Бедността избор ли е?

• 40 030
  • 1 072
  •   1
Отговори
# 945
  • София
Единственото законно, за което аз съм чувала и виждала в момента, е хостеса в Хепи, над 16 г. Повечето са на 17.

# 946
Може да се работи под 18, но при определени условия. Например в семеен бизнес. Може и на договор, но там са големи изисквания и размотаване. Едно време с една съученичка искахме да работим ваканцията 11 за 12 клас, тя нямаше 18 още. Почнаха да я мотаят и се отказа. Иначе има начин.

# 947
Как бе? Тук редовно чета "От 12-16-годишна работя и се издържам сама".

# 948
Представям си какво ще се случи ако тук се въведе това задължителни 40 часа  обществено полезен труд за учебна година след 9-ти клас...
10 работни дни по 6 часа, за дуалното обучение - 20 работни дни.
"да работят без заплащане, за да могат да завършат" - на мен ми звучи като учебна практика.

Не зная какво е учебна практика, но примерно, дъщеря ми сервира вечеря в старчески дом, веднъж седмично; помага в събирането на помощи за бедни и други подобни, благотворителни неща. Целта не е да се научат да работят, а да дават от себе си.
Децата работят и получават заплата. Касиерите в супермаркетите са почти изцяло ученици. Сервитьорите са почти изцяло студенти.
Професионалните паралелки имат задължителна производствена практика в 10, 11 и 12 клас - по две седмици, а ако са дуално обучение и работа в реална работна среда в 11 и 12 клас, но за тях е платено.
Отделно някои професионални гимназии по проект водят ученици на триседмични стажове в други страни.
Не малко ученици извън СМГ и подобни елитни гимназии започват работа още на 16 години и не винаги само лятото, а и през учебната година.

Аз говоря точно за елитни гимназии, но могат да работят само през лятото. Иначе не им остава време. Съученички на дъщеря ми, примерно, продаваха сладолед. Една работеше в кино, друга в сватбена зала.

В Онтарио минималната заплата е $15 на час, затова всички “фастфуд” бизнеси като Макдоналдс, Старбакс, и останалите от сорта се обслужват предимно от ученици и студенти. Плюс, както споменах, ресторанти и супермаркети.

Отвлякохме се от темата за бедността. Аз мисля, че бедността рядко е избор. Резултат е от много фактори, един от които е липсата на опции. Когато си притиснат от обстоятелствата нямаш много опции. Особено когато икономиката страда.

# 949

Отвлякохме се от темата за бедността. Аз мисля, че бедността рядко е избор. Резултат е от много фактори, един от които е липсата на опции. Когато си притиснат от обстоятелствата нямаш много опции. Особено когато икономиката страда.
според мен, бедността е съвкупност от елементи- липса на база(семейство,среда,образование), липса на инициатива, липса на една щипка късмет...

# 950
Темата се превърна в повод за самоизтъкване.

# 951
Дъщеря ми работи това лято. Не беше навършила 18 като започна. Не са я мотали с нищо. Официален договор за лятото.

# 952
Ако имам един ден деца никога няма да ги карам да работят през летните си ваканции. Цял живот ще работят после.
С този довод отказах и на родителите ми като се пънеха няколко години преди завършването на гимназия да ме чанчат да работя лятото.
Доволна съм, че си изкарах летата почивайки си - сега всичките тези "почивки" ми излизат през носа, но в никакъв случай не съжалявам за това.

# 953
Изгледай ги и до 30 без да работят даже. Твое право е.

# 954
Ариел, как така хем ти излизат през носа, хем не съжаляваш? Малко не го разбрах това.
ЗА съм учениците да работят (поне) последните две лета от училищния си живот. Та те тогава са на 18 и на 19 години бе, хора, не на 13. Или хайде, на 17 и 18 да го кажем. Ако се организират добре, може един месец да си починат, два да работят. В България е трудно това с двата месеца де, никой не иска да наема за толкова малко. Но който е настоятелен, намира начин.

Последна редакция: ср, 06 сеп 2023, 13:22 от Мила Атова

# 955
Моите, ако не са в професионална гимназия ще си отработят юли и август. На 4 или 6 часа нищо няма да им стане, че нещо много на широко харчат пари, които не са изкарали.. Говорим след 10 клас, вече ще са навършили 17. Даже може и на 16 след 9 клас. Няма лошо. Сега 13-годишната ляга в 12,  заспива в 1-2 през нощта и става към 11-12. Нито съм ок да се мотаят цяло лято,скуката ражда глупости, нито да обръщат нощта на ден, деня на нощ.

# 956
Ариел, как така хем ти излизат през носа, хем не съжаляваш? Малко не го разбрах това.

Защото до скоро опъвах по 12 часови смени тежка физическа работа - с две думи "платих" си двойно и тройно почивките през летните ваканции.

# 957
  • Пловдив
Въпросът е, че няма работа ОФИЦИАЛНО за 16-17 годишни.

# 958
Доколкото знам се взима разрешение от Инспекцията по труда. Пак казвам детето работи официално. Значи има.

# 959
Има законов начин, разбира се. Но е трудно и голяма разправия, това не го оспорвам. Племенницата ми това лято работи на каса в квартален хранителен магазин. Съвсем официално, с договор. Трябва да питам как точно станаха нещата. Знам, че отне време, защото вместо три месеца, изкара само два, но пак е нещо.

Общи условия

Активация на акаунт