Онлайн консултации с ортопед - задайте въпрос на д-р Росен Георгиев

• 80 206
  • 702
  •   2
Отговори
# 690
Здравейте!
Дъщеря ми е на 17 години, от 2 седмици започна да посещава пилатес, добре се чувства от него, но от няколко дни ми сподели, че при разтягане и движение (ходене), на левия крак чува пукане, има болка и не може да го сгъне до край.
В прикачената снимка ще ви отбележа къде е болката.
Моля кажете ми спешно ли е състоянието й и какво е необходимо да направим?

# 691
Здравейте,д-р Георгиев.Пише Ви една силно притеснена майка на 16 годишен активен баскетболист.От началото на декември сина ми се оплака от болка в лявото коляно.Сутрин като стане споделя,че му трябва време да активира колената,при слизане и изкачване на стълби.Мазила,диклоневровит с временен ефект.Споделихме с клуба,спряхме тренировките и направихме ЯМР.Като чета написаното изключително много се притесних.Чакаме и ортопеда,при който го заведахме да си каже какво следва сега.Благодаря предварително!

# 692
Здравейте докторе,пиша ви за втори път защото съм изключително доволен от съветите и анализите ,които ни дадохте.
Майка ми е с гонартроза 2 степен на дясно коляно .От един месец има лек до среден  отток,беше на нагревки , които приключиха преди два дни,но оттока си остана.
Сега слагаме вода и оцет на засегнатото място,защото са почивни дни ,и няма как да отидем на джипито. Да добавя ,че няма зачервяване върху оттока ,но когато почне да ходи са появява болка .
1.Според вас ,този отток от заболяването ли е ?
2.Има ли възможност в коляното да се е събрала вода ,и тряба ли да се направи нова снимка ?
3.Какво е вашето мнение за стволовите клетки ,и тяхното използване?
Бъдете здрав !

# 693
Моля администраторите да ни уведомят д-р Георгиев включва ли се в темата.

# 694
Включва се само като му хареса въпросът.

# 695
Скрит текст:
Здравейте,след лечение на болки в коляното с Диклопрам и Паратрамол ме пратиха на ЯМР,това са резултатите.Лекуващият ортопед казва само операция и ме насочва към Плевен,там пък ми казват,че за сега не се налага операция,имало износване на колянна става,да съм отслабнела и да карам така с болка в коляното докато менискусът се разкъса напълно,мен ме боли,при вървеж не мога да го изпъна изцяло в коляното.Казаха ми така ще е,може да мине година,две пет докато се скъса напълно.Изписаха ми Аркоксия 2 пъти по 60мг. за 10 дена и ме пратиха по живо по здраво.Работата ми е тежка и опасна,работя във военен завод и при отказ на крака докато нося взривоопасни материали,не мисля,че е добра идея,просто да стоя и да чакам да се скъса.Какво може да се направи.Казаха ми,че ако се оперирам до 2-3 години ще се наложи смяна на става.Единственото решение е да смъкна килограми.103кг. съм на 42г. с диабет.Предложиха ми физиотерапия,но дали ще има ефект.Какво мога да приема като медикаменти натрових се с обезболяващи.Благодаря за отделеното внимание и успешна нова година.

Здравейте, благодаря за въпроса.

Няма такава зависимост, че ако направите артроскопия до 3 години, ще трябва да направите смяна на става.
Трябва лечението да се продължи с нов адекватен преглед с оценка на състоянието на коляното и отока.
Физиотерапията, направена качествено, ще има добър резултат. Трябва да му дадете и покой на коляното за по - бързо възстановяване.

С уважение:
д-р Георгиев

Последна редакция: ср, 28 яну 2026, 12:23 от Рaдост

# 696
Скрит текст:
Преди три дни получих силна и внезапна болка в дясната китка, нямам травма или нещо,  което да я е провокирало.Посетих личния си лекар, тя каза обездвижване и мазане локално с гел за мускулни и ставни проблеми.
Малко след като се случи появата на болката, видях лека синина между китката и палеца.На втория ден от появата на болката, забелязах частична загуба на чувствителност в палеца - външна част.
Въпросът ми е трябва ли да търся специалист или да изчакам 7-10дни както ми каза лекарят?
Няколко дни преди проблема с китката на дясната ръка, забелязах режеща болка при свиване в дясното коляно.И тази болка още
продължава, вече 5-6 дни.Не знам имат ли връзка и дали трябва да си. направя изследвания.
Жена съм, на 48г, предменопауза.
Благодаря Ви.

Няма връзка между болките в китката и колянната става.
Да, най- добре е да потърсите специалист, за да извърши оценка на загубата на чувствителност и при нужда да се направи ЕМГ.

С уважение:
д-р Георгиев

Последна редакция: ср, 28 яну 2026, 12:24 от Рaдост

# 697
Скрит текст:
Здравейте ,д-р Георгиев!Сина ми на 12 год. има слабост в дясното коляно и под капачка е подуто.Има болки при клякане и тичане.След преглед ,казаха Пателарното коляно.Да не го натоварва и до 2-3год.ще отмине./не са правени снимки на крака/.Какво може да предприемем за евентуално справяне с проблема.Детето е и активен спортист и сега слага една ортеза под капачката на коляното и е горе долу добре,но няма никаква сила в крака.Не успявам да намеря никаква информация и Ви моля за съвет/насоки.Благодаря!

При активни спортисти в тази възраст рентгеновата снимка е задължителна.
Работната диагноза – болест на Осгуд-Шлатер, която трябва да се потвърди или отхвърли.
Съветвам Ви да направите нов преглед при специалист, който работи с деца.
През това време Ви съветвам за активна почивка.
Можете да видите още по темата: https://beta-clinic.com/%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%be-%d0%bf%d1 … 0%b3%d1%83%d0%b4/

С уважение:
д-р Георгиев

Последна редакция: ср, 28 яну 2026, 12:25 от Рaдост

# 698
Здравейте, д-р Георгиев! Имам болки в коляното. След преглед от Ваш колега и направен ЯМР, се установи, че проблемът е в някаква ципа наречена плика, която е възпалена и удебелена. Колегата Ви препоръча операция, за да я почисти, или да пробваме с плазма терапия (със съмнителен резултат). Моля, за Вашето мнение това ли е единственото лечение на този проблем и към какъв вариант да се насоча?

Този въпрос провокира и моeто любопитство и направих проучване в литературата и проучванията по въпроса....!
Проучванията и литературата обощават, че се започва с КОНСЕРВАТИВНО лечение в целия му план.
- НСПВС
- Покой
- Физиотерапия
- ПРП
Като prp показва добри резултати, разбира се, ако се направи както трябва.....!
Като заключението на повечето проучвания е:

ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Синдромът на патологичната синовиална плика трябва да се разглежда като състояние, причинено от прекомерно натоварване на колянната става. Хирургично лечение следва да се обмисля единствено в изключителни случаи, които не се повлияват от консервативно лечение.

Можете при интерес да видите и резултатите!
Оставям едно от проучванията: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC2845763/

Можете да се свържете с мен чрез супердок.

С уважение:
д-р Георгиев
www.beta-clinic.com

Последна редакция: ср, 28 яну 2026, 12:26 от Рaдост

# 699
Скрит текст:
Здравейте!
Дъщеря ми е на 17 години, от 2 седмици започна да посещава пилатес, добре се чувства от него, но от няколко дни ми сподели, че при разтягане и движение (ходене), на левия крак чува пукане, има болка и не може да го сгъне до край.
В прикачената снимка ще ви отбележа къде е болката.
Моля кажете ми спешно ли е състоянието й и какво е необходимо да направим?

При спорт в тази възраст е възможно да е получила както разтягане, така и по-сериозна травма като авулзионна фрактура. Това пукане ни насочва, че трябва да се направи рентгенова снимка за по-прецизна диагностика.
Съветвам Ви да направите консултация с ортопед и рентгенова снимка.
През това време почивката е задължителна.

С уважение:
д-р Георгиев

Последна редакция: ср, 28 яну 2026, 12:27 от Рaдост

# 700
Скрит текст:
Здравейте,д-р Георгиев.Пише Ви една силно притеснена майка на 16 годишен активен баскетболист.От началото на декември сина ми се оплака от болка в лявото коляно.Сутрин като стане споделя,че му трябва време да активира колената,при слизане и изкачване на стълби.Мазила,диклоневровит с временен ефект.Споделихме с клуба,спряхме тренировките и направихме ЯМР.Като чета написаното изключително много се притесних.Чакаме и ортопеда,при който го заведахме да си каже какво следва сега.Благодаря предварително!

Хубаво е да намерите ортопед, който работи с деца и работи колянна патология!
Описаната дисплазия може да води до неправилно натоварване на ставата, откъдето да идват и оплакванията.
Трябва да се направи и сравнителна оценка на другата колянна става. На практика те не са написали заключение, за което да се притеснявате.

Бих продължил наблюдението и следенето на състоянието на Вашия син. Можете да се свържете с мен.

Последна редакция: ср, 28 яну 2026, 12:28 от Рaдост

# 701
Скрит текст:
Здравейте докторе,пиша ви за втори път защото съм изключително доволен от съветите и анализите ,които ни дадохте.
Майка ми е с гонартроза 2 степен на дясно коляно .От един месец има лек до среден  отток,беше на нагревки , които приключиха преди два дни,но оттока си остана.
Сега слагаме вода и оцет на засегнатото място,защото са почивни дни ,и няма как да отидем на джипито. Да добавя ,че няма зачервяване върху оттока ,но когато почне да ходи са появява болка .
1.Според вас ,този отток от заболяването ли е ?
2.Има ли възможност в коляното да се е събрала вода ,и тряба ли да се направи нова снимка ?
3.Какво е вашето мнение за стволовите клетки ,и тяхното използване?
Бъдете здрав !

Отокът най-често се свърза с "вода" в структурите на ставата. Това е трансудатен излив, който може да е причинен от натоварване, от гонартрозата или дори от студеното време.

Мнението ми за всички вътреставни инжекции е, че трябва да се направят на спокойна става, без възпалителни изменения в нея!

С уважение:
д-р Георгиев

Последна редакция: ср, 28 яну 2026, 12:29 от Рaдост

# 702
Д-р Георгиев,
Развитие от последните дни:
Направен ЯМР описва находка, съвместима с илиопсоасен конфликт (коксален тарзус синдром), без данни за тежка ставна патология.
Специалистите, които съм посетила предлагат PRP, като начин за овладяване на възпалението, който за мен е инвазивен, а изключват подходящ консервативен терапевтичен план (физиотерапия, медикаменти).
Бих искала Вашето мнение и благодаря предварително за отделеното време.
С уважение,

Здравейте, д-р Георгиев,

От около три седмици изпитвам следните симптоми:
• Болка ниско вдясно в коремно-слабинната област
• Болката е тъпа, без ясно ограничена точка
• НЯМА болка в пълен покой и при изправено стоене

Провокиращи фактори:
• Клек
• Прибиране на коленете към гърдите, при йога, игра с децата
• При навеждане
• от няколко дни и при седене със сгънати бедра, при шофиране
• Натиск/тежест върху дясното бедро

Облекчаващи фактори:
• Изправяне на торса
• увеличаване на ъгъла между бедрата и тялото
• Изпъване на краката

Съпътстващи усещания:
• При провокация се появява гадене / прималяване
• При промяна на позицията (изправяне) тези усещания изчезват бързо

Допълнителна информация:
• Симптомите са от над 2 седмици
• Няма температура
• Няма болка през нощта или в покой
• Няма прогресивно влошаване
• Менструалният цикъл е редовен; болката не е циклична
• До сега съм посетила: коремен хирург: няма нищо спешно; и АГ: няма киста в десния яйчник

По характера си болката изглежда позиционно зависима, което ме кара да се съмнявам в механичен проблем в тазобедрената област и следващият специалист от чието мнение се нуждая е на ортопед.

Благодаря предварително за преценката Ви.

Поздрави,

Общи условия

Активация на акаунт