д-р Георгиев
www.beta-clinic.com

Здравейте отново,
Да, пропуснала съм да добавя годините - на 41 години съм. Нямало е травма на коленете. Ще направя изследвания за евентуална липса на някои от веществата. Потрепванията на мускулите почти изчезнаха, може би са били на нервна почва, останаха само периодичните леки напрежения в прасците и болките в коленете, които също не са постоянни. Ще настоявам пред личния лекар за физиотерапия.
Благодаря!

# 474
Здравейте, ако темата все още е актуална... по колко капки вит. Д (Вигантол) е добре да се дава на бебе на 3 месеца?

# 475
  • София
Здравейте, д-р Георгиев, има ли с какво да се забави разрушаването на ставния хрущял на коленете? Установиха ми гонартроза 2 степен, имам някои оплаквания - коленете ми пукат, "хрупат" понякога, дискомфортно ми е да клякам. На 45год съм.  Приемът на колаген може ли да помогне, или други добавки? Велоергометърът препоръчва ли се, или не?

# 476
  • Бургас
Лято, моето оплакване е 1 към 1 с твоето!
Ще чакам с теб отговора на Др. Георгиев!
Стъпалата са ми трудни за изкачване. То не е хрупане, хрускане....

# 477
  • София
Здравейте!От едно известно време имам изпукване на гръбначнивя стълб.Например:протягам се от предната към задната седалка на колата и гръбнака ми изпуква,обръщам се на стола да си взема якето от облегалката:изпуквам,дори през нощта при протягане също изпуква.Няма дискомфорт,няма болка,дори го усещам така,както пише в нета като освобождаване.Но до сега никога не ми се е случвало,а напоследък е ежедневие.Трябва ли да се притеснявам или да обърна внимание на нещо?Какво се случва?
На 50г. съм в менопауза,отскоро с диагноза дискова херния на врата.Остеохондрозис С5-С6,С6-С7ретролистеза на с5 спрямо с6,спонзилозис цервикалис инципиенс с6-с7.Изгладена е физиологичната шийна лордоза...и още,но не ми се пише и не знам има ли общо с това,което пиша,защото изпукването ми е в областта на гърба и кръста,а не на врата.

# 478
Здравейте, д-р Георгиев, има ли с какво да се забави разрушаването на ставния хрущял на коленете? Установиха ми гонартроза 2 степен, имам някои оплаквания - коленете ми пукат, "хрупат" понякога, дискомфортно ми е да клякам. На 45год съм.  Приемът на колаген може ли да помогне, или други добавки? Велоергометърът препоръчва ли се, или не?

Здравейте, благодаря за въпроса!

Можете да приложите тук снимката, за да я дискутираме.
Втора степен гонартроза най-често е характерна находка за пациенти на 45 год.

Препоръки:
- Избягване на чести претоварвания
- Избягване на травми
- Избягване на чести възпалителни процеси (напр. от студено)
- Контрол над килограмите
- Движение чрез велоергометър, плуване, стречинг, йога

Молекулата на колагена е голяма и не преминава в ставата.

С уважение:
д-р Георгиев

Последна редакция: вт, 04 фев 2025, 11:47 от Рaдост

# 479
Здравейте, ако темата все още е актуална... по колко капки вит. Д (Вигантол) е добре да се дава на бебе на 3 месеца?

Дозировката на витамин Д при бебета е редно да се дискутира с педиатър!

От практика ми при бебета, които идват на преглед за ехография на тазобедрени стави, забелязвам, че педиатрите изписват 2-3 капки.
Пак отбелязвам да го обсъдите с вашия падиатър!!!

С уважение
д-р Георгиев

Общи условия

Активация на акаунт