Бедността избор ли е?

• 39 986
  • 1 072
  •   1
Отговори
# 960
Нищо специално не сме правили, нито е имало разправии.

# 961
MamaRu в потрес съм. Аз на 13 години нямах достъп до пари, които изрично не са ми дадени от родителите ми. Как така ще харчи безразборно или има досег до общите пари, че нещо не ми е ясно.
За това детето едва ли има вина, че има достъп до пари, които явно не трябва да пипа.

# 962
Преди вече доста години, когато аз работех летата дойде време да се връщаме на училище докато излезе разрешителното. Не помня колко точно, но сигурно поне месец и половина.

И това все пак няма никаква връзка с темата.

# 963
Нищо специално не сме правили, нито е имало разправии.
За колко време ви издадоха разрешение от инспекцията?

# 964
MamaRu в потрес съм. Аз на 13 години нямах достъп до пари, които изрично не са ми дадени от родителите ми. Как така ще харчи безразборно или има досег до общите пари, че нещо не ми е ясно.
За това детето едва ли има вина, че има достъп до пари, които явно не трябва да пипа.
13-годишната харчи основно през учебната година, ваканцията си събра джобните и й помогнах да си купи някакъв мърч от Съндей хебит, на два пъти поиска да я заведа и да си купи дрехи, но не разбира как така парите свършват, как така като свършат няма кой да ми даде още... Тя я с дискалкулия и не разбира парите, не умее да си прави сметка, да разпределя. Не е и да иска нещо непрекъснато, просто има ли пари може да ги похарчи за ден-два и после 5 дена да гледа брат си как си купува нещо и да вика "Ами за мен?". Той обаче непрекъснато иска - от игри да му се купува, това лято сме на тема футболни екипи, врънка за скъпи покупки като геймърски компютър, плейстейшън, ви ар очила и т.н. Събира си пари, но и казва "Това са си моите пари, ще си купя с тях". Е, защото счупи пореден телефон, който пък имаше и дефекти, лятото си купи сам телефон за 350 лева. На 9г. Щедър е, когато има пари - джобни давам всяка седмица по 15лева, през годината каката си купува храна в училище с тях, с уточнението, че живеем до училище и прекарват там по 4-5 часа, не цял ден.

# 965
Нищо не сме вадили. Фирмата си го прави вероятно. Не знам колко пъти да напиша, че съвсем нищо не е искано освен здравен документ и сертификат за самата работа.

# 966
BadKarma, според мен дали, как и от каква възраст децата започват да се учат на труд има много общо с темата. Един малък процент от бедността да може да се елиминира по този начин, ще е добре.

# 967
Трудът е труд и ако не е заплатен. Какво е да ходиш на училище и да пишеш домашни, да учиш уроци? Да си организираш времето и подготовката?

Припечелените пари на възраст 16-17-18 са позитивни дотолкова, доколкото насърчават чувството за самостоятелност. Изкореняването на мързела няма общо с това, да не говорим, че не виждам как ще се изкорени за 2 лета работа по 2 месеца.

И в тази връзка: ако мързелът е причината, а не здравословно състояние или ограничени интелектуални възможности за полагане на труд - тогава бедността определено е избор. Такива грам не мога да ги съжалявам. Все пак не говорим за племената в Африка, а за държава в ЕС.

Последна редакция: ср, 06 сеп 2023, 14:09 от Анонимен

# 968
Ами самостоятелността какво е? Тя, или по-точно липсата й, и мързелът са доста тясно  свързани. И дори и само две лета работа в тази точно възраст никак не са недостатъчни. Съдя по себе си. Работих точно последните две години от училище лятото и знам на какво ме научи това. Най-малкото ми беше кеф да си взема лично изработените пари, да си ги сложа в джоба, да разполагам с тях както пожелая, да не искам от нашите всеки ден по 2 лева, да им олекне и на тях малко, защото точно тогава бяха трудни години. Не сме били бедни, не сме гладували, но постоянно съм си правила сметката дали докато съм на кафе да си поръчам един сок от кутия или един фреш, който обожавах. Е, тези въпросните лета си отпих фрешчета на макс. Разбрах също, че самата работа не е нещо страшно и непосилно. Така че как да не учи и възпитава това? Напротив.

# 969
Имах предвид, че това се възпитава много преди тази възраст и платения труд.

# 970
Е да, и преди това също, спор няма.

# 971
Тоест, по темата - не оправдаваме бедност в следствие на мързел. Аз не я и оправдавам в следствие на несъответстващи на реалността представи, безпредметно мрънкане, пасивност. Това изисква малко воля да се помръдне човек, за да си промени ситуацията. Е, винаги има доза късмет, но никой не говори за богаташи и милионери, а за средна класа някаква. Това е нещо съвсем постижимо.

Последна редакция: ср, 06 сеп 2023, 14:36 от Анонимен

# 972
Къде са тези толкова богати родители, чието дете цял живот ще живее от рента и наем? Лично не познавам такива Simple Smile
Брат ми купи преди години плодородна земя в Плевенско – хиляда декара. Всяка година получава рента по хиляда лева за декар. Смятай сама. Хиляда декара по хиляда лева декара. Купи земята с пари спечелени от търговия,най-вече с храни на едро.

# 973
Хиляда лева за декар рента на година, глупости 😂 нещо се бъркаш. Около 100тина лева на декар е рентата там.

# 974
Опс,грешка. Това е цената за декар. Да,рентата е сто лева.

Общи условия

Активация на акаунт